Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Furat fémezés (lyukgalván) készítése ipari szintű minőségben, házilag
Furat fémezés (lyukgalván) készítése ipari szintű minőségben, házilag
Szerző: papus51, idő: Jún 6, 2014, Olvasva: 23411, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 10
Az itt ismertetésre kerülő módszer nem igényel mélyebb vegyészeti ismereteket, a leírás alapján bárki alkalmazhatja, de alapos NYÁK tervezési gyakorlat és NYÁK tervező program használata szükséges. Az eljárás során először vegyi úton alakítunk ki vékony, elektromosan vezető réz réteget a furatok falán, majd erre galvanizálással viszünk fel összefüggő réz felületet.

Az eljárás azt a kémiai folyamatot hasznosítja, amely során hő hatására bizonyos vegyületek nano méretű réz részecskékre képesek bomlani. Ez lehetővé teszi egy vékony, elektomosan vezető réteg létrehozását a furatokban, amelyre galvanizálással már felhordható egy összefüggő réz réteg.

Az eljárást az egykori Szovjetunióban kezdék kidolgozni a méregdrága palládiumos eljárás kiváltására. A Szovjetunió felbomlása után a kutatás folytatódott és egy Oleg Lomovsky által vezetett kutatócsoport kapott szabadalmat a most ismertetésre kerülő furatfémező eljárásra. Ez a módszer sokáig ismeretlen volt az amatőrök széles tábora részére, amíg a közelmúltban egy orosz nyelvű fórumon meg nem jelent egy, az eljárást ismertető publikáció. A következőkben ismertetett módszer alkalmas otthoni körülmények közötti furat-fémezés készítésére.

Az eljárás lelke egy aktivátor oldat elkészítése. Ennek leírása a következő fejezet témája.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 10
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem