Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása
 
Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   168 / 168
(#) PeachMan válasza Massawa hozzászólására (») Kedd, 9:52 /
 
Van ötleted milyen műszer volna megfelelő amatőr célra?
(#) veroka válasza PeachMan hozzászólására (») Kedd, 12:43 /
 
Legjobb lenne egy szkóp és egy jelgenerátor. Mivel itt nem kell nagy pontossággal jelet mérned, talán ez is megtenné.
De nekem ilyesmivel semmi tapasztalatom nincsen, én még a régi analóg technikával mértem.
(#) PeachMan válasza veroka hozzászólására (») Kedd, 12:48 /
 
Nem lenne túlzás ez 0VU mérőkazetta alapján jelszint beállításhoz? Jelalakkal nem akarnék vacakolni, ennyire nem merülnék bele a témába. Igazából jelenleg az egyetlen feladat 1-2 magnóm PB Gain szintjének a beállítása lenne. Oda nem volna elég valami analóg multi ac milivolt méréssel? (mondjuk nem egyszerű találni olyat, ami nem horror összeg egy amatőrnek)
Felvétel jelszinthez generátornak egy usb/coax dac-ot használok.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 12:55
(#) pucuka válasza PeachMan hozzászólására (») Kedd, 13:35 /
 
Stopperóra. Lemérsz, bejelölsz egy 10 - 20 m darabot, és stopperrel méred hogy mennyi idő alatt fut le. Minél hosszabb, annál pontosabb.
Jó a szkópos módszer is, ha megméred egy előzőleg jól beállított magnóval felvett 10 kHz -et.
(#) PeachMan válasza pucuka hozzászólására (») Kedd, 14:00 /
 
Ezt most szalagsebességre írod? Mert van kalibrálós szalagom, amin van 3150Hz rész és azt mértem a multival. Szinte pontosan annyit mutatott. De a többi magnómnál is, kivétel a Pio CT-506, de az egy agyonbütykölt donor motorját kapta, az is be lett állítva. Szóval az is referencia sebességen fut. A wfgui programmal pedig ha beviszem a jelet a pc hangkártyára a nyávogást tudom megmérni.
A jelszint méréshez talán nem a legideálisabb sajnos a digi multi, de a leírás alapján szinusz és háromszög jelnél 400Hz-ig 0.8% a hibahatár a VAC 0-2V tartományban. Ha ez igaz akkor szerintem amatőr felhasználásnál nem kéne, hogy gondot jelentsen egy 315Hz 0VU jelszint beállítás kazetta alapján.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 14:02
(#) veroka válasza PeachMan hozzászólására (») Kedd, 14:54 /
 
Ha tényleg csak ennyi a feladat, akkor lehet találni PC szkópot is, én a Visual Analyzert használtam már. A kazettáknál sajnos rengetegminden számít, a kazetta kora, a szíjak állapota, kenés, stb. hogy a referenciasebességet pontosan be tudd állítani.
(#) PeachMan válasza veroka hozzászólására (») Kedd, 15:16 /
 
Ezt a Visual Analyzer meglesem, köszi a tippet. Ez is olyan, hogy egy loop kábellal bekalibrálja magát a hangkártyához? Ha jól emlékszem (régen volt) az Arta csinálta hogy kimenetet visszakötve a bemenetre kalibrálta magát.
A kazetta kora, hát az bizony megvan már sajnos. Nyúlás ugyan nem igazán van szerencsére, de a jelszint azért már nem annyira stabil mint szeretném. Persze a magnó is okozza, de öreg szalag, nincs mit szépíteni. De éppen tervezem, hogy veszek 2db újat. Egy pb gain és egy kombinált kazettát. Piszok drága sajnos és a szállítás díja is magas. Akármelyik forrást nézem.

Más: Ha már a kenés szóba jött A pio ct-506 magnóm mechanikáját meg kellene kennem, mert teljesen le kellett pucolnom róla a poros "etvaszt" ami maradt az eredetiből.
Milyen néven érdemes az ilyenkor használatos kenőanyagot keresnem? HQ vagy Lomex forgalmazhat ilyesmit?
(#) jfeher hozzászólása Sze, 14:41 /
 
Van nekem egy Sharp RT-1155-ös deckem. Eddig minden frankó volt, de pár napja nem tekeri fel a szalagot rendesen lejátszás közben, csak fele akkora sebességgel, így a szalag feltorlódik. Merre keressem a hibát? Köszi előre is.
(#) PeachMan hozzászólása Sze, 19:30 /
 
A Pioneer CT-506 magnóm betegeskedett egy ideje, de az imént végleg megadta magát.
A deperz műszer időnként kifekszik lejátszásnál, alkalmanként nem készít felvételt az egyik csatornán.
Gyanítom, hogy azzal lehet kapcsolatban, hogy a szalagválasztó 3db nyomógomb nagyon hibás már
Egyrészt nem maradnak a helyükön, mindhárom kiugrik állandóan és nehéz úgy beállítani, hogy legalább egyik benyomva maradjon. Másrészt csúnyán kontaktosak is. Néha érintkeznek csak.
Lehetne ezt javítani valahogy? Csinált valaki már ilyet? (Nagyon szeretem ezt a magnót a külseje miatt, mindenképpen szeretném életben tartani)
(#) zolika60 válasza PeachMan hozzászólására (») Sze, 19:37 /
 
Ha szét mered és tudod szedni a kapcsolókat akkor javítható. Ha ezt nem vállalnád be, akkor kontaktspray-vel kezeld. Esetleg csavarlazító is jó lehet. Néha jobb mint az előbbi.
(#) PeachMan válasza zolika60 hozzászólására (») Sze, 19:59 /
 
Ha jól tippelem a szétszedést, akkor először lejön a gomb kupakja. Majd a kupak alatt egy fém lemez, amit eltávolítva le tudom húzni a rugót
Ha tippelnem kellene akkor az a fekete drótdarab-szerű valami tartja bent a műanyah tengelyt.
Ha kihajtom a fém foglalatban a balra-jobbra ráhajtott fülehet, akkor le kellene jönnie a barna lapnak a nyomógomb házról és alatta lennének az érintkezők?
(#) Tomi94 válasza PeachMan hozzászólására (») Sze, 21:27 /
 
Szerintem: (de nem csináltam még ennek a kapcsolóival)
- rugót előre (az előlapból kilógó kupak felé) elhúzni
- eközben a fekete drótot eltávolítani (csipesszel valószínűleg egyszerűbb)
- rugót visszaengedheted
- másik gombot benyomva a reteszelő szerkezet old és ki tudod húzni a csúszkát.

Nem biztos, hogy csak a kapcsoló csúszkákon levő fémlemezek kontaktossága a hiba. A benyomva nem maradás inkább arra utal, hogy a közös reteszelő szerkezetbe (az a bronzszínű sáv alul) beleragadt a 40+ éves gyári kenőanyag. Azt lehet, csak a kapcsolók kiforrasztása után tudod szétszedni.
(#) Tomi94 válasza jfeher hozzászólására (») Sze, 21:29 /
 
Szia!

Ez alapján ebben sejtem, milyen mechanika van. Valószínűleg a főtengelyre ráhúzott kis gumihenger rohadt el, és ezért nem hajt rendesen. Ha nem akarsz ennyit költeni rá, mint ez a szett, és a nagyobbik gumis tárcsán ép a gumi, akkor nála gyártass egy megfelelő méretű, a tengelyre rászoruló műanyag hengert, és a nagyobb gumit alaposan pucold le alkoholos vattával. Nekem a GF-8585-ben évek óta működik, hosszabb állás után is.
(#) Massawa válasza PeachMan hozzászólására (») Sze, 22:05 /
 
Ezek a kapcsolok az Isostat rendszer elödjei. Kb 40 éve ez volt a legelterjedtebb kapcsolo rendszer. Kitben is kaphato volt amiböl az ember olyat rakott össze amilyen kellett.
A szétszedése.
1. Leveszed a gombot
2. A nyélröl keresztbe lehúzod a zeger gyürüt az ujaddal lefogod a rugot, hogy ne repüljön el.
3. Ovatosan leveszed a rugod vigyázz arra a kis fekete drotra/pöcökre, az a kapcsolo individuális arretácioja retesze. Ha jol látom mindegyikbe van, azaz az egyik nyomogomb nem kapcsolja ki a másikat. Ha igen a szöveg végén lesz erre is egy tanács.
4. Ha ez sikerült és megjegyezted mi hol volt és higyan, akkor a fehér rudat hátra ki lehet nyomni a kontaktusházbol. ( ez igy beforrasztva nem fog menni, mert nincs hely az alkatrészek miatt.
5. A kinyomott fehér rudon lesznek a kontaktus rugok, azokra is vigyázz amikor kinyomod a házbol mert igyekeznek elrepülni. Figyeld meg, hogy vannak a rudba beillesztve.
6. Ha egymást arretálják a kapcsolok, akkor a kapcsoloház elött az elsö tarto idomlemezben van egy màsik lemez, amiben ablakok vannak és az egyik végén egy rugo nyomja egy irányba. Ha megnyomsz egy kapcsolot akkor a lemez elmozdul 3-4 mm- oldalra. Ha ezzel a lemezzel van baj akkor minden kapcsobol ki kell venni a mozgo rudat és akkor oldara ki lehet huzni az arretácios lemezt. Itt is vigyázz a rugora és jegyezd meg, hogy volt a szerkezetben,
7. A kapcsolokon nézd meg, hogy van kialakitva a bütyök ami a lemezt mozgatja. Minden kapcsolban egyforma helyzetben kell lenni ennek a bütyöknek.

A kapcsolo legnagyobb hibája az állo kontaktus volt. Ami nem más mint a NYÁkba forrasztott láb. Eredetileg az olcsobb kivitelben ezüstözve voltak, a joval drágábbak aranyozva vikta, de az elég nagy ritkaság volt. Egyes gyárak probálkoztak alpakkával is ami a sárgaréz egyik keményebb ötvözete. A mozgorész kontaktus rugojai általában nikkellemezek voltak. Sajnos elég gyakran igen gyorsan lekarcolták a lábakrol a galvanizált réteget, és akkor bizonytalan lett a kontaktus.
Lehet, hogy a te esetedben csak kosz van benne és nem szabad semmi olyannal tisztitani ami maradékot hagy (WD40 stb) , mert akkor megragad ott a por meg a kosz, föleg az kis fekete pöcök nem tud ugy billeni ahogy kell, és akkor nem marad benyomva a gomb.
Ha sikerül szétszedned az alkatrészeket nagyon jol meg kell mosni ( ultrahangos fürdőben mososzeres vizben). Vizsgáld meg azt a részt, amibe az a fekete pöcök megy. Minden falának tökéletesen simànak kell lennie. Ha bármilyen kopást látsz ott, akkor sajnos kuka, azt nem lehet javitani.

Sok sikert!
A hozzászólás módosítva: Sze, 22:08
(#) PeachMan válasza Tomi94 hozzászólására (») Sze, 23:18 /
 
Tomi94, Massawa:

Köszönöm az infókat.

Hát, nem egyszerű szerkezet. Kontakthibás is volt egyrészt. A benne ide-oda csúszkáló érintkezőlemezek belülről feketék voltak. Mivel nagyon lágy anyag, nem mertem mással babrálni, kizárólag kontakt sprayt kapott. A kapcsoló fix érintkezői viszont nem voltak feketék, de egyrészt kapott egy alkoholos tisztítást (igazából csak az esetleges fémport akartam eltávolítani, de kéznél volt az alkohol is). Illetve ez is kapott a kontakt sprayből.
Ha már arra jártam, akkor a dolby on-off kapcsolót is szétkaptam és megtisztítottam.
A három radio-gomb (nem tudom mi a helyes megnevezés, informatikában ez az elnevezése a "több közül csak egy aktív" kiválasztó elemnek) azért ugrott ki folyton, mert sűrű volt a szilikonzsír a lemez alatt. Miután kiforrasztottam a gombokat, hozzáfértem a reteszelőhöz ami szorult. Egy vékony lemeznek kellett volna visszanyomnia, de a tapadás miatt kevés volt az ereje.
Nem volt könnyű visszaszerelni, elég pepecselős, de most jónak tűnik. A reteszelés is rendben van és kimérve is van kontakt ahol kell.

Viszont nem csak ez volt a gond.
Továbbra is kiugrik a műszer lejátszáskor. Mint kiderült a másik probléma az a sok érintkezős csúszó-kapcsoló (nem tudom a helyes megnevezést), ami a play-record váltást csinálja.
Elég ilyesztő szerkezetnek tűnik. Úgy értem problémásan szerelhetőnek.
Egyelőre annyit csináltam vele, hogy ahol bevágás volt, ott befújtam kontakt sprayt amennyire tudtam, megmozgattam egy darabig és oldalra fordítottam a magnót éjszakára. Talán folyik kicsit benne az anyag. Aztán meglátom holnapra javul-e valamennyire.
Annak a szétszedése, javítása tényleg olyan problémás, mint amilyennek tűnik?
A hozzászólás módosítva: Sze, 23:19
(#) PeachMan válasza PeachMan hozzászólására (») 8:02 /
 
Nem tudom mennyire ideiglenes az eredmény, de ma reggelre a kontakt probléma megszűnt.
Egyelőre nem szedném szét akkor azt a kapcsolót.
Következő: »»   168 / 168
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem