Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Fénycsövek
Fénycsövek
Szerző: vicsys, idő: Jún 22, 2008, Olvasva: 43005
Lapozás: OK   1 / 14
Fénycsövekről általában, kiegészítve némi gyakorlati résszel.

Fénycsövek

A fénycsövek tulajdonképpen kisnyomású higanygőz lámpák. A fénycsőben a higanygőz kisülés által létrehozott csekély látható sugárzás mellett nagyon erős UV sugárzás is képződik. Az UV-sugarak a fényporréteget elérve fénnyé alakulnak.
A fényporréteget sugárzás átalakítónak tekinthetjük: átalakítja a rövidhullámú, nem látható UV sugárzást hosszabb hullámú sugárzássá: fénnyé. A fénycső fénye a gáztöltet színképsugárzásának fényéből és a fénypor által leadott fényből áll. A világítóberendezések tervezéséhez ki kell választani a helyes fényszínt. A fényporokat úgy választják ki, hogy a fényátalakítás optimális legyen.
A fénycső kiválasztásával a fény színe befolyásolható. Ha a lámpa, váltakozó feszültségen üzemel, nagyon fontos tényező a fénypor után világítása, mert ezzel csökkenthető a villogás.

A fénycső fényhasznosítása függ a környezeti hőmérséklettől. Ha a környezeti hőmérséklet 20˚C fölé emelkedik, vagy a lámpa hőmérséklete a környezetet erősen felmelegíti, a fénycső fényárama jelentősen csökken. Ezért inkább nyitott vagy jól szellőző világítótesteket használjunk. Kis hőmérsékleten is számolni kell fényáram veszteséggel. A fénycső fényhasznosítása függ a környezeti hőmérséklettől. Legnagyobb a fényhasznosítás a 20...25˚C közötti környezeti hőmérsékleten.

 

 

 

A fénycső fényerejére a feszültségingadozások csak kis hatással vannak
 
 

A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 14
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem