Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   29 / 56
(#) DRAWS hozzászólása Szept 9, 2013
Sziasztok! Volna egy kérdésem. Tirisztor ( 650v 12A Bt151 ) helyett lehetne alkalmazni valamilyen triak-ot? Van egy fényorgonám és abban 3 db tirisztor vezérli a 3 db izzót ( bass, middle,trible ). Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2013
(#) thebarna9851 válasza kristikoma hozzászólására (») Szept 7, 2013
az jó mert eddig ez a leggazdaságosabb kapcsolás meg a gépemnek 19V 3,42A kell
(#) pz87 hozzászólása Szept 6, 2013
Üdv!
Sikeresen megépítettem Attila86 SMPS labortápját.
Szuperül működik de lenne két dolog amivel nem tudok mit kezdeni és érdekelne, hogy ki lehet-e küszöbölni.
Az első, hogy ha teljesen letekerem mind a fesz. és áram potmétereket akkor ugye áramgenerátoros módba kerül de 0,6V van a kimeneten, próbáltam a min. fesz. állító potmétert de ekkor nem reagál rá, ha viszont egy picit tekerek az áram potméteren akkor kikerül az áramgenerátoros üzemből és ekkor már szépen be tudtam állítani 0V-ra a kimenetet.
Nem tudom, hogy ez hiba és kiküszöbölhető-e vagy ilyen.
A másik, hogy PIC-es panelmérő II.-m van és az áram kijelzést nem tudom nullázni, ha minden potit letekerek a tápegységen akkor 0,02A mutat ha picit adok az áram potival, hogy megint kikerüljön az áramgenerátoros üzemből akkor 0,01-re csökken, de teljesen nullát nem tudok beállítani. Ez megoldható valahogy?
(#) fongab válasza adapter hozzászólására (») Szept 1, 2013
Szia
Elvileg bármelyik 0-30V os tápegység jó neked, csak a áteresztő tranzisztorok számát kell növelned. Ha 30V nál rövidzárad van, az a tranzisztor előtt kb. 40V és 12A folyik akkor 40x12=480W Pl.: a 2n3055 az 117W os Hogy ne legyen 100% kiterhelve 100W kellene számolni480W ba a 100W az 5 egész tranzisztor. ( itt márt kell egy meghajtó tranzisztor is. )
Természetesen a trafot is nagyobbra kell választani, hogy birja a kb.:32V és a 12....14A.
De nem lehetetlen.
üdv.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2013
(#) adapter hozzászólása Aug 31, 2013
Kedves Fórumtársak!

Kb. 3 órája túrom ezt a topicot, de vagy nem találtam, megfelelőt vagy elsiklottam felette -ez könnnyen lehetséges.
Tápegység rajzot keresek éppen a következő szempontok figyelembe vételével:
-0(?)-24V állítható fesz.
-Áramkorlát nem szükségszerű, de ha van az se baj.
-Rövidzár védelem már inkább kéne.
-12V-on tudjon 12A-t. (Ez tipikus felhasználási érték lenne, mivel szeleptömböket kellene vizsgálgatnom időnként ahol tipikusan 5db 27W-os szelep dolgozik plusz a vezérlő elektronika)

Tud valaki segíteni?
(Jaa, a gugli a barátom volt, találtam is, de az itt lévőkben jobban bízom, esetleg kipróbált kapcsolás jobb lenne, most sok időm nem lesz kísérletezgetni egy ismeretlen rajzzal, sajnos)
Üdv:L
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2013
(#) Peter65 válasza laszlo raduj hozzászólására (») Aug 23, 2013
Számomra nem érthető a mérési összeállításod. Amit én javasolnék az üresjárási áram megmérésére; köss a motorral sorba 2 db 1 ohmos ellenállást, ezek fogják az indítási áramot 12A alá korlátozni. Az ellenállások teljesítmény ellenállások legyenek (lehet hogy már az 5W-os kibírja). A motor + 2db ellenállást csatlakoztasd a 24V-os akkumulátortelepedhez. A motor remélhetőleg felpörög, és akkor mérd meg a feszültségesést az egyik 1ohmos ellenálláson. Ahány voltot mérsz, annyi az üresjárási áram.
(#) Schnitt hozzászólása Aug 22, 2013
Gyűlnek az alkatrészek az Attila86 féle SMPS labortápegység II-höz, remélem, hamarosan én is tapasztalatokkal szolgálhatok a szerkezetről.
Ami megvan:
Doboz, egy korábbi meg nem valósult projektből, toroid Travoltától (50V 12A), éppen belefér a dobozba állítva, ezek már össze is vannak építve.
Nyáklap Attila86-tól, és korábban már megépítettem a PIC-es panelmérő II-t, csak más értékekre (40V 4A), itt majd cserélnem kell pár ellenállást a táblázat szerint.

Ma veszem át a táp panelbe ültetendő alkatrészeket, csak kimaradt a lágyindító, így az a következő körben készül el. Bár a toroidot áram alá helyezve nem csapja le a biztosítékot, így tesztelni talán anélkül is tudok majd.

Attila86-hoz lenne kérdésem, hogy a hűtőborda tulajdonságait meg tudnád-e adni, mert ugyanolyat nem találtam, de legalább ugyanakkora hővezető képességűt szeretnék feltenni, nehogy alulméretezett legyen. Előre is köszi.

Ha lesznek részeredményeim az építésről, referálok.
(#) lukacsp válasza havranarpi hozzászólására (») Aug 22, 2013
250V / 12A adatokra tippelek, de ha küldesz egy képet is róla, az sokat segíthet, hogy reális lehet-e ez a tipp.
(#) nyemi válasza Pulyka hozzászólására (») Aug 20, 2013
Sziasztok.
Idézet:
„Nem melegszik nagyon, nekem egy 30x10mm-es kis hűtőborda van rajta.
Meghát ez a BT151-es tirisztor, ami benne van, 12A-es, és csak 3A, sőt még annyi sem folyik át rajta.”

Köszönöm a választ.
Szóval melegszik azért, és kell hűtés rá.
Az áramerősséggel nincs baj az nagyon kicsi, csúcsba 100A is tud,
valószínűleg a BT151 maximális frekvencia tűrésében lehet gond, mert az egy 50Hz tirisztor.
De úgy tudom hogy 600Hz-en még jól működik.
Mert számoljunk csak:
A lendkerékben 6-mágnes (3-É,3-D) 1fordulat 3Hz, graetz után ezt vehetjük 6Hz-nek.
10000 fordulat az 166Hz, szorozva 6Hz-el= 996Hz
Igen, gondolom ez már sok,és ezért is melegszenek a tirisztoros szabályzók legyen az sönt vagy áteresztő típusú.
A MOSFET ezért lenne jobb megoldás.

Idézet:
„Helo.
Ennél a kapcsolásnál nem melegedne a fet nagyon? Szerintem jókora borda kéne rá. Vagy rosszul gondolom?”

Nem melegedne, mert PWM van szabályozva, avagy határozottan ki vagy be van kapcsolva egy négyszög jellel. Ha IRFP260N 20A is kapcsol (ami már elég sok) és RDS(on)0,04ohm-jával számolva ez csak 0,8 Wattot jelent !

Idézet:
„Plusz ha jól gondolom, ez hagyja a tekercsnek hogy a feszültség jól felszaladjon rajta, itt soros a szabályzás, nem söntöli a tiró. Nem üt át?”

Akkor térjünk rá a háromfázisú állandó mágneses generátorokra. Most kicsit utána olvasva külföldi oldalakon, rájöttem, hogy itt van a kutya elásva .
Amíg nem voltak nagy feszültségű , nagy áramú fetek , csak tirisztorral bírták szabályozni a feszültséget , ezért választották a mérnökök a tekercsek csillagba kötését és a sönt szabályozást.
De külföldi oldalakon már elterjedt a tekercsek deltába való átkötése és gyári fetes áteresztős szabályzóra való átállás.
Ezáltal nem melegszik annyira se a tekercs se a szabályzó, és az egész rendszernek sokkal jobb hatásfoka van.
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2013
(#) epyn válasza voodoo hozzászólására (») Aug 20, 2013
Teljesen igazat adok.De nekem se műszereim,se tapasztalatom nincs a kapcsolóüzemű dolgokhoz.Pláne amiben magasdelejt is kell kapcsolgatni
Ergo:nem akarok -újat-épiteni.Kezdem már unni a barkácsolást,áramkör-és nyákkészitést és az ezzel járó vesződségeket.A PS3-ast is inkább hagyom.
Inkább veszek egyet és valahogy alkalmazom,vagy várok,hátha az apróban találok egyet,ami jó lesz nekem.
Illetve talán adok még egy esélyt egy ATX tápnak,alakitgatnom sem kell sokat és a mérete is megfelelő.
De egyébként azért kell az 5V,mert áramgenyáról mennek a fogyasztók,amik 2-3Von üzemelnek és a többi maradék feszkó pedig fűt.Veszettül.Az áramfelvétel pedig meghaladja a 12A-t.A stabkocka és társai kilőve.
Minden esetre köszönöm.
(#) Pulyka válasza nyemi hozzászólására (») Aug 19, 2013
Nem melegszik nagyon, nekem egy 30x10mm-es kis hűtőborda van rajta.
Meghát ez a BT151-es tirisztor, ami benne van, 12A-es, és csak 3A, sőt még annyi sem folyik át rajta.
(#) kérdező válasza Szirty hozzászólására (») Aug 15, 2013
Valahogy így emlékszem én is, de azért kipróbálok egy akkora kondit, mely csinál 30A meddőt, (a biztosíték 32A-s) és megnézem az órát, hogy megy-e, mialatt kihúzok mindent. Természetesen ha nem muszály nem terhelem különösebb meddővel a hálózatot. Az előtétkondis 12V-os izzóval történő világítás csak kísérlet.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2013
(#) joni5 hozzászólása Aug 14, 2013
Kedves Szakemberek!

Klíma bekötés előtt vagyunk, és most szembesültünk a problémával, hogy a hálózat lehet nem fogja bírni a terhelést.
Jelenleg 16A-s főbiztosíték van a villanyóránál, a klímát a tervek szerint a 16A-s biztosítékon belül egy külön kismegszakítóra szerelik majd fel, tehát a klímának lesz egy külön 16A-s ága. Attól tartunk, hogy klímával együtt a főmegszakító már leoldana, klímaszerelő szerint is kevés a 16A-s főbiztosíték. Azt tanácsolta, hogy kérjünk 32A-t a szolgáltatótól, elvileg ingyenes.

Na most a kérdésem az lenne, hogy ha a 16A-s főbiztosítékot lecseréljük 36A-ra, akkor nem terhelődik túl az itthoni hálózat? Viszonylag régi a kábelezés, bár úgy láttam, hogy réz kábelek vannak már. Lakástüzet meg nem szeretnénk.
Amit még használunk: 2 tv, 1 mosógép, 2 hűtő, 1 mosogatógép, elektromos sütő elvétve.

Mit javasolnátok, hogy bírja a klímát is, ne csapjon le a főbiztosíték, és lehetőleg ne kelljen újrakábelezni az egész házat?

Szerk.: a klíma üzemi áramfelvétele max. 5,5 A, de az inverteres szabályzás miatt a max. érték elvileg ritkán kerül felvételre.

Köszönöm, üdv:
Balázs
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2013
(#) blackdog válasza Bakman hozzászólására (») Aug 10, 2013
Erre voltam kíváncsi.
Egy fázis esetén oké volt. U=230V
Három fázis esetén a képletbe a vonali feszültség (400V) kell. És a ?vonali? áramot nem értettem Iv. Ezek szerint 3 fázis esetén is 32A-al kell számolni. Ok.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2013
(#) pont válasza blackdog hozzászólására (») Aug 10, 2013
Kicsit zavaros a kérdés. 32A esetén az áram 32A. 3x16A nál 11,1kw 3x32A 22,2kw. Három fázis általában motorokhoz kell ekkor a cosf kb 0,86 ezzel beszorozva csökken.
(#) blackdog hozzászólása Aug 10, 2013
Sziasztok!

Hálózat bővítésről szeretnék kérdezni.
Egy fázis esetén talán nincs is gondom, ha a következő gondolatmenetet követem:
Jelenleg rendelkezésre áll 16A. Ez pl. bővítem 32A-ra. Akkor:
P=230*16 = 3,7kW teljesítményt tudok kivenni
P=230*32 = 7,3kW
De ez hogyan van 3 fázis esetén?
Ha jelenleg nekem van 3x16A és én bővítést kérek 3x32A-re. Itt ugye fázisonként bővítek 16-ról 32-re.
A képlet ismert:
P=gyök(3)*Uv*Iv
A vonali feszültség ok 400V. És ebben az esetben az áram hogyan alakul?
Engem a teljesítmény alakulása érdekelne.

cos if most legyen 1. Ezért nem szerepel a képletekben.
[off] Nem sikerült használnom a matematikai jeleket
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2013
(#) kameleon2 válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 7, 2013
Fantasztikus, mennyi munkád van ebben a tápban! Egy dolog szúrja csak így elsőre s szememet... Az a sorkapocs a banán aljzatoknak... Én inkább faston fülecseket tettem volna rá. mert 10A-t nehéz elképzelni, hogy elvisz a csavaros sorkapocs ekkora méretben.... Én nagyobb méretű bontható sorkapcsokat használok. Arra a gyártó 12A-t ír, de érdekes módon a többi gyártó csak 8-at mer bevállalni, ráadásul mindezt AC-n, ami még az egyszerűbb eset. DC körben ezt a sorkapcsot én karcsúnak találom. Nem mellesleg... örülnék ha az én termékem külcsíne ilyenre sikerülne a projektem végén - mert a dícséret arra mindenképpen jár.
(#) sprofan válasza kérdező hozzászólására (») Aug 7, 2013
Legalább 1,5mm2 kellene ahhoz. Viszont ha ki szeretnél venni a PC táp 12V-os ágából 12A-t, ahhoz azért eléggé be kell terhelned az 5V-os ágat is, mert a táp csak azt figyeli. B megoldás lehet ha a figyelést átkötöd az 5V-os ágról a 12V-osra.
(#) szili83 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 27, 2013
Köszi, igazad van!!! (Te nagyon vágod a dolgokat!)
Módosítottam. 5A-est tervezek bele, elvileg az már elég. Rajzot is mellékeltem.
(ami itthon van: 200mA, 1A, 5A, 10A, 12A, 16A)
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2013
(#) kérdező hozzászólása Júl 21, 2013
Sziasztok!
Hogyan tudom megállapítani, hogy hány A-s egy automata megszakító? Sajnos a papírcímke nincs rajta, kikísérletezni pedig nem akarom. Bakony Művek gyártmányú, a kapcsoló zöld színű, és az oldalán az áll, hogy 6-10 KA. Egyébként is, a KA érték mire utal? A színéből meg lehet állapítani, hogy hány A-s a kismegszakító?
Az lenne a jó, hogy ha 16A körüli lenne. Egy régi kis melléképületről van szó, ami jelenleg a lakóépülethez tartozó dobozról, 32A-s megszakítóról van föld alatti kábelen keresztül betáplálva. Jobb lenne, hogyha a konnektorok, és a villanyégő, valamint a csöves rádió nem közvetlenül arról menne.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2013
(#) Kovidivi válasza trapacska hozzászólására (») Júl 20, 2013
Szia!
Ez az erősítő Class-H-s, ami nem tudom, hogy mit jelent, de maradjunk a fizika törvényeinél.
Tehát van egy 12V-ról 2 ohm-ra teljesítő erősítőd, az nem tud leadni 40W-nál több teljesítményt úgy, hogy még ne torzítson túlságosan. Ha ez az IC tápfeszültséget is emel, akkor majd utólag értelmezd át az irományom a te értelmezésed szerint! Ha párhuzamosan kötsz két ilyen IC-t, akkor 2ohmra még mindig csak 40W-ot fog leadni. Viszont ekkor már terhelhető lesz 1 ohmmal is, mikor kb. 80W kimenő teljesítményed lesz, viszont kb. 10-12A-es áramcsúcsokkal, szóval melegedni fog a vezetősáv, meg vastag kábelek kellenek! Csak azt nem tudom, honnan fogsz szerezni 1ohmos hangszórót. Maximum 2x2 ohmos hangszórót tudsz bekötni, de én nem alkalmaznám. Ekkora áramokat nem egészséges vezetni!
Hogy ne nyírják ki egymást, rakni kell a kimenetre 1-1 db soros ellenállást, mondjuk 0.05ohmot. Ezen feszültség fog esni, tehát a 80W máris kevesebb lesz.
Ha jól értem, két IC-t szeretnél ugyanolyan pozícióba rakni, egyik a nyákra felülről, a másikat pedig alulról, akkor az IC lábai nem ugyanott lesznek! Próbáld ki! Az izmosabb diódás szinuszhullám felezést felejtsd el! A dióda 0.4-0.6V alatt nem nyit ki, borzasztó torzítást okozna!
Ha nagyobb teljesítményt akarsz, akkor nagyobb tápfeszültség kell. Vegyél egy autós erősítőt, két IC árából (16eFt) simán veszel már egy 150W-osat használtan!
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2013
(#) pont válasza Taky hozzászólására (») Júl 17, 2013
A dolog egy kicsit bonyolultabb. Van egy mágneskapcsoló KM2 ami Y indít, ezt a motor Y névleges áramához ( haladja meg) kell választani. Y üzemben még behúz a KM1 de mivel ez "rövidzár" ide elég az előző 60%. Delta üzemben dolgozik a KM3 is, de mivel a terhelés megoszlik KM2-vel ezért ez egy köztes érték. Az LC3D12A jelű Y/D egység 11KW-ra úgy néz ki, hogy KM2=18A KM1=09A KM3=12A.

y-d.jpg

(#) akos153 hozzászólása Júl 10, 2013
Akkor az én toroidommal hegeszteni lehet? Magassága 12,5 cm, átmérője 25 cm, súlya 18 kg. Teljesítményben 1500W tud leadni 10-12A. Igaz 4 x 24V-ot.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2013
(#) maszek94 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jún 26, 2013
Szia!
Köszönöm!
Na de 3fázisú motor ez ami nekem van és amiről szó volt,de nem baj,ma beüzemeltem az enyémet és végre elindult!nem tudod véletlenül mekkora kondi kell üzemire rá? (kipróbálni 74mikros kondival tudtam + 100mikros indítóval,de indító nélkül üresbe is lomhán indul,indítóval azonnal)de úgy forgatja a kompit 100%-os ékszíjfeszességgel hogy az hihetetlen
Amúgy van 2x 32A-om egy fázison,úgyhogy az ilyesmi nem gond,csak azért kérdeztem mert a helység ahol van a kompi 16A/B-s szakasz van,és ha nem ment volna el,C-s re kellett volna cserélnem
(#) Chipmunk1960 válasza maszek94 hozzászólására (») Jún 26, 2013
Szia, A 2,2 Kw-os motor simán elindul, egy ágaprítón volt, mikor bepörgött, ment az, meg volt ereje. Teljesen méshogy tekercselik az üzemi- , és az indító- kondis motorokat. De a kondi sem mindegy, hogy 100u 400V, pld. más kell a kétféle tekercselési módhoz.
Az indítóshoz + van egy relé ami érzékeli a főfázis áramát, /motoronként más és más,/ s ha nagy terhelés érzékel, ráadja a segédfázist, majd elenged, ha visszaesik a nomál értékre.
16A x 240V kb 3KVA, amit el kell bírnia, de az lomha km. Egyébként 32A-ig ingyen lecserélik az autómatát. Én le is cseréltettem, mert a hegesztéshez karcsú volt.
(#) reloop válasza Beringer 600 hozzászólására (») Jún 24, 2013
Nézd csak milyen jól el van 12A-rel!
(#) riddler17 hozzászólása Jún 24, 2013
Sziasztok! Végignyálazva sok-sok témát és hozzászólást, nem kaptam választ a kérdéseimre,miszerint:

1.)egy laptop 19V 3,42A tápegység után a kiemeneteire érdemes lenne egy 10.000µF kondit tenni a feszültség megemeléséért?

2.)Egy másik, 15V-os egyenirányított, stabilizált, LM317-el szabályozott áramkörbe tudna valaki olyan áramkört linkelni,képet adni, hogyha a kimenetet rövidre zárom, akkor ezt az állapotot egy LED jelezze?

3.)Középleágazású trafó nélkül is lehet szimmetrikus tápegységet csinálni ebben a formában: http://www.bsselektronika.hu/rajzok/tap.gif
Gondolom a földet azt a fali aljzat földelő kapcsaira kellene kötni középleágazású trafó hiányában.

Válaszaitokat előre is köszönöm!
Tisztelettel
(#) Gery78 hozzászólása Jún 19, 2013
Sziasztok!

Mivel megint itt a nagy meleg, így megint előkerült nálunk a klíma kérdés. Abban kérném szépen a tanácsotokat, hogy rá lehet-e kötni két klímát egy egyfázisú lakótelepi hálózatra. 25A van bent az óránál, és kialakítottam az elosztó dobozunkban két helyet a két klímának külön kismegszakítóval, amelyek a bejövő fővezetékre kapcsolódnak. A két klíma York gyártmány, 3,2kW-os, és 6,12A-t vesz fel a hálózatból, tehát ha egyszerre megy a két klíma akkor 12A körül lenne az összfogyasztás. Jó lenne ez így? Vagy kérjünk mindenképpen bővítést az ELMŰ-től? 32A-ig szerintem még beleférne.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2013
(#) Pali79 válasza vicsys hozzászólására (») Jún 17, 2013
Szkópcső órához szeretnék tápot, az anód hajtásához 800V és 0,02A kell. Gondoltam ha a táp tudna 400V-ot, feszültségkétszerezővel meg lehetne oldani egyszerűen.
(#) z3r0 válasza erdgab hozzászólására (») Jún 7, 2013
Minden a te kapcsolásod szerint van. 170V-ra tölti a kondit.
Kisütőkörben 10µF/63V, mert a 22-vel lassú volt az impulzusidő, igaz azzal 250V-ra töltött. A tirisztor BT151 12A/650V, tranyó BUT12A. Egy 25µF/400V-os motorindító kondit kellene töltenie.
Újraépítettem az egészet, nem a foltozott panelen van már, így jobb lett a helyzet. Ráadásul rájöttem, hogy hol volt a nagy veszteség. A szikraközre ráhúztam egy átlátszó pvc csövet, ezt becézik benzincsőnek egyesek, aztán valószínűleg a cső anyaga valamennyire vezetett, és hamarabb átugrott a szikra mint kellett volna. A kivezetéseknél ezért volt csak 5-6kV. Most csupaszon van, így már kint is adja a 12-t.
Lefényképeztem a kész kapcsolást, és a szikraközt is, most 12,5 mm.
Következő: »»   29 / 56
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem