Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   42 / 56
(#) erbe válasza sbsky33 hozzászólására (») Jan 20, 2011
Zseblámpaelemnek a 4,5 V-os laposelemet szokták nevezni. Ha már a korábbi példádban is 4,5 V-ról írtál.
"10A-al tonnákat? Akkor az első oldalon található képletek nem jók?"
Saját adataid:
"tekercs hossza:170mm
huzal átmérő:2mm
tehát megengedhető áram:9,42A
huzal hossz 87m
huzal ellenállás:0,48ohm
menetszám:1200"
Egy dolgot kihagytál. Az "A" felületet. 2-es huzalból 1200 menet 170 mm hosszúságú tekercsen 14 rétegben fér el. Az már legalább 56 mm átmérőnövekedés. Nem tudom, milyen belső átmérővel számoltál, a hosszból visszaszámolva 2,3 cm átlagos menetátmérővel, ami irreális. 170mm hosszhoz és 20 mm belső átmérőhöz ~180 m 2 mm-es huzal tartozik. Elektromágnesnél nem árt, ha minél nagyobb a felület.
2 cm belső átmérőn nem tud tonnát emelni, de ha ugyanezt az 1200 menetet 10 cm átmérőjű vastuskóra tekered, rendesen zárt mágneses körrel, meglesz.
Nem a laposvas 2 vége lesz a 2 pólus. Az csak az egyik, kettéosztva. A másik pólus a vastörzs középen, amire a tekercset tekerted.
Hogy hány menetet tekerj rá, az határozza meg, mekkora tekercstestet készítesz, mennyi fér rá. A huzalvastagságot pedig az, mekkora feszültségről akarod üzemeltetni. A vasrúd hosszát célszerű az átmérőtől nem túl eltérő hosszra választani. Nagyjából 0,5-2 x D. Fontos, hogy a laposvas kengyel keresztmetszete közel azonos legyen a hengerével. Mivel a laposvas 2x van, ezért A=RxRxPi/2. A tekercset közrefogó kengyel két vége a vastuskóval síkban legyen.
Rajz beméretezve:

elmag1.JPG

(#) sp2011 hozzászólása Jan 19, 2011
Sziasztok!

Azt szeretném megtudni, hoy az teljesen normális reakció egy riasztótól, hogy ha kinyitom az autót a távirányítóval majd utána felnyitom a motorháztetőt, leveszem az akksisarut és 0,4A áramot mérek? A motorháztető kapcsolóját benyomom akkor pedig visszaesik 0,02A-ra. Amikor felengedem újra 0,4A és nem riaszt nem villog.
Bocsi az esetlegesen szint alatti kérdésért...

Üdv.:sp2011
(#) sbsky33 válasza mex hozzászólására (») Jan 19, 2011
Köszi az infót, így már közelebb tudok kerülni ahhoz amit akarok
Már csak a ur-el (relatív permeabilitással) van gondom. Ugyanis pontos adatokat nem találok pl vas: 400-6000 Jelenlegi számításomban ez 3g-tól 2kg-ig terjedő erő.
A trafóknak a vasmagjai szerintem igen csak azonos tulajdonságokkal bírnak. Pontos adata van valakinek?
Egyik oldalon találtam, hogy a saválló lemez is lehet jó vasmagnak, mert nem mágneseződik fel, de permeabilitást persze ehhez sem találok.
Ahogy most számoltam:
tekercs hossza:170mm
huzal átmérő:2mm
tehát megengedhető áram:9,42A
huzal hossz 87m
huzal ellenállás:0,48ohm
menetszám:1200
tápfesz: 4,5 V
átfolyó áram:9,27A (határon belül van)
ur=6000 (na ezzel van a gond )
F=20,49N =>2kg
(#) Hercooles hozzászólása Jan 18, 2011
Sziasztok!

Egy külső tápos monitorhoz kéne új táp. A monitorra 19V 2.16A van írva, a tápegység 19V 3.16A volt. Kérdésem az, hogy ráköthetek 3.42A, esetleg 4.74A-es laptop töltőt is? Csak azért mert egy másik 3.16-os iszonyatosan melegszik.

Köszi
(#) bancsi15 válasza Baxi hozzászólására (») Jan 14, 2011
Én azért raktam bele a zenert, mert a fordulatszám függvényéven azért változik a feszültség is.

Ha csak sorba teszem a diódát, az ellenállást, meg a ledet, és csak 6V-tal számolok, akkor az ellenállás értéke csak 4V/0,02A=200 Ohm, mert 2V jut a LED-re, nem?
(#) Baxi válasza bancsi15 hozzászólására (») Jan 14, 2011
Hi
A D1 és R1 és a led egymásután sorba s kész.
Tehát a R2 és a zéner felesleges.,R1 értéke 6V/0,02A=300 ohm .
(#) válasza AccessDenied hozzászólására (») Jan 11, 2011
Idézet:
„Ígyvan, lehet hogy beleszól a dologba a rövidzárvédelem, de én arra fogadnék, hogy egy 10000 mikrós kondit még el fog bírni.”

Háát.. a fene se tudja, én még sosem próbáltam. Próba szerencse!

Idézet:
„Épp most járatok egy 12V max 12A-es ágú tápról egy akksi nélküli akksis fúró csavarozót, olyan teszkósat, és amikor lefullad beránt 20A körül, de a táp nem áll le”

Kész csoda..minden rendben van azzal a táppal? Bár ha nem erőlteted sokat, amikor megakad a forgórész, végül is bírhatja.
Ha jobban utánagondolok, itthon is volt egy 400W-os PC táp (talán 20-25A-t ha tudott a 12V-os ágon), ami egy szép napon lyukat égetett egy 100A-es csúcsáramú tirisztor műanyag tokjába, mire letiltott benne a védelem...
(Lekoppintottam egy gyári túlfeszültségvédőt, ami valamely tápfeszültség megszaladása esetén testre húzta az adott tápágat, ezzel megkímélve a gép többi egységét).

Szóval tény, hogy a védelemnek is véges gyorsaságú a beavatkozási ideje.
(#) AccessDenied válasza hozzászólására (») Jan 11, 2011
Ígyvan, lehet hogy beleszól a dologba a rövidzárvédelem, de én arra fogadnék, hogy egy 10000 mikrós kondit még el fog bírni. És valóban, az is igaz, hogy itt kevesebbnek is elégnek kell lennie, mint egy 50Hz-es trafónál, de azért nem árt ha szép mélyet akarsz, autóba betesznek 1F-os kondikat is... Épp most járatok egy 12V max 12A-es ágú tápról egy akksi nélküli akksis fúró csavarozót, olyan teszkósat, és amikor lefullad beránt 20A körül, de a táp nem áll le hmm hmm majd letesztelem egy darab dróttal, hogy él-e még benne a rövidzár védelem...
(#) petya0808 hozzászólása Jan 10, 2011
Hali legyszíves segítsetek nekem ehez a hangszoróhoz mekkora dobozz kell meg mekkora és hány darab reflexcső?Bővebben: Link
(#) sniperx válasza Feri hozzászólására (») Jan 10, 2011
Szerintem félreértettél valamit. Elég nagyban gondolkodom, mivel nálunk is több száz dugaljról van szó. (ipari csarnok ez is)
A dugaljak be vannak azonosítva, tehát azonosító címke van rajta "elosztó száma/F dugalj sorszám" formátumban. Nem ez a baj, hanem azt hiánypolják, hogy miért nincs a normál 230V-os dugaljon mégy egy "230V" cimke is. Megjegyezném, hogy sehol nincs más a csarnokban, mint szabványos 230V és 400V (16A és 32A) dugaljak. Semmi ezektől eltérő fesz nincs sehol, ami dugaljakban lenne.
(#) kly válasza janocsi hozzászólására (») Jan 8, 2011
én már összeraktam 12A vesz fel és nemmegy,nem is értem,debugolok.

szerintem nem rezonál , nincsenek pont ilyen cuccaim csaltam itt ott
(#) _JANI_ válasza fredikke hozzászólására (») Jan 7, 2011
Szia! Ez elsősorban a LED nyitófeszültségétől a LED-en átfolyó áramtól és a tápfeszültségtől függ.
PL: Normál LED-esetén aminek a nyitófeszültsége legyen 1.3V, a LED árama 20mA, és a tápfeszültség 5V.
Akkor R = (UT-Uled) / Iled = 3.7V / 0.02A = _185_ ohm _.
De 220 - 470 OHM körüli ellenállással is elég jól fog világítani a LED.
(#) dave500 hozzászólása Jan 5, 2011
Sziasztok! Van nekem egy 12A-es kocsi akkumlátor tőltőm, és egy 55Ah-ás akkumlátorom. Hogy van az, hogy 10 óra alatt sem tölti fel csak félig? Soha nem hagyom,hogy 11 alá mennyen. Egyszerűen nem értem.
(#) Zoli_bácsi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jan 2, 2011
Sziasztok kedves kollégák.

Egy kis segítséget szeretnék kérni.

STK672-110

A fenti linken található adatlapot átböngésztem és ha a 4. oldalra lapoztok, az ott megtalálható "Sample Application Circuit " alapáramkört szeretném megépíteni a léptető motoromhoz. Azonban egy dologban nem vagyok egészen biztos, mégpedig az RO1 és RO2 referencia feszültség beállító ellenállásoknak az értékében. Az adatlapon a referencia feszültség értéke szerepel, 0 és 3,5V között kell lennie, ami a motor csúcsáramát állítja be. Az 5. oldalon van egy formula, ami szerintem ezen érték meghatározásához való. Nekem a következő feltételezésem van, s kérlek titeket véleményezzétek, hogy jól, avagy rosszul gondolom.

Tehát a formula:

Vref = (R02 / (R01 + R02)) * 5 V ahol

RO1=100K; RO2=4,7K

Vref= (4700 / (100.000+4700))*5V

Vref= (4700 / 104700) * 5V

Vref= 0,044 * 5V = 0,22V

Így tehát a referencia feszültség 0,22V lesz.

A motor csúcs árama ennek függvényében:

0,224 / 0,22R = 1,02A a motor csúcsárama.

Köszönöm.
(#) pityesz001 válasza pityesz001 hozzászólására (») Jan 1, 2011
Vagyis azt akarom ezzel mondani hogy nem tudok elinditani egy 220 as motort de egy lehet hogy egy 380 ast eltudnák? a teljesitményétöl füg és az áram felvételtöl! ami az adat táblán van áramfelvétel az az üresjárati áramfelvétel??? pl 12A terhelés alatt eszik annyit vagy üresen?
(#) hhjani hozzászólása Dec 28, 2010
Sziasztok!

Van egy notebookom, s tönkrement a töltője (19V, 3,42A).
Rendeltem hozzá egy másikat, de egy 19V, 4,22A-es töltőt küldtek.
- Szerintetek az megfelelő a notebookhoz? (Nem szeretném, hogy bármi baja legyen a notebooknak.)
- Egyébként mi a különbség a két Amper érték között? Töltési idő?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Üdv,
hhjani
(#) szitko válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 21, 2010
Elenyésző volt a melegedése az alaplapnak,de :
azt megfigyeltem, hogy a falban lévő vezeték sokkal melegebb volt mikor vízköves volt a bojler, pedig 2,5 rezet húztam a bojlerhez, rá is mértem, ha vízköves a bojler akkor 11,4A vesz fel, de ha tiszta akkor normál 7,32A vesz fel. Ez annyit jelent, hogy a falban is elfűtheti a plussz áramot.
(#) hbalu hozzászólása Dec 20, 2010
Sziasztok

Érdeklődnék hogy szerintetek mi lehet a probléma a következő végfokkal: (DAP P2000)

Másodszorra száll el az egyik oldal biztosítéka (12A), miközben valószínűleg valamelyik végtranyó zárlatos lett. (még nem szedtem szét)
Az erősítőn párhuzamosan kötött 2sa1943, és 2sc5200 tranzisztorok vannak. (továbbá 2sa1853, és párja, irfp250+párja).
3 óra után kb 60-70% terhelésen szállt el.
Első alkalommal leégett 1 hangfal, úgy hogy éppen hogy csak be volt kapcsolva, még csak nem is szólt. (több zárlatos 1943, 5200 volt a hiba)
köszi
Balázs
(#) vaszil29 válasza lui3 hozzászólására (») Dec 17, 2010
Szia Lui!
Sikerült vennem két jó léptető motort, majd azokat próblgatom. Egyik egy VEXTA PK264-02A, másik Powermax P21SRXB-LSS-SN-02.
Most éppen egy jó esztergályost keresek aki megcsinálja a csapágy házakat és utána keresek valahonnét trapéz menetes rudat. Picit kevés a masinára fordítandó időm, mert 2 melóhelyen dolgozom és ezért sajna lassan készül a masina.
Szerváltam alu profilt, de még szereznem kell , mert szerintem kevés - (Kb 3m kaptam)

Szépen lassan összeáll a dolog, csak a pénz szabja a határokat.
Elég kevés pénzem van a mutatványra, ezért lassan is készűl.
És nem tudom mikor tudok bejutni a haveromhoz ,akinek a műhelye alu megmunkálásra van felszerelve gépekkel.
(#) Romulus válasza Dzsos hozzászólására (») Dec 14, 2010
Ez egy gyári 380V/24V tápegység trafó. TYP NG382412 Prim 380V/3PH+-5% Sek 24V 12A
Egyedi kicsapolásokat készítettem rá.
A 380V prim. tekercset nem használom, habár próbaként a 230V- os izzót kivilágította. Bocs ,de vizsgákra készülök és csak ritkán nézek ide.
(#) Sendi válasza peter81 hozzászólására (») Dec 11, 2010
Helló.
Ha visszaolvasol, akkor kb. 1, 1.5 hónapja egy fiatal kollégát végigvezettem, fényképekkel kiegészítve, egy táp átalakításán. Nem is tekertük át a trafót. Elértük az 50 V-t.
Én 35V-ig és 12A-ig szabályozhatóra készítettem. A mai napig is hibátlanul működik.
(#) Rumcájsz válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 8, 2010
Az éjszakai mérőt nem írják külön névre csak akkor ha van egy nappali is mellette! Ergo, ha vékony a szolgáltató vezetéke akkor cserélje ki -ingyen cserélik bizonyos keretek között!- ha a mért fővezetéked vékony az Neked saját zsebből kell kicseréltetned és a megkövetelt érintésvédelmet kialakíttatni. A 32A Neked ugyanis JÁR!
(#) M.Béla válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 7, 2010
Egy fázisnál 32A ig ingyenes ha jók a vezetékek,ha nem akkor regisztrált szerelőnek kell rendberaknia (pénzért) és aztán mehet.
Ami van a nappali mérés alatt ugyanakkora jár a vezéreltre is (éjszakai)

3 fázisnál pedig a biztik össz értéke lehet 32A,e fölött 4000Ft/A a hálózatfejlesztési díj.
Tehát ha pl van 3x10A és 3x16-ot akarsz az 48-32=16x4000=64.000ft
(#) tsanyesz válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 7, 2010
Szia! Én leírhatom a tapasztalatomat, bár ez kb. tavaly nyári. Én akkor építettem teljesen újra a házban az elektromos hálózatot. Egy kis malőr miatt ki kellett hívni a műszaki ügyeletet, ekkor a szerelők megállapították, hogy az oszloptól az óráig ki kellene cserélni a kábeleket és miegyebet.
Kb. egy héten belül jelentkezett a partner villanyszerelő, hogy jönnének cserélni a tetőtartót, a kábelt, meg megcsinálnák a bekötést és mindezt teljesen ingyen. Mivel az óráig a szolgáltatóhoz tartoznak a dolgok.
Megcsinálták. Amikor a Démász szakemberei jöttek átvenni, szóltam, hogy ha lehet fel kellene bővíteni 32A-re. Egy papír aláírása után már hozták is a kismegszakítót és cserélték. Ingyen.
Én ezt tapasztaltam.
(#) Pety_ válasza enigbt hozzászólására (») Dec 7, 2010
Ha a hálózatod megfelel akkor 32A a plafon az E-ON fele ingyenes a teljesítménynövelés. Az egy másik kérdés hogy a vil.szer. menyit kér! Bemész az e-on kirendeltségre és kérsz a teljesítménynöveléshez papírt+ megnézed az e-on honlapot melyik szerelő írhatja neked alá a papírt, kihívod és neki fizetsz xy összeget hogy felűlvizsgálja a rendszered. Papír aláírva, leadva, kijön a nagy és dicső E-on és inyé ferakja kismegszakítót
(#) Pety_ válasza erobi82 hozzászólására (») Nov 20, 2010
Köszönöm a segítséget!
Akkor megy elé egy 32A-vagy 40A-os szakaszoló. De ezt a kapcsolót megkérdezem tartanak-e kicsi városunkban, ez korrektebnek tűnik és szerintem villamos szaki fogja kötní a megrázó élmények elkerülése végett .
(#) Pety_ válasza walter hozzászólására (») Nov 19, 2010
Csak arra gondoltam, ha kipurcan a kütyű és zárlatot csinál akkor nincs áram. Mire kijön v-ki az 1-nap minimum, addíg nincs fűtés stb... és hát jön a hideg(nyáron meleg van és nem megy a klíma T.G.ventillátor)! Ha ezzel sorba kap egy 32A-s vagy 40A-es kismegszakítót az úgy jó? Mondjuk ha közvetlen idetalál egy villám akkor már mindegy, de elég sok feszingadozás volt mostanában erefele(azt mondták valami trafó haldoklott), a telefonom töltőjére+aksi is ezt mondták.
(#) nikolatesla válasza Rumcájsz hozzászólására (») Nov 17, 2010
Dehogy hegesztő. 2db MOT van rajta meg néhány kondi rezonáns üzemben. Vagyis egy szimpla nagyfesztáp.
Vagyis 1db MOT és egy fojtó csak az is MOT volt anno.
Az egész cucc így 600mA üresjárati felvétele és mikor le van terhelve pl zárlatkor 12A ami már elég jó. Meg nem melegszik egyáltalán.
(#) nikolatesla hozzászólása Nov 16, 2010
Teszek már ide valamit.
Ez egy " nagy áramú" kapcsoló. Ami egy relét és egy tápot tartalmazz. Vagyis mikor el fordítok egy kapcsolót az öntartó relé be húz és át engedi a feszt.
Majd ha lesz nyákom megint meg csinálom jobbra meg doboz hátát is.
De jó így egyenlőre. Benne van egy 32A 250v-os relé. Amivel 2db MOT-ot kapcsolok. Tudom nem nagy cucc de egyenlőre jó.

Szépet villant ha ív-húzás közben ki kapcsolom.
(#) erbe válasza detroit111 hozzászólására (») Nov 13, 2010
Nem tudom, hogyan számolják, vagy mire vonatkozik az adattáblán a 31.4 A. Nem ártana 1 kép az adattábláról.
Hatásfok és Cosfi nélkül számolgatva az áramfelvétel 15 KW-nál ~21.74 A. Nagyon rossz paraméretekkel lesz ebből 31.4 A.
Ellenállás terhelésen 3*32A 400V = 22.08 KW
Következő: »»   42 / 56
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem