Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Subláda
Subláda
Szerző: vicsys, idő: Jún 27, 2005, Olvasva: 110250, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   5 / 6

Kiegészítések

A bemenet ennél kapcsolásnál olyan, hogy a meglévő Onkyo erősítőm subkimenetére csatlakozik. Ha neked nincs ilyen kimeneted akkor egy egyszerű ellenállásos osztón keresztül akár a hangfalkimenetre is kapcsolhatod. Ekkor a bemeneten lévő 1µF-os kondival sorbakapcsolva bekerül egy 220KΩ-os ellenállás is melyet pirossal jelöltem a rajzon.Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az erősítőmnek van kapcsolt 230V-os kimenete ami ki-be kapcsolja a subládát. Ezért akinek nincs, annak szüksége lehet egy automatikus ki-be kapcsoló áramkörre. (a lentebb ismertetetett kapcsolást nem építettem meg, de biztosan müxik...) A lényeg az, hogy amíg van bemenő hangfrekis jel, az elektronika bekapcsolva tartja a végfokot. Ha nem érkezik jel a bemenetre, rövid időn belül az áramkör kikapcsol.

Figure 1

A műveleti erősítő kisjelet fogad, szintilleszt és az R9+D1 soros tagon keresztül impulzusszerűen tölti a C4 kondit. A kondiba tárolt fesz. tartja nyitva a MTP3055 FET-et, ami egy (RL1) 12V-os relét húz meg ( a relé addig van behúzva amíg elegendő töltés van a kondiba. Ha az egy szint alá sül ki, a relé bont. A kondi értékének növelésével megnövelhető az időtartam.) A relé kapcsolja ki-be a végfok trafójának a feszültségét. Tehát ebben az esetben kell egy segédtrafó (kb. +12V-os táppal) ami állandó feszültséggel látja el ezt az elektronikát.

Figure 3

Az ábrán látható ez a kis 9V-os trafóval felépített segédtápegység és a "nagyáramú" rész huzalozási változata. Az AC1-AC2 pontok mennek a relére. A +ve ponton kapja a kapcsolás a +12V-ot, és az A és N pontok a 230V-os hálózati csatlakozók vannak. (jelmagyarázat: "A" pont a fázis; "N" a nulla; "GND" a védőföld- az alsó 3 csatlakozó a sub trafójára megy)
 Ha az elektronikát hangfalkimenetre kötjük akkor annak bemenetét módosítani kell:

Figure 4

Még egy egyszerű rajz, ha kisszintű kimeneti jelhez csatoljuk. Ilyenkor 2 pár RCA aljzatot kötünk be úgy, hogy az egyik bemenet a másik pedig a továbbmenet a végfokra.

Figure 2


Ahhoz, hogy a ki-és bekapcsolások ne okozzanak kellemetlen koppanást, szükség lehet a TDA7294-es IC-t vezérelni. Itt jól jöhet a mute és standby bemenetek megléte. Hogy ki, milyen megoldást használ azt az olvasóra bízom. A doboz elhelyezésére a lakásban nincs recept. Megfigyelésem szerint a faltól 20-30cm-re elhúzva valamelyik saroktól távolabb a legjobb. Persze ez azt jelenti, hogy lehet, hogy hosszabb hálózati és átjátszó (hangfrekis) kábelre lesz szükség. Lehet kísérletezni!


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   5 / 6
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem