Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Feszültségőr autóba
Feszültségőr autóba
Szerző: deguss, idő: Nov 29, 2006, Olvasva: 51182, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 3
Ezen kapcsolással a gépkocsi akkumlátor feszültségét jelezheted ki egyszerűen, pár LED-en. Nem igényel nagy szaktudást, kezdőknek ajánlott!

A "műszeren" a rákapcsolt feszültség függvényében gyulladnak ki a LED-ek. Figyelem! A designtól nem megijedni, az előlapot mindenki kedvére színezheti!
 

puritán változat

professzionális kivitel (készítette Kicsa)

- A legalsó piros LED csak akkor világít, ha az akkumlátor feszültsége nem haladja meg a 11V-ot. Ekkor már nehezen indul a kocsi, sőt előfordulhat, hogy be se indul. Ha ez világít huzamosabb ideig, nézzük meg az akkumlátort, cseréljük ki.

- A fölötte lévő sárga színű LED akkor világít, ha a feszültség elérte a 11V-ot, vagyis e fölött van. Álló motornál normál helyzetben ez fog csak égni.

- Ha a fölötte lévő első zöld is világít, az akkumlátor feszültsége már kielégítő (>12,5V).

- Ha a 2. zöld is világít járó motornál, az a generátor optimális működését mutatja, ekkor a feszültség 13,5V-nál magasabb.

- és végül ha a legfelső sárga is világít, az járó motornál tulajdonképpen nem jelent rosszat, egyes generátorok 15V-al is tölthetik az akkumlátort. Ha viszont álló motornál világít, az problémára utal, az akkumlátor esetleges túltöltöttségét jelzi.

lássuk a kapcsolási rajzot...


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 3
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem