Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Ez nem tranzisztor hanem tirisztor,800V/12A áramok kapcsolgatására használható.
Rokonom most akar venni egy új családi házat ( pár hónapja készült) egy építtetőtől, lakhatási engedély még nincs, most lesz megkérve, ha a vételre sor kerül. Jelenleg a nappali is és a vezérelt is 1 fázis 32A. Mérőszekrény a telek határán van kiépítve, attól 70 méterre lévő családi ház csatlakozási pontjánál nincs kiépítve sem az EPH ( vezeték, sin), sem a helyi földelés (szonda), és nincs FI relé!
Fűtés villanykazánnal ( padlófűtés), meleg víz villanybojlerrel. Három fázisra történő kiépítés van betervezve ( 3x20A), illetve lesz megkérve a szolgáltató felé. A 3 fázis megléte után bekötésre kerül várhatóan egy mosógép, akryl fürdőkád, mosogatógép, szárító és klímaberendezés a jelenlegiek mellé. Ezen ismeretek tudatában a villanyszerelő csak a FI relé pótlására hajlandó, a többire szerinte nincs és a majdani többi fogyasztó bekötése esetén sem lesz szükség! Megjegyzem, hogy villamos tervezés illetve ezzel kapcsolatos dokumentációk nincsenek. Kérdezem, hogy üzemszerű működés-, biztonsági- és érintésvédelmi szempontból elfogadható-e a villanyszerelő álláspontja, aki egyben az építtető részéről van megbízva a pótlólagos, a vétel előtti munkák elvégzésére. Másik kérdésem, hogy a jelenlegi kiépítettségi szint mennyire befolyásolhatja a lakhatási engedély megadását, illetve villamossági szempontból a hatóság milyen dokumentumok csatolását kérheti? Véleményeteket kérném, melyet előre is megköszönök.
Létezik kétfajta áramfelügyeleti relé. Az egyiknek olyan a kialakítása, hogy egy gyűrűn kell átfűznöd a fogyasztó vezetékét és amikor megindul az áram, aktivál egy kontaktust. Azonban sokkal inkább javasolnám vagy a fogyasztás átcsoportosítását, vagy a mérőnél a bővítést. Én mosógépnek önállóan 16A kismegszakítót szoktam tenni. Nem ismerem a körülményeket, de 32A alanyi jogon jár. Át is lehet csoportosítani - amit sokan nem tudnak, például 2x10 1x16A-re így csak 4A után kellene fizetni bővítést és az önálló fázisról mehet a mosógép. Nyilván pénz kérdése, de megoldás lehet a hőszivattyús bojler is. 3kW helyett 800W villamos teljesítményt fogyaszt el. Gyakorlatilag a környezeti levegőtől vonja el a maradék hőt. Kazánházakban ideális.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2014
A feteknél ez a "szivárgó áram" a hőfok növekedéssel szinte négyzetesen nő. Így ha "tapizod", még nagyobb is lesz. De gondolj bele. 32A-nek hányad része a 21,5uA?..
Szerintem semmi gond nincs itt. A Led nagy fényerejű és egy 32A-es Fet-el, nem egy szem Led-et kell kapcsolgatni. Ennyi..
Sziasztok. Került hozzám egy acer aspire 5720z laptop. Eredeti külső tápja nincs meg így a 19V 3,42A helyett csak 18V 1,1A-es táppal tudom működtetni. Pontosabban nem, ugyanis a képen látható, hogy bekapcsolás után a kijelzőn milyen kép fogad. Felpörög a gép aztán magától leáll. Gyanítom, hogy a kijelzőjének lehet a kakukk, de mivel láma vagyok hozzá, inkább rákérdezek. Belenéztem a készülékbe, nem tűnik amúgy hibásnak. Szerintetek?
Keresem az OMEGA MML 400-as ipari táp kapcsolási rajzát.
A táp kimenetei: 5V/25A 12V/12A 12V/7A A Google nem tudott segíteni
Köszi a segítséget. A héten módosítottam a tápot az instrukcióidnak megfelelően. Most 16,6V-ra állt be, ezért ezen még kell csökkentenem kb két voltot. Viszont stabil, aminek nagyon örülök.
Lenne még pár kérdésem. Ha a max 4A-es áramkorlátot emelni szeretném 8-10A-re, akkor a söntellenállás változtatáson kívül az eredeti rajzon lévő kimeneti 6A-es diódát is elvileg cserélnem kell, meg a bd244-et valami nagyobb áram tűrésűre. A sönt maradhat 5W, vagy tegyek bele 10W-at? A táp gyárilag 12V 12A-rel volt terhelhető. A 14,5V 10A sok lesz neki? Mert akkor kevesebbet emelek az áramkorláton, viszont a 4A-nél többet szeretnék.
Szia! Amiket én kötöttem sütő+főzőlap - az is 27-32A között volt - jellemzően 1 fázisról. Nálam nincs ekkora, de 5x4-es a betáp - mert ki tudja, mikor lesz cserélve.
Ismét jelentkezem, ma rengeteget haladtunk, a nagyja megvan, mindenhova elmegy a földelés a táblától. A sütő környékén szétbontottam a dobozt, szintén meglepődés. Ha hihetek a táblának, akkor a drágaság maximum 7kW-ot vesz fel. Ez cca. 30A Ez ott kezdett fura lenni, hogy nem láttam 32A-es biztit, csak az elműét, onnantól mind 16-os. A bekötést elnézve, fel is vázoltam, hogy néz ki, a vezetékeket követve, két megszakító van párhuzamosan kötve, mert már a sütőnél a falig össze van párhuzamosítva mind a három bemenete, innen pedig a két alukábel csak két megszíkítóhoz megy, vagyis kettő párhuzamosan van kötve. Ez alapból nem maradhat, de most kis dilemma előtt állok.
a sütő (esco etf 1000.50) hátán az van feltüntetve, ha egy frázisról megy, akkor az L1-2-3 összekötve, valamint N1-2 szintén, és akkor 3x2,5 kábel kell neki. Ez itt sántít. Ha tényleg 30A-t vesz fel a sütő, akkor eleve minimum 3x4-es vagy 6-os Mtk/MbCu dukálna mellé, nemde? Értem én, hogy egyszerre nem fog minden lapja, meg a sütő is menni, de akkoris, illene oda vinni normális vezetéket. Vagy tényleg elég lenne neki a 3x2,5? Vagy vigyek neki 4x2,5-öst, és mondjuk L1 és L2-3 legyen két külön kör? Vagy hogy legyen? Eleve, azt sem értem, hogy működött ez a 4-es aluról? Valamit, ez már részletkérdés, de megoldhatom-e úgy, hogy a falra teszek egy 3 fázisú 16A/32A-os aljzatot, és a sütő vezetékére is? Vagy azt az ipari 230V-ost, azt a kék színűt? Vagy inkább kössem fixre? Előre is köszönöm a választ, és a fáradozást. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2014
Tűzhellyel együtt már tényleg kevés a 220V 32A. A Balatonon a telken is villanytűzhely van villanybojlerrel. A bojler 2kW-os, és ha nagyon ment a tűzhely, (mind a négy lap 6-os fokozatban) + a sütő már jelentősen lement a hálózati fesz. Érdekes módon, nem csapja le a 32A-t, mert 190-200V-nál éppen 30A körül van. A villanybojler teljesítményét egyébként korlátoztam, ami persze kiiktatható. 2kW helyett 1-el fűt. Kapott egy izmos diódát, és "féloldalas" áramot kap a fűtőbetét.
Az jó, ha nem akarsz sufni tuningot, a villannyal vigyázni kell. Nem kell szerintem embert hívni a szonda leveréséhez, meg tudod venni a villanyszerelő boltban is, és Magad is megcsinálhatod. Csak azért mondom, hogy szabályos legyen. Az OK, hogy nem akarnak sok mindent használni a nagyszüleid, de ha belegondolsz, pl. csak egy vízforraló 3000W-os. Az már 13A. Szerintem ha a konnektoroknak 1,5-ös MCu van, akkor azon nem igazán javasolt 16A-t átengedni, csak max 10A-t. Biztonságosan szerintem max ennyit bír. A nyáron klímát szereltem, és 1,5-ös MTK kábelen vittem a feszt a két klímának. 12A volt a két gép áramfelvétele, és a vezeték rendesen melegedett. Azért mondom, hogy max 10A-t szabad csak átengedni rajta. Ha egyelőre nem tudjátok kicserélni a falban a vezetékeket, akkor inkább azt javasolnám, hogy ne 16A-ra biztosítsd őket, hanem csak 10A-ra. Úgy biztonságos lesz, és nem fog tüzet okozni, ha mégis jobban megterhelődne valamivel a konnektor. Tudom, hogy ez így nem a legjobb, de fő a biztonság. Igen a földelési ellenállásra gondoltam, hogy az feltétlen jó legyen, ha van bojler, meg cirkó. A felülvizsgálat pedig azért kellene, hogy legyen egy papírod, hogy minden szabályos. Onnantól a felülvizsgáló felelőssége, ha valami baj történik.
Sziasztok!
Villanytűzhelyhez kell áramot vinnem.Jelenleg 32A van,egy fázis.A jövőben bevezettetem a 3 fázist 3x16A-el.Most erre nincs pénz,addig így marad.A vezetéket (5x4 mm2,15m) már elhúztam a lakás biztosítéktáblájához.A képen látható a biztosítéktábla.A kérdés.A fázisvezető egyértelmű,azt bekötöm a Fí-relé után (25A "C"-s automata)A nullát nem tudom,hogy tudom bekötni.A védőföldet meg lehet itt csapolni?A nullát ráköthetem a Fí-relé nulla csatlakozójára? Köszi a választ! István
Ma már annyi okostelefon van. Én is telepítettem az enyémre egy elég precíz, német programot. Megmondja, hogy mekkora keresztmetszetet húzzon az ember, néhány fontos paraméter megadása után: DC, AC, feszültségérték, megengedett feszültségesés, hossz..... Egyben ez útmutatást ad a vezeték biztosítóját tekintve is, hiszen alul kell biztosítani, hogy valóban ne legyen gond. Ki is lehet számolgatni egyesével a jól ismert képlet alapján, de vannak weboldalak is, ahol gyönyörűen online is kiszámolható. Én annyit tudok, hogy régebben alanyi jogon 25A járt és megfelelt a 10-es aluminium vezeték. Azóta 32A-re emelték ezt az értéket, de sok helyen vezetéket nem cseréltek. Nekem 27m réz vezetéken megy 40A és langyos. Tehát 16-os alu vezetékre nem mernék 63A-t tenni.Legalábbis 5-10m szakaszon biztosan nem. Most utánaszámoltattam a kis okos programmal: 230V feszültség mellett, 16mm2, re 63A-re 4.61m hosszt ad 3% feszültségesés mellett. Ebben nincs benne a kötés! Visszájára fordítva: 10m-re már csak 29.07A-t számol 16mm2 mellett az iménti adatokkal. Nálunk a dugaljban 243-244V mérhető, azaz a helyzet még rosszabb. Ennyit a gyakorlatról és az elméletről.
Én inkább ilyesmi kivitelűben gondolkodnék: Bővebben: Link
vagy ez: Bővebben: Link Ezek kényelmesen hűthetőek A kérdésedre válaszolva: nem illik diódát párhuzamosan használni, és a hengeres műanyagot nagyon macerás hűteni A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2014
Hogy ne meruljon le a 2 darab 12V 12A-os akkum párhuzamosan osszekotve.
Normál, vagy feszített üzem? J=2.5-3, vagy 5-6? Kicsit spannolva/trafó, 190VA (16V×<12A), ezt elég sokáig is. Amúgy 130VA/trafó.
szia! A nyugalmi áram 0,02A, indítva 0,7A (12v), a tápegység stabil, tüskék nincsenek, lényegében ugyan olyan N csatis fet ment bele mint volt csak nagyobb tokozású és nagyobb áramú. A tranzisztorok nem válogattam össze, igazából bontottak (lehet ezzel lesz a gond?). Ellenállások ellenőriztem mert meg volt sütve rendesen az erősítő. Kondenzátorok maradtak a régiek, nem volt bajuk.
Másik a kocsiba az aki elég gyenge, mikor adok rá hangot ütemben halványodnak a lámpák. Táp kábel 2x6mm2 1,5m hosszú.
Mindegyik fázisban folyik 12A, csak vektorosan, tehát nem egy időben a maximális (12A-es) értékkel.
Köszi, kezdek megvilágosodni!
![]() De kérdezek még... Ha 3 fázisú motornál megadják az áramfelvételt. Pl itt 12A deltában. Akkor az fázisonként hogy oszlik el? Vagy minden fázison 12A? Ezt hogy kell számolni?
De hogy hogy csak egyszer kell számolni a 300V*0.12A-t ?
Ezek jellemzően kistestű kisteljesítményű robogókba való szabályzók, itt néhány Amperről van szó, de azért érdemes egy kicsit túlméretezni a biztonság kedvéért. A söntszabályzású tirisztoron nyilván nagyobb áram folyik (ez óvja meg a világítás körében lévő izzókat magasabb fordulaton a kiégéstől) az akkutöltő tirisztoron jóval kevesebb, hiszen itt csak csepptöltés van, mivel az akkuról csak rövid idejű fogyasztások vannak. (önindító, index, féklámpa, kürt ) Én ugyan nem építettem meg ezt a kapcsolást, de a vállalkozó kedvű német amatőr műszerészek feltehetően megépítették, hiszen mint állítható feszültségű verzíóként tették fel a gyárihoz képest. A tirisztorok adatlapját megtalálod az interneten, a google a barátod. Amiket én ajánlottam, jellemzően 12A-esek, kivéve a 2N6508-at, az 25A-es. Persze minimális hűtésről azért gondoskodni kell. A gyári szabályzót, amit te is bemutattál, kb két-három gyufásdoboznyi méretű aluház. Ez egyébként a robogók jellemző szabályzó mérete, legyen az japán vagy kínai gyártmány. Ami még fontos lehet: a tekercs testelt végű, kb 85-90%-nál van egy megcsapolás, ez megy a világításhoz, és persze a szabályzó sönttirisztorához és a graetz referenciához, míg a tekercs vége a töltő tirisztorhoz. Nálunk a Honda és azok kínai klónjai vannak elterjedve, a színek álralában így alakulnak: zöld:negatív (test) piros: akku + , sárga: világítás, fehér: töltés . Lehúzott szabályzónál alapjáraton a fehér kb 18V , a sárga kb. 15V . Persze ez típusonként egy kicsit változhat, de az arányok nagyjából stimmelnek. Lehúzott szabályzónál nem szabad a világítást rákapcsolni, illetve megpörgetni magasabb fordulaton, mert szabályzás hiányában rögtön kiveri a magasabb feszültség a lámpákat!
Amúgy valós, csak nem ezen esetben. 300V×0.12A, a többi stimmel.
600v*0.12A+4v*2A+6,3v*4A=104VA - nekem. Ez valós lehet ?
Sziasztok. Van egy E-scooter-bol felmaradt 2 darab 12V 12A-os akumulátorom. Szukségem lenne szunetmentes tápegységre, de nemkellene 230V50Hz, hanem elég lenne 12V a az IP kamerákhoz, optika átalakítóhoz, és a routerhez. Tudtok ajánlani megfelelot?
Válaszom erre:
"Remélem, nem arra gondoltál, hogy egy eredetileg légréses nagyfesz trafótól flyback lesz az invertered is???" Persze hogy nem. Egyébként valóban kell légrést hagyni a u alakú ferrit között, mert energiatároló képesség kell a flybacknak. Ezeket a trafókat egyébként is légréssel tervezik. Na most az enyémbe is szerintem fog kelleni olyan 0,5-1mm hézag. Ha jól sejtem. Nekem az inverter azért kell, mert pwm-et tud. (Átmenetileg DC tápot helyettesít) Persze ez nem kapcsolóüzemű, hogy a félreértéseket elkerüljük. Vagyis itt hagyományos vasmagos trafóm van. Aminek a paramétere 230V/20V/100W-os. Tudok belőle mind AC és DC 3V - 250V-ot, persze 12A-ig előállítani, persze DC-t úgy hogy egyenírányítom (Greates híddal). Mivel nincs DC tápom, régen volt, de kölcsön adtam valaminek és kinyiffantotta. Persze az nem kapcsolóüzemű volt. Majd tervezem hogy építek egy kapcsolóüzemű DC tápot. Erre van egy kiváló weboldal, hihetetlen miket épített már meg az illető, és mindegyik dokumentálva, és képekkel és youtube filmel. Itt aztán minden megtalálható. Link: Bővebben: Link Tehát 12V kocsi akksi az induló betáp -> inverter(pwm+freki) -> Nagyfesz driver trafóval (flyback) (ez adja a 3KV/30mA) és utána jöhet a többi Tesla tekecs primer oldala. Egyenlőre ennyi. Egyébként a terhelés a nagyfesz trafónak csak annyi lenne hogy egy légmagos 5 menetes Audió kábel menne 50mm-es pvc csőre. Egyébként mikor próbapaneles kisérletet tettem, hogy beállítsam a frekit, akkor Ampermérővel megmértem hogy a primer tekercs mennyit vesz fel 35Khz mellett, így mutatott 11,5A. Persze azért, mert 5mm vastag Audió kábel a primer. De ezt a fenti legelső írásomnál fényképen látható is. Tehát vissza kanyarodva tudna nekem segíteni abban hogy megértsem a Snubber áramkör számításait? Fentebb megadtam a .pdf állományt fél napom ráment, mire ilyen jó információt találtam. Sok weboldal van erről, de azok nem magyarázzák el basic és középkategóriás szinten. Értem alatta azt, hogy ez a .pdf állomány részletesen elmondja, hogy a képletben szereplő Cs, Rs, Id, Fs, Vd, Li, fi mit is jelentenek, így egy kicsivel megkönnyíti a szitut. Egyébként tudom, hogy be kell szerezzek egy "High voltage probe" adapter kiegészítő mérőt, ezt multiméterhez kapcsolható. Aztán tervezem hogy veszek egy Hantek szkópot amit számítógéphez csatlakoztatható USB portra. De ezt már írtam a fenti hosszú levelemben. A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2014
Értem, viszont megköszönöm, ha felteszed nekem. Nem tudom, milyen alkatrészeket használtál fel hozzá? Meg 12A-t tud kapcsolni, hogyha másik FET-et választok hozzá, akkor elvileg tud többet is nem?
Elkészültem ma este a NYÁK-al, amit be is szórtam gyorsan alkatrészekkel és élesztésre is került azonnal.
A próba során egy kis motort akasztottam rá, hogy kipróbáljam és örömmel töltött el, hogy minden funkciója tökéletesen működik. Ez az áramkör 6-40VDC feszültségről tud üzemelni és 12A-t tud szabályozni, kb. 100Hz-es frekvencián dolgozva, lágyindítással vagy anélkül,. Ezt a funkciót egy Jumperrel lehet kiválasztani és ha aktív, akkor a trimmerrel lehet állítani 0-10s-ig a felfutási időt. Szerintem nagyon jó és hasznos áramkör, csak ajánlani tudom az utánépítését mindenkinek. ![]() Néhány fotó a kész áramkörről. A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2014
Rendben! Nagyon szívesen. Hát ha egy régi házról van szó, akkor ott érdemes egy tüzetes felülvizsgálatot tartani, mert régiek a vezetékek, a szigetelésük pedig öregszik. Megkockáztatom, hogy esetleg egy felújítás is esedékes lenne a vezetékek cseréjével.
Hát az 1,5mm2-es vezetékkel nekem is meggyűlt a bajom, mert itt a kollégákkal arra jöttünk rá, hogy a szigetelőanyagok fejlődése miatt, a vezetékekből kispórolják a rezet, és az 1,5mm2 az sajnos nem annyi, hanem kevesebb. Klímaszereléskor nálam nem bírta el a sodrott másfeles vezeték a 12A-t, a két klíma áramát. Rendesen melegedett a vezeték. Úgyhogy behúztam a másik klímának még egy vezetéket, és most 6-6A folyik a két vezetéken. Nem éri meg a kockázatot. A sütő pl. régebbi típusú 1,5mm2-es vezetékkel van kötve, (vastagabb is) az nem melegszik annyira, pedig 10A-t simán felvesz az is. Sőt még a mosogatógép is azon a vezetéken van, és amikor az fűti a vizet, akkor a két készülék áramát viszi, és még akkor is elég a keresztmetszet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |