Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » 10 éves a Hobbielektronika.hu
10 éves a Hobbielektronika.hu
Szerző: Topi, idő: Ápr 30, 2015, Olvasva: 6643, Oldal olvasási idő: kb. 8 perc
Lapozás: OK   1 / 1
Rövid áttekintés az elmúlt 10 évről, események, számok, adatok.

A 10 éves évforduló alkalmával ezen rövid cikkben egy kis visszatekintést adunk.

Az oldal nyitása

A Hobbielektronika.hu weboldal ötlete 2003. nyarán fogalmazódott meg. Felvetődött bennem egy olyan műszaki kérdés, amire nem volt megfelelő fórum és közösség a megvitatáshoz. Kérdésemet végül egy külföldi weboldalon tettem fel, ahol meg is kaptam a választ. Ekkor gondolkodóba estem, hátha másnak is hasznos lenne egy magyar nyelvű elektronikai fórum. A vezér gondolat az volt, hogy ne csak fórum legyen, hanem cikkeket és híreket is tömörítő portál.

Mérlegelés és gondolkodás után a tényleges munka 2004. nyarán kezdődött meg. Közel egy év szabadidőben programozás után megszületett a HE 1. verziója.

2005_fejlec.pngKlikk a képre a teljes oldal megnyitásához

A kezdeti weboldalon a Cikkek és kapcsolások külön helyet kapott. A cikkek tartalmazták az elméleti anyagot, a kapcsolások pedig az inkább gyakorlati cikkeket. A fórum pedig két részre volt bontva, a Tudástár és Társalgó részekre. A tudástár tartalmazta a kérdés-válasz igényű felvetéseket, a társalgó meg egy hatalmas ömlesztett OFF topik gyűjtemény volt. Alapvető definíció szerint minden olyan fórum téma amire választ várunk az Tudástár, amire pedig nem várunk egzakt megoldást az Társalgó.

Létezett ezen felül egy linktár rész is. A linktárban hasznos tematikus linkgyűjtemény volt megtalálható, amit a felhasználók szabadon (moderátori jóváhagyást követően) bővíthettek.

A Lexikon szekció pedig már ősidők óta a HE weboldal szerves része, ahol műszaki jellegű lexikonba illeszkedő szócikkek találhatók.

Az Áruház részben helyezkedtek el a különböző Hobbielektronikás csecsebecsék, ahol már ekkor online kártyás fizetésre nyílt lehetőség. 2005-ben, az online kártyás fizetési lehetőség nem volt olyan szokványos és minden weboldalon megtalálható fizetési mód.

Mint a menü is mutatja, létezett hírlevél rész is. A hírlevél küldés ekkor a friss cikkekről és hírekről szólt, nagyjából kéthetente készült egy hírlevél.

A fejlécben lévő "Lapoda Csoport tagja" jelzés pedig előfutára volt a portál csoport születésnek, ugyanis ekkor már fejben megfogalmazódtak a hasonló elvekre épülő más témájú oldalak. Manapság már ismert Kislexikon.hu, Hobbivasút.hu Receptoldal.hu, Kertportál.hu.

Nagyon korai fázisban megszületett még egy koncepció, amit a mai napig tartunk és minden bizonnyal ez az egyik fő szempont manapság is. A lehetőségekhez mérten a reklámmentesség.

Amikor először láttuk, "hogy ez jó"

A portál 2005. április 28-ai nyitása után meglepetésünkre nagyon hamar beindult az élet. 2005. nyár végére már többszáz felhasználóval rendelkezett az oldal. Mindez a gyors változás, hozott magával műszaki problémákat is.

A korai weboldal kiszolgálására használt gépnél először tapasztaltuk, hogy az erőforrás bizony elfogyott. Az akkori szerver egy AMD Thurion CPU alapú 2GB memóriával rendelkező Windows-os gép volt. Mivel akkoriban is és most is nagy összegbe kerültek az igazi szerver gépek, így mérlegelve a lehetőséget léptünk egyet teljesítményben és szert tettünk egy Intel Pentium szerver alaplapra és ezen futott a weboldal egészen 2006-ig.

A szerver bővítést az indokolta, hogy ilyentájt az esti csúcsforgalomban már 50-100 (igen, ilyen alacsony online lista is volt ) tag olvasta a HE oldalait. Napi 3-400 egyedi látogatót is megszámlálva.

Első megjelenés változás

2006. nyarán változott a fejléc is, ugyanis belépett több fontos rész is. Létrehoztunk egy "Gyűjtemény" szekciót amiben hasznos letölthető állományok voltak megtalálhatók (kalkulátor programok, táblázatok, stb), létrejött a "Katalógus" rész ami sűrűn vagy éppen pont ritkán használt alkatrészek adatlapjait gyűjtötte egybe, illetve belépett a hobbisok életébe az "Apróhirdetés" rovat is.

2006_fejlec.png
Kattints a képre a teljes weboldal kép megnyitásához

A felső fejléc először kezdett hasonlítani a mostani változatára. A szezonálisan változtatható háttérkép és a szezonálisan változtatható logó ekkor jött létre először. Karácsonyi logó, stb.

Ekkoriban már 600-700 egyedi látogatót is számlált weboldalunk.

Belép a PIC.Hobbielektronika.hu, Értesítő és Segédprogramok

Rákaptunk a fejlécváltoztatás ízére és új szekcióval bővítettük a HE oldalát. 2007 őszén a PIC.Hobbielektronika.hu aloldal a PIC-es áramkörökkel foglalkozó szűrt tartalmú oldal lett, barna színben pompázott. Ez egy olyan szűrt oldal volt, amire kattintva csak a PIC-ekkel kapcsolatos fórumtémák és csak a PIC-ekkel kapcsolatos cikkek - kapcsolások jelentek meg.

 2007_fejlec.png
Kattints a képre a teljes oldal megtekintéséhez

Ezen felül, a felhasználói élményt fokozandó, beléptek a szélső dobozok áthelyezhetősége. A dobozokat szabadon lehetett tologatni és sorrendezni.

A "HÉrtesítő" pedig egy Windows-on futó XML alapú kis alkalmazás volt, mely IM programoknál megszokott módon (pl. Skype, anno Messenger, stb) figyelmeztetett egy felkúszó kis ablakban az új hozzászólásokról és privát üzenetekről.

Belépett továbbá a segédprogramokat gyűjtő szekció is, ahol hasznos kalkulátor programokat hoztunk létre (Ellenállás színkód, kondenzátor kód, LED előtét számoló, stb).

A weboldal ekkor már napi 1400-1500 egyedi látogatót számlált.

Beléptett a HEStore.hu alkatrész áruház

2008. április 28-án a Hobbielektronika.hu oldal 3. születésnapja alkalmából megnyitottuk az elektronikai alkatrészeket árusító HEStore.hu weboldalt. Hatalmas munkát öltünk bele és saját raktárkezelő szoftvert fejlesztettünk, ugyanis már az akkori webáruház első pár napjától kezdve napi 5-10 rendelést kezeltünk. 

A HEStore.hu feléledt és webshop minőségében egy egészen új mércét állított fel a piacon, a Hobbielektronika.hu felhasználóknak is köszönhető, ugyanis a HEStore.hu nyitását követően azonnal létrejött a HEStore topik is a HE keretein belül, ahol mindennemű észrevételt a felhasználók és vásárlók szabadon megoszthattak. Legyen szó új alkatrészek feltöltéséről vagy akár hibákról/észrevételekről.

A vásárlók és látogatók szinte azonnali visszajelzéseinek köszönhetjük, hogy abból folyamatosan jobbá tudtuk tenni a webáruházat, így a kezdeti 5-10 megrendelés szám, mára több mint 20-30-szorosa, és a pár 10 négyzetméternyi raktár és pár ezer alkatrész típus mára több száz négyzetméternyire és több tízezernyi típusra bővült.

Jön a videó!

2008. április 20-án, a HEStore.hu megjelenésével egy időben elindítottuk a videó szekciót, mely az első időszakban csak pár demó videót tartalmazott. Okkal, ugyanis a tarsolyunkban volt egy következő ötlet.

Az I. Videópályázat

2009 év elején meghirdettük az első Videó pályázatot, melyre olyan videókat vártunk amik videó formátumú oktató videók, fő témája a "hogyan készítsünk"... Rengeteg nagyon jó videót kaptunk, melyet szakmai zsűri és saját moderátoraink elé tártunk, minek végeredményeképpen megszülettek a helyezettek.

1. Nyomtatott huzalozású áramkör készítése fotokémiai eljárással - Zoli_bácsi (Link)

2. Rendőrségi villogó - huba (Link)

3. Mérés oszcilloszkóppal - zetor (Link)

A II. Videópályázat

2010 év elején meghirdettük a második videó pályázatot is, melyre szintúgy számos kiváló pályamunka érkezett.

1. Bevezetés a PICológiába - Rudnai Tamás (Link)

2. Dobókocka (3 rész) - Hadnagy Ákos (Link)

3. Forrasztópáka hegy készítése galvanizálással - Molnár Zsolt (Link)

2009-2010 az erő átcsoportosítás időszaka

Ezen időszakban minden energiánkat a webáruház folyamatos fejlesztésébe öltük, így a HE oldalain csak apróbb változások történtek. A videópályázatra koncentráltunk.

Nem csak a mi erőink átcsoportosítása folyt, de a tartalom átcsoportosítására is sorkerült. Összevonásra került 2009-ben a társalgó és a tudástár, és megszületett belőle a Fórum.

HE találkozók

2009-ben megrendezésre került az első HE találkozó, azaz az EHET. Innentől kezdve pedig tradícióvá érett az augusztusi összejövetel. Bográcsozós, szabadtéri, versenyfeladatos élményekkel teli egész napot biztosít a találkozó a HE közösségének. Ahol az összetartást a legjobban jellemzően mindenki azzal járul hozzá a találkozóhoz, amivel csak tud. Legyen az a tűzifa szerzéstől kezdve a látványos bemutatókon keresztül egészen a szakácskodás közben történeteket megosztó jó hangulatig. Az elszántakat pedig még az sem tartja vissza, ha esőben kell forrasztani a versenyfeladatot.

Belép a Hobbivasút.hu, kilép a gyűjtemény

Nem tétlenkedtünk ez idő alatt sem természetesen, ugyanis egy egészen más témában szorgosan készült egy új portál, ez pedig a vasútmodellezés szerelmeseinek szólt.

2010 nyarán ugyanis belépett a köztudatba a Hobbivasút.hu weboldal. A Hobbivasút.hu ugyan úgy fórummal és cikkekkel állt a látogatók rendelkezésére, és áll is a mai napig.

 2011_fejlec.png
Klikk a teljes oldal megtekintéséhez

Azzal, hogy a Hobbi kategória egy újabb portállal bővült, természetesen beléptettük először a portál csoport kifejezést, így a hozzánk tartozó weboldalakat egyként a fejlécben is megjelenítettük. A teljes fejlécet ennek megfelelően átalakítottuk, mely így már jobban hasonlít a mai formájára. A 2010-11-es évben megszűntettük a "Gyűjtemény" szekciót, ugyanis egyre több tartalom vált elavulttá és a felhasználók is más szekciókat részesítettek előnyben információszerzéshez (cikkek, kapcsolások).

A fejlécen túl a főlap is megváltozott, belépett a friss cikkeket szép nagy képpel megjelenítő ízelítő.

Teljesen új portál, új arculat és új technológia

A folyamatos forgalom növekedés arra sarkallt minket, hogy a weboldal iszonyatos erőforrás "zabálását" csökkenteni kell. 2013-ban egy technológiájában is új weboldalt készítettünk, mely mellőzi a korábbi új ablakban való hozzászólás írást. Belépett az Ajax technológia a teljes weboldal hátterébe.

Műszaki erőforrás zabálás ekkorra már megkövetelte, hogy 4 szerver dolgozzon a HE hátterében, biztosítva a folyamatos üzemet. Nem csoda a háttér igény, ugyanis ekkorra a HE már napi 10 ezer fölötti abszolút egyedi látogatót számlált, és napi több mint 2 millió oldallekérést teljesített.

Ekkorra már több 8-magos kétprocesszoros Intel Xeon szervergéppel rendelkeztünk, és ezzel igyekeztünk megoldani a kiszolgálást.

A szétbontott új technológiák okán több adatbázis szerver, statikus adat szerver és videó stream szerverek is beléptek 2010-től.

Ám az erőforrás éhség csak nem akart alábbhagyni, a HE folyamatosan megduplázta a látogatottsági adatait évről évre.

Az első igazi vas, amire büszkék voltunk

Az első igazi komoly szervergépet és erőforrást 2012-ban sikerült megvásárolnunk, ez két darab 4 magos Intel Xeon processzort tartalmazott és 8 GB RAM-ot. De sajnos sec-perc alatt kiderült, hogy ez is kevés és a forgalom nőttön nőtt.

Így belépett egy újabb szolga Xeon alapokon aki 8 maggal és 32 GB RAM-al igyekszik kiszolgálni a Hobbielektronika.hu éhségét. 2010 és 2013 között gyakorlatilag minden évben le kellett cserélnünk a teljes szerverparkot a folyamatos bővülés miatt.

Az ekkorra már hatalmasra nőtt üzemeltetési költséget nem bírta már a HE reklámmentesen biztosítani, így a korábbi elképzeléseinken kénytelenek voltunk lazítani és itt-ott megengedni a reklámot. A mai napig minden erőnkkel igyekszünk tartani a reklámmentességet, és csak oda beengedni ahova nagyon-nagyon muszáj.

Összevont cikkek és kapcsolások

2012-ben megtörtént a cikkek és kapcsolások rész összevonása, így többé nem volt szétbontva a két tartalom. Ekkorra már bebizonyosodott, hogy valóban nem szétszabdalható a gyakorlat az elmélettől.

A mai kinézet

A mai állapothoz hasonló kinézet először 2013 őszén került ki a nyilvánosság elé.

2013_fejlec.png
Kattints a képre a nagy változathoz

Az ekkori kinézethez képest a mai 2015-ös állapot csak pár apró módosítást tartalmaz.

Számszerinti adatok

Pár számadatot szükséges megosztani, amit kontrasztba lehet helyezni a kezdeti számokkal.

A weboldal kezdetekor, ha csúcsidőben 100 látogató volt, akkor minden moderátor csapkodta a tenyerét, hogy hú micsoda forgalom. Manapság az ezer fölötti online tag már nem okoz meglepetést.

Az adatok ömlesztve:

- A fórum mellékletek és cikkek fájljai hamarosan meghaladják az 1 TB tárterületet

- 1.8 millió fórumhozzászólás született

- Közel 17 ezer fórumtéma létezik

- 115 000 felhasználónk van

- 300-900 oldalt szolgálunk ki másodpercenként

- Összesen 4 szerver dolgozik a HE kiszolgálásán (összesen kb. 60 GB RAM-ot fogyasztva)

- Havi kétmillió látogató

Köszönetnyilvánítás

Szép-szép az áttekintés, de semelyik korábbi előrelépés és növekedés nem jöhetett volna létre a felhasználók és a moderátorok önfeláldozó munkája nélkül. A HE továbbra is non-profit weboldalként igyekszik működni, amit gazdasági szempontból a csak legszükségesebb reklám, tartalmi és szellemi szempontból pedig a rengeteg önzetlen segítség éltetett a múltban is és fog a jövőben is.

Soha véget nem érő köszönet illeti a moderátorokat, és minden felhasználót, akik hozzájárulnak a tudás megosztásához és a mai napig türelemmel felkarolnak minden kezdőt aki tanulni szeretne.

Következő: »»   1 / 1
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem