Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Ajándék USB-s hóember a HESTORE-ban
Ajándék USB-s hóember a HESTORE-ban
Szerző: HESTORE, idő: Nov 27, 2019, Olvasva: 8905, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 1
A múlt évben villogó karácsonyfa volt a meglepetés, most pedig hangra reagáló hóember az újdonság

Tavalyi évben nagyon nagy siker volt az USB-s karácsonyfa, így a HESTORE csapata úgy gondolta, idén is kiagyal egy kis meglepetést.

Az idei évben egy hangra reagáló vigyorgó hóembert készítettünk, mely a korábbihoz hasonlóan USB portról nyeri a működéséhez szükséges 5V-ot. 

Mivel tizenezres gyártott darabszámok készültek az áramkörből, ezért könnyen és gyorsan bemérhetőnek kellett lennie, így igyekeztünk a programozási vagy komolyabb bemérési folyamatot elkerülni, és inkább egyszerűen megy-nem megy tesztelhető program felöltést nem igénylő áramkört terveztünk.

Kész áramkör beszerzése

Semmi más teendő nincs, mint rendelni a HESTORE-ban, és a rendelés mellé ajándékba kapsz egy hóembert!

Az áramkör

Az áramkör egy 4 műveleti erősítőt tartalmazó LMV324 köré épült. Alacsony (5V) üzemi feszültség miatt került bele LMV sorozat az LM324 helyett, ugyanis az LMV324 egy alacsony üzemi feszültségű rail-to-rail műveleti erősítő.

hoember_sch_kicsi.jpg

Az áramkör balról-jobbra haladva az alábbiakat tartalmazza:

A hang érzékelése egy elektret mikrofonnal történik, melynek AC csatolását a C3 kondenzátor valósítja meg. Az R2/R1 ellenállások az erősítését határozzák meg az U1A invertáló erősítőnek. C2 kondenzátor tápszűrés.
Az erősített jel áthalad a D5 diódán, mely az audio jel burkológörbéjét hozza létre a C1/R4 elemek segítségével. Az audiojel burkológörbe feszültsége a hang intenzitásával (pontosabban amplitúdójával) egyenes arányos. Ez a jel bevezetésre kerül a három tagból álló komparátorként üzemelő műveleti erősítőbe (U1B, U1C, U1D). A műveleti erősítők több különböző referencia feszültséggel vannak ellátva (V2, V3, V4), ezek adják a "kivezérlés jelző" jelleget.

Az R9, R10, R11, R12, R13 elemekből egy feszültségosztó került kialakításra. A V1 feszültség az előerősítő fokozatban ad DC offszet feszültséget az invertáló előerősítő résznek, míg a V2-V4 feszültségek a komparátor részben kerülnek felhasználásra.

Az U1B-U1D kimenetén egy áramkorlátozó ellenálláson keresztül vannak meghajtva a sorbakötött LED-ek, amik a hóember szájánál találhatóak. A két szeme és a szája közepén lévő LED folyamatosan világítanak.

Működési videó


Szerezd meg, amíg még van! Irány a HESTORE

Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem