Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Ezért érdemesebb a 10-et vagy a 11- et letölteni azokban nincs kódméret korlátozás és több a "free target"
A 10-11 letölthető a matrix multimedia oldalról és mint írtam van benne több ingyenesen használható proci a kezdéshez , ha megtetszik akkor meg veszel egykét modult
flowcode5 ingyenes lehet? le lehet tölteni valahonnan?
Nem hardverkulcsos ,és ha ráérzel nem is olyan nehéz (inkább más a logikája). Én már vagy 10 éve használom a 4 es verziótól kezdve egyre jobb és okosabb nem bántam meg hogy megvettem a 8bites pic modult . Amit kitaláltunk eddig még 98%ban sikerült megvalósítanunk vele Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2026
megnéztem egy videot ,nagyon nehéznek tünik,
hardver kulcsos?
Többszáz picet , arduinót esp procikat avr arm attól függ milyen modult választasz (melyiket veszed meg) de van egy ingyenes csomag ami kezdésre-kipróbálásra tökéletes (az pár pic -pár ardu -esp -rabsbery-atmega ha jól emlékszem)
A parsic firmware t ír nem kell alapprogram a pic re
fbd ben mindent meglehet csinálni vele ,nekem nagyon bejött. A flowcode sima procit is megírja vagy csak a fejlesztő kártyákat?
Már régen feladtam a parsic-ot , nem láttam benne az ár érték arányt csak kíváncsi voltam mennyibe fáj . Én a flowcode 10 es verziót vettem meg 78 fontért egy modult az szerintem sokkal többet tud (több komponens -több proci)
Most nem tudom ,2019 ben vettem 200 euro körül.
Mert te mit használsz? ha megadod pic tipust ,oscillátort ,lcd kiosztást ,uart kiosztást átkonvertálom hex be.
Az még mindíg csak vásárlással elérhető ? Mennyi az ára ?
Idézet: Ezt kérdeztem ... „Akit érdekel parsic GPS program”
A gps ? NEO6 m arduinohoz volt ajánlva az ebayon
Amikor villog zöld led akkor működik ,addig belső adatok jönnek Szerintem 1-5 perc mire működik ,
Sziasztok!
Akit érdekel parsic GPS program a data kal babráláskor újra kell másolni az UART vétel sort matek műveletekkel járművet is vezérel a szög század másodperc század része az változik folyamatosan de a tizedes része az jobb fél méternél már sokat változik. 8722 müködtetem de szerintem mindenen megy. GPRMC t használja.Program meg video !
Köszönöm válaszod és mindenki másét is. Úgy látom,amire akarom használni ezt a lineális hajtást,arra nem lesz jó.
Elvileg a TCM2208-cal jobban járnál, annak csak impulzusokat kell adni, pl. PWM-mel, azon meg akkora frekvenciát is tudsz beállítani, amit a vezérlő és/vagy a léptető már régen nem bír.
A Parsic, mint fejlesztőkörnyezet, elég nagy korlátokat gördít eléd több irányból is...
Na akkor több baj van.
A motor után vagy egy lassito áttétel, igy a motort már most az optimáls fordulatszámon járatod ( a 2 msec 150 RPMet ad) a tengely kb 20 menet = fordulat a 12 mm járatra amit most 3 sec alatt tesz meg, azaz 3 sec. A motor nem valoszinü, hogy 200 lépéses, hanem csak mondjuk 64 ( az nem tudjuk, de az gyorsabb mint a 200 lépéses). Azaz neked 64x20 lépést kellene megtennie a motornak a 12 mm mozgásra ez 0,5 sec alatt (áttétel nélkül) Az 2560 Hz vagy kb 0,0004 ms impulzus hossz, ez a freki már nem tud mozgatni egy stepper motort. ( az áttétel meg lassito, igy a helyzet még rosszabb ( ha csak el nem számoltam magam) az áttétel arányát talán ki tudod számitani, hány motorfordulat kell egy fordulathoz a menetes tengelyen.. Vegyél inkább lineáris szervot, az hasonlo felépitésü, de gyorsabb. A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2025
Az előtét ellenállással korlátozod a motor áramát ,ezért csökken a sebessége . Nem ismerem a motorvezérlődet , de ha egy mód van rá a léptető impulzus szélességét csökkentsd (kitöltési tényező ) avval jobban szabályozható a melegedés-erő-sebesség "arány" A jobb motorvezérlőkön elég eg irány és egy léptető jel a többit a vezérlőn lehet beállítani ( egész-fél-mikrolépés- motoráram ) ha lassú akkor emeld a motormeghajtó feszültségét akár 1-2v al a maximum alá .
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2025
TMC2208-as motorvezérlővel próbálkoztam , fél lépéses beállítással,de nem tudtam működésre bírni. Erősen melegszik a motor,pedig az áramot visszavettel elvileg 150mA-re.
Jelenleg DRV8837-es H-híddal működik. A kis léptetőmotor tekercs ellenállása 14 Ohm. A motor táp oldalára tekercsenként 33 OHm 2W ellenállást kellett betegyek,így csak langyos a motor és szépen működik. 15 Ohm-al már melegedett.
Próbáltam 20 MHz rezonátorral,azzal nem csinál semmit.
Itt a kis vezérelendő lineális hajtás. Lemértem,most nem 3,hanem 5 sec alatt teszi meg az utat.
Kapcsolási feladatot látna el,azért lenne szükséges a gyorsabb mozgás.
Milyen motor vezerlést használsz? Mikrolépést nem tud?
Alin és temun lehet kapni mini lineális egység ( 12mm úthossz ),amin bipoláris léptetőmotor van,valószínű bolygóműves áttétellel. A 2ms-os időzítéssel kb. 3 sec alatt teszi meg az utat. A cél a 0.5 sec lenne.
ha linkelek is ,sajnos akkor nem jelenik meg a hozzászólás.
A fent linkelt kis lépétetőmotor vezérléséről van szó. Biztos hogy van bolygóműves lassítás is benne. 2ms-os időzítéssel kb. 3 sec alatt teszi meg a 12mm-es utat. A cél az lenne,hogy kb. 0,5 sec alatt tegye meg az utat.Mini léptetőmotor
Hello! De közben ne feledd, hogy az összes időzítési ciklus is 5-ször gyorsabban fog letelni..
Köszi az ötletet. Akkor megpróbálom 20 MHz-es rezonátorral is.
Nem tudom milyen a motor, de lehet, hogy nem is tud gyorsabban forogni. Egy tipikus 200 lépés per fordulatu motor a te esetedben 150 RPM-el forog szabadon, (terhelés nélkül) a 2 msec impulzusokra. Ez már közel lehet a határértékhez ami 400 - 800 RPM között van. Természetesen terhelés nélkül.
Ne tudom mi a feladat, vannak kisebb, de gyengébb motorok amik gyorsabban tudnak forogni. Ehhez ismerni kellene a feladatot meg a motor stb adatait.. A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2025
Szia!
Valamikor itt a fórumon volt hasonló kérdés. Sajnos az időzítő minimum 2 msec időzítést lehet beállítani. Egyféleképpen ki lehet cselezni bár nem biztos, hogy elég. 4 MHz-es órajelet kell beállítani a programban és 20 MHz-en járatni a PIC-et. Üdv: Gábor |
Bejelentkezés
Hirdetés |