Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Földhurok, avagy mit csináljunk mikor minden zúg
Földhurok, avagy mit csináljunk mikor minden zúg
Szerző: Topi, idő: Jún 2, 2007, Olvasva: 165890, Oldal olvasási idő: kb. 3 perc
Lapozás: OK   1 / 8
Ebben a cikkben megtudjuk mit lehet tenni a földhurok elkerülése végett. Ismertetem mi is pontosan a földhurok.

Érdemes, mielőtt a megszűntetéséről beszélünk, átnézni mit is jelent a földhurok, hogy keletkezik, és miért nem tehetünk róla az esetek többségében.

A földhurok, mint a neve is mutatja elsősorban a föld miatt jön létre. Ám itt meg kell említeni, hogy az audio rendszerekben a föld nem mindig egyenlő az áramhálózati földel. Az audio rendszereknél a föld az jelföld. Totál különbözik a rendes hálózati földtől.

A hálózati védő földelés, nem más mint egy földbe ásott vasdarab, melyet összekötnek a 230V-os hálózat közös pontjával. Az életvédelmi földelés nem egyből a "földbe" megy, hanem néhány esetben van előtte még pár készülék. Sok FI relét ÉV-relének hisznek, hisz valamilyen szinten az is életvédelmi, de működésükben különböznek.
A Fí relé egy nagyon elmés kis szerkezet. Működése relatíve egyszerű. Méri a fázis(ok)on és a nullán átfolyó áramot. Amint ez a kettő nem egyezik meg, azonnal leold. Ez most feleslegesnek tűnik, de ha konkrét példával szemléltetem, akkor láthatjuk mennyire is fontos. Vegyük azt az esetet, amitől azt hiszem, minden kertel rendelkező ember félt már fűnyíráskor. Nehogy véletlen elvágjuk a kábelt. Fí relé esetén ő ezt azonnal észre veszi, mert a fázison befolyt áram egy része a földbe távozik, így nem fog ugyan annyi áram visszafolyni a nulla vezetéken. Ilyen esetben old le pl. a FI relé. Ez persze igaz akár egy hajszárítónál is vagy bármilyen készüléknél. Ha rajtunk keresztül akarna az a dög átfolyni, akkor a fí relé észreveszi, hogy "elfolyt" az áram, és megmenti az életünket azzal, hogy pillanatok alatt leold.

Most hogy egy kis kitérőt tettünk, térjünk vissza a földelésekre. Azt már említettem, hogy több féle föld van jelen. Normál gyári erősítő esetén nem rendelkezik a tápegység és maga a készülék földeléssel. Így videó, tv, dvd lejátszó, projektor esetén nem találkozhatunk föld hurokkal. Sőt egy földelt készülék becsatlakoztatása esetén sem, annak ellenére hogy esetenként az adott készülékben minden fajta föld egyszerre van jelen. Ugyanúgy van életvédelmi föld és jelföld. Esetleg digitális föld.

Összefoglalás képpen, földhurkot csak akkor kapunk, ha a házi hangrendszerünkben (vagy bármi más rendszerben) egyszerre két földelt készülék van jelen. Ha szobán belül van két ilyen készülék, akkor is alakul ki földhurok. Ha mákunk van, akkor olyan pici feszültség és áram van jelen, hogy nem okoz bosszúságot. Ám amint elkezd búgni a rendszer, akkor már veszélyes is. Mivel sokszor ilyenkor keményen szikrázik is minden csatlakozónk.

A következő ábra szemlélteti, hogy miért is alakul ki a gyűlölt kis brumi mackó... Az alap esetet vegyük, mikor home made védőföldel ellátott erősítőnket (továbbiakban csak "földelt"... nincs kedvem ennyit írni. Ahol nem a védőföldről beszélek ott kiírom hogy jelföld.) összekötjük az ismételten földelt számítógéppel. Hogy lássuk mi is történik, íme egy ábra:

Ezen az ábrán jól látszik miért is hívjuk földhuroknak. Azért mert egy hurkot alkot. A búgás oka, pedig a különböző földek potenciál különsége. Furcsa, de esetenként akár több mint száz volt is lehet ez, ami azon kívül, hogy minket a holdra kerget a búgással, még a készülékeinkre és magunkra is veszélyes.

Ha nincs két földelt eszköz, még akkor is kaphatunk földhurkot. De erről viszont a KábelTV szolgáltatók tehetnek, így maga a TV antenna bedugása eredményez földhurkot. EU-s szabvány, hogy minden végpontot galvanikusan le kell választani a gerinchálóról. (Galvanikus leválasztás esetén egyáltalán nincs fémes kapcsolat a kettő hálózat között). Ám ez a föld hurok még elődeinél is veszélyesebb, hisz az utcán a több száz méteres szabadon lógó kábelben akkora feszültség gyűlik fel ez teljes mértékig halálos lehet!
 De erre nagyívben tesznek mind a kábeltv mind a kábelnet szolgáltatók. Nem őket rázza meg az áram...
Kritikusok szerint nem létezik olyan hogy több száz méteren át szabadon lóg a kábel, mert leföldelik bejövetelkor, de én ezt nem állítanám 100%-osan, mivel nálunk a mi házunkban ez messze nincs így...
Most lássuk pár példát, hogy milyen földhurkok lehetnek. Keresd meg, nálad melyik lehet, utánna elmondom, hogy szűntesd meg!

Folytatás a következő oldalon... Lapozz...


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 8
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem