Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Sziasztok! Olyan problémám volna, hogy egy hidrofor szivattyúm melegíti a kábelét de nagyon. Egy külső kapcsoló van felszerelve a falra amivel bent is tudom kapcsolni az áramellátását. Az a kapcsoló szó szerint elolvadt. A kábel nem fekete! Egy csokival összekötöttem a 2 szálat és így is melegszik. Mi lehet a baj? Paraméterek:
230v, 800w. azt tudom, hogy a kismegszakíto nagyon nagy neki de kisseb híján ez van. 32A-os saját köre van neki. a vezeték egy 20m-es narancs sárga hosszabítóbol van neki megcsinálva. a vezeték össz átmérője: 6.5mm szálanként 2.mm. a huzal átmérője: 1mm. Kérlek segítsetek mert nem merem használni más víz vételi lehetőségem pedig nincs! Előre is köszönöm! V.N. DASH-9
Az IGBT-ket látam én is csak az árukkal van a gond... Egy ilyen 32A példányból kb. menyire lenne szükség? Azokat az inverteres kapcsolásokat még nem láttam de megnézem mindjárt.
Inkább az inverteres fórumban a maci és bocs kapcsolások meghajtását alakítanám át, és mondjuk ha már újonnan akarsz venni, akkor ott vannak a 32A-es IGBT-k.
Vagy esetleg ez a fet: Bővebben: Link szeretem a feteket. Sokkal jobb őket párhuzamosítani, mert a gate ellenállásuk arányos a hőmérsékletükkel, a bipoláris tranzisztoroknál (és diódáknál) fordított a hőmérséklet függés.
Rendben. én csak mondtam hogy miket inditottam 16A rol.
de már 32A van azóta.
Anélkül,hogy vitába szállnák veled a szükséges biztosítóértéket illetően, a Moeller idevonatkozó ajánlása a 32A-es biztosítót a lehető legkisebb alkalmazható biztosítóként aposztrofálja. Ez a biztosító is elég,ha lágyindítót alkalmaznak, vagy elektronikus csillag/delta átkapcsolást ,ahol figyelik a motoráram pillanatértékét az átkapcsolás pillanatának az optimalizálása érdekében.
Sok dologtól függ,hogy a biztosító kiold vagy sem, de legfőképpen a hálózat impedanciájától. Ha jó a hálózat(kicsi impedancia)akkor bizony hamarabb kiold a biztosító, ha rossz a hálózat(nagy impedancia, pl. hosszú kábelszakasz vége, hosszabbító, stb...) akkor nem old ki a biztosító, mert a kioldáshoz szükséges plusz áram egy részét "megeszi" a hálózat.Többféle hegesztődinamóval volt dolgom már, az EVIG úgy emlékszem 7,5kW-os motorral ment, a 250A-es Siemens 6kW-os motorral, a 350A-es MEZ azt hiszem 9kW-os motorral volt hajtva. Az orosz 1000A-es meg 45kW-os motorral ment. De 15kW-os motorral hajtottal nem találkoztam- persze ettől még lehet. Az említett Moeller ajánlás egyébként a 15kW-os motorok névleges áramának átlagát 400V-os táplálás esetén 29,3A-ban határozza meg. Ez az érték 4 pólusú(1500 ford/perc)motorokra érvényes. A lassú fordulatú motoroké ennél általában több, a gyors fordulatúaké kevesebb. Ennek megfelelően a szükséges biztosítóérték is változik. Még azt is írják az említett ajánlásban,hogy ha a motor felfutási ideje hosszú(több mint 15s) akkor nagyobb biztosítóértéket kell használni.
Szerintem 15kW-os motornak nem 35A-es,hanem 50 vagy 63A-es biztosítóbetét kell, abból is a lomha kioldású. (tudod, csiga van az oldalára festve
) A motor túlterhelésvédelmét bimetálos hőkioldóval, vagy olyan motorvédővel kell megoldani, amelyik egyesíti a zárlat és túlterhelésvédelmet, és a leoldási árama beállítható. Pl. a Moeller PKZM sorozata, vagy a Telemecanique GV2ME sorozatú motorvédői minden igényt kielégítenek. Tehát az, hogy a 35A-es betét, vagy 32A-es kismegszakító elszáll deltába váltáskor egy 15 kW-os motornál, az több mint természetes.
Sziasztok!
Egy 15kW-os 6pólusú 960-as fordulatú- névleges áram 32A-es, csillag-delta indítású motor 20sec után, a deltába való átváltáskor- kilövi a 32A-es olvadó biztosítókat. normál ? mérővel mindenegyes tekercs ellenállásara 0,8 ?-ot mutat a műszer. Átütés vizsgálóval 500V-on a tekercsek között 450MOhm van a földhöz képest pedig végtelen. Szerintetek mi lehet a gond?
Sziasztok!
Egy 15kW-os 6pólusú 960-as fordulatú- névleges áram 32A-es, csillag-delta indítású motor 20sec után, a deltába való átváltáskor- kilövi a 32A-es olvadó biztosítókat. normál Ohm mérővel mindenegyes tekercs ellenállásara 0,8 Ohm-ot mutat a műszer. Átütés vizsgálóval 500V-on a tekercsek között 450MOhm van a földhöz képest pedig végtelen. Szerintetek mi lehet a gond?
" Hogy kell kiszámítani a fizetendő csatlakozási díj összegét?
1 fázisú csatlakozás esetén 32 amper a legnagyobb áramerősség. Ez ingyenesen jár minden fogyasztónak. 3 fázisú csatlakozás estén a kismegszakítók értékei összeadódnak. Tehát 3x16A esetén is 32A jár ingyen és a fennmaradó 16A után kell fizetni." Itt.. üdv! proli007
Összesen 32A-ig ingyenes a telejesítmény módosítás, vagy 1 fázisra? Mert ezt nem értem. Itt ahol vagyok most perpill 3x10A van szóval a bővítés ha úgy írja elő akkor már csak 2A ingyenes bekötésre van lehetőség?
Azért érdekes dolog, hogy csak úgy átvizsgálás nélkül is ráengednek 3 x 32A-t akár 3 x 0.75-ös cu-ra is. Mert az, hogy mi van utána a falban nem tudják. Eddig volt 10 ampere az embernek, de levágta a gép, most majd a kötések és a vezetékek nem bírják.
Nyilván nem az előttem szóló esetről mondom, hiszen látszik, hogy jártas a delikvens a témában, csak erről jutott eszembe. Mennyi ilyen lehet...
Nem cégfüggő; szumma (a három fázisra együttesen) 32A-ig törvény szerint ingyen (hálózatfejlesztési hozzájárulás nélkül) van, afelett egyszeri díjat kell fizetni (a 32A feletti Amperek száma * 3600 ft + áfa). Fázisonként eltérő is lehet, tehát nem kell mind a három fázist egyformán megnövelni. A szerelők kiszállásáért lehet, hogy külön pénzt kérnek.
No és ne feledkezzünk el az eszközbe épített legalább 1 darab LED és az előtét ellenállásáról sem, ami 20mA áramfelvételével: 230V*0.02A=4,6W
És ez ohmikus, ezt nem kompenzálja ki semmilyen kondenzátor sem.Az a baj, hogy a vatera emberei is balfékek. Nem értenek az elektronikához. Egyszer már bejelentettem ezeket a bizéket szabálytalan, várárlót megtévesztő árunak. Bejelentésemet indokoltam is. Cs..sztek intézkedni. A következő lépésem a fogyasztóvédelem lesz. Nem másért, csak elvből teszem.
A trafó által leadható áramerősség számítással 12A-re jön ki. 600W/(2*25V). Ha ehhez 2-3mm^2 szekunder keresztmetszet tartozik, akkor biztos elegendő lesz.
Vagy még talán a 3Kw 960 fordulatu motor elbir indulni egyfázis 32A megszakitórol
Köszi a választ, nekem is céges rendelések lettek volna. Amit nem sikerült szereznem az 3db amper figyelő relé, kb 15-20eft darabja és 0-12A-ig lehetett beállítani ha valaki tud ilyen kalapsines reléről sikítson rám.
SRÁCOK!
Öntsünk, már némi tiszta vizet a pohárba... Kezdjük az elején: Mivel a topic címe "Autós erősítő táplálása 230V-ról", ezért innen indulnék ki! Egy autós erősítő kimeneti teljesítménye a 14,4V-os generátor töltőfeszültség maximumára van megadva, és a tápja méretezve. A 16V feletti tápfeszültség ugyanúgy káros rá, mint a 11V alatti! Erről lehet olvasni a cikkemben. Hogy miért? a nagyobb feszültség már a bemeneti elkókon is kárt okozhat, ugyanis ezek 16V-osak, és csak a szűrő "L" tag után vannak 25V-os kondik... A kisebb feszültség pedig (abban az esetben, ha a tápvezérlés is erről megy, és esetedben, mivel a REM össze van kötve a +12V BATT -al, itt is igaz)azért károsítja az erősítőt, mert a tápban lévő teljesítmény kapcsoló MOSFET-ek teljes kinyitásához, tehát az adatlapjaikon szereplő Rds on érték eléréséhez minimum 10V gs feszültség szükséges! Ha a vezérlés tápja 11V, akkor a vezérlő IC, (általában TL494) tranzisztoros kimenete, jó, ha azt a 10V-ot ki tudja préselni magából, ha még egy komplementer tranzisztorpáros "buffer" fokozat is van mögötte, az a 10V már csak 9V! HATÁRÉRTÉK EZ IS! Nálad a 7V-ra esések idején az erősítő tápod olyan szintű veszteségeket termel, hogy ha elég lenne neki a 7V tápfesz is, akkor sem érné el a 30%-os hatásfokot... Hogy értsd:Más hozzászólókat kicsit meghazudtolva, az autós végfokok 5%-a van szabályzott táppal szerelve (ezekre általában nem írnak mókusvakító teljesítményadatokat!), a legtöbben szabadon futó fix kitöltéses tápok szolgáltatják az energiát a végfok számára. Ebből következik, hogy ha 14,4V-os bemenő feszen van a végfokodnak egy teszem azt 2x30V-os tápfesze, az a 7V-nál /ha a tápfetek kinyitnának, de 7V-ról nem fognak/ bizony már csak a fele, azaz 2x15V! Nos mivel a kivehető teljesítmény négyzetesen arányos a tápfesszel, a fele akkora tápfeszültségből már csak negyed akkora teljesítményre számíthatsz! Nem beszélve arról, hogy az alacsonyabb tápfesz miatt az erősítő munkapont beállításai "B" osztályba sodorják az erősítőt, és alapból torzítani fog... A videón tapasztalva, mondhatnánk, hogy a rögzítő kamera mikrofonja nem bírta, de nem hiszem, az olyan rusnyán torz volt, mint a fene... Már régebben leírtam itt-ott, hogy a biztosítékokból lehet "saccolni" a kivehető teljesítményre, amekkora a biztik össz "Amper" értéke, egy nullával több a kimeneti teljesítményük Wattban! Nem fogom huszonharmadjára is végigszámolni, de írtad, hogy az ismerősödnél 500W-ot mértetek a kimenetén: Nos 30A-nyi biztosíték (mert ennyi látszik a videón, azaz 2db kék 15A-es) és a max 14,4V-os tápfesz (ha adtatok egyáltalán annyit neki, és nem csak 12V-ot!) az 14,4V x 30A, azaz 432W, tehát a tápbemeneten 432W felvett teljesítménynél a biztik csattannak! Akkor, ha fel sem vehet 500W-ot, te hogy veszel ki belőle annyit? Atomerőmű van belül, vagy kis mókus tekeri a kereket? Az a 30A, az biza 300W max! (de csak ha marad a 14,4V, és nem esik le, főleg nem 7V-ra!) A PC tápokkal egyébként, mint autóerősítő otthoni táp nincs is baj, HA: mindegyik a visszacsatolásának megváltoztatásával "fel van húzva" 14V-ig, és ebből összekötünk shottky diódákon keresztül vagy 3-at, esetleg 5-öt (ahogy nekem is van otthon),és akkor bírja is! Vannak valóban durva tápok is, amik a 12V-os ágon is ugyanolyan erősek, mint a többin, mint ez, de a legtöbb 350-500W közötti tápegység jó, ha 20A-t le tud adni a 12V-os ágon, és akkor már az sem 12V, hanem 11-11,5V! A kondiról meg annyit, hogy plussz "szuflát" nem fog adni, max az áramingadozások hatására nem ingadozik vele annyira a tápfesz is... didyman barátunk, meg nem értette meg a többi kolléga hozzászólásait, meg talán a Farad méretű (kapacitású) kondik jelentőségével sincs teljesen tisztában, ezért írnék még egy két sort: Vegyük alapul a csendes üzemmódot, ahol az erősítő csak be van kapcsolva, és veszi a maga 0,8-1A-es nyugalmi áramát, és nem szól még semmi.. Majd jön egy dörrenésszerű robaj, egy jó nagy bumm, ami kitör a lóerős erősítőből, majd megint csend! Táp bekapcs, kondi (mert intelligens) szépen feltöltődik, és rákapcsolja magát a tápfeszre. Megvan a 12V-unk, mert csak 1A-folyik! Jön a robaj! A tápból max 12A jöhet, a robaj idejére a kondiból is jöjjön ki ennyi, és szépen leesik a feszültségük a 7V-ra (amúgy nem értem, miért nem kapcsolt le a táp, túlterheléssel...). A kondi 7V-ig sült, vissza kéne tölteni 12V-ra, a táp is arra törekszik, hogy a kapocsfeszültsége elérje a 12V-ot, mert hát erre találták ki... Tehát elkezdi tölteni a kondit (AZAZ A KONDIBA ÁRAM FOLYIK ISMÉT? TEHÁT TERHELI A TÁPOT? AZAZ FOGYASZTÓ!) Mellette persze a nyugalmi áram is megnőtt az erősítőben, mert 7V-ról a nem túl ideális kapcsolójelek hatására már nem 1A-t szeretne enni, hanem többet. Miután a bumm elcsendesedett, és minden visszaállt az alap állapotba, már tényleg nem fogyasztó a kondi, és az erősítő is csak az 1A-t veszi, minden kezdődhet elölről.. Nos, ugyanez az eset áll fenn, az autóban, ha vékonyak a kábelek, a kondi a gyors lefolyású ütemek idejére fenntartja a tápfeszültséget, majd a szünetben újratöltődik. Így felváltva fogyasztanak a kondi és az erősítő, de valaki mindig fogyaszt, tehát a tápáram felvétel állandósul. Nem impulzusszerű, rövid lefolyású igénybevétel esetén, mint p.l. dB jam I. 34-es track, ahol folyamatos szinuszos teljesítményt várunk az erősítőtől, már ..art sem ér a kondi, egy plusz akksi is jobb lenne már... Nos, ennyi kis kiegészítést szerettem volna hozzáfűzni a dologhoz! U.i.: Egy jól felépített táppal és egy jó autós erősítővel, sokkal költséghatékonyabban lehet, p.l. házimozi mély ládát üzemeltetni, mint "gyári" erre készült társaival! Te figyu, megy a macska benzinnel is? Én az olcsóbb friszkízt használom, azzal is jól megy, és még selymes is a szőre... Tisztelettel: EcoPityu
Ahhoz az erősítőhöz 2x20V 10-12A-es szekunderű transzformátort ajánlok.
A segítségeteket kérném. Elnézést a láma kérdésekért, kezdő vagyok a témában. Sokat olvasgattam a fórumot, de vásárlás előtt azért gondoltam inkább kérdezek.
Vásároltam a telekre egy 50w-os napelemet (max.17,9V; 2,8A) ezzel szeretnék 12v-os ólom akkumulátort (45Ah) tölteni. Ezt a töltésszabályozót néztem ki, érdeklődnék, hogy szerintetek megfelelő lenne-e hozzá: http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=110173 Ill. az akkumulátorról egy laptopot szeretnék tölteni: (töltője 19V, 3,42A ad le, az akksira ez van írva 11,1V; 4,4Ah, 49Wh) ehhez a következő autós töltőt néztem ki: http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=512662 Ezen kívül vennék egy szivargyújtós aljzatot és azt kötném az akksira, így a szivargyújtós töltő egyszerűen rádugható és nem kell szétgányolnom. Az lenne a kérdésem, hogy megoldható-e lenne ez így szerintetek? Köszi előre is a választ.
A segítségeteket kérném. Elnézést a láma kérdésekért, kezdő vagyok a témában. Sokat olvasgattam a fórumot, de vásárlás előtt azért gondoltam inkább kérdezek.
Vásároltam a telekre egy 50w-os napelemet (max.17,9V; 2,8A) ezzel szeretnék 12v-os ólom akkumulátort (45Ah) tölteni. Ezt a töltésszabályozót néztem ki, érdeklődnék, hogy szerintetek megfelelő lenne-e hozzá: http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=110173 Ill. az akkumulátorról egy laptopot szeretnék tölteni: (töltője 19V, 3,42A ad le, az akksira ez van írva 11,1V; 4,4Ah, 49Wh) ehhez a következő autós töltőt néztem ki: http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=512662 Ezen kívül vennék egy szivargyújtós aljzatot és azt kötném az akksira, így a szivargyújtós töltő egyszerűen rádugható és nem kell szétgányolnom. Az lenne a kérdésem, hogy megoldható-e lenne ez így szerintetek? Köszi előre is a választ.
A francba..olyat nem tudok szerezni.. Akkumlátortöltő használható lehet? 12V és 12A? Csatolok egy rajzot, ezt megépítette már valaki? És működhet?
Inkább leírom amim van.
Van egy ATX-s tápom 12v-on 12A. Egy aksim 12v 6.5Ah, és az autórádió. Az aksira rá van kötve a táp úgy hogy közte van a dióda, hogy ne szívja vissza az aksit, aksira párhuzamosan rá van kötve a rádió. Eddig nem töltötte az aksit a táp mert csak 11.9-et adott le a dióda után mérve. Most felhúztam a tápot így lead a 13.1-et (dióda után mérve). Viszont a tápot nem tudom tovább húzni (addig engedi a poti). Nem vagyok egy ilyen nagy szaki. Csak egyszerű laikusként gondoltam összerakok egy ilyen hordozható box-ot. ![]() Este rajta hagytam töltésen, reggel 12,9 mértem az aksinál úgy hogy nem volt bekapcsolva a táp. Rádió ment is, de még nem volt időm megnézni meddig. Szóval a kérdésem, jó ez így és használhatom (Mert most elméletileg tölti is, meg megy is a rádió, elég szépen szól is. Nekem így megfelelne. ), vagy inkább vegyek egy kb 14-15 voltos tápot. Mert nem igazán szeretnék forrasztgatni (nem is értek hozzá annyira), elég volt a tápot is átvariálni.
12A tud és 200V-t de elég lesz
![]() Mégvalami: csatolom hogy milyen tápot akarok csinálni. Olyat lehet csinálni hogy az egyik graetz ezekből a duokból áll a másik pedig 4 db byx42ból? Azok 10A és 300V-ot tudnak.
Sziasztok!
Van egy 2.2kW os 710/ford villanymotorom.Áramfelvétele 7/12A.Ezeknek a motoroknak a tekercselése úgy van elkészítve hogy az adattáblán feltüntetett áramfelvételt folyamatos üzemben bírja?
Akkor konkretizálok kicsit. A 24V kapcsolóüzemű táppal megy a cucc. 18V-on megkocskáztatom, hogy már nem. Tehát az ellenállást (amit a jelek szerint a seckunderre kell tennem) úgy kéne tervezni, hogy 24-28V legyen a kimenő.
A készülék terhelése szinte mindíg 0,42A volt stabil 24V-on. Az ingadozás kb 0,39-0,46A közé tehető. Van 12db 10R 10W-os ellenállásom. 40R jó lenne? -------- PUSZTA: nem az a gond, hogy a pusztában élek, hanem az, hogy most rendelni egy 18V-os tápot 2000 ft postaköltség. Tanárt találni aki ért az elektronikához nemigen tudok itt. Amikor fél évek szekszárdon laktam, ott volt egy remek fazon, akinek elektronika boltja volt. Na tőle sokat tanultam. De tőlem a legközelebbi település 7kb és itt sajna nincs olyan, akinek van tudása és megosztaná velem
Az a bajom ezzel a soros ellenállással, hogy a router biztosan nem fog mindig 0,42A-t felvenni, hanem sokszor sokkal kevesebbet. Ilyenkor az ellenálláson nem fog elegendő feszültség esni és fölé mehet a feszültség a maximálisan megengedett 28V-nak. Tehát hosszú távon az olcsóbb megoldás mégis csak drágább lesz.
OK. Akkor mondom:
Adott egy RouterBoard 433 (ez egy rádiós router) 24V-on 0,42A a fogyasztása, amit én kb 10W-ra számoltam. Az adatlapja szerint 10-28V-al lehet táplálni. Ez PoE-n megy, kb 45m vezeték van. Az a gond, hogy a kapcsolóüzemű tápok egy idő után bekrepálnak és gondot okoznak. Az egyik ilyen még be is zavart a tűzoltóság rádiójába (tudom, szinte hihetetlen, de mégis). Pár napja tönkrement egy másik is és egy PC táppal adtam neki +12 és -12, azaz 24V-ot. Azért döntöttem egy szimpla trafó mellett, mert ennek nincsenek meg a kapcsolóüzemű hibái (persze az előnyei sem). Még annyit tudok mondani, hogy 12V nem elég neki ilyen hosszú kábelen. A berendezés nem igényel stabil tápot, mert van saját stabilizátor IC-je. Ha mindenképp kellene használni feszültség ICt, inkább egy LM2576-ot választanék, mert a 78xx ill. az LM314 esetében túlzott fűtést kell biztosítani. Pont ezt az 500 Ft-nyi plusz alkatrészt szeretném megspórolni, ezért kérdem, hogy megoldható-e ellenálással! A fogyasztás nem lényeg, a stabilitás és a minimális alkatrész (ergo minimális hibalehetőség) a lényeg, mivel 4-5 évig hibátlanul kell majd működnie.
Meghajlok a szakértelmed előtt és vitatkozni sem szeretnék senkivel de miért ne lenne hivatalos a TT rendszer?
Mai napig oktatják mindenhol és a szabványokban is megtalálható mint érintésvédelmi mód. Az egy másik kérdés hogy milyen helyeken lehetséges még az alkalmazása ugyanis az tény hogy az áramszolgáltató a TN rendszereket engedélyezi . Vannak hátrányai az tény mert pl: Bizonytalan földelési ellenállás (idővel változik az értéke) Azt hiszem csak 32A-ig alkalmazható de már ehez is nagyon kis értékű földelési ellenállás kell kivitelezni ami nagyon drága. Előnye azt hiszem csak annyi hogy a zárlati áram kissebb mint TN rendszerben.
230V 30A-32A körül vagy 400V 17A-18A körül
56cm vasmag 1,4T-ra gerjesztve, 6150W környéke 6150/22=280A, és mivel null-átmenetkor nem ég az ív, ezért ez az ív áramnak csak kb 90%-a, tehát 310A körül kell legyen az áram, amikor ég az ív. Elismerem, egy 100-assal felé lőttem. Ja, és ekkora terhelésnél 5 A/mm lenne a primer és szekunder áramsűrűség, ami még olyan 60-80%-os Bi-t jelent.
Nekem nincs hűtve.
12A tud a gerjesztő tekercs drótja meg ~ 0,2mm átmérő Ez nem fog nekünk 12A adni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

) A motor túlterhelésvédelmét bimetálos hőkioldóval, vagy olyan motorvédővel kell megoldani, amelyik egyesíti a zárlat és túlterhelésvédelmet, és a leoldási árama beállítható. Pl. a Moeller PKZM sorozata, vagy a Telemecanique GV2ME sorozatú motorvédői minden igényt kielégítenek. Tehát az, hogy a 35A-es betét, vagy 32A-es kismegszakító elszáll deltába váltáskor egy 15 kW-os motornál, az több mint természetes.
És ez ohmikus, ezt nem kompenzálja ki semmilyen kondenzátor sem.

Csak egyszerű laikusként gondoltam összerakok egy ilyen hordozható box-ot.