Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 2N3055-tel kapcsolni

Témaindító: bendoroland, idő: Júl 11, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) bendoroland hozzászólása Júl 11, 2008 /

Ne töröljétek le kérlek fontos lenne.Vettem egy revoltec meteort de csak ledeket bír villogtatni 3csatorna vanmindeggyiken 12voltjön ki én 2n3055re gondoltamhogy azzal kapcsolná lgalább 35 vattot bírjon el.Küldjetek minél gyorsabban választ.
(#) ferci válasza bendoroland hozzászólására (») Júl 11, 2008 /

Rajz nélkül nem egyértelmű... ha 12 volt jön ki (?), tegyél rá pl. 220-330 ohm-os ellenállást (1W) és arra a 2N3055 bázisát, emittere a GND-n (-), kollektorában pedig a +Ut felé az izzó. Persze a tápnak bírni kell a 3 ampert ezek szerint csatornánként.
(#) proba válasza ferci hozzászólására (») Júl 11, 2008 /

Ha csak ledekre képes akkor inkább darlington tranzisztor ,vagy 2n3055 + valami kis tranzisztort alkalmaznék.
Szerintem nem fog elég bázisáramot adni a telj tranzisztornak.
A másik hogy a ledeket a plusszhoz vagy a testhez villogtatja? Lehet a 3055 (NPN) alkalmatlan a kiadott polaritáshoz.
Ha a kimenet 12V akkor inkább irf530/540 fetet használnék polaritástól függően.

kim.jpg

(#) PWM válasza bendoroland hozzászólására (») Júl 11, 2008 /

http://www.hobbielektronika.hu/help/?help=szabalyzat
Idézet:
„A kultúrált fórumozásnak van pár iratlan szabálya melyet nem csak itt, de máshol is érdemes betartani. Nem azért mert kötelező, nem azért mert én vagy más fórumon más admin mondja, hanem mert ezeket figyelmen kívül hagyva (valószínűleg) több fórumozóval is összetűzésbe fogsz keveredni.”
[/url]
(#) ferci válasza proba hozzászólására (») Júl 11, 2008 /

Ne ám én találjam ki, hogy a ledeknek mekkora áramot képes kiadni a 12 voltja ! Majd megméri... ha nem bír kiadni kb. 50 mA-t, akkor leírja a kérdező. Pongyola kérdésre elég választ kapott.
Fetet , darlingtont én is tudok javasolni, de ha ez volt a kérdése, arra válaszolok... utána jön a többi.
(#) proli007 válasza proba hozzászólására (») Júl 11, 2008 /

Hello!

Csak csendben megjegyezném, hogy:

- a jobb felső kapcsolás, ugyan úgy nem fogja elvinni a 35W-os izzót, mint a sima 2N3055 (1Kohm bázisellenállás igen sovány)

Idézet:
„Lehet a 3055 (NPN) alkalmatlan a kiadott polaritáshoz.”

- a pnp kistranyóval, ugyan úgy lehet komplementer darlingtont készíteni, mint NPN-el simát.

- A Fet-es ábrán, JFet-et rajzoltál. Egyébként, mivel nem ismered a kapcsolást (legalább is én nem), nem tudod eldönteni, hogyan illessze a Fet-et az áramkörhöz. Mert ugye a Fet számára a nyitófeszültséget is biztosítani kell, ellentétben a tranyóval, ahol inkább áram kell.

üdv! proli007
(#) ferci válasza proba hozzászólására (») Júl 11, 2008 /

Bocs, de meg sem néztem a rajzaidat... proli007 meg úgyis elmondta. Annyi hibát elkövettem, hogy a 220 ohm sok - nem emlékeztem pontosan a bétájukra. 100 ohm-mal viszont már elmegy pár darab és 0,8 voltig kinyit 3,2 ampernél.... jobban nem tud.
A többi szöveg marad.
(#) bendoroland hozzászólása Júl 11, 2008 /

Itt a kép.Kék a pozitív a többi meg negatív. Van benne olyanprogram is ami elhalványítja az izzót.

P7110121.JPG

(#) proba válasza proli007 hozzászólására (») Júl 11, 2008 /

No jó a jobb felső rajzot tényleg elrontottam,meg a többiben is igazad van.(bár a 3055 alkalmatlanságára vonatkozó rész csak a pongyola megfogalmazás miatt gondolom rossznak. Én úgy értettem hogy önmagában alkalmatlan lehet a feladatra.)
A fet javaslatnál azt vettem alapul hogy a kérdező azt mondta 12 V ad ki.( mentegetőzésből ennyi)

További kérdés:
Álltalában a kék/fekete szokott a negatív lenni a piros a plussz. Biztosan jól nézted?
Egyébbként számomra egy semmire sem jó kép ,sem a típusát, sem azt hogy az a négy vezeték hova megy (sárga fekete,piros,kék) illetve mit ad ki nem tudom megállapítani róla.
Talán 3 kimenete volna és a kék/pozitív a közös? Esetleg hogyan van rákötve a terhellés vagy mi (led, ellenállás+led,égő -mekkora) )?
A led csak a működést jelzi?

(#) kaszarobert válasza bendoroland hozzászólására (») Júl 12, 2008 /

Mármint a kék a negativ?
(#) bendoroland hozzászólása Júl 12, 2008 /

Kék a negatív a többi pozitív megnéztem. Nagyfényű ledet villogtat. A négy vezeték a kimenet. Igen 3 kimenet. Egy csatornán 4 ledet villogtat.
(#) ferci válasza bendoroland hozzászólására (») Júl 12, 2008 /

A doboz cimkéjén semmi utalás nincs a terhelhetőségre? mA, mW, stb...
Egy csatornán sorban van 4 led? Próbáld megmérni, hány mA megy, ha van pl. teljes fényerős, nem villogó állapot.
(#) bendoroland hozzászólása Júl 12, 2008 /

sorba van egy ellenálással.150mA
(#) Kovidivi válasza bendoroland hozzászólására (») Júl 12, 2008 /

Szia!
Kérlek használd a válasz gombot, egyébként egy kép a revoltec belsejéről sokat segítene, plusz a tranzisztorok típusa, amik kapcsolják a kimeneteket, és már tudnánk is a terhelhetőséget. Köszi!

Ha az ellenállás bírja a folyamatos 150 mA-t ( legalább 2-3 wattos), akkor még elég direkt a 3055-hez, ahogy leírtam.... viszont ha villog csak, akkor 1-2 wattos is elég. Az az érzésem, mivel nem erre lett tervezve a dobozod, kicsi wattos lehet.
Amit írtál, hogy "elhalványítja a program", ez még nem tiszta.. ebben az esetben ( hacsak nem pwm olyankor...), elég nagy lesz a disszipáció addig az ideig.
Próbáld ki hűtőbordával, ha nem akadály.
(#) bendoroland válasza ferci hozzászólására (») Júl 12, 2008 /

itt a belseje. tranzisztor tipusa:s8550 6 darab van belőle.

0 kB-os fájlok...
A tranyók normál pnp-k, kapcsolni tudják a 150 mA-t, kérdés az, hogy csak kapcsoltak-e vagy lineáris üzemben is menne a vezérlésük, mert az baj lehet ( pl. 6V x 70 mA, 420 mW sok kicsit...). Próbálj meg egy csatornát.
(#) ferci válasza bendoroland hozzászólására (») Júl 12, 2008 / 4

Rajzoltam 3 lehetőséget - legjobb és "leghidegebb" a fetes kapcsolás, de a hűtésre készülj fel, mert arra nem adtál választ, amit már kérdeztem: van-e lineáris üzem vagy csak kapcsolgatás.

8 program van benne.a nyomógombal lehet választani. A rajz amit küldtél külön tápról megy?

Oké... hát ez nem mond semmit... az a "halványítós" progi érdekes csak, milyen hosszú ideig tart, mert akkor melegedhet esetleg a cucc rendesen az átmeneti időben...

van mind a kettő lineáris is meg kapcsolgatás is

Akkor a fetest csináld meg mindenhogyan és hűtést tervezz be.... esetleg kis venti a bordához...
(#) Prome hozzászólása Júl 5, 2016 /

Sziasztok!

Ez alkalmas a következőre: 3-8.2V közötti feszt kapó lb. 30-50 Wattos helikoptermotor helyére akarok kötni egy egy eres sodrott kábelt. A cél az, hogy felizzva elszakadjon. De nem tudom a motorvezérlőt nem teszi a tönkre ezért inkább 2N3055-ön keresztül oldannám meg. Milyen ellenállások kellenek ehhez?
Köszi
(#) Gafly válasza Prome hozzászólására (») Júl 5, 2016 /

A 2N3055 hűtéssel nehezebb mint a helikoptered
Akkor még nem beszéltünk a megfelelő kapcsolásról...
(#) Prome hozzászólása Júl 5, 2016 /

Nem helikopterhez kell, csak helikopter elektronika van, így azzal oldanám meg, nem vennék hozzá mást. (Nem sokra mennék a helikopterrel, ha a motorja helyére kötnék egy kábelt ami felizzik majd elszakad)
És pont a megfelelő kapcsolás az amiről beszélni szeretnék.
(#) proli007 válasza Prome hozzászólására (») Júl 5, 2016 /

Hello! Már bocs, de számomra ez elég érthetetlen és egyben értelmetlen projektnek tűnk. Valamihez kapcsolási rajzot szeretnél, amiről nem tudjuk, hogy mi..
Egy vezeték felizzásához és szakadásához tekintélyes áramra van szükség. És erősen függ a vezeték keresztmetszetétől.
De a "helikopter+felizzon" piromán hajlamokat a fórum nem igazán támogatja. Kivétel, a pirotechnikai eszközöket, de ahhoz sem felelne meg egy nokedli helikopter távvezérlő a rádiós, vagy infra átvitelre. És ott gyári gyújtókat használnak, nem egy "vezetéket".
(#) szsrobert válasza Prome hozzászólására (») Júl 5, 2016 /

Proba.
5k kezdesnek.Aztan haladni kisebb ellenallas fele.
FET jobb.Kisebb hutes kell neki.Vagy nem is kell.
Mekkora a hatotavolsaga? En is gondolkodtam ilyen taviranyitos teman nagyobb robotok taviranyitasahoz.
(#) Prome válasza szsrobert hozzászólására (») Júl 5, 2016 /

Köszi!

Nem a helikopter izzik fel. Helikopter nincs a történetben csak a panelja ami vezérlési szerepet tölt be. És a felizzáskor azonnal el is pattan a panel úgyhogy lényegében biztosítékként működik. Lehet kár volt a helikopter és az izzás szavakat belekevernem elég lett volna a motorvezérlő s elpattanó vezetéket megemlítenem mert félreérthető s ha nem tettem volna akkor nem lennének hasonló reakciók..
V912 helikoptert néztem ki. Papiron 150 méter a hatótáv de szerintem a valóság ennél kevesebb legalábbis ha biztosra akarunk menni. Mindenesetre vesztettem már el és találtam már meg a helikoptert 200 méterre a vezérlés helyétől (térképen mértem le így elég pontos az adat) és a szél sodorta el és 50 méterrel becsült magasságon volt (ez szubjektív adat) így a 150 méter végül is reális de tökéletes viszonyok voltak (nem volt köd tiszta levegő s semmi tereptárgy nem volt még a látószög közelében se)
6-8000 Ft csak a panel és 4-6000 Ft az ehhez való távirányító, ha valaki nem akarja megvenni 20-35000 Ft-ért ezt a típust, ennyiért szokott lenni itt ott. Ha meg csak panel kell érdemes V913 panelt venni az ára hasonló de erősebb motort hajt.
A kistestvére a V911 esetében 4500 a panel és 2-4000 a távirányítója (használtan olcsóbb) de kompletten is csak 14000 Ft a szett, használtan 10-ért is kapni már néha hibásat meg még olcsóbban de baj ha pont a panel a hibás ellenben ha a giro hibás rajta akkor erre még jó. Itt persze jóval kisebb az áram, de ez ha valaki ért hozzá nem baj.

Milyen típusú FET-re gondolsz? Tudsz mondani konkrét típust?
És bocsánat de olyan alap dolgok is érdekelnének, hogy melyik láb mire menjen s melyik közé kellene kezdésnek 5K és mekkora léptékben kellene lefele menni?
Amugy PC táp wincseszter tápkábeléből 1 szál lenne használva egy érből. Tipp sincs hogy ez hány amper lehet 7 voltnál?

Amúgy ha robotot vezérelsz arra többszörösen jó mert ez 4 csatornás, két szervót is vezérel meg a farokpropellert is csak azok jóval gyengébbek viszont a hatótáv s a jelstabilitás ennél a típusnál meglepően jó, s digitális, tehát egyszerre sok id működhet és vannak olyan trükkök, hogy egyszerre 2 panel is használható s rááll egyszerre. Az sem elhanyagolható szempont hogy ezzel a távirányító protokollal megy 3 helikoptertípus, 2 repülő s többféle drón is vezérelhető tehát később elég ezeket csak BNF-ben megvenni, ha érdeklődni kezdesz valamelyik iránt.

Ja és ehhez a rendszerhez létezik FPV is (nem tudom mennyire vagy benne ismered e a jelentéseket, látnád amit a robot lát egy képernyőn igaz ez elég drága. Bár ebben is vannak olcsóbbak ha mobil a képernyő. (nem olcsóbb csak akkor a képernyőt nem kell már megvenni ha van mobilod)
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2016
(#) proli007 válasza Prome hozzászólására (») Júl 5, 2016 /

Na, végre! Még is csak ki lehetett belőled húzni, hogy a biztosítékot szeretnéd feltalálni.
Annyit tudok segíteni, hogy a Magyari Béla "Rádióamatőrök zsebkönyve" c. könyvében van egy táblázat, ahol szerepel a rézhuzalok kioldási árama. (De az enyém sajnos nem tudom hol van.)
Ha valakinek megvan, meg tudja nézni, ha megadod a huzal átmérőjét vagy keresztmetszetét.
Ilyen "biztikiverős" kapcsolást, túlfeszültség védelemnél szoktak alkalmazni. De célszerűen tirisztort alkalmaznak nem tranyót. A TO220-as tokban könnyen találsz 25A-eset, és néhányszor 10mA-el be lehet gyújtani. És gyújtva is marad,míg az áram folyik.
(#) Prome válasza proli007 hozzászólására (») Júl 5, 2016 /

Köszi! Amugy feltalálom én akár a kereket is még egyszer ha kell.))
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2016
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem