Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Adatgyűjtés időszakos kiolvasással
Adatgyűjtés időszakos kiolvasással
Szerző: Josi777, idő: Máj 18, 2022, Olvasva: 6992, Oldal olvasási idő: kb. 2 perc
Lapozás: OK   1 / 6
ESP32 alaplap felhasználásával adatgyűjtő készülék. Offline megoldás, amikor nincs internet kapcsolat, vagy a feladat nem teszi lehetővé, hogy interneten keresztül történjen az adatok továbbítása. A készülék elsősorban ellenőrzési célra készült, de egyéb más felhasználása is lehetséges. A cikket oktatási célra készítettem.

Igény merült fel egy munkaállomás ellenőrzésére, amivel utólag meg lehet állapítani a helyes működést, hiba feltárását. Elsődleges szempont a kivitel egyszerűsége és olcsósága volt.

Sok esetben a készülékek kezelő felülete jelentősen növeli a költségeket, főleg ha szennyeződéseknek, pornak, nedvességnek is ki van téve, ezért egy olyan megoldásra esett a választás a kezelő felület kialakítása szempontjából, ami szinte már mindenki rendelkezésére áll, az pedig az okostelefon (természetesen bármilyen más, wifi képes eszköz, pl. tablet, laptop is alkalmas a csatlakozásra, de a továbbiakban telefonként fogok ezekre hivatkozni). Maga a készülék nem tartalmaz semmilyen, a kezeléséhez szükséges alkatrészt. A példában egyetlen kezelő szerv van hozzá csatlakoztatva, egy nyomógomb, ennek az állapota van tárolva az idő függvényében.

A felhasználáshoz igazítva természetesen más bemenetekkel is el lehet látni, de ahhoz a programot is ki kell egészíteni. Ez vélhetőleg nem okoz nehészséget, amint majd látni fogjuk a leírásban. A készülék, és egy wifi képes eszköz, - praktikusan egy okostelefon - közötti kapcsolatot egy Access Pointon keresztül valósítja meg. Ez más wifi kapcsolatoktól független összeköttetést biztosít a két eszköz között. A készülék minden funkciója a telefon kijelzőjéről érhető el. A példában a nyomógomb megnyomásának az ideje van időbélyeggel ellátva, majd az elengedésekor egy időtartam érték kapcsolódik a rögzítendő adathoz. A készülék elmenti a bekapcsolások számát és időpontját, az adatok lekéréseinek a számát, ill. megállapítható, hogy a gomb elengedése előtt ki lett-e kapcsolva a tápfeszültség.

A készülék saját órájának a beállítása is a telefonról történik, ill. a több féle lista - a példában 4-féle - le is menthető egy text fileba. A file neve egy kulcsszó, ami jelen esetben a "Log", majd a letöltés időpontja. A program kódja Arduino IDE 1.8.18 alatt készült, az alaplap típusa a HEStore-ban is kapható ESP32-es lapka. A felhasznált könyvtárak elérése a program kódjában megtalálható. A programkód nem csak C nyelvet tartalmaz, hanem a telefon böngészőjében való megjelenés miatt HTML és java script kódot is. Mivel közel 500 soros a programkód, ezért a cikkben csak a legfontosabbnak vélt részek mellé fűzök magyarázatot. A programkódban igyekeztem minél több magyarázatot elhelyezni (ezek angolul vannak, remélem a megértésük nem okoz gondot).

A cikk megírására azért vállalkoztam, hogy megosszam - kizárólag tanulási céllal - a programkódban használt eljárásokat, ill. magát a készüléket, mely egyszerűségében sokak számára elérhető, megépíthető és remélhetőleg hasznos eszközzé válik hobbista keretek között.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 6
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem