Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Kommunikáció alapjai - Soros adatátvitel
Kommunikáció alapjai - Soros adatátvitel
Szerző: Topi, idő: Feb 3, 2007, Olvasva: 42813, Oldal olvasási idő: kb. 2 perc
Lapozás: OK   6 / 7
Már a legelső mikrovezérlők többségénél beépítették a soros adatátviteli egységet. Az Intel 8051 család, mely a mikrovezérlők mai példányai többségének az őse, már rendelkezett egy USART (univerzális szinkron/aszinkron vevő/adó) áramkörrel. Itt a szinkron átvitel még a szinkron szavakkal bevezetett blokk, órajelek átvitele nélkül.
A 8051 továbbfejlesztett változatainál további soros egységek is megjelennek. A Philips 80C524/528 családnál I2C egység jelenik meg, a 80C576 elemeknél szinkron illesztő, amit pl. Microwire elemekhez lehet használni, a 80C592-ben CAN illesztő (ld. később), a 80C654-nél ismét I2C egység.

PIC mikrovezérlő - SPI

A Microchip a PIC16Cxx és 17C55x mikrovezérlők egy részében a USART mellett egy olyan szinkron soros kommunikációs egységet alakított ki, mely szoftverrel programozható SPI vagy I2C üzemmódra. A USART is alkalmas szinkron soros átvitelre, s lehetővé teszi pl. a Microwire jellegű elemek kezelését.

A fenti ábra jól szemlélteti a soros adatkezelés egyik leg-főbb előnyét, az összekapcsoláshoz szükséges vezetékek számának radikális csökkenését. Egy 93Cxx sorozatú soros adatkezelésű EEPROM (Microchip) és egy PIC16C5x családba tartozó mikrovezérlő (Microchip) összekapcsolási lehetősége látható itt. A Microchip soros adatkezelésű memóriák 8 illetve 16 bites szóhosszúságra programozhatók, a szószámuk széles tartományban változik – a lábkiosztásuk padig azonos.

A Microchip cég a soros adatkezelésű elemek széles választékát fejleszti és gyártja. A PIC mikrovezérlők többféle soros Port egységet is tartalmaznak. Mikrovezérlői egy részénél azonban a soros adatkezelés új alkalmazására is talált módot a Microchip, a soros programozásra. Általában a mikrovezérlők belső programtárolójába a programot programozó készülékekben, párhuzamos adatkezeléssel lehet beírni. A 8 ... 12 bites címet és az utasítások 8 ... 16 bites kódját (típustól függően) párhuzamosan, a Port pontokon át kell bevezetni a mikrovezérlőkbe.

A PIC16Cxx és a PIC17C75x mikrovezérlőknél egy további programozási lehetőség is megjelenik, a soros programozás. Mivel ezzel az eljárással a beépítés helyén, a működési környezetben is programozható a mikrovezérlő, ezt In-Circuit Serial Programming (ICSP) eljárásnak nevezte el a gyártó. A programozó csatlakozások a normál működést nem befolyásolják, a végleges készülékben is megmaradhatnak. Négy Port lábra kell rácsatlakozni a programozás érdekében. A belső programtárban egy nem törölhető területen a gyártó a programozást végrehajtó programrészleteket helyezett el, ezeket a kis szubrutinokat 8 bites parancsokkal lehet aktivizálni – így oldható meg a programozás. A programozás igen nagy biztonsággal megy végbe. Folyamatos a verifikálás, s ha a verifikálás szerint egy rekesz programozása megvalósult, egy megerősítő programozási folyamat is végbemegy, háromszoros időtartalmú programozó impulzussal.

A soros programozás lehetővé teszi, hogy a mikrovezérlőkkel a felhasználói berendezést programozás nélkül készre szereljék s a beépítés után töltsék fel a programtárolót – ez a megoldás az adatvédelmet szolgálja. Egyszerűen megoldható a szoftverfrissítés (up-grade) is, és ha szükséges, a felhasználó is bevihet a mikrovezérlőbe saját programrészleteket.
A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   6 / 7
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem