Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Autó belső világítás vezérlése PIC12F683 kontrollerrel
Autó belső világítás vezérlése PIC12F683 kontrollerrel
Szerző: potyo, idő: Dec 9, 2008, Olvasva: 39875, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 5
Ebben a cikkben egy általam épített, a belső világítás vezérlésére szolgáló áramkört mutatok be

    Az újabb autókban alapfelszereltségként van olyan belső világítás beépítve, ami nem csak addig világít, amíg nyitva van az ajtó, hanem az ajtó csukása után is még bizonyos ideig. Ez a plusz idő jó arra, hogy bedugjuk az indítókulcsot a helyére, bekapcsoljuk a biztonsági övet, stb. Valamint a lámpa sem azonnal alszik el a beállított idő letelte után, hanem fokozatosan sötétedik el. Ez az elsötétedés arra jó, hogy szemünk valamelyest hozzászokjon a sötéthez - nem elengedhetetlenül fontos, de ha már van, akkor miért ne.

     Mivel én is egy régi autóval rendelkezem, amiben nem volt ilyen extra, ezért eszembe jutott az ötlet, hogy lehetne ilyet utólag is beépíteni. A neten sokfelé találkozni analóg rendszerű kapcsolással a probléma megoldására, ezek mindegyikénél az időmérés valamilyen kondenzátor lemerülésén alapul. Manapság viszont már majdnem egy logikai kapu áráért hozzá lehet jutni mikrokontrollerekhez, így elkezdtem "digitálisan" gondolkodni a feladat megoldásán. Kontroller alkalmazásával két fontos előnyhöz is jutunk:

  • az egyszerű késleltetett kikapcsolás helyett összetettebb algoritmust is tudunk készíteni,  sokféle igényt ki lehet elégíteni
  • az áramkör paraméterei utólag is könnyen módosíthatók, nem kell hozzá forrasztani, csak kiemelni a kontrollert a foglalatából és kicserélni a programját.

     A hardverről tehát nagyjából kialakult a kép, meg kellett fogalmazni a pontos igényeket:

  • Ajtónyitáskor bekapcsolja a világítást, de fél óra múlva mindenképpen kikapcsolja, hogy egy nyitvafelejtett ajtó miatt nem merüljön le az akku.
  • Ajtózáráskor, ha nem jár a motor, akkor még kb. 22 másodpercig világít a lámpa, majd 8 másodperc alatt elhalványul. Ha a motor jár, akkor azonnal elkezdi a halványulást.
  • Ha a világítás belső kapcsolóját bekapcsoljuk, akkor azonnal világítani kezd. Kikapcsolásakor azonnal elalszik, amennyiben az ajtók csukva vannak.
  • Ha bekapcsolva maradt a belső kapcsoló, akkor is 30 perc után elalszik, hogy ne merítse le az akkut.
  • Ha az ajtók csukva vannak, és a belső kapcsoló nincs aktiválva, akkor a motor beindulásakor a lámpa halványulni kezd, és 8 másodperc alatt elalszik (persze csak akkor, ha előzőleg világított).
  • Ha a motor leáll, akkor kigyullad a lámpa 22 másodpercre, majd utána 8 másodperc alatt elhalványul (persze csak ha az ajtó nincs nyitva).
  • Fontos szempont, hogy az áramkör készenléti fogyasztása a lehető legkisebb legyen, hiszen folyamatosan áram alatt van

 


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 5
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem