Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Mérésadatgyűjtő
Mérésadatgyűjtő
Szerző: Bakman, idő: Máj 2, 2019, Olvasva: 10895, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   5 / 7

A műszer igényel egy néhány lépéses beüzemelést, ezt az alábbiakban ismertetem:

Maga a műszer stabil 5 V-ot igényel tápfeszültségként. Ha nincs kéznél fotoellenállás és/vagy DS18B20-as hőmérő IC, nem probléma, ezek nem fognak kelleni az első lépéseknél, később is csak akkor, ha igény mutatkozik rá. Összeszerelés után töltsük fel a kijelzőre a programját majd kapcsoljuk be mérésadatgyűjtőt. Ha minden igaz, a főképernyő fog megjelenni néhány másodperc után.

Lévén a kijelző kicsi, a beállításokban lévő gombok pedig aprók, a kijelző érintőfelületének kalibrálást mindenképpen végezzük el az alábbi módon:
- Kapcsoljuk ki a műszert.
- Nyomjuk le és tartsuk is lenyomva a panel bal oldalán lévő gombot, majd kapcsoljuk be a műszert.
- Ha megjelent a kalibráló képernyő, egy tompa tárggyal (pl. kikapcsolt golyóstoll) érintsük meg a kijelzőt négy ponton, ahogy azt mutatja nekünk.
- Várjuk meg, amíg a kezdőképernyő (felhők) megjelenik.
- Nyomjuk le a kalibráló gombot.

calibration.jpg

Ha mindent jól csináltunk, a főképernyő lesz látható a kijelzőn.

Következő lépésként az AN1-es bemenetet és a panel +5 V-os vonalát (a digitális bemenetek mellett található) kössük össze egy vezetékkel.

five_volts_1.jpg

five_volts_2.jpg

Az AN1-hez tartozó potenciométert (alsó) tekerjük addig, amíg a kijelzőn kb. 5 V-ot nem mutat a mért érték. Ezt a műveletet ismételjük meg az AN2, AN3 és AN4-es bemenetnél is.

Az AN1 - AN4 bemenetekről vegyük le a vezetéket és az előző oldalon ismertetett módon állítsuk be az ofszet értéket úgy, hogy a mért érték nullát mutasson.

Visszalépve az alapképernyőre az AN0 és GND pontok közé kapcsoljunk pl. 20 V-ot és tekerjük addig az RV1 potenciométert, amíg a mért érték meg nem egyezik a helyes értékkel. Ez utóbbi ellenőrzéséhez olyan műszert, feszültségforrást ajánlok, amelyik pontosságában megbízunk. A műveletet ismételjük meg az AN2 - AN4 bemenetnél is.

A kalibrálásokkal végeztünk is.

A használni kívánt SD kártyát formázzuk meg FAT32 formátumra, másoljuk rá a "config.txt" nevű fájlt (a letölthető csomagban megtalálható), rakjuk a mérésadatgyűjtőbe, majd indítsuk újra az OpenLog modult.

Mindezek után a műszer használatra kész.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   5 / 7
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem