Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Analóg kivezérlésmérő
Analóg kivezérlésmérő
Szerző: proli007, idő: Ápr 14, 2009, Olvasva: 47814, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 6
Egyszerű felépítésű analóg kivezérlésmérő, csúcsérték-egyenirányítóval. Legfőképp analóg műszert kedvelő barátaimat szeretném kényeztetni ezzel a kis áramkörrel.

Bizonyára minden amatőr "erősítő szerelmes" hobbista fiókjában (ahogyan az enyémben is) ott lapul egy-két kivezérlésmérő deprez műszer, szebb időkre várva. Engem is sokszor megihletett azon gyári erősítők külső kinézete, melynek szinte az egész előlapját elfoglalta a "díszkivilágítással ellátott" kalimpáló csoda.

 

 Ahogy "a szem, a lélek tükre" a szép kivezérlésmérő az erősítő lelke lehet.

A "Kivezérlésjelző, de nem ledekkel!" topikban is felmerült időnként az igény egy ilyen kivezérlésmérő megépítésére. Az ajánlott kapcsolás meglehetősen egyszerű felépítése gondoskodik arról, hogy könnyen utánépíthető legyen. Széles bemenőjel-tartománya miatt szinte minden erősítőhöz - keverőhöz alkalmazható.

A kis kapcsoláshoz rövidebb működési magyarázat is megfelelne, de talán az időnként felmerülő ködös elképzelések szétoszlatása miatt is szeretném kezdő amatőr társaimnak ajánlani ezt a leírást.

A kivezérlésmérő műszer elsődleges feladata az erősítőnk torzításmentes meghajtásának biztosítása. De kontrollálható a működés abban az esetben is, ha nem halljuk az erősítő hangszóróján megjelenő  jelet, vagy több erősítő együttesen működik. Hasznos a készülék abban az esetben is, ha különböző jelkimenetű készüléket kötünk keverőre, és előzetesen szeretnénk a szinteket beállítani, hogy ne a megszólaláskor szembesüljünk a kész tényekkel. Nem utolsó sorban pedig esztétikai szerepet is betölt egy ilyen műszer.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 6
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem