Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Retró 6 csöves NUMITRON óra, MULE alapokon
Retró 6 csöves NUMITRON óra, MULE alapokon
Szerző: nox72, idő: Jan 9, 2014, Olvasva: 17402, Oldal olvasási idő: kb. 3 perc
Lapozás: OK   1 / 8
Óra, óra, óra! Örök téma amit mindig meg lehet újítani! Egy különlegesség ami MULE alapokon nyugszik.

Nincs új a nap alatt csak elég sokat kell olvasni hozzá!

Sziasztok!

Szeretnék figyelmetekbe ajánlani egy retró NUMITRON óra különlegességet.

(Első megjegyzésem, igyekszem részletesen írni a cikket, hogy kezdő kollégák is kedvet kaphassank. Aki rutinosabb bátran ugorja át a számára nem fontos részeket.)

A NUMITRON cső egy régen letűnt korszak emléke. Ez volt a legelső szegmens alapú megjelenítő, amely a LED-ek megjelenése előtti időkből származik.

A NUMITRON, vákumcsőbe helyezett izzószálakból kialakított hétszegmenses kijelző. Minden szegmenst külön-külön izzószálakból építettek fel, melyeknek az egyik pontját közösítették.

Nem félvezető, mert nincs benne semmiféle szilícium vagy más félvezető alapanyag. Inkább elektroncsőre hasonlít, de mindenféle fűtés vagy párszázvoltos feszültség nélkül. Pont ezért a NUMITRON-nál nem beszélhetünk anódról vagy katódról. Lehet mind a két verzióban alkalmazni.

Egyszerűen fogalmazva, 7 db izzószál van egy vákumcsőben. + a "pont".

A NUMITRON-t kifejlesztésekor az akkor létező TTL technológiához illesztették. Emiatt az 5V-os TTL feszültségszintű IC-k kimenete elég a meghajtásához. Létezett pár típus ami nem cső formájában készült, hanem mint egy LED-es kijelző. Lapos, DIL tokozású. Nekem van vagy 10-12 db ebből a típusból. Egy üveglap az eleje. NIMITRON-nak hívják.

Mivel a "pont"-ot nehéz elkészíteni izzószálból, ezért a NUMITRON csövekben a decimális "pont" általában egy kis vonal vagy egy pici V-betű.

 

A Numitron cső előnye és hátránya:

Előny:

- Teljesen illesztett a közismert TTL 7 szegmens meghajtó IC-khez (SN7446, SN7447, SN74247, stb.). Nem kell még előtét ellenállás sem!

- Kitűnő fényük van! Nappali világosságnál is gond nélkül láthatóak.

- Szinte bármilyen szögből leolvashatóak a számok, mivel a szegmensek ki vannak emelve a hátlapból. A számok szinte lebegnek a levegőben mint egy 3D-s kijelző.

- Gyönyörű narancssárga fényük van, talán a legkellemesebb az emberi szem számára. Teljes sprektrumban sugároz.

- Érdekesen váltanak a szegmensek. Ha valamelyik szegmens kialszik azt nem hirtelen teszi, hanem az izzószál kihűlésével késletetve.

- Egyszerű bekötéssel rendelkeznek.

- Rendkívül hosszú élettartamuak. Minimum 10.000 óra, de olvastam olyan írást, ami 200-300.000 órát ad meg a NUMITRON-nak! A LED-é ennek max. a fele.

- Nem kell semmilyen más feszültség. Elmarad a 180V-os NIXIE anódfesz., vagy a 1,2V-os VFD fűtőfesz., stb.

- Magyarországon nagyon kevesen építettek ebből még órát, alig ismerik. A NUMITRON egy különleges "jószág" akár csak a belőle épített óra.

Hátrányuk:

- Sokat fogyasztanak. Direkt meghajtásnál kb. 15-20 mA/szegmens.

- 3,5 V-os feszültség felett kiéghet, mint egy izzólámpa.

- Érzékeny az ütésre. (Bár ezt nem tapasztaltam, de hihető, mert izzószálról beszélünk)

- Kevés típus létezett és abból is már csak néhány fajtát lehet beszerezni.

- Használt NUMITRON csövek nem igazán elérhetőek. Én nem is találkoztam eggyel sem.

 

A fentiek alapján látható, hogy a NUMITRON minden tekintetben eltér a NIXIE vagy a VFD csövektől. A NUMITRON-nak sokkal egyszerűbb a működése, de legalább olyan látványos, mint egy NIXIE csöves óra.

Megépítését inkább javaslom annak, aki most építi első óráját, mert egy egyszerű NUMITRON megjelenítővel könnyebb dolgozni, mint a NIXIE vagy VFD csövekkel. Sokkal egyszerűbb a kapcsolás.

Az óra NUMITRON csöve.

Mint említettem NUMITRON cső-típusokból elég szerény a választék. Igazán elérhető mennyiségben és árban csak az orosz csövek vannak. Abból is az IV-9 NUMITRON cső. Az általam épített órába is ezt választottam.

A NUMITRON cső mérete nem tűnik nagynak. De a NUMITRON cső szegmense szinte az egész üvegcsővet kitölti (lásd a képen), ellentétben a NIXIE csövekkel. Pl. a Z573M szám mérete 13mm magas. Az IV-9 NUMITRON cső szám métere 12mm magasságú! A Z573M cső külső mérete 47,6mm, az IV-9 pedig 35mm. Ez a különbség azért van, mert a NUMITRON szegmenses kialakítású, a NIXIE-ben pedig minden számjegy külön karakter.

A NUMITRON mérete kellően nagy a látványos megjelenéshez.

 iv-9_egy_cso.jpg

 iv-9-numitron-tube.jpg

Egy érdekes NUMITRON (NIMITRON-nak hívják):

minitron_view_sml.jpg

Az IV-9 (ИВ-9) adatlapja:

iv-9_1.jpg

 

 

iv-9_2.jpg


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 8
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem