Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramtermelés (háztartási célú kiserőmű)
Lapozás: OK   1 / 23
(#) dcsabi hozzászólása Máj 24, 2008 /
 
A következő információt azért osztom meg veletek, mert ez egy óriási lehetőség, aki lát benne fantáziát és van rá lehetősége, rengeteg pénzt tud spórolni, illetve akár keresni is lehet vele. Pl: szél, víz, fütési hőből(stirling motor), vagy biogáz...stb
Mi köze a hobbihoz? a nagy rendszerhez illetve a nagyokhoz mérten ez csak hobbi, de ennek ellenére, aki lát benne fantáziát, nem csak szórakozik, hanem jól is jár

2008-tól a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvény, valamint annak végrehajtásáról szóló 273/2007. (X.19.) Korm. rendelet alapján kisfeszültségű közcélú hálózatra csatlakozó fogyasztó 50 kVA-ig úgynevezett ház­tartási méretű kiserőművet létesíthet.

- Amennyiben a fogyasztóként rendelkezésre álló teljesítmény mértékéig épül be terme­lőkapacitás a meglévő csatlakozási szerződés marad érvényben, csatlakozási díjfizetési kötelezettség nem keletkezik.

- Nincs akadálya annak sem, hogy a fogyasztó a rendelkezésre álló teljesítményét meg­haladó termelőkapacitást csatlakoztasson, de ebben az esetben a rendelkezésre álló teljesítményét meg kell emelni legalább a termelőkapacitás teljesítőképességéig. A teljesítménykülönbözetre csatlakozási díjat kell fizetnie (117/2007 GKM rendelet szerint), és új csatlakozási szerződést kell kötnie.

Egyfázisú csatlakoztatás esetén a maximálisan fogadható teljesítmény 5 kVA.

A csatlakoztatásra vonatkozó előírásokat az Elosztói Szabályzat 6. melléklete tartalmazza. (pontosításra szorul, mert főként csak a kiserőművekre /<50 MW/ vonatkozó előírásokat tartalmazza)

Ha a háztartási méretű kiserőmű a csatlakozási ponton a közcélú hálózatba villamos energiát táplál be, akkor a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetőjével jogviszonyban álló villamosenergia-kereskedő, vagy egyetemes szolgáltató elszámolási időszakonként, a betáplált és vételezett villamos energia alapján szaldó elszámolást alkalmaz.

Amennyiben a visszatáplált energia az elszámolási időszakban nagyobb, mint a fogyasztott a visszatáplált energiáért fizetendő díj a vételezési energia díjának 85%-a.

A termelt energia méréséhez - amennyiben közcélú hálózatra energia visszatáplálás történik - kétirányú, fogyasztást és termelést mérő fogyasztás­mérő berendezést kell kialakítani. A fogyasztásmérő szekrény, mérésre való alkalmassá tétele a termelni kívánó fogyasztó feladata. A fogyasztásmérő berendezés kialakítása 3x16 A (11 kW) teljesít­ményhatárig az elosztó hálózati engedélyes, felette a termelni kívánó fogyasztó feladata.

Ha a termelni kívánó fogyasztó úgy nyilatkozik, hogy a termelt villamos energia a fogyasztói rendszerben elfogy, közcélú hálózati visszatáplálás nem történik, elegendő a fogyasztóként rendelkezésre álló csatlakozási- és hálózathasználati szerződés aktualizálása. Ekkor a villamos energiavásárlási szerződést sem kell módosítani, a fogyasztásmérő berendezés átalakítására sem kerül sor. A fentiekből következik, hogy az esetleg visszatáplált energia elszámolására sincs lehetőség.

A termelni kívánó fogyasztó, termelő berendezésének üzembe helyezési szándékáról a beren­dezés főbb műszaki adatait tartalmazó igénybejelentésben köteles tájékoztatni a vele jogviszony­ban álló elosztó hálózati engedélyest.
>
(#) kaszarobert válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 24, 2008 1 /
 
lehet, hogy eljön az idő amikor mindenki napelemmel "visszatáplál" majd, hogy nem az éjszakai áram lesz az olcsóbb?
(#) Atis57 válasza kaszarobert hozzászólására (») Máj 24, 2008 / 2
 
sziasztok!
SAJNA --NEM!
mert szép dolog a jogszabály ---De hol a véfrehajtási rendelet?az a mérvadó....! ! !

sajnos a 450 000 Ft-os inverter a 110 000 Ft-os fogyasztásmérő még csak a napelemhez jó/ min 1kW bármikor ? ! / megtudja valaki mondani 3 hónapra elöre óra szerinti bontásban: a visszatáplált teljesitményét?
(#) dcsabi válasza kaszarobert hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
Eljőhet az is ,de egyenlőre a napelemmel való energiatermelés éa hálózatra való visszatáplálás kiépítése az egyik legköltségesebb beruházások egyike...
Viszont alkalmas helyen, egy 1,5-2 kw-os szélgenerátorral
az évi 1500 óra körüli használható széllel, annyi energiát adhatunk át a hálózatra, amit el is fogyaszthatunk...
Ha más átalakítást választunk mindenképpen kapcsoltan "jól járunk", pl fatüzelés-hő-stirlingmotor-generátor egyveleg is jól jöhet...Vagy biogáz erjeszése néhány m3-es tartályban növényi hulladék, vagy néhány utánfutónyi baromfitrágya...stb- mindez gázmotorban vagy kazánban-stirling motorral kapcsoltan, a hő ottmarad
a helyben, a nagyobb rendszerek 3-4 év alatt megtérülnek,... házilag miért ne!?... az elektromos rendszer gyakorlatilag készen van.
(#) dcsabi válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 

A hálózatra csatlakozás technikai részleteit a hálózat üzemeltetőjével valóban engedélyeztetni kell... ez napenergia esetén valóban invertert jelent. Nem nagyon tudok erre más jobb megoldást, én biztos a napot hagynám utoljára ilyen feladatra... az a 450 000 az \"egy\" bizonyos inverter van másik is meg lesz az még olcsóbb is
mondjuk 150e...vagy 100e.
Pl egy gázmotor, ami szinkron generátort hajt, miért kellene közé inverter?... az inverter csak hálózati zavarforrás, jelen esetben a jobbik rossz megoldás a napenergia átalakítására...
az adott mérlegkörön belül az erre megbizott kereskedő feladata, nyilván a termelők és fogyasztók illetve vásárolt energia közti egyensúly megteremtése...
Megjegyzem a magam 20A-es fogysztási helyemen én sem mondom meg, mennyit fogok fogyasztani pontosan és milyen bontásban...
Viszont aki 50kwot táplál vissza mondjuk gázmotorral, attól jogosan kérdezik meg az estleges ütemezést... jól is nézne ki, ha egy nagyobb faluban 10db ilyen cucc müködne és ennek megfelelően van ütamezve az ellátás, gondolok egyet elmegyek két hétre nyaralni, nem szólok senkinek, a ketyeréket meg a biztonság kedvéért kikapcsolom... A rendszerüzemeltető meg 5percen belül kerítsen valahonnét 500KW-t...
(#) Atis57 válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
Szia!
Láttál-e már ilyen szinkron generátort közelről -- mi minden kel még hozzá ? S ez mennyi?
a földelő szakaszolót hová tennéd?
(#) Dudus válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
A hálózatra szinkron módon kell a visszatáplálást megoldani. Hogyan csinálod ezt otthon egy gázmotor-generátor kombóval? Lehet, csak a szabályzó sem lesz olcsóbb és egy-egy nagyobb impulzusszerű terhelésnél a gázmototr reakcióideje miatt ki fogsz esni a szinkronból. A legegyszerűbben inverterrel lehet megoldani.

Miért lenn az inverter zavarforrás? Az Inverter szó nagyon sok különböző technikai színvonalú eszközt lefed!
(#) Atis57 válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
Szia!
szerinted a 2Kw -s szélgenerátor milyen teljesitményt ad átlagban?
az eddigi gyakorlat a 18--25% ! !!
(#) Atis57 válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
szia!
a csatolmány lemaradt ....De ez a generátor is inverterrel táplálja a hálózatot.....
(#) dcsabi válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
Láttam már kis méretü erőműveket egészen közelről.
Ezek vizi és gázmotorosak voltak. Ezek folyamatos üzeműek... A szinkronizálás csak induláskor kell, ha szinkron generátort használunk... hálózattal párhuzamos üzamban a hálózat megtartja a szinkron fordulatot, az esetleges "fordulatszám emelés mint próbálkozás" a gyakorlatban annyit jelent ogy nagyobb teljesítényt fogunk visszatáplálni "padlógázzal" mint félgázon, a fordulat nem változik!!!
Viznél is hasonló a helyzet...
Aszinkron generátor esetén gyakorlatilag még egyszerübb a helyzet. A mutatott szélgenerátor-inverter variáció a fordulatszám szabályozást hivatott megoldani... Mégpedig úgy ,hogy a szélerősségnek megfelelő fordulatot engedélyez a generátotnak pl:ha nagy a szél akkor nagyobb freki - nagyobb fordulat a generátor felé, a hálózat felé természetesen 50 Hz... a frekvenciaváltós motorfordulat szabályozás szokásos megoldása generátor üzemre!
(#) dcsabi válasza Dudus hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
A szinkron tartása csak önálló üzemben számít "feladatnak". hálózattal párhuzamosan ez automatikusan megtörténik, nem is tudunk kilépni belőle... Kapcsolj a hálózatra egy 1.5Kw-os aszinkron villanymotort, kapcsolj hozzá egy belsőégésű motort közös tengelyre pl: hardi-tárcsával . Nem is tudod a hálózati szinkronon kivül járatni! vagy iszonyatosan nagy teljesítményt kell a benzinmotornak produkálni, hogy legyőzd a "mágneses" féket, ekkor le fog égni a motorod/generátorod... Ha normál körülmények közt próbálsz gázt adni-elvenni , a fordulat nem fog változni!
(#) wg_kezdo hozzászólása Máj 24, 2008 /
 
Ahogy itt elnézem kicsit furcsa a dolog.
Inverter (400.000) meg mittoménmilyen bonyolult dolgok.

Ennyi pénzből úgy gondolom át lehetne alakítani a ház (mert gondolom nem panellakásban akartok erőművet) elektromos rendszerét úgy, hogy az előállított energiát könnyen fel lehessen használni. Érdekel a téma, de nincs hozzá elegendő ismeretem csak ötletek amik talán könnyen talán nehezen megvalósíthatóak:

1. egy halom áramot elpazarolunk azzal, hogy a 220-at lenyomjuk 5-12V-ra egyenirányítjuk meg tudomisén.
Mi lenne, ha lenne a lakásban egy 12V-os hálózat ami mondjuk egy akkuról menne amit folyamatosan tölthetnénk napelemről vagy bárhonnan?
Ha körülnéztek majdnem minden kütyü kis feszültségű egyenárammal megy. (mobil töltő, Laptop, stb...).
Ha jól tudom a világítást is meg lehet oldani így. A vezetékek hossza nem hiszem, hogy annyira problémás lenne mármint ha jól tudom azért kell több ezer V-on vinni az áramot mert így kisebb az ellenállás és kevesebb energia vész el.

Nem a mosógépekre bojlerekre gondolok (bár ezeket is ki lehetne szerintem váltani, napkollektorral).

Ha nagyon eltértem a tárgytól akkor szóljatok, de a topic címéhez ez talán kapcsolódik ha más megközelítésből is.

(#) Atis57 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
Szia!
az ötlet nem rossz---több ilyen házról/lakásról tudok ....
szerintem célszerű --- nem drágább újépitésben ...
nálam a vill. energia felhasználás a következő:
2db hűtő 42%
készenlét áll. fogyaszrtók/3tv +3 ámitógép /
32%
és az összes tobbi -világitás 12V -tv-ámitógép- mosógép-micró a maradék....%
A mai napon a 40W-s napelem 5-10W al teljesitett --most 1/2 3tól ment fel 15W-ig---hát ez sincs ingyen mert több az amortizáció mint amit termel....
(#) Atis57 válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
Azért ez nem égészen igy van:
minek frekvencia mérés ? fordulat+ gerjesztés szabályzás ? miért kell minősitett tipust venni? stb....
a lengő telj. ellni védelemről mit hallottál?
(#) wg_kezdo válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
Igen egyenlőre, ha valaki tud számolni nem vesz napelemet csak hobbiból, ismerkedni szóval nyereségről nem beszélhetünk.
Mire visszahozza az árát vehetsz újat. És akkor még nem történt semmi baj vele (nem volt jégeső, szélvihar kitudjami).

Amíg el nem érnek egy megfelelő hatékonyságot (már ha lehetséges) nincs sok értelme a napelemnek.
Én is átpártoltam a napkollektorra ami nekünk pl (ha végre elkészül) havi 8.000 Ft-ot is megspórolhat. A beruházási ktg-t meg megtéríti, hogy nem kell bekötni az éjszakai áramot (ami hülyeség is, mert így egy sima időkapcsolóval kevesebbet fizetek a bojlerrel, mint az éjszakai árammal).

Szóval akkor lehetséges ezt örömmel hallom. A házunkat úgy alakítottuk ki, hogy simán lehet bekötni egy második áramkört .
(#) dcsabi válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
Nem kivánok bizalmasan kapott információkat szellőztetni... talán az illető személy nem olvassa...Ami az egészet illeti, Az az inverter adott esetben egy védelem a hálózat felé több funkcióval, ez eddig rendben is van... Az egész biztosítási rendszer most van kidolgozás alatt a Műszaki Egyetem ajánlásaival... Az a személy meglepődött és nem tudott megnyugtató választ adni akivel kommunikáltam az ügyben , hogy a szinkron vagy aszinkron generátoroknak kell-e inverteres csatolás, és ha kell miért??? jelenleg az országban kiserőmű szerintem 100db ha lehet, ami ez a kategória... A régebbi rendszerekben olvadóbíztosító és mágneskapcsoló és nyilván főkapcsoló oldotta meg a hálózat függetlenítést...
Ez a rendszer eddig is tökéletesen müködött és ezután is fog. A szinkron közeli fordulaton történő rákapcsolásnak, szintén megvannak a bevált egyszerű módszerei...
Ha csupán zavarvédelmi szempontok alapján kell az inverter akkor ez egy fölösleges rossz, mert a forgógépek szinte semmi zavart nem termelnek, mert gyakorlatilag szabályos szinusz feszültséget állítanak elő... Az inverterek meg szintetikusan több kHz-es felharmonukust tartalmazva, ami zavarként van jelen, ....- ezt az illetékesek is elismerték. A napenergánál természetes kellék, ez törvényszerü. A szélnél az inverter hatására úgyanugy fog lengeni a taljesítmény mint anélkül... Ugyanis mi tárolná azenergiát a percenkénti lökések között, mondjuk 10Kw-nál???... Megnézném a Vép-i 1.5 Mw-os erőmű inverterét, Ha létezik ilyen, természetesen nincs... Arra tervezték ezt a biztosítási rendszert, hogy mindenféle ismeretlen eredetü kütyüvel, barkács cuccal ha rálépnek a hálózatra, legyen valami határoló, ...védelem...Ha jó magyar szokás szerint logikát keresek az inverter notorius igénye mellett az inkább ......szaga van...
Nézzük csak meg a vizi erőművek támogatott (a támogatott, ha utánaszámolunk, nem is annyira támogatott) teljesítmény rátája 5Mw, az egyéb megújulóké 50MW...
Valaki tudja a választ? Hát elárulom, évekkel ezelőtt a Drávára terveztek horvát-magyar vállalkozók erőművet, 10-20MW nagyságrendben, valakinek valakiknek sértette az érdekét, és módosították a törvényt...ennyi...és nyilván elálltak a megépítéstől mert, nagyon sokára térült volna meg...Mo villamos energia termelő kapacitásának alacson szinten tartása, része a gyarmatosítási koncepciónak...?!
(#) dcsabi hozzászólása Máj 24, 2008 /
 
Jó szokás szerint inkább azon köszörüljük a nyelvünket, hogyan meg miért nem lehet és miért nem jó... Ahelyett közös erővel jó ötleteket adnánk bizonyos energiamegtakarítási projektekhez... Feltételezem tőlunk alcsonyabb hosszúsági örök felé ezt a tényt eredményesen használják mint ésszerü energiagazdálkodás...
(#) Atis57 válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
szia!
Én a vsszatáplálást zsákutcának tartom nem véletlen . hogy 1 gyári generátor annyiba kerül -- s tele van mindennel. A prakti.........barkács gép meg éppen ad áramot --annyiért ...
magán személynek szerintem nem éri meg.....
Ha a hajózásban használt generátort vennék meg 30 000 Euróért az menne gazdaságosan ---ráadásul . helyből csatlakoztatható---
a magán kis gépeink inkább akkuval -esetleg 2-t szomszédnak eladni...
de h van jobb ötleted ---olvasnám.....
(#) dcsabi válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
Ki miben lát fantáziát?... Én biztosan nem építenék azért semmilyen szél meg biogázas vagy vizi erőművet, hogy az otthoni néhány órás tartózkodásom alatt (amikor nem alszom) vételezzek belőle a szükségleteim egy részére, ez az igazán drága játék szerintem, tárolás is körülményes és erősen korlátozott...
Ha kiszámolom, hogy havonta 150-200 kwh-t fogyasztok, és a fütés pillanatnyilag gáz + egy kis vegyestüzelés, ezek árát egy év távlatában összevetem, az emlegetett rendszerben rejlő lehetőségekkel, 1-2 év alatt megtérülő, lehetőségnek látom. Viszont a termelgetés tárolgatás lehet, hogy kevesebbe kerül, viszont amit megtakarítok vele annak a megtérülési rátája erősen vitatható, sőt az akkuk is hamar "elhagyják magukat"
Generátor tekintetében nem kell kétségbe esni, mert pl: az 1915-ben épült kis vizi erőműben lévő, 1975-ben gyártott aszinkron motor (Noname) forog mint generátor napi 24 órán keresztül...És ez táplál rá a hálózatra! Tehát a praktikeres szinkron generátor amit 130e-ért árulnak, ugyan olyan jónak kell lenni mint bármilyen felmagasztalt arany áron adott cucc, legfeljebb 5-6%-kal rosszabb a hatásfoka mint egy drágának... Egy az egyben valószínü nem jó mert nem kell szinkrontartó bele így... Én most éppen egy "izmosabb" PM generátoron dolgozom hasonló célra...
Itt egy hasonló rotorról egy kép, az enyém nem lesz ekkora, ez 310kw-os 28 pólusu 1m átmérőjü 214-es fordulat...
Nem olyan bonyolult ez több mint 100éves technika ...

PM_ROTOR.JPG
    
(#) wg_kezdo válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
Én pl abban látok fantáziát, hogy saját célokra tudjunk áramot és egyéb energiaforrást termelni.

Ahogy írtam is, többet tehetünk a környezetünkért, ha egy kicsit átalakítjuk a lakást és takarékoskodunk.

Amúgy a Számítógépet lehetne 12V-os aksiról üzemeltetni? (Nem inverterrel, hanem közvetlenül?).
(#) dcsabi válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
Ha jobban utána nézel az egésznek ez is saját célra van, csak éppen nem kell bajlódni, a tárolással, mert ha éppen nem használod fel amikor termelődik, akkor kölcsön adod
a hálózatnak és lehet,hogy éppen a szomszédod használja fel, csak 15 %-ot kér érte a rendszerüzemeltető, hogy odaszállítsa Pl:Eon...
Igy akár a teljes villamos energia igényedet fedezheted Ingyen!!! nem kell azt figyelni fel van -e töltve az akksi és elbírja-e a hajszárítót vagy a porszívót, és a freki sem tér el...stb en nagyban 100éves dolog, csak kinyították a kicsiknek is...
(#) tkabai hozzászólása Máj 24, 2008 /
 
Hoppá!!
Mo villamos energia termelő kapacitásának alacson szinten tartása, része a gyarmatosítási koncepciónak...?!
Ugyan nem a témához tartozik de erről azért szívesen olvasnék egy kicsit bővebben!

A témához annyit,hogy én házilag készített napkollektorral fogom csökkenteni a villanyszámlát.
A számlám fele kb. az éjszakai áram díjja,ha ezt kiváltom napenergiával akkor már jó. Ez az egyetlen szerintem amit egyszerűen házilag olcsón lehet megvalósítani. A napelemekről viszont kb féléve olvastam egy cikket,amiben beszámoltak róla ,hogy sikerült egy új technológia segítségével 50% ra vinni a hatásfokát,ami nagyon ígéretes,sőt lázas fejlesztésbe kezdtek,hogy még fokozzák ezt az eredményt.
Viszont a saját véleményem az a dologról,hogy hiába ez az eredmény,amíg a hatalmasoknak nem áll érdekében ,addig nemlesznek elérhető áron kaphatók ezek a napelemek.Mert mint mindent,ezt is a mocskos gazdasági érdekek irányítják.
(#) dcsabi válasza tkabai hozzászólására (») Máj 25, 2008 /
 
A válasz egy része benne van a Te utolsó mondatodban, aztán nem ragozom tovább, mert talán még "politika szaga" is lenne...
Mo. vizi potanciálja 1500MW körül van, ebből komolyabb felhajtás nélkül 1000MW hasznosítható is... Az osztrákoknak a Dunán 12 erőműve van! Szerbia felét a vaskapu erőmű látja el árammal... Utána lehet számolni, ha a Dunán lenne mondjuk két erőmű, meg a Tiszán még egy ( egy nagyobb tóval, és árvizi tározóval) Dáva, Mura, Maros, Szamos, Hernád, mind hoznának a konyhára... Valakik jól meggazdagodnak, az áramkereskedésen, és közgazdaságilag biztosan minden passzol. Viszont, ha a vízzel előállított energia 1-2ft-os bekerülési árát nézem csak, ez a pénz "itthon" is már rég elkelt volna...Tehát olyanért fizetünk valakiknek borsos árat, ami neki szinte ingyen van!...Nekünk az ilyesmi nem fekszik nehogy talpra álljunk valaha!
Mondhatnám az "integrált" mezőgazdasági kisebb gazdaságokat amik kisméretü bio erőművekkel látják el magukat, és a termékük feldolgozásához, vagy előállításához a használati melegvíz is rendelkezésre áll ...stb... Pl: Németo.-ban kb 4000 ilyen van...
Ausztriában a hóolvadás okozta időszakos patakokon folyókon is van erőmű...A két háború közt százával telepítettek a kisebb folyóinkra nagyobb patakokra, vizimalmokat, áramtarmelés lehetőségével is...Ezek nagy része, még nyomokban ott van a viz alatt, iszapban elrozsdásodva... Mai szemmel ez egy "sötét" gazdasági válságos időszak volt, nyugati elemzők szemébem Mo. reformkora...
(#) Atis57 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 25, 2008 /
 
Szia!
igen ! készen kapható számgép táp 12V-ra tavaly kb 9000 Ft. csak a monitorhoz nem láttam még......
DE: 144V -ról /12X12V akku / mindegyik megy gép+monitor . Tv DVD , Videó, hajszáritó , porszivó, ill. inverteres klima / persze KW -k /
az audio cuccnak kell 12V --vagy +/- 12V . a világitásnak a 12V
inverter meg a HŰTŐ mikro mosó/mosogatógépnek.
(#) Atis57 válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 25, 2008 /
 
szia4
1 kis vizerőmű sokat nyomna --otthonra akár az 50-100W is elég lenne /de a 400W már mindent vinne /ez 1 nem túl nagy patak 1m eséssel 100-150l/sec. ha az esés nőhetne ? ?
(#) dcsabi válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 25, 2008 /
 
A vizierőmű hatásfoka a legjobb... ma már amit használnak turbinákat és generátorokat, az eredő hatásfok eléri a 86-90%-t !!!... m x g x h képlet valós... Kis méretekben, 50-60% hatásfok fölé nem igen lehet menni, főleg ha kicsi az esés. 1m magasról 120l /sec x 9.81 x 0,55= 650W!
Gondolj bele a Dunán 2500 m3 folyik le másodpercenként...
(#) Ződfülű hozzászólása Máj 25, 2008 /
 
Sziasztok!

HA már a visszatáplálás, áramtermelés a téma: van egy kiskapú, ami elbújt az új törvényben, aszem a régiben is ottt volt:
http://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc.cgi?docid=a0700086.tv

Ennek a 115. és 116. §-a (XIV. fejezet). szerint
a 0,5 Kw-nál nagyobb teljesítményű kiserőmű építéséhez kell engedély.
A bibi csak az,hogy kvázi nem sokat érünk el 500w-al, ráadásul abszolulte nincs semmi kikötés mellete, milyen eszköüzökre, gépezkre vonatkozik! egy háztartás számára ez fütyfürüty...Állítólag próbálták ezt a cikkejt megváltoztatni,de " valamiért " nem sikerült keresztülvigye senkinek...Vajon mé???
De legalább van mire példálozni, ha a szomszéd nem nézi jó szemmel a házi szélturbinánk építését
Ez is a szokásos Magyar törvényalkotás, az új törvényben is azt látom,amit korábban dcsabi és a többiek feszegetnek:nem érdeke egyes köröknek az,hogy önellátóak legyünk.
Pont az ilyen dolgok miatt kezdtem én is a megújulós műfajban tevékenykedni.
Ugyanezt az infót bedobom mingyárt a szélturbina építési témához is,( ez is elég közel áll a szívemhez )
. üdv mindenkinek
(#) dcsabi válasza Ződfülű hozzászólására (») Máj 25, 2008 /
 
Nos ez nekem annyit mond, hogy ha ráakarok csatlakozni a hálózatra és estleg rá is akarok termelni akkor, jogos, hogy engedélyhez kössék... Valaki utánaszámolt már? ha
4 kw-os ketyerével az év minden órájában visszatáplálok,
ez kb 1 milló forint !!! egy ilyen ketyere mondjuk egy bakonyi patakon elhelyezve és szerencsés esetben van közelben legalább 400v-os hálózat, és a procedura ami eltart mondjuk fél évig addig berhelek egy turbinát meg egy generátort kapcsolok hozzá, ez mindenestul kb 1 millióból megáll !!! Végülis mindenki csak a szélben gondolkodik, Mo.nem kimondottan a szélenergia kihasználásának a lehetősége,ugyanis nagyon alacsony, a
szeles órák száma. Egergia beruházásokat több év megtérülési idővel számolnak.. a nagyok 10-05-20 év. az előbb említett példa ezt felülmulja... Biciklidinamöval ne akarjunk ebben részt venni... 3000ft-s cuccal ne akarjunk milliókat keresni...
Egyébként ha hálózattól függetlenülakrsz termelni, arra eddig is ott voltak a kis áramfejlesztők, nem kellett eddig semengedély hozzá, most ezek szerint kell??...
Szerintem nem...
(#) Atis57 válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 25, 2008 /
 
Szia!
az évi kihasználtság ritkán megy 3000 ór fölé! !--nem engedik/ nem kell éjszaka-ha a törvénx nem kötelezi őket---fűtőerőmű fút idényben.
illetve nem zámoltál a csatlkozás költségeivel.....Persze még mindig megérné ! ! !
(#) Atis57 válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 25, 2008 /
 
Szia!
ezt a hatásfokot honnan szedted!???tulzó......a turbina inkább a 05--0,6+ a generátor 0,9 és a gerjesztés is 10%
ez oszesen=44---35% MAX. a belépó energiából .
a Dunán ki tudnál épiteni 1 erőművet? még a Binder féle Gabcikovo- in is elvitte a zsilipkaput......
Következő: »»   1 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem