Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   47 / 56
(#) bringas2 válasza rozsda hozzászólására (») Feb 22, 2010
Üdv.a trafó melegedése normális,40-50fokig akár nagyobb 200Va teljesítményűnél is.
Mivel áram folyik rajta melegszik,no meg a veszteségek vas+rézveszteség.Természetes dolog.
Azt viszont nem értem miért akarsz nagy P-jü sönt ellenállásokat bekötni,ez még régen sem volt szokás,ráadásul az soros izzók R-sok kora már lejárt.
Elegendő 1jól méretezett,megfelelő teljesítményű trafó és 25Amperes graetz hid.
Ez mondjuk 48V pb.akkupack esetén 57V körüli végfeszültséget jelent feltöltött nem cellazárlatos akkuk esetén.A trafónak 53,5V~kell leadnia U=üresjáratban.
A töltés kezdetekor 10-15A is folyhat,akkupakk kapacitásától függően,míg a töltés végén 0,4-0,8A.csupán.
A trafót a diódákon és az ampermérőn eső fesz.g valamint terhelés miatt,1,5-2V~ túl kell méretezni.És még nem beszéltünk a töltőkábel ohmos R-sa miatt mérhető fesz.g esésről,ami szintén veszteség.Igy pl.2m.hosszú 2mm.átmérőjű sodrott kábelon 10-12A terhelés mellett 0,5-0,7V fesz.esik.
Ezzel sokan nem számolnak,meg vitába szállnak olyannal is aki már készített mért ilyen cuccot.
Végül de nem utolsósorban ezeket az akkukat kapacitásuknak 20-25% ával töltheted,ami max.70% hatásfokkal számolva 65Ah akkunál 65x1,3=86Amp.áramot kell bevinned fullra fel legyen töltve.
A veszteségeket/hatásfokot minden akkunál figyelembe kell venni.Ez más Pl.Ni-mh 70-80% Li-ion,Li-pol,94-98% körüli érték.
(#) Kicsa hozzászólása Feb 22, 2010
Sziasztok!
Egy laptophoz szeretnék invertert készíteni. Célkitűzés hogy teherautóban illetve személyautóban is lehessen használni.
Tehát a cél : 12 vagy 24V körüli feszültségértékből előállítani 19V-ot,3.42A terhelhetőség mellett. Az áramot figyelembe véve 5 A-es terhelhetőségű eszközben gondolkozom,jó ha van tartaléka.
Két dolog jutott eszembe :
1. Keresni egy olyan ic-t ami egyszerre Buck - Boost converter : A két oldallal ezelőtt linkelt LTC3780-on kívül mást nem is nagyon találtam,vagy
2. Csinálni egy step down részt a 24V-os részhez pl LM2678-ból (szabályozható verzió) illetve egy step up-ot a 12V-hoz ami előállítja a 19-et.

És akkor jöjjenek a konkrét kérdések :

Melyik verziót célszerű használni? Hatásfok és ár szempontjából gondolom...
Ha az utóbbit,tudtok ajánlani egy step up convertert megadott paraméterekel? Én sajnos a national oldalán a szűrőkkel nem jutok dűlőre,nem találok megfelelő paraméterűt. Elképzelhető hogy ekkora teljesítményben nem is létezik?
Illetve tudtok-e ajánlani az egész táp kimenő ágába valami védelmet,ami a 19 V meglétét figyeli és egyszerűen lekapcsolja a készüléket ha megemelkedik?

Köszönöm Szépen előre is
Üdv Kicsa
(#) bankimajki válasza edison14 hozzászólására (») Feb 21, 2010
Te hol láttál ilyen képletet? Mert ez nagyon rossz. Röviden úgy kell hogy a tápfeszből (5V) kivonod a LED feszültségét (2,5-4,2V attól függ hogy milyen típusú és színű) majd ezt az értéket elosztod azzal az árammal amivel mondjuk a LED-et hajtani akarod. (pl.20mA)
Vagyis R=(5V-3V)/0,02A=100ohm. És javaslom hogy kicsit tanulmányozd kezdetnek a diódák karakterisztikáit és adatlapjait.
(#) bringas2 válasza inborn hozzászólására (») Feb 21, 2010
üdv.ami az elkot illeti igazad van,nem kell egszerü töltöbe,mert az akkumulátor is több ezer µF kapacitásnak felel meg.A gyáriakban sem volt,viszont az 5-6Amp.névl.töltöáram leadásához 13,6v~Uüresjárati fesz.gü trafót használnak,a veszteségek terhelés miatt.
Én tekertem már 200W{13,6v~trafót 12A tudott max.tölteni,nem melegedett a 70Ah akku.Tehát a diódákon terheléskor 1V esik,az ampermérön 0,6-0,8V,a csatlakozó vezetékeken áramtól átmérötöl függöen min.o,5V esik.Lásd ohm törvénye.
Amit az effektiv értékröl irtál,az a töltés végén áll elö.
(#) farkas joco hozzászólása Feb 19, 2010
sziasztok!
kérdésem lenne!!
vettem egy welux dinamicot 1.5 éves a töltője sokat tölttött és az aksi meg púposodott .kell-e a fojadékot után tölteni?4x12 volt 12A a töltő most 57,8 kapcsol ki,0.5A -ral tölt.ez jó-e?
válaszotokat előre is köszönöm.
sziasztok
(#) bensepeter válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 9, 2010
vagy evvel a hsz-el Bővebben: Link De nyilván ez lenne a nyerő ? vagy nem? üdv : Petya
(#) bensepeter válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 9, 2010
Köszi a választ gondoltam rá egyébként, csak amiket itt nézegetem neten nagyon sok ládát amit találtam 15" hsz árulnak. de akkor én megcsinálom 12" Bővebben: Link én akkor erre a hangszóra gondoltam. Nem tudod hogy így két mélynek hány literes doboz kellene. vagy linket is szívesen fogadok ahol le van írva fehéren feketén. mert úgye angol tudásom nem a legjobb és progim sincs esetleg ha neked lenne megtudnád nézni nekem? Előre is köszönöm. üdv Petya
(#) potyo válasza dudzsi hozzászólására (») Feb 8, 2010
Vannak fetmeghajtó IC-k, én azzal hajtanám meg a motort. Azok csúcsban tudnak több ampert is, motor indulásakor rövid időre tud nagyobb áramot húzni. Pl. TC4451, MCP1403, MCP1406. Utóbbi kettőnél nem találtam az adatlapban, hogy mekkora folyamatos áramot tudnak adni. Az első 12A-t csúcsban, 2,6A-t folyamatosan.
(#) djgombi válasza skul0 hozzászólására (») Feb 4, 2010
Nem sokkal drágább de fényévekkel otthagyja azt a két márkát: Bővebben: Link
(#) ferzoo válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 4, 2010
A 12V-os savas akkuk 10-12A töltőjébe épített 150Va trafó ára 14000Ft a villamosági boltban.Lásd biztonsági trafók.
Tekercselőnél 7-8000ft ért megoldható,feltéve hogy van neki 1-2db.Amúgy én is vettem már rossz gyenge,ceruza akkukat lidl-ben,3napon belül kicserélik blokk ellenében,szó nélkül.Vallszeg szavatossági idejükön túl voltak,ki lehettek száradva.Három nap alatt fellehet tölteni ötször hatszor akár,10es akkupackot is,no és kisütni ugyanennyiszer izzóval.
Akkor gyorsan kiderül hogy jót,vagy selejtet sikerült kifognunk.Ezt azért minden újnak tartott akkumulátornál érdemes elvégezni,mert az áruházak raktáraiban van hogy 2-3évig pihennek ami egyáltalán nem tesz jó nekik.
(#) bringas2 válasza erősáramú hozzászólására (») Feb 2, 2010
Üdv.nekem van 1db.250VA 230V~biztonsági trafóm.Mester trafónak is mondható,van rajta 6V,12V/12A,20V/12A,24,5V/12A,36V,és 42V tekercs is.Sorkapocsra kivezetve gyárilag.Akit érdekel jelentkezzen megegyezünk.
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Jan 30, 2010
Vitatkozhattál volna, mert én voltam a vaksi!
Igen, rá kell tenni egy 12A-est. 20Ft-al drágább(130Ft BT138/600).
Van nagyobb optotriakod, milyen(csak kíváncsi vagyok)?
Na, jó, feteszem, de próbáld helyén kezelni!
Annyit, hogy nagyítóval nem lehet ekkorára kinagyítani és az se mindegy a látvány szempontjából, hogy honnan világítod meg!

Teszt_panel4_hátsó átvilágítás_makró

Teszt_panel4_elülső világítás_makró
(#) Dempsey válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 26, 2010
A kondenzátor tuti hogy jó lesz a 35V-os amiatt ne aggódj.

A be/ki kapcsoláshoz mondjuk akkor csináld meg 5V-ra ahogy írtad ellenállással is meglehet de 7805-el is (a melegedése nem csak attól függ hogy mennyi áramot veszel ki belőle hanem hogy mekkora feszültségről konvertálod le az 5V-ot). Nem foglalkoztam még soha ilyen IC-vel, de a meglátásom az hogy ez az on/off láb olyasmi mint a Mute (némítás) az erősítőknél és ott sincs ugye nagy áram felvétel a némítás bekapcsolásánál. Szerintem max 50mA körül kell gondolkodni sőt lehet annyi sincs. Nem tudok pontos mA-értéket mondani az ellenállásos megoldáshoz.

Hütés: Néztem én is a Hq-t tényleg olyan van csak. Valami frappáns kialakítás kéne ehhez a felület szerelt IC hez. Mert tuti hogy 3.42A -en is melegszik elég keményen. Vannak valamilyen ragasztók is ilyen célra nem tudom mi a neve az a baj. Azzal esetleg bordára és úgy levezetékezni a lábát (nem valami szép megoldás) esetleg.
(#) zombee válasza Jackass hozzászólására (») Jan 25, 2010
Hello!

0V a kondin kicsit kevés, kb. 4-5000V ami kellene rajta lennie.
Üzem közben nem mindig megy a trafó, mert a fokozatkapcsoló ki/be kapcsolgatja mechanikusan. Nincs ott semmi relé, legalábbis általában nem relé végzi a fokozatkapcsolást.

Normális üzemben is búghat, meg ha zárlatos akkor is. Ha zárlatos a szekunder tekercs, akkor nem fogja minden esetben kivágni a biztosítékot. Nekem pl. 10A-es biztivel(eredetileg 8A volt) és 17A-es áramfelvétel mellett kb. 10 másodpercig bírta...

Ha "csak" 12A-t vesz fel lehet hogy le se vágódik a biztosíték, ezért kellene rámérni a primer áramra...
(#) Ződfülű válasza peti79 hozzászólására (») Jan 24, 2010
Sziasztok!

Dicséretes,hogy mindenki alternatív, szélenergiával akarja ellátni a házat... Jó magas tornyot kívánok mindenkinek hozzá.
Technikai infókkal tudok segíteni:
amiről itt szó van:

1.: adott szélgenerátor+akku+inverter.
Ez esetben ugye kell egy "átkapcsoló relé " amely eldönti, hogy a belső hálózatra kötött invertertől, vagy a külső hálózatról kapja a lakás az áramot.
Ilyen egyszerű reléket is tudok adni:átkapcsoló állomás

Ennél a kapcsolásnál az óra után van megszakítva a fázis, a fázis bejön a relébe, + az inverter a másik bemenetre, az egyetlen kimenet megy tovább a fogyasztók felé. ( 230V AC , 1 fázis. )

Ehhez hasonló ,amikor ugye amit Peti mond, ha jól értem, hogy az invertert párhuzamosítja a hálózattal. Ez TILOS! és a szolgáltatók is tiltják. Miért?:
Azért, mert ha így ráküldöd az inverteredről a delejt a fázisra, az kijuthat a házad rendszeréből, és ha a külső hálózaton éppen dolgoznak, (karbantartás, egyéb) de ebből az irányból kap áramot,ahonnan nem számítanak rá,akkor megrázza a villanyszerelőt, és te meg mész a böribe.
A relénél gyakorlatilag a párhuzamosítás egyirányú, kifelé nem folyik áram (szűrők, egyenirányítók miatt)

2. Amit sjbenedek is pezzegetett, csak egyszerűbben:
adott szélgenerátor+ töltésvezérlője (fékezési feladatra-fesszabályzásra kihagyhatatlan elem) + Hálózatra tápláló inverter.lásd kép.
Ilyenkor az inverter párhuzamosan van az óra után kötve a fázisra, és az órát is lecserélik, hogy mérje a kimenő teljesítményt. Ezt hívják szaldós mérésnek.
Ezen esetben a szélgenerátorral termelt áramot nem akksiba töltöd, hanem egy hálózatra tápláló inverter egyből felterheli a hálózatra.Több eset van itt is:

a.: kép szerint kapsz egy órát, ami méri a kimenő teljesítményt. Így a régi bejövő áram mérésére szolgáló villanyórád,és a kimenő óra által mért értékek KÜLÖNBSÉGÉT kell a villanyszámládban fizetni.Ezt szokták újabban egy digitális órával mérni, ami mindkét irányban mér.

b:
Az órádat lecserélik egy szaldós, oda-vissza mérő órára.
Ekkor
- ha az otthonod pillanatnyi fogyasztása=a szélturbina által termelt árammal,akkor az óra áll.
-Ha fogyasztás > mint a temelt áram, de van termelés, akkor az óra lassabban forog, és a többletszükségletet a hálózatról pótolja a rendszer kapcsoló nélkül.
- Ha a fogyasztás
Miért lehet ez? A hálózatra táplálás ez esetben minősített inverterrel történik, mely képes a galvanikus leválasztására. Vagyis: ha egy fél sinus hullám kimarad, az inverter leold, és a rendszered leáll, mert úgy érzékeli, hogy nem szabad kifelé karaftot adjon az invertered.
A hálózat kimaradás ugyanis lehet:rendszerhiba, vagy egyéb hiba. Pl.Dolgoznak a szakaszon. A galvanikus leválasztással pedig megvédi az inverter a szerelőt, hogy nehogy agyonvágja az áram abból az irányból ,ahol nem számítanak rá.

Ezzel az utóbbival megspóroltad az akkubankot, nem kell 5-8 év múlva újra lecserélned, de mégis csökken a Villanyszámlád.

Hátrány: a rendszer nem működik, csak ha van közcélú hálózat. Hiba, vagy zavar esetén ledold. Az inverter a hálózat értékeit figyeli, és az sjbeni által említett szabályzásban terhel fel...

Ilyen invertereket itt lehet beszerezni:hálózatra tápláló inverterek
Szélgenerátoros Rendszerárak:itt:szélturbina rendszerárak
(#) Kalex50 válasza antika037 hozzászólására (») Jan 22, 2010
Szia!

Az nem baj, hogy alu, mert a legtöbbször az. A bővítés az alábbi árakon megy: 32A állampolgári jogon jár a magánfogyasztónak. Felette 3750.-Ft +ÁFA amperenként. Neked minimum 6A-rel kell bővítened, mert a 16A-es automatáról már tudsz hegeszteni. Ez 32-(3x10)=2 (ez ingyen van)+4A*3750=15000.- Ft +25% ÁFA (ezt fizeted).
Csak arra vigyázz, hogy amennyiben még régi szerelésű a rendszer, akkor az áram szolgáltató kérheti az új szabályok szerinti mérőkialakítást. (Mivel bővítésről van szó) Ego2 ötlete csupán számtanilag helyes, mert 6A-esnél kisebb automatát az elektromos szolgáltató nem szerel fel.
A másik lehetőség, hogy kéred, hogy egyfázisúra alakíthasd a mérőhelyet. Ekkor lesz 1x32A a lakásban. Mindenképpen minősített vállalkozóval kell elvégeztetned a munkát, mert csak attól fogadják el a szerelési igazolást. Az utóbbi esetben talán meg lehet játszani, hogy ne kelljen új mérőhelyet építeni, de erre ne vegyél mérget.
(#) ego2 válasza djgabi_8 hozzászólására (») Jan 20, 2010
Mire vagy kíváncsi? Több tényező befolyásolja. De általánosként csak tájékoztató jelleggel néhány adat:
Réz vezeték:
1,5 - 16A
2,5 - 20A
4 - 25A
6 - 32A
De mint mondtam több tényező ezt az értéket befolyásolja. Kábel, vagy önálló vezetőerű vezeték, tömör vagy sodrott ér, hőmérséklet, vezeték hossz, stb.
(#) bölcsész válasza Mayan hozzászólására (») Jan 12, 2010
Megmértem az áramokat, 40mA asszimetria van a + és a negativ ág között(0,86A és 0,82A). Azt hiszem ez belefér a mérési hibába is.
(#) rozsda válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 10, 2010
Szia.
Én is a Chipcadban vásároltam.
TC4451.Ez 12A-es mosfet meghajtó 510Ft-ért.
Én 20db IRFP90N20D feteket hajtok egy darab ilyen meghajtóval.Minden fet előtt 33ohm-os ellenállás a gate-en.És tökélletesen végzi a dolgát.
Az még hozzátartozik hogy én közel sem ilyen frekin kapcsolgatok,de a gate jelalak az tökéllete ennyi fettel is.
Szerintem érdemes volna kipróbálni ezen alkalmazás alkalmasságát is.
(#) karh hozzászólása Jan 8, 2010
Sziasztok!

Adott egy Acer Aspire 3613. Első probléma az volt, hogy nem mindig töltött (táp csatlakozót mozgatni kellett) Gondolt egyet, és azóta abszolut nem tölt.
A gépből kivettem mindent (monitor, vinyó, stb), csak az alaplap, proci és a memória maradt. Az adapter (19V/3.42A) feszültsége, ha rádugom a notebookra leesik 3-4 voltra. Kipróbáltam egy 6,2 Ohm-s ellenállással azzal folyt is 3 amper. Szerintem a táp jó lehet.
Viszont ha egy 17 voltos tápot kötök rá (ilyet találtam itthon) annak a feszültsége nem esik le, de azzal sem tölt. Ezzel a táppal elindul, csak ki is kapcsol az aksi miatt. A gyárival természetesen el sem indul.
Lehet az alaplappal valamit kezdeni?
Esetleg ha van valakinek kapcsolási rajza a töltő részéről, azt megköszönném

Köszönöm: karh

Az aksi idáig működött, amíg le nem merült. Gondolom nem az lehet a baj.
(#) btbalazs hozzászólása Jan 6, 2010
Sziasztok.
Nekem valami olyan kapcsolás kéne,k amihez csak 1 trafó kell és szimmetrikusba meglehet csinálni 12V-os 10-12A-os trafóval
(#) soos csaba hozzászólása Dec 23, 2009
Szevasztok.Oszeraktam ezt az erositot,es mukodik szepen csak az a problemam hogy alapjaratba van egy kis bugasa,ami nagyon zavaro.Az alimentalast az jol megcsinaltam,tetem neki egy 300W-os trafot egy 32A-es graetz hidat,meg ket darab 10000mikros kondit.Foleg akor bug a legjoban mikor bealitom neki a 2.7A-nyugalmi aramot,ugyanis enyit ir elo a raj.A vegfok egyebken+-30V-rol muxik.A parameterei angolul van amit csak nadjabol ertek:Secondary Voltage(Vrms)=30,Supply Rail Voltage(V)=33,Quiesccent Current (A)=2.7,Power 8ohm(W)=60,Power 6ohm(W)=45,Power 4ohm(W)=30.Ha valaki tud angolul,vagy megcsinalta mar ezt a veget irja le nekem ide hogy mit is jelentenek pontosan ezek a parameterek,ja es a velemenyet.Ja es meg valami,a rajzon az R13,R14,R15,R16-os ellenalasok mijen ertekuek kell hogy legyenek pontosan,en ugyanis 0.1ohmos ellenalasokat alkalmaztam oda,a rajzon pedig 100m-el vannak bejelolve.Meg valami:hamikor bealitom a vegnek a 2.7A-es nyugalmi aramot a kozepfeszutseg viszacsoken egy par voltal a plusz agba,de visza tudom alitani a VR1-es(2k)trimerel,ezs normalis igy?.
A segitsegeteket elore is nagyon koszonom.
(#) Adamyno hozzászólása Dec 19, 2009
Sziasztok!

Néztem a témákat, de nem találtam ilyet, csak pár hasonlót, de konkrét megoldás sehol nincs. Van egy olyan problémám, hogy van egy eeepc-m, és annak a töltője elhalálozot.

12V 3A

Nem nagyon van pénzem újat venni, de vannak itthon alkatrészek, van egy 19V 3,42A-s töltőm, gondoltam, hogy rárakok egy 12V-os stabilizátort, aztán megoldódik a dolog, de nekem csak 1 és 2A-es stabic-m van, nem tudom, hogy egyáltalán létezik-e 3A-s.

Vagy ha a feszültséget egy ellenállással is e tudnám tornászni 12V-ra, akkor az úgy is jó lenne, csak valaki segíthetne kiszámolni, mert rég tanultam már ilyet

Ez lenne a konnektoros megoldás. Szeretnék autó szivargyújtóról is egy töltőt csinálni hozzá, csak hiába van stabilizátorom, ha mondjuk az autó ad 13 voltot, akkor az IC még nem ad semmit tudtommal, mert csak ~14V felett stabilizál... valami ilyesmire emlékszem. Inverter nem kell szerintem, mert a feszültség viszonylag jó lenne, ha nem ingadozna

Meg azt nem tudom, hogy egyenirányítani kell-e még, vagy az már egyen, ami a szivargy-ból jön?

Köszi a válaszokat!
(#) erbe válasza kingkey hozzászólására (») Dec 13, 2009
Láttam már MÉH telepen 14V 160/192A-es generátort, de az nem hajszáldróttal volt tekerve. Ha a gyakori 14V 42A-es generátor ~1-es huzalaira 150 A-t ráeresztenénk (fázisonként 86A), akármilyen intenzív a hűtése, olvadóbiztosítót játszana.
(#) Hp41C válasza Cicow hozzászólására (») Dec 11, 2009
Szia!

Számoljunk (nem használtam ilyen kijelzőt - az áram értékek feltételezésen alapulnak): A led feszültsége kb 1.5-1.8V a szinétől (piros - zöld) függően. Árama legyen 20 mA. A táp 5V-os.

Folyamatos üzemnél az ellenállás = (5.0-1.5)/0.02 ohm, azaz kb. 175 ohm, a teljesítménye (5.0-1.5)*0.02 azaz 70 mW.

A kijelző időmultiplexeléssel működik, azaz a 16 helyiértékből mindig csak 1 világít, de olyan gyorsan cseréli a vezérlés, hogy mindet világítónak látjuk. A módszer miatt az áramot 16 szorosára kellene növelni, azaz 320 mA-t kellene az idő 1/16 -od részében a ledekre kapcsolni, azaz az ellenállás értéke kb. 10 ohm 2W. Egy kijelzőben 16 szegmens van, áramuk összesen 5.12A

Ezt már nem bírja el a 74LS24x sajnos. Meg kell fejelni minden kimenetét egy-egy tranzisztorral (összesen 32 db. pl. BD139, a tranzisztoros fokozat miatt a meghajtáshoz jó a 74HC240/244 is.).
A kijelzők közös anódját pegig a STBxx jelekkel vezérelve kapcsolgatni kell. Ide a legalkalmasabb a P-MOSFET pl: NTD020P06L (-5V gate feszültség mellett átfolyik rajta a 5A. A 16 darab P-MOSFET-et szintén 2 db 74HC240/244 -el lehet meghajtani.

A teljes helyettesításhez két ilyen egység kell, azaz a +5V -os tápon már 10.2A folyamatos terhelés lesz...

A megépítés előtt érdemes kipróbálni a következőket:
- Mekkora LED áram kelt elfogadható fényerőt a látványhoz? Ennek a 16 szorosával kell majd számolni.
- Mennyire terhelhető a +5V-os táp?
- Deszkamodellen két helyiérték egy-két szegmensén kipróbálni az áramot.
- Az eredmények alapján megtervezni a kijelzőt - két különállő egységet megépítését javaslom.
- A tápáram mérése alapján dönteni a +5V előállításáról.

Szia
(#) kadarist válasza csatika hozzászólására (») Dec 8, 2009
Szia!

Nézd csak:Bővebben: Link
(#) rozsda válasza foxi63 hozzászólására (») Dec 2, 2009
Nem értem honnan veszed hogy meg fogok sértödni.Sőtt,mivel nem értek hozzá igy el is várom a szájbarágós leirást a könnyebb megértésért.Most te ne vedd sértésnek,de a meghajtáson már túlvagyunk.Megépitettem,(müködött is) és ki is tárgyaltuk a kéttranyós meghajtást,de áttértünk a fetmeghajtóra.Szerintem egyszerübb és igen is nagyon bika.A TC4451-52 12A-ert tud és tökélletesen meghajtja a 20db fetet.30ohm-os gate ellenállást használok és még csak meg sem langyosodik.Kissebb ellenállással gyorsitani is lehetne a fetek nyitásán-zárásán,de hova ennél gyorsabbat.
Amit te rajzoltál az egy sima mezei áramkorlát.Az én "fejlesztőmérnököm" (gulyi) nem akar lassú áramkorlátot.Ő egy cikluson belül szeretné megoldani a szabájzást.Tehát ö egy kicsit túl akar lépni a mezei szabájzáson,én meg vele tartok.
100% hogy müködik a kapcsolásod,és ha minden kötél szakad akkor biztos hogy jó lessz belőle ötletelni.Sőtt,ha több időm lenne meg is épiteném kipróbálás céljábol.Azért 30-40A más kategória mint 300-400A.
Próbáljunk meg azon agyalni hogy egy cikluson belül hogyan lehet szabájozni.Ilyet ugysem csinállnak minden müszerészasztalon az emberek.
Ui:.
A komplemeter tranyós meghajtás jól fog jönni a gerjesztés szabájozására az olcsósága miatt.
(#) mexiko86 válasza bundibacsi hozzászólására (») Nov 28, 2009
3x6-os mt van hozzá kiépitve,a mérönél pedig 32A van felrakva.A kályha max.4Kw-ot tud felvenni.Hogy kössem be?
(#) foxi63 válasza zlota hozzászólására (») Nov 21, 2009
Hali!
A 3x2.5 mm2 vezeték nem is olyan kicsi, mert 25A-t bír, és 20A a lehetséges max, biztosító.(Ez amúgy is csak 25A körül kapcsol le.) Na most ugye a feleséged nem olyan ügyes, hogy egyszerre minden lapon főz teljes teljesítménnel, és még a sütő is fullon megy....
Szerintem a megadott teljesítmény a lehetséges legnagyobb, amit ritkán használ ki az ember. A bejövő áram amúgy is csak 32A, tehát nem marad amúgy sem tartalék a lakás egyéb fogyasztói miatt .Tehát eszi nem eszi az ember bizony egyszerre nem megy minden vagy sütő, vagy főzőlap a megoldás.Nyugodtan közösítsed a két fogyasztót, és 20 A legyen a bizti.10-20 perc alatt felforr a leves, és utána takarékon megy a cucc, máris mehet a süti.
Másik : az összes kismegszakítókat c vagy d tipusúra kell cserélni, mert ezek lomhábbak.A mosógépet lehetőleg éjszakai időre ütemezni, ha megoldható.
üdv.: Foxi
(#) zlota hozzászólása Nov 21, 2009
Sziasztok!

Most vettünk egy indukciós főzőlapot. A házba 1x32 A jön be amit a most történt átvezetékeléskor 13 felé osztottunk a biztosítéktáblánál +FI relé.(csak mert szerettem volna szétszeparálni a rendszert) A nagytudású villanyszerelő segédjeként behúztam egy db 3*2,5mm rézkábelt a tűzhelyhez.(20 vagy 25A biztosítékkal) Direkt kérdeztem tőle, nem lesz-e kevés?
válasz:
-Az energiatakarékosság felé megyünk, felesleges túltervezni…bla bla

Ebben az egyben hallgattam rá.
Most meg is szívtam…
Igaz bekötni sem tudom, de ha jól gondolom külön kellett volna venni egy 3x2,5mm 25A bizt. a sütőhöz(ez még nincs meg) és kellett volna egy 5x2,5 3db16A biztosíttékal?
Vagy valami ilyesmi… Most néztem meg, szerencsére nem 3 fázisú hanem vagy 2 vagy 1 a lehetséges bekötés… de nem szeretném a későbbiekben is megszívni, hamár megint be kell húznom egy kábelt. Ugy gondoltam a falban lévő 3x2,5 (20A bizt) elég lenne a sütőnek, de nem tudom mit kellene behúzni az indukciósnak.7,4KW.

Mert nem értek ennyire hozzá nem tudom meg lehet-e oldani ha odahúzok a biztosítéktáblához 5x2,5 kábelt a három fázist(mondjuk 3x16A bizitre).Mivel egy jön be a házig teljesen mindegy,-e mert úgy sem 3 fázis jön be. Vagy mondjuk húzzak oda egy vastagabb 3eres kábelt(milyen vastag rézkábel javasolt?) És egy 25A biztit rárakni, hogy ne a kinti 32A oldja le...

Mérges vagyok, hogy megint véshetem a falat...
Következő: »»   47 / 56
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem