Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Földhurok, avagy mit csináljunk mikor minden zúg
Földhurok, avagy mit csináljunk mikor minden zúg
Szerző: Topi, idő: Jún 2, 2007, Olvasva: 147364
Lapozás: OK   2 / 8

Persze léteznek földhurok mentes audio rendszerek is. Ezek a következők miatt teljesen brumm mentesek.

Földelés nélküli rendszerek

Földelés nélküli rendszerekben minden eszköz kizárólag kettős villás dugóval kapcsolódnak a hálózathoz, és az esetleges antenna is kizárólag beépített vagy rövid kis levegőben lévő antennával rendelkezik. (Tuner kis drótdarabbal, vagy AM Loop antennával). Ha nincs földelt eszközünk, akkor ilyen esetben kizárt hogy földhurkunk legyen. Ha mégis búg valami, akkor ott kontakthibánk van.

Egy földelésű rendszerek

Nagyon szellemesen az egy földelésű rendszerek azért egy földelésűek, mert egy földelt eszköz van benne. Ebben az esetben is kizárt hogy egy eszköz hurkot alkosson. Tipikusan egy földelésű rendszerek a következők (minden eszköz földeletlen kettős villás dugesz):

  • A rádió a fali antenna csatlakozóra van kötve
  • A földeletlen erősítőnk a földelt PC-nk hangkártyájára csatlakozik
  • Két földeletlen eszköz (pl. TV és Videó) van csak összekötve, és a videó+tv az antenna földjét kapja
  • Minden eszközünk földeletlen (TV, rádió, videó, kazetta, cd/dvd lejátszó), de az erősítőnk földelt

Mivel mindig csak egy eszköz van földelve, itt is kizárt hogy földhurok alakuljon ki.

Több földelésű rendszerek, brumm nélkül

Akármennyire is furcsán hangzik, ilyen létezik. Annak ellenére, hogy esetenként két eszköz is földelve van, a két eszköz földelése között nincs akkora potenciál különbség, hogy ez bármi bajt okozna. Ilyenek a következő rendszerek:

  • Minden eszköz található a kis rendszerünkben (földelt és földeletlen), de mindegyik relatíve közel van egymáshoz, és egy azon hosszabbítóból illetve elosztóból kapnak áramot. Ilyenkor is van földhurok, de nagyon pici áramok jönnek létre, így nem érzékelhető a jelenség
  • Vagy esetleg még az antennához is csatlakozhat a fenti rendszer (mivel az antenna egy külön nagyon más potenciálon lévő földelést "hoz magával") ennek is búgnia kell, de makink van és a szolgáltató leválasztotta a hálózatáról az végpontot... Juppijé.. Örülj neki

Több földelésű, nagyon brummos rendszer

Ilyen rendszered van valószínűleg Neked is, ha most ezt a cikket olvasod Ebben az esetben mindent mindennel, földelt földeletlennel, antennát PC-vel, antennát földelt bármivel szanaszét kötötted, ráz minden és búg. A következő példákkal megmutatom mi lehet az oka:

  • Az erősítőd és az az egész környezetében lévő rendszer földeletlen dugasszal rendelkezik, de az erősítőt csatlakoztattad a géphez. És mivel ez még nem volt elég, ezért még az kábeltv antennát is csatlakoztattad vagy a tuner kártyába, vagy a rendszerben lévő videóhoz
  • A TV+Videó+DVD akármi rendszerben van még egy földelt eszközöd és így kötötted hozzá az antennát
  • Vagy esetleg minden eszközöd földelt (PC, Erősítő, stb.) és más konnektorba dugtad őket. A szoba másik fali aljzatába vannak kötve.

A fent felsorolt esetekből az utolsót, ha szerencséd van könnyen megszűntetheted, egyszerűen szerezz egy soklyukú elosztót, és egy aljzatból köss be mindent. Így a fali aljzatok földelései között nem lesz potenciál különbség.

Most pedig következzen pár földhurok megszűntető módszer.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   2 / 8
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu