Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Általános antennás kérdések, válaszok
Lapozás: OK   75 / 87
(#) pucuka válasza at22 hozzászólására (») Dec 26, 2022 / 1
 
A távtáplálást úgy lehet helyi táplálássá alakítani, hogy a Gee Lee által közölt rajzon (ez egy általánosan használt kapcsolás) levő a koax középső erére csatlakozó induktivitást megkeresed, és kiveszed. Annak az erősítő tápfeszültségének oldalára adhatod a külső tápfeszültséget.
Ha már beruházol, akkor egy rendes, tisztességes külső UHF antennára ruházz be, igaz több munkával ját a felszerelése, de hatékonyabb, mint egy szoba antenna, ráadásul nagyjáből egy árban vannak.
Ha nincs térerő, egy erősítő mit sem ér, csak a zajt termeli, és beltérben a körülményektől függően mindig sokkal kisebb a hasznos térerő, és a reflexiós környezet sem tesz jót a vételnek.
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Dec 26, 2022 /
 
Idézet:
„nehezen tudom elképzelni, hogy tápfeszültség nélkül érdemben átmegy rajta a jel...”

Átmegy az, csak annyit ér, mint egy darab drót antenna.

Gee Lee:
Minden darab drót (vezető) antenna, csak a hatásossága a térerő, és a méretének hullámhosszhoz való viszonyának függvénye.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2022
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Dec 26, 2022 /
 
Vagyis, leírod ugyanazt amit mondtam. Jelen esetben (UHF vétel) semmiféle drótdarab nem antenna, mert adott frekvenciára kizárólag a méretezett (megfelelő méretű és formájú) "drótdarab" lesz az. Ezért hívják antennának, és nem drótdarabnak. Kiforgathatod a kifejezéseket, de attól még egy darab drót sosem lesz antenna, mivel kb. semekkora nyeresége sincs az adott hullámhosszra. Ezért nem hívnak egy csavarhúzót sem antennának hanem csavarhúzónak hívják...
(#) szs válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 26, 2022 /
 
És én is ezt írtam néked először is, csak elkerülte a figyelmed, csak az "ugyanmár" kitételre koncentráltál Azért is írtam, hogy semmit nem ér az erősítő áramkör, ha nem jól méretezett az antenna.
Ezért kár személyes kitételeket tenni -kb ugyanazt gondoljuk és mondtuk el...
Szerintem akár egyet is érthetünk,-hamár egyetértünk
(Fórum ez, nem egymás hengerlése)
Sokat olvastam már tőled is, nincs bajom a tanácsaiddal.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 26, 2022 /
 
A nyereség az nem feltétlen az antenna ismérve. Egyébként a méretezett antennák elég nagy része veszteséges, pl. a mérőantennáknál korrekciós tényezőként veszik figyelembe. A szélessávú (470 - 690 MHz) antennák, mégha irányítottak is (attól lesz nyereséges) leginkább veszteségesek, hiába írnak rá eszement nyereségeket.
Ha elég nagy a környezetben a térerősség, egy csavarhúzó is lehet antenna. Ilyen est előfordul bizony adóállomások közvetlen környezetében, és nem árt tudni róla mert alkalmasint bevihet az erdőbe. De elég sok helyen szól az URH vételnél a rádió minden méretezett antenna nélkül, vagy egy drótdarabbal (többek között az autóantennák is ilyenek).
Előttem van egy KH, URH vételére alkalmas ébresztős rádió, egy hosszabb drót lóg ki belőle, masnira összehajtva, és vidáman szólnak a műsorok. A HH, KH, de még az RH sávok vételére városi körülmények között nem lehet fogalmaid szerinti antennát használni, ilyen esetben az antennaként egy "darab drót" funkcionál. UHF sávban is működik a drótdarab antenna akár méretezés nélkül is, bár nyilván lesznek problémák vele. Könnyen beleszaladhat az ember pl. egy 433 MHz -es (UHF sáv) kapunyitó esetében. Analóg TV esetében legfeljebb szellemképes volt a látvány, digitális adások vételénél nagyobb az esélye, hogy nem lesz kép, jobb esetben erősen kockásodik.
Mindezekkel együtt egy jól elhelyezett jó vevőantenna sokat lendít a vétel minőségén.
(#) Laca13 hozzászólása Jan 2, 2023 /
 
Sziasztok!
Van egy Pioneer rádiós erősítőm, amihez FM antennaként csak egy dugóra szerelt kb. 1,5m-es vezetéket kaptam, amivel a vétel többnyire rossz. Bosszant, mivel a készülék nem volt olcsó, miközben egy ilyen kis automata állomáskeresős elemes rádió meg gond nélkül megtalálja az adókat és normálisan fogja.
Ilyen méretezett szalagkábeles dipól antennával, meg különböző hosszúságú vezetékekkel már próbálkoztam, de nem jött be.
Tetőantennát nem szeretnék, de ha van valakinek jó ötlete, azt szívesen venném.
(#) Ge Lee válasza Laca13 hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Pedig, így visszaemlékezve a régmúlt időkre, nem nagyon van más választásod mint a tetőantenna. Próbálkoztam annak idején én is sok mindennel, szalagkábeles dipóllal a szekrény fölött, rendes dipóllal, de normális sztereó vétel addig nem volt amíg nem tettem a padlásra egy 4 elemes URH yagit. Vagy, belenyúlsz a rádióba olyan szinten, hogy elég legyen egy darab drót is a zajmentes sztereó vételhez de az lesz a nagyobb falat.
(#) Gafly válasza Laca13 hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Ezzel jó tapasztalataim vannak.
TV "kétlyukú" balunt és 16-os alu földkábel eret használtam. Mechanikailag öntartó egy deszka talpra csavarozott méretes "csoki"-val.
A cikk a bal "Rádió" menüből, mint "CCIR "szükségantenna"" érhető el.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2023
(#) Massawa válasza Laca13 hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Felejtsd el. Sajnos a mai modern rádiok 90% csak szemétbe valo. Sajnos én ugyanigy jártam a drága Denonnal, a rádios része használhatatlan.
Közben összegyült vagy 2 tucat mindenféle FM rádio sajnos csak 3 teljesiti az elvárásokat. Érdekes modon egy 1985ös Uher még kondenzatoros hangolással meg egy kb 2010-es Medion processzorral, az utobbi sajnos lepottyant és eltört a displaye, igy már használhatatlan. (Vakon egy állomásra van hangolva és ugy még jo a mühelyben (pincében))..
A többi gyakorlatilag használhatatlan FM-re, maximum a 2-3 közeli adot képes fogni, ( a Denon még azt sem).
Söt megépitettem a házunk központi antenna rendszerét, az FM sáv még erösitöt is kapott, a Denonon ez sem segitett. Ezek a rádiok csak annak a drotdarabnak a jelét képesek feldolgozni.
A fali kábelböl sokkal nagyobb szintü jelekkel nem tud semmit kezdeni, a szelektivitása összerogyik.
(#) Inhouse válasza Laca13 hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Modernizálódj! Internet rádió, van itt a HE-n is topikja. A gyáriak árának töredékéből építhetsz magadnak egyet. Utána aztán győzzed hallgatni.
(#) sany válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Mindig az a net.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2023
(#) Inhouse válasza sany hozzászólására (») Jan 3, 2023 / 1
 
Mindig van egy cél. Ha cél az, hogy mindenképpen egy FM rádió szóljon, akkor nem jó az ötletem. Ha az a cél, hogy egyébként az éterben is fogható rádiókat fogjon zajmentesen (vagy éppen, hogy jóval több közül választhasson), akkor viszont haladni kell a korral. Az építés, szerelés örömét mindkettő adhatja.
(#) Laca13 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 6, 2023 /
 
Köszönöm, ezt még megpróbálom.
Most jutott eszembe, hogy annak idején miután építkeztünk, a tv antenna még nem került fel, és akkor úgy működött egy darabig a tv, hogy a Mekalor olajkályha (úristen de vén vagyok! ) felső alumínium rácsára kötöttem a szalagkábel két végét.
(#) Laca13 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 6, 2023 /
 
Jelenleg úgy szól a rádió, hogy van egy MI box, amin fut a VLC player és az megy az erősítőre. Viszont ha már itt van ez a drága dög, nem bírom ki hogy ne próbáljam meg szóra bírni. Már csak azért is, mert így két eszközzel kell cseszekedni.
(#) zaza99 hozzászólása Feb 7, 2023 /
 
Sziasztok!
A képen látható antennát nem tudom úgy beállítani, hogy 18% felett legyen a jelerőség. 5m magasan van nyílt téren. Ez mitől lehet? Amit még nem értek, hogy miért van nagy eltérés a 602 és a 682MHz között erőségben és minőségben?

A boxon hiába kapcsolom be a tápfeladást nem változik semmi. Az antenna fejegységében nincs semilyen félvezető tehát se erősítő se illesztő.
(#) kadarist válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 7, 2023 / 1
 
Szia!
A 602MHz-en sugárzó "A" multiplex adóteljesítménye kisebb, mint a másiké ("B"). Gondolom Pécs-Misina tető adóállomásról van szó.
(#) Ge Lee válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 7, 2023 / 1
 
Lehet, hogy ez az antenna csak ennyit tud és nem többet, ami esélyes, ha jók a csatlakozóid és a kábel is. Az erősségnek minimum 65% körül kéne lennie, különben az időjárás változásokra egyből kockásodni fog a kép. A helyedben kipróbálnék egy erősítős lepkét, ha tudsz kérj kölcsön egyet, azt elég a padlásra feltenni a tökéletes vételhez, nem kell neki 5m magasan lenni.
(#) zaza99 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 7, 2023 /
 
Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek!
(#) Doky586 válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 7, 2023 /
 
Ha hosszú a kábeled esetleg elosztó is van rajta akkor érdemes egy ilyet közvetlen az antennához szerelni: Link
(lehet nem pont ilyen csatlakozók kellenek neked, és a tápot sem kell átengednie)
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2023
(#) proba válasza Doky586 hozzászólására (») Feb 7, 2023 /
 
Amikor egy antennás boltban voltam, értetlenül álltam előtte, miért csak 8-900Mhz-ig mennek az antenna erősítők. Erre a boltos közölte, mert a GSM telefonok itt kezdődnek. Biztosan örülne a TV ha az egyébként is nagy térerőt tovább erősítenénk. Ez meg 2300MHz-t tud. A 4G hálózat nem vezérli túl a bemenetét ?
(#) zaza99 válasza Doky586 hozzászólására (») Feb 7, 2023 /
 
10 méter a kábel /tri-shield/ szóval nem hosszú, elosztó nincs rajta végeit újradugóztam /kompressziós dugóval/ .
(#) VJ72 válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 7, 2023 1 / 1
 
Az antennád egy csatornára hangolt antenna, nem jó DVB-T vételre ott több csatornán-frekvencián sugároznak.
Szélessávú UHF antennát szerezz be.
(#) zaza99 válasza VJ72 hozzászólására (») Feb 7, 2023 /
 
(#) szs válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 7, 2023 / 1
 
Igen, ha nem is 100%-ban, de ugyane felépítésű van nekem is a padláson. Jó hozzá.
(#) VJ72 válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 7, 2023 / 1
 
Itt tudsz tájékozódni a lefedettségről a vételi helyedet megadva.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2023
(#) Régi motoros hozzászólása Feb 12, 2023 /
 
Egy ilyen hajlított dipólt FM sávra 98MHz -re méretezve el lehet készíteni henkó csőből? Annak ugye alu a belseje, és ha a hozzávezetést úgy oldom meg, hogy ritka menetes hegyes csavart beletekerek a csőbe, akkor az érintkezni fog az alu résszel is. Egy ilyen illesztő villás vége lenne a csavar alá fogva, és koaxon menne a rádió RF csatlakozójára. Számít valamit, hogy az alu cső nem csupasz ugye, hanem műanyag bevonat van rajta?
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2023
(#) Gafly válasza Régi motoros hozzászólására (») Feb 12, 2023 /
 
Lehet szigelt (régen szalagkábelből is csináltak antennát).
Régi TV-ből lehet bontani ilyen balunt, sokaknak hever a fiókban (akár ingyen vihető is lehet)..
(#) Régi motoros válasza Gafly hozzászólására (») Feb 12, 2023 /
 
Nem akarok én bontani, amit linkeltem olyanom van.
(#) bodgabo válasza Régi motoros hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Ha a csőbe tekert csavar biztosan érintkezik az alumíniummal, akkor jónak kell lennie. Vevő antenna esetén nagyobb áramerősségtől sem kell tartani.
Nincs számottevő hatása a műanyag bevonatnak sem.
Ha szabad téren lesz használva akkor érdemes a csavarkötéseket és a balunt nedvességtől védeni.
(#) Régi motoros válasza bodgabo hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Meglátom a szobában hogy dolgozik, de ha gyenge lesz, teszek rá egy kötésdobozt és kiviszem.
Következő: »»   75 / 87
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem