Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Amennyiben két külön használatú lakás akkor az egyszer 32A kevés lessz de még a 3x16A is kétséges .
Az igazi az lenne ha a két lakás külön betáppal lenne ,egészen biztos bekötik egy betáppal is nagyobb amperrel de az már más kategória . A kivitelezéshez minden féleképp kell egy regisztrált szerelő , szerintem keress egy szerelőt de csak halkan merem mondani Ne az első legyen az aki . Érdemes több szerelővel konzultálni mert sajnos nagyon nagyok az eltérések minden tekintetben , szóval érdemes szétnézni és a több ajánlatévő közt válogatni! A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2018
Sziasztok!
A következőkről kérem a véleményeteket: Épülő társasházi lakás, 2x50 m2 területű. A műszaki leírásban elektromos betáp 1 fázis 32A biztosítás a mérőóránál. A konyhába elektromos főzőlap (indukciós, vagy kerámia az még nincs eldöntve) és elektromos sütő van tervezve, gáztűzhely nem lesz. Számomra úgy tünik, hogy ez a betáp teljesítmény kevés lesz, még ha az egyidejűséget figyelembe veszem, akkor is. Ezek nem kis teljesítmény igényű készülékek, és a többi fogyasztónak is kellene még néhány ampert hagyni. Gondolok 1-2 számítógépre, hűtőszekrényre, világításra, légkondícionálóra, általában a megszokott fogyasztókra. Érdemes, vagy ajánlott 3 fázisú betáplálást kérni, ha igen fázisonként hány ampert? Esetleg elegendő a tervezett 1 fázist nagyobb terhelhetőségűre bővíteni? Melyik célravezetőbb, gazdaságosabb? Véleményeteket előre is köszönöm.
Sziasztok!
Van egy 3 fázisú Fi-relém, aminek jelenleg csak az egyik ágát használom 1 fázissal. A Fi-relé 40A-es a fő biztosíték 32A-es. Időnként lemegy a Fi-relé látszólag ok nélkül. A minap egy ilyen után lekapcsoltam néhány fogyasztót és akkor nem ment le. Lehetséges, hogy túlterhelem a FI-relét? A 40A terhelést egy ágon is kell hogy bírja? Idézet: „Tudnak szerezni 1 fázisú gépet, de ahhoz meg biztos, hogy 32A kell....” Ez milyen gép lehet?
Sziasztok,
építkezem, és a telekre az eddigi 1 fázis, 1x32A helyett beköttettem a 3 fázist (1x20A, 1x20A, 1x16A). Vakolók kérték a gépükhöz, és egyébként is kell majd a ház gépészetéhez.... Ma kipróbálták, és kiderült, hogy ez a teljesítmény kevés a 3 fázisú gépükhöz. (Elkezd felpörögni, aztán bizti leold...) DE! Tudnak szerezni 1 fázisú gépet, de ahhoz meg biztos, hogy 32A kell.... Mi lenne a legjobb ad-hoc megoldási javaslatotok? (Szomszéd nincs, ami eszembe jutott: aggregátor, de hátha van jobb 5let...) Helyesen: ötlet - Ez nem chat oldal! A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2018
Moderátor által szerkesztve
Sziasztok! Igen, hála Chipmunk1960-nak az én futópadom megjavult! A részleteket már Ő leírta, a beszerelés nem volt bonyolult, még én mint nagyon amatőr elektronikai ismeretekkel bíró ember is meg tudtam oldani.
Viszont az én gépem (decathlon) már járt szervizben még a garancia idő alatt, de ott állítólag cseréltek panelt is benne, pedig nekik minden jól működött! Nekem akkor verte le a 16B-st amikor áram alá helyeztem a gépet. Ha így jártál vele véleményem szerint is jobban jársz ha minimum panelt veszel bele, de a legjobb talán a szerviz lenne! Nem tudni mi ment még tönkre benne. Szerintem értenek hozzá a szervizben és nem hinném, hogy indokolatlanul lenyúlnának. Engem fel is hívtak a szervizből, hogy mi a baja a padnak mert ők nem találnak semmi hibát rajta. Mondjuk ha egy 32A-es kismegszakítón próbálták akkor nem is volt baja.. A 140 kg-d nem hinném, hogy sok neki, én 125 vagyok, alattam erőlködés nélkül ment. Bár tény, hogy ha lassan lépkedsz rajta úgy jobban érződik rajta, hogy erőlködik a motor, gondolom nincs "lendületben". Meg ha nem bírná akkor a hőkioldónak kellene reagálnia és nem durrogással! ![]() Az enyém úgy néz ki lett a termisztorral, hála Chipmunk-nak és a segítségét ezúton is köszönöm! Andor
Egyfázisról Deltában! Hmmm! Van Legalább 25A-es vagy esetleg 32A-es kismegszakítód?Jó ha 2,5- esetleg max. 3 KW-ot ki tudsz venni belőle. Segédfázis kondi biztos, és még indító kondira is szükség lehet.
A 10 db panelt (rajta 2955-ös 60V 12A-es P mostfet, műveleti erősítő és két termisztorral) szívesen elhoznám.
Köszönöm.
kb 10 db panel, rajta 2955-ös 60V 12A-es P mostfet, műveleti erősítő és két termisztor. NiCD akku töltő része volt.
Elvihető BP XIV munkaidőben.
IN-12A csövek, 2.5 mA darabja. 4 csővel 10 mA, plussz 2 db INS-1 pötty, ezeknek 0.5 mA kell. Összesen, "kis" ráhagyással 170V 20 mA. Persze az itt található kapcoslásokból is meg tudom csinálni, pl. az alábbi, JZoli által linkelt is jó.
Kicsit messziről mentem neki a témának, igazából az lenne a lényeg, hogy kitaláljam/kitaláljuk, hogy a fentebb említett kettő hogy működik, milyen módban, milyen vezérlővel. Ebben kérném a segítségeteket, tapasztalatokat, ötleteket. Főleg az NCH8200HV érdekes, ilyen pici helyre hogy sikerült megcsinálni? A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2018
Szia!
Van ilyen típusú triak: Bővebben: Link Ez egy 12A-es átlagos típus, ami esetleg meglepő, hogy mind a négy negyedben egyforma maximális gate árama van. Elég sok típus szóba jöhet, nem tudom hol szoktál vásárolni. A HEstore kínálatából a BT 139-800-t választanám. A diak ritkán megy tönkre, nem érdemes cserélni. A billenő feszültsége a legfontosabb paramétere, de ez szinte mindegyik gyártónál ugyanakkora. Egy lapos-elemmel, zseblámpa izzóval és egy 100ohmos ellenállással kettő negyedben tudod leellenőrizni a működését. Jó labortáp és egy 10...50ohmos műterhelés is az elem és az izzó helyett. Az A1-t rákötöd a negatívra, az A2-vel sorba az izzót vagy műterhelést és rákötöd a pozitívra. A gate-t a 100ohm-on keresztül a pozitívhoz érinted egy pillanatra. Az izzónak fel kell gyulladnia, a műterhelésen áramnak kell folynia a gate vezérlésétől, amíg meg nem szakítod az áramkört. A polaritásokat megcserélve is ugyanezt kell csinálnia.
Üdv. Szükségem lenne egy csatalkozóra, (2PIN) ami panelra szerelhető, és elbír 10-12A.
Pl ilyen mint ez. Milyen dugó lehet a nekem megfelelő? (lényeg hogy minnél kisebb legyen, de az azt áramot bírja.) A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2018
Ugyan nem engem kérdeztél, de ide biggyesztek egy kis szösszenetet.
Ha jól gondolkodom, akkor 8A mellett 0,3T-hoz olyan 0,6mm körüli légrés dukálna, ehhez pedig kb. 18-20 menet kell a fenti légrés mellett. Ha adott az 1mm-es légrés, és 20 menettel 16 uH adódik, akkor azt 8A-rel gerjesztve cca. 0,28T a gerjesztés. Én személy szerint, amennyiben 10 uH kell, nem tennék nagyobb légrést a magba sem mint ami adott. 16 menettel (10 uH / 1mm légrés) szerintem vígan elmehetsz 12A-ig is anélkül hogy telítene. De számoljatok utána, jobb a biztonság! A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2018
Szia, Az is megoldás lehet, de nem illene levernie. Lehet a kismegszakító fáradt, s hamarabb leold, ezért nem találtak a szervizben problémát. Cseréltem már ilyen okból, igaz az egy kávégép volt 32 A et- evett, s a 40 A -est leverte. Csere után jó lett. Itt 64 A a betáp..... Ha panelt cseréltek benne akkor azzal a fő puffert is, ami általában egy előtöltő ellenálláson keresztül indul, s a Start gomb megnyomására, hallható egy relé kattanás, akkor adja a teljes hálózatot a pufferre. 32A -ig már régóta ingyenes az automata, én már több mint 10 éve kicseréltettem, mert a hegesztést nem bírta.
Ezt nem is értem, hogy merészeltek betenni körfűrészbe 2,5A-es típust (talán a leírás utal rá, hogy lágy indításnak szánták). Egy ilyen univerzális (soros) motor megfogva lazán felvehet 20A-t is.
12A-es biztosabb (nyilván graetz átlójában van és így látja el a gyújtókört is árammal, tehát azt nem kell módosítani), 16A-es gyors kismegszakító eséllyel védheti.
Sziasztok!
Egy 1970 -es évek végén épült 4 emeletes, "gázos rendszerű" (fűtés, melegvíz, tűzhely), aluminium falkábellel szerelt társasházi lakás elektromos hálózata kb. mekkora teljesítménnyel terhelhető biztonságosan? A fogyasztásmérő alatti 16A -es kismegszakító a szolgáltatóval 32A -esre bővítettve/cseréltetve, mert elég komoly plusz fogyasztók lettek/lesznek beszerezve (villany-gázos tűzhely elektromos sütővel, 1kW -os elektromos fűtés, vízforraló (2,2kW), elektromos grill (2kW), stb.), amik bár nem feltétlen működnek egyszerre, de azért az se lenne kizárva. Viszont annyira nem érzem megbízhatónak a lakás eredeti kábelezését, ezért szerintem legalább azokba a helyiségekbe be kéne húzni normális keresztmetszetű rézkábelt, akár falon kívüli csatornában is, ahol ezek a fogyasztók előfordulnak, külön kismegszakítóval, meg 1db "központi" áramvédő kapcsolóval, mert az most egyáltalán nincs. Azonban erről nem egyszerű meggyőzni a család többi részét, ezért szeretném kikérni a Ti véleményeteket is erről: kb. mekkora teljesítménnyel terhelhető egy ilyen régi rendszer biztonságosan illetve tényleg szükséges-e az említett átkábelezés? Köszönöm
Sziasztok,csőszivattyú fordulatszámát szeretném csökkenteni,kinéztem egy frekvenciaváltót 1 fázisú bemenettel és 3 fásisú kimenettel,egy rajzot találtam és az egyfázisú motort a 3 kimeneti fázisra kötik rá a testet a 3.-ra müködhet ez igy?A szivattyu 1100Wattos.
Erről lenne szó: https://www.aliexpress.com/item/2-2KW-220V-VFD-Inverter-Frequency-C...fyAB=0 Vagy mit javasolnátok?előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2018
Szia!
Wagónál, illetve egyéb wagó elvén működő sorkapcshoz nem kell érvéghüvely, csak a csavaros bekötésekhez, hogy a csavar ne nyírja el az ereket. A wagó, amit te használsz (csatos) vígan 32A-t átvisz, jó lesz, ahogyan bekötötted. Nálunk 1x 20A jön be, megy 2 főzőlap, megy a sütő, 2db klíma, meg 3db TV, mosógép, mikró stb. Nem történt még meg, hogy azt az 1x20A-t lekapcsolja a túláram.
Ha a kapásjelző 9V-os elemmel működött eredetileg, akkor az áramfelvétele 5-20mA (0.005-0.02A) között van.
Köszönöm az eddigi válaszokat! A korábbi hozzászólásokból kiindulva egy Wago toldó alkalmas lenne rá? Paszta feltétlenül szükséges?
Idézet: Az egyik vezetékbe eleve bele van toldva, de csak röviden. Több helyen nem szeretnék beletoldani, inkább odavinném egy toldással. „Az se biztos, hogy toldani kell, lehet rövidebbre kell vágni, nem tudni honnan jön a vezeték, hol van a kötődoboz, illetve a kapcsoló. Ha csőben megy a vezeték, szinte biztos nem kell toldani.”
Sziasztok van egy samsung LE 32A 330lcd tvnk par perc utan felmelegedett kikapcsol utanna amikor kapcsoltam volna be kattant eggyet es be se kapcsol valaki tudna adni tanacsot
"... 32A-es automata mindenkinek alanyi jogon jár ...". Ez csak annyit jelent, hogy e fölötti áramérték után kell hálózatfejlesztési hozzájárulást fizetni, ami egyszer díj, és kb. 4-5000 Ft/A nagyságrendű. De a bekötéssel kapcsolatos összes többi költséget fizetni kell, kizárólag a hálózatfejlesztés marad ki.
Így van. Nem hegesztőműhelyben dolgozunk. Nálam a pálca 3, de legrosszabb esetben is 2 nekifutásra fogy el, közte szünet van. Ilyen időtartamra jócskán túlterhelhető az automata, mire a következő varrat jön már teljesen ki is hűlt. Az első mezei (nem kisfeszültségű szekunderes és nagyfesz gyújtásos) híd inverterem is simán hegesztett 155A-rel a B16-os automatáról, ötös trafóáttétellel. És 8-as meg 9-es trafóáttételekről beszélek, lehet számolni.
A B10-es automatán 20 percen keresztül folyattam 12-13A-t (fűtőszálakkal), és vártam hogy lekapcsoljon. Nem tette. Nem az ipari, elsemengedemegésznapazelektródafogót esettel kell példálózni, mert annak semmi köze az otthoni alkalmazáshoz. Egyébként, a 32A-es automata mindenkinek alanyi jogon jár, ha egyébként nem 3 fázis van, és bírja az utána lévő vezetékhálózat.
A gép oldalára rá van írva a gyártó által (nem a forgalmazó parasztvakítása)
100% 176A 27V 24A effektív. Szorozzuk össze 230V*24A/27V*0,86 (hatásfok)=176A. 86% nekem reális. 16-os automatáról ez kb 40-50 másodpercig fel is lehet venni, utána a kisautomata miatt szükséges pihenőidőt hagyni (nem a gép miatt). 25A-es automatáról kellene hajtani, na de az már milyen csúnyán mutat a papíron, sok helyen az óránál a főbizti 25A. Ha nem tetszik, akkor vegyétek úgy, hogy 16-os automatáról kb fele bekapcsolási időket kell alkalmazni (gép 100% értékét a 16A-es kismegszakító lefelezi 50%-ra, mondjuk 1 perces periódusra (kmsz termikus időállandóitól függ)). Nézzük a másik adatot. Kiszenvedtük, hogy 25A kismegszáról kell a gépet etetni. 80% Bi azaz 1 percből 48másodperc hegesztés. 250*30/230/0,86= 38A bemeneti, ezt a 25A-os biztosíték (ugyancsak 40-50 msáodpercig) le is tudja adni (mivel a megszakító megint 1,5 szörös túlterheléssel megy, a gép Bi-jét le kell felezni azaz 40%, az 24 másodperc az egy percből. Enyit illene tudnia, szerintem a gép oldalára nincs hiteltelen adat vésve, az hogy ki mint szépítgeti, már más kérdés. 30 másodperc hegesztés (utána 30másodperc szünet) otthoni körülmények között bőségesen elég, ipari esetben meg nem gond a 25A-32A-es biztosíték. (otthon senki nem hegeszt méteres varratokat, én elég sokat hegesztek sokféle cuccot, eddigi leghoszabb 60cm folyamatos varrat (120° os szögvasat csináltam)).
Az kizárt hogy 30V-on adta le a 240A-t. Nekem a cégnél le kellett cserélni 32A D jelűre a megszakítókat mert leverte a 25A-est is, néhány perc hegesztés után. A 2,5mm2-es betáp kábelt alig lehet kézzel megfogni. 200A, primer áram 30A felé megy. Nem véletlenül gyártják az ilyen gépeket a komolyabb cégek 3 fázisra. Az enegrgiát be kell vinni a leolvasztáshoz, a semmiből nem lehet csak a hálózatból.
Nem egészen. Csatolok egy ábrát amin az y tengelyen ott van az idő, az x tengelyen pedig a szorzó. Ezen szépen látszik (ha nem is konkrét méréseken alapul), hogy kb. 15-25%-kal gyakorlatilag a végtelenségig túlterhelhető (ez egyben saját tapasztalatom is). Egy átlagos varrat (nálam itthon) néhány másodperc, de legyen kétszer annyi, arra az időre kétszeres a szorzó, tehát 32A is átmegy a 16-os megszakítón anélkül hogy leoldana.
A ponthegesztővel sem 1 pontot teszek, hanem sokat egymás után. Idézet: Egyszer ha nagyon unatkozok majd megmutatom. Bár ha jól emlékszem nem 250 csak 240. „Na arra kíváncsi lennék hogy lesz meg 30V-on a 250A-es hegesztőáram 3,5kW-ból.” Egyébként nem a 3,5kW-ból lesz. Az imént vázoltak okán sem, meg azért sem, mert az inverter közvetlenül nem a hálózatból hanem a pufferből dolgozik, a hálózatból csak akkor folyik áram amikor a szinuszhullám feszültsége magasabb a kondenzátor pillanatnyi feszültségénél. Meg van ott még más energiatároló alkatrész is, a fojtó.
Épp most rendeltem pár alkatrészt egy új táphoz.
Egy régi laptop töltőre (19.5V, 3.42A) akarok rá tenni egy 14.4V-os feszstabot. A tápban alapból van OC és OV védelem, így csak egy LM338, egy dióda és pár kondi lesz rajta, meg ha kell, akkor L tag is szűrőnek, bár nem hiszem, hogy a laptop táppal ilyen gond lenne. 3db 4Ah-s akksit fog tölteni. A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2018
Ez a könyv 32A-t ír 2.5re egy másik forrás szerint 21A.
https://www.novill.hu/magazin-fooldal/567-vezetekek-terhelhetosege-...tezese
Egy helyen láttam vezetékek terhelhetősége védőcsőben táblázatot, Bővebben: Link . Ez alapján minél több vezetéket teszel bele, annál kisebb szorzóval lehet figyelembe venni a vezetékek terhelhetőségét. pl 3 vezeték 0.7*24 , 10 vezeték 0.48*24A 1,5 kábelre vonatkoztatva. A 2.5-ös kábel szorzója 32A a táblázat szerint.Aztán úgy variálod ahogy akarod. Ez tisztán műszaki szempont, az esetleges jogszabályokkal nem foglalkozik.Mondjuk ami még sarkalatos kérdés a védőföldet beszámítja e kábelnek, de szerintem mivel az nem melegszik, nem kell vele számolni.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |