Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   14 / 56
(#) kameleon2 válasza Kolti0 hozzászólására (») Jan 4, 2019
Szia! Mi is használunk Wagokat. De nyilván vannak korlátai. Általában a csomagoláson és a katalógusban is meg szokták adni mekkora keresztmetszetű vezetéket lehet megkötni vele. Például 2,5-4mm2 . A benne lévő lemezkének is véges a terhehetősége, az is fém. Használok másfajta csatlakozókat is. Teszteltem is. Például 12A terhelhetősgű bontható sorkapocs 17A-nél már csúnyán füstölni, égni kezdett. Kollégától hallottam olyat is, hogy Wago maximum 6A. mert csúnya vége is lehet. Szerintem csak be kel tartani a leírásban szereplő üzei körülményeket és teljesen jó megoldás. Én személy szerint a kézzel zárható zászlós Wagot kedvelem a legjoban. Azokkal eddig soha nem volt bajom.
(#) rolie válasza Kolti0 hozzászólására (») Jan 4, 2019
Szia!
A Wago egy elég tág fogalom, sok típusa létezik. Sodrott vezetékhez csak az oldhatót használhatod, ebből a most kapható 221-es széria passzol a vezetékedhez (amúgy én nem átmérő jelet látok rajta, hanem egy négyzetet, ami a területet/keresztmetszetet jelöli).
(#) Gabó válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 4, 2019
Az a baj, hogy nem túlzás. Rengeteg olyan esettel találkoztunk, ahol kint az óránál C25 volt fent. Sőt régebben, másik helyen pont az ilyen átbuherált km-eket mértük be, és simán a C16osok elmentek terhelve 100+A-en... Persze megbontva a km-et, meg is lett a turpisság...
Persze ez 1 fázisú hálózat. Vagy Kint meg is történt a szabványosítás, ugye 32A fent, bent meg a másfelesen fityeg a C25...
És ami eléggé feldühít (hál istennek itt még nem olvastam ilyet, cserébe máshol igen), olvadó betét kiment, nem talál megfelelőt otthon, mit csináljon hol kap megfelelőt... Válasz: Patkold meg....
Személy szerint nem a régi panelokra gondoltam, hanem ezekre a sorházakra ahol 3-4 ilyen lakás van. A társasházak más tészta, amit előszeretettel szeretnek "elfelejteni" az általad említett anyagiak miatt :/
Cégekről meg ne is beszéljünk.... Ott pár helyen, szó szerint csak akkor van csere ha ég...
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2019
(#) _BiG_ válasza Gabó hozzászólására (») Jan 4, 2019
A vllanyrezsós hasonlat kicsit sántít, mert ő a biztitáblában kicserélheti akármekkorára a biztosítékot, de a villanyóránál nem. Az fog védeni. Akkor van baj, ha valaki megigényli a 32A-t, majd utána csereberél biztosítékot a másfeles vezetékű áramkörön és terheli túl.
Sajnos én látok szinte napi szinten barkácsolást villanyszerelés címén, csoda, hogy nincs több tűzeset... Az elöregedett gerinchálózatról nem is beszélve. Amit egy társasháznak kéne felújíttatni, de ugye az sokmilliós tétel és húzzák-halasszák.
Nemrég egy régi rézvezetékes hálózaton láttam csavart kötést, túlterhelve, leégve. Az legalább 50 éves volt, bírta volna, ha nem akasztanak rá egy villanyradiátort. Állítólag már tervezgetik a felújítást (nem magánszemélyről van szó, hanem intézményről), viszont amíg "nem ég a ház", addig lapítanak... Ja, és a gumann-táblán párban az olvadóbiztik: egyik a fázist védi, másik a nullát. Anno így megcsinálták. Nekem meg a hajam az égnek mered, hogy ekkora életveszélyt hogy? De addig nem tehetünk semmit, míg erre a használó nem bólint és nem állja a cehhet...
(#) szs válasza freddyke hozzászólására (») Jan 1, 2019
Ilyet. Van kisebb, olcsóbb is belőle.
http://www.elektrocentrum.hu/energiaelosztas/kezi-kapcsolok/levalas...40ganz
Mindenképp kell elé, nem véletlen írják a "gépkönyv".ben...
(#) szs válasza erbe hozzászólására (») Jan 1, 2019
Az a kifogása lehet, hogy leválasztó kapcsolót ír a gépkönyv is, -egy sima villanykapcsoló azt nemigen tudja teljesíteni, hogy ha prücök van a boylerben biztos leválasztást adjon, hiába van "lekapcsolt" állapotában.
Nekem ilyesmi van a boyler előtt:
http://www.elektrocentrum.hu/energiaelosztas/kezi-kapcsolok/levalas...40ganz
-nem 32A az enyém, nem is ilyen drága, de leválasztó.
Ez, ha le van kapcsolva, az le van kapcsolva, hiába zárlatos a boyler. Ha sima villanykapcsoló volna a zárlatos boyler előtt, azon a mm-nyi megszakításon biztosan áthúzna, és lecsapkodná a kisautomatát -az egész ház használhatatlan lenne.
-szerintem ennyi a kifogása.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
(#) Ge Lee válasza fastaction hozzászólására (») Dec 28, 2018
Mások is vérszemet kaptak, így most kell itt a közelben segédkeznem két 320V/0,5A-es és egy 14V/12A-es építésében. Még szerencse hogy a PC bontó csak januárban nyit, addig nyugtom lesz.

Más. Megfogadtam hogy többet nem veszek toroidot, most azonban kénytelen voltam meglepni magam karácsonyra, mert vasmag árban árulták őket. Tulajdonképpen lett 9 trafóm 2 új toroid árában amik még működnek is, csak mind 12V-os. Amivel ugye még lesz munka, ami nem is baj, mert kikerül belőle a hőbizti, le lesz impregnálva a primer, és mehet rá a tetszőleges szekunder. Onnantól örök élet meg egy nap. De így is jó lenne sok mindenhez, a 12V párhuzamosan van tekerve, annak a végei szétbontva már 2x12V, az kétszerezve egyenirányítva meg már +/-33V DC, ami már megfelel akár kettős labortáphoz, akár végfokhoz.
Felhívtam nemrég egy toroid készítő céget, csak egy üres 400VA-es vasmagra 4600Ft árat mondtak... Ebben a stócban meg az egyik alsó 500VA-es a másik meg 300VA-es úgyhogy szerintem nem volt rossz vétel.
A mikrosütő trafók azok amikkel még érdemes házilag foglalkozni, azok a fajták aminél impregnálva van az egész mag, és külön csoportban van az E és az I pakett. Ezek gyárilag olyan 350VA körül tudnak tartósan (0,85-ös a primer huzal), de két csévésre áttekerve akár 500VA-t is le lehet róluk venni. Méretben és súlyban sem lesz vészesen nagy a kész trafó.

A lényeget majd el felejtettem. A műszereknek nem kell stabil feszültség, negatív meg egyáltalán nem, viszont külön kell hogy legyenek galvanikusan. A kínai műszernek meg minél kisebb feszültséget kap annál jobb, mert annál kevesebbet kell disszipálnia a nyákon lévő SMD stab IC-nek.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2018

toroidok.JPG

(#) kaqkk hozzászólása Dec 27, 2018
Készülget a vezérlésem ...Uc300 eth + DD8727 motormeghajtó 2*29v4,3A 2*15v0.2A trafó és a főorsó kapcsolásához 12A 240v os szilárdtestrelé
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2018
(#) Kovidivi válasza ITI47 hozzászólására (») Dec 26, 2018
Legjobb lenne, ha leírnád a számolás menetét!
"Ledenként 20mA-al számolva 3 akksi esetén 7,7 óra"

39db LED, 3 LED van egy csoportban, tehát 39/3=13 csoport van. Egy csoportban 3 szín van, egy színt 20mA-rel számolva: 0.02A*13*3=0.78A. 3db sorba kötött 2Ah-s 18650 akksi 2Ah-t fog tudni. 2Ah/0.78A=2.56h, vagyis 2h és 34perc.
(#) ITI47 válasza Olits hozzászólására (») Dec 17, 2018
Induljunk ki a 250W-ból. Jó esetben 36V-on az 7A. Egy használt (bontott) líthium cellát vegyünk 2000 mA/h-nak, ebből 10x4-et sorosan/párhuzamosan kötve 8 A/h-s akkupakkot kapunk, amivel 1,14 órát lehet közlekedni. Ha duplán veszed, akkor 2,28 órát. Ne tévesszen meg hogy a 4,2V egy teljesen feltöltött cellára újkorán érvényes, de egy cella valójában 3,7V-os. Ezzel kell számolni. Savas akkuk esetén 12V 12A/h-s akkukból hármat kötnek sorba gyárilag, amivel 1,71 órát lehet közlekedni. Ennél általában kevesebb utazási idővel célszerű számolni, nehogy útközben fogyjon el az energia. Igaz lehet tekerni is az e-bringát.
(#) Kolti0 válasza Epu2 hozzászólására (») Dec 15, 2018
Köszi.
Én arra gondoltam, hogy biztos a 32A.os kismegszakítókba van hatos csavar, de akkor nem ez a helyzet.
Ezek legrand kismegszakítók.
A fene egye meg még alátétet se lehet a csavarok alá tenni, mert ugye nem kiszedhetőek teljesen.
Max picit nyomok össze a villákon, bár így is megszorulnak, nem nyomja szét a villákat a csavar.
(#) Ge Lee válasza Phile80 hozzászólására (») Dec 13, 2018
Ismét csak nem ipari felhasználásról beszélünk. Nem gondolnám, hogy valaki az 1 fázis 16 vagy 32A-ével akar otthon az udvarom hajót építeni. Nyilván azért kell bele a fojtó meg a kondi, hogy csökkentsék a fesz és az áram hullámosságát, mivel ugye a tekercs is meg a kondi is energiatároló alkatrész.
A szimuláción szépen látszik, hogy 63A környékén 80mF kondival mindössze 1V-ot hullámzik a feszültség, és az áram is csak 10%-ot ingadozik, 59 és 65A között. Szóval messze jobb ez mint sokan gondolnák, csak méretezés meg trafókészítés kérdése. Azaz lehet nagyon jót meg nagyon rosszat is csinálni trafóval, 1 fázisra is.
A szimulációban már a trafó hibái is benne vannak, mert raktam bele szórási induktivitást és belső ellenállást is.
(#) don_peter hozzászólása Dec 13, 2018
Folyamatos fejlesztésem egy butítottabb változatát mutatom most meg.
A rendszer egy ideje már működik, mivel több prototípus is készült belőle, ez úgy fest a végleges változat lesz. Az eszköz egy elektromos autó töltő, amely a nyilvánosan is elérhető SAE J1772-es szabvány szerint működik. A működése egyszerű mint a faék, 3 beépíthető (SMD) vagy kivezethető diszkrét LED-et hajt meg, amely az aktuálisan beállított áramerősséget jelzi vissza binárisan.
Az eszköz 6-tól 32A-ig képes a vezérlést kiadni, egy gombbal vezérelhető a beírt program, illetve egy BUZZER is segít a hiba és egyéb beállítások jelzésére.

Egy kis videó van egy elkészített töltőről: https://www.youtube.com/watch?v=zq3rrl1Fk6A

Jelenleg a kicsi töltő folyamatosan BMW I3, Új Nissan Leaf autóknál teljesít aktív szolgálatot.
A program további modelleknél is tesztelve van: BMW I3, Nissan Leaf, Fiat, Volvo, peugeot, Citroen...stb
(#) kameleon2 válasza sámli hozzászólására (») Nov 26, 2018
Csakhogy én nem azt mondtam. Alanyi jogon annyi vezérelt áram jár, amennyid van egyébként is normálból. 32A van normál és 32A vezérelt a szüleimnél. De a betápvezeték egyszerre nem bírna el 64A-t a szolgáltatói oldalon. Ezt nem tudom másképp fogalmazni, mint ami.
(#) sámli válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 26, 2018
Szerinted miről volt szó? Oldalakon keresztül azon vitázunk, hogy a vezérelt áram része-e az alanyi jogon járó 32A-nak.
(#) Körmendi Gábor válasza Bakman hozzászólására (») Nov 26, 2018
Az eredeti relén a következő értékeke voltak feltüntetve: 7A 250V~, 16A 277VAC, 20A 125VAC, 12A 250VAC.
A helyettesítőn pedig: 12A 250VAC, 15A 120VAC, 15A 24VDC, 10A 255VAC, 12A 250VAC.
(#) llax válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 26, 2018
Szabványosítás? A mérőszekrényt a fogyasztónak kell fizetnie/biztosítania, a mért oldali járulékos szereléseket szintén. Ha egyéni óhajodra vonulnak ki, a kiszállást szintén fizetni kell (méretlen oldali hiba esetén nem).

Ami ingyenes: hálózatra kötés megadott feltételekkel (távolság), méretlen oldali eszközök és munkák, bővítés 32A-ig (/tarifa).
Kiszállási díj ekkor is lehet (1. rákötésnél talán nem) és minden egyéb munka és anyag fizetendő, ami érinti a mért oldalt vagy tulajdonodba kerülő eszköz (mérőszekrény) lesz.
(#) Teaway hozzászólása Nov 26, 2018
A teljesítmény növelés (bővítés) két külön részből áll, 32A-ig 0HUF/A + egyszeri 7381HUF kisszállási díj. A csekken az egyszerűség okán összevontan jelentkezik, egy megnevezéssel.
(#) tothbela válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 26, 2018
Ha áramgenerátoros üzemben tud működni, akkor 1másodperc alatt feltölti a 12A 12V-ra. Az az erősítő ekkora pufferrel 5-10A áramról el tud menni annak ellenére, hogy 30A csúcs a felvett maximum. 12V-os tápfesz 4700µF pufferrel 30A terhelésnél 0,5ms idő alatt leesik 9V-ra, viszont 1F-al 100ms alatt. Másként fogalmazva 4700µF pufferrel 1kHz, az 1F-os kondival pedig 5Hz a teljesítmény sávszélesség alsó határa.

Természetesen egy rendes táp jobb lenne.
(#) sámli válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 26, 2018
A kiszállási díjnak semmi köze a fejlesztési hozzájáruláshoz. Azt pedig 32A-ig nem kell fizetni sem új csatlakozásnál, sem bővítésnél. Ha ezt nem vagy képes felfogni, sajnálom.
(#) CIROKL válasza sámli hozzászólására (») Nov 26, 2018
Lényegtelen egyet ne mondjál hogy ingyenes mert nem.
Miért szajkózzátok hogy ingyenes előzőleg 16A volt.most kértem 32A ami ugye ingyenes mert alanyi jogon jár na viszont a végén még kiküldik a csekket 7381 forintról hogy teljesitményt növeltek ami ugye szerintetek 32A ig ingyenes !
Te valami egész másról beszélsz. A fejlesztési hozzájárulást 32A felett kell fizetni és amperenként 3600Ft+Áfa az ára
(#) CIROKL válasza sámli hozzászólására (») Nov 26, 2018
Ez sem igaz mutassam a csekket a fejlesztési teljesitmény bővitésről ami 7381forint volt a végén?
Nem is értettem vajon hogyan jött ki az összeg?
32A bekötés volt .
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2018
Úgy érzem félreértés van közöttünk. Az ingyenességet arra írtam, hogy külön vezéreltből és H tarifából is jár 32A fejlesztési hozzájárulás nélkül. Tehát egy ingatlanban hozzájárulás nélkül jár 1db. nappali 32A, egy darab vezérelt 32A és egy darab H tarifás 32A.
(#) kendre256 válasza kowi hozzászólására (») Nov 26, 2018
Idézet:
„A teljesítménybe az éjszakai is beletartozik! Tehát nem lesz mindkettőre 32Aod.”

Pár hónapja lett áthelyezve a mérőnk, azzal együtt bővítést is kértünk. 32A 24 órás és 16A kapcsolt lett kiépítve (előtte alighanem 20A és 10A volt), nem kellett fizetni érte ÉMÁSZ területen.
Aztán lehet, hogy most már az az igaz, amit te írsz, mert ahogy a szerelőktől hallottam, elég sűrűn változtatgatják az előírásokat az áramszolgáltatónál.
(#) kowi hozzászólása Nov 26, 2018
Lehet mi Cirokkal az isten háta mögött lakunk... Legutóbb is betámadtatok az "éjszakai" árammal kapcsolatban. Nem éreztem jogosnak elengedtem. Hozzáteszem telepítünk szekrényt ami nem két hanem sok irányú betáplálással rendelkezik ez végett szóba hozni a plusz szekrény gondolatát irreleváns. Feliratozunk illetve más színű a vezetékezés(Jogosulatlan személy egyébként se nyithatja ki). (akkor egyébként is a fázist, nullát szakító kismegszakítóra értettem az újdonságot) Alanyi jogon 1 fázisnál 32A Járhat! De csak járhat mert ha 6os a légvezetéked már buktad. A teljesítménybe az éjszakai is beletartozik! Tehát nem lesz mindkettőre 32Aod. 3 fázis esetén 16 10 6A Amit felteszünk ez jár alanyi jogon és nem több! ez fölött kb5000Ft A-onként. Felénk ez sok kézben van... Reg szerelő bont plombát készít mérőhelyet, Émász beköt. E-sol plombál órát hoz. Hozzáteszem óracserekor aki kijön nem villanyszerelő! Egy behajtó van nála meg két csavarhúzó. Simán beköt hüvely nélkül ne legyen kétségetek. Nem véletlenül nem plombált területen van a szonda és nulla összekötése. Nemrég a mérőhelytől végigégett a póznáig egy családi házban a légvezeték óracsere után. Hidd el a lakók voltak a felelősek. Persze lehet perelni de addig kizárnak a szolgáltatásból. Mondhattok bármit lehet ezt is támadni biztos van benne hiba mert már mérges vagyok De a szabvány sajnos szubjektív lett a sok kitétel és helyi adottság végett. Esetek nagy százaléka szabványosítással jár tehát bárki bármit szeretne 2 kiló legyen a zsebbe De hogy rátegyek egy lapáttal kifejezetten egyik kollégának Magyarországon nincs TT hálózat! És ezt oktatáson így tanítják Most lehet felháborodni kérem szépen
(#) CIROKL válasza Gafly hozzászólására (») Nov 26, 2018
A 3x16 A. Az nem.egyenlő a 32A. al
Alanyi jogon 32A jár.tehát azt tudod elosztani!
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2018
(#) Ge Lee válasza anonym hozzászólására (») Nov 26, 2018
Nem az alapterület a lényeg, hanem hogy hányan fogják lakni, és milyen készülékeket fognak használni. Tavaly vettem egy garzont, az annál jóval kisebb, de ugyanúgy elektromos benne minden, csak a fűtésre van egy konvektor. Sima B16-os automata van, és az előző tulaj szerint sosem volt vele gond, csak arra kellett figyelni hogy ha megy a sütő akkor ne kapcsolja be mellé még a mikrót vagy a porszívót. Ez a garzon is megér egy misét, 4 éve volt teljesen felújítva, a villamos része is, de kb. lehet az egészet a nulláról kezdeni. Új a mérőóra is, ahonnan elmegy egy kék és egy fekete kábel a lakásig. Nem tudom eldönteni hogy azért kék mert nem kapott a szaki zöldsárgát a boltban, vagy azért mert nem lett volna azt honnan elhúzni, ugyanis a társasházban sehol nem látni sem földelést, sem EPH nyomait sehol.
Arra a 2x50m2-re két külön 32A-es automata bőven elég lenne, gondolom nem terveznek a lakásban hegeszteni meg hasonlókat.
(#) sámli válasza anonym hozzászólására (») Nov 26, 2018
Egy fázison csak különösen indokolt esetben (ez általában műszaki korlátot jelent) adnak 32A-nél többet.
(#) BarnaPili válasza anonym hozzászólására (») Nov 26, 2018
Szia!
Nekünk is ennyi Amperunk van. Egy fázis, 32A.Elektromos tűzhely, mosógép, szárítógép a nagyobb fogyasztók, amibe időnként beszáll az én játszóterem is(kis, nagy flex, CO hegesztő, 2kW fűtőventilátor a garázsban), de eddig nem volt gond. Kicsit gondolkodni kell, hogy ki kivel mehet egyszerre, de nem okoz sok fejtörést, vagy fennakadást.
Következő: »»   14 / 56
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem