Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Mérésadatgyűjtő
Mérésadatgyűjtő
Szerző: Bakman, idő: Máj 2, 2019, Olvasva: 10655, Oldal olvasási idő: kb. 2 perc
Lapozás: OK   6 / 7

Az OpenLog modulnak nincs szüksége konfigurációs beállításokra, működik anélkül is de az alapértelmezett 9600-as UART sebesség nem elég a mérésadatgyűjtőnek, az ugyanis 38400 bauddal küldi az adatokat a modul felé. A modul beállítható úgy is, hogy minden egyes újrainduláskor új fájlt kezdjen (mode paraméter) de ennek használatát nem javaslom, nálam több modul is bizonytalankodott ebben a módban. A beállítások több irányból is módosíthatóak, de talán a legegyszerűbb a konfigurációs fájl feltöltése az SD kártyára. A fájl neve kötelezően "config.txt", tartalma az alábbi:

38400,36,3,1,1,1,1
baud,escape,esc#,mode,verb,echo,ignoreRX

Ezekkel a paraméterekkel az OpenLog modul midig egy fájlba írja a mentett adatokat, neve "SEQLOG00.TXT". Ezt nem kell külön létrehozni az SD kártyán, a modul dolga ezzel foglalkozni.

*****

Update!

Időközben derült ki, hogy az eleve három színvariációban kapható modul (fekete, lila, piros), több "gyári" Firmware-rel rendelkezhet. Az egyik tulajdonsága, hogy a config.txt fájlban lévő UART sebességet nem veszi figyelembe, mindig 115 200-as sebességgel várja és küldi az adatokat. Az ilyen OpenLog modulhoz igazított PIC program "Meresadatgyujto_18F26K22_v1.1.hex" névvel megtalálható a letölthető csomagban.

*****

Felmerülhet a kérdés, mennyire árt a kártyának a gyakori írás ugyanazon területre. Árt, de ezt egyszerűen ki lehet küszöbölni. A már a kártyán lévő SEQLOG00.TXT fájlt nevezzük át valami másra törlés helyett, így a már foglalt területre nem ír a modul, a szabad részen fog létrehozni egy új SEQLOG00.TXT fájlt. Ezzel azt is elkerülhetjük, hogy ne egy fájlba legyen ömlesztve sok-sok mérési eredmény.

more_files.jpg

Egy mentési perióduskor legfeljebb 76 bájtnyi adat kerül a kártyára, tehát másodpercenkénti mentés esetén is közel fél évig kellene folyamatosan üzemeltetni ahhoz a műszert, hogy 1 GB adat összejöjjön.

A képen egy példa látható, milyen formátumban menti az adatokat a műszer (kattints a képre a nagyobb méretért):

saved_data.jpgAz adatok szerkezete, ahogy a képen is látható:

Dátum és idő [TAB] AN1 [TAB] AN2 [TAB]... ...[TAB] D8 [CR+LF]
Dátum és idő [TAB] AN1 [TAB] AN2 [TAB]... ...[TAB] D8 [CR+LF]
Dátum és idő [TAB] AN1 [TAB] AN2 [TAB]... ...[TAB] D8 [CR+LF]

Adatrögzítés indításakor a mérésadatgyűjtő közvetlen az első mentést megelőzően létrehozza a képen is látható fejléceket, ezzel is megkönnyítve a megkülönböztetést két felvétel között.

Ezt az adatformátumot a legegyszerűbb táblázatkezelőbe illeszteni. Nincs más dolgunk, mint a SEQLOG00.TXT fájlt megnyitni, a teljes tartalmát a vágólapra másolni majd egy üres táblázatba illeszteni az adatokat. Öt táblázatkezelővel (Linux, Mac OS, Windows) teszteltem, mindegyik kérdés nélkül elfogadta az adatokat. A problémát a két hőmérsékleti adatnál a tizedesjel okozhatja, ahogy arról már írtam a beállítások között.

Dátum és idő éééé. hh. nn. óó:pp:mm formátumú. Az idő mindig 24 órás változatban kerül mentésre.

AN1, AN2, AN3 és AN4 adatok mindig a nyers adatok (a kijelzőn némi kerekítéssel jelennek meg a mérési eredmények). Ahhoz, hogy ezekből feszültséget kapjunk, egyszerűen 1,875 mV-tal kell megszorozni a rögzített értéket.

T1 és T2 °C-ban értendő, ezek az adatok mindig egyeznek a kijelzett hőmérsékletekkel. Hiba esetén "E0" kerül rögzítésre.

AN0 az adatok a kijelzőn is látható, nyers adatok.

D1 - D8 értékek a digitális bemenetek állapotát írják le. L esetén 0, H esetén 1 kerül rögzítésre.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   6 / 7
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem