Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Automatikus működésű kutyabejáró
Lapozás: OK   2 / 3
(#) chillytommi válasza Epu2 hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
De! Egyirányú, de csak a működés szempontjából elemezgettem...
(#) chillytommi válasza Gafly hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
Amikor elkezdtem keresgélni a megoldások között, szerintem ezt és még milliónyi ötletet végignéztem. Nyáron, vagy amikor melegebb az idő, akkor tökéletes megoldás ez. Akármekkora is az ajtó, kutya, macska, szívesen használja.
Aztán eljön az ősz, a hideg idő... és másodlagos problémává válik, hogy az állatkák hogyan menjenek ki/be.... merthogy a gazdi fázik a szigeteletlen kutyabejárón beáramló huzat miatt.
Tehát adva van a feladat, hogy 1., oldja meg, hogy a bejáró szigetelt legyen, vagy legalábbis, amikor az állatok közlekednek, akkor mögöttük csukódjon be rendesen az ajtó.
2., Tartson ötletbörzét, kérdezze meg az ismerőseit (azok, hogyan csinálnák meg), böngéssze az Internetet és/vagy regisztráljon egy olyan fórumra, ahol - reményei szerint - nálánál okosabb, gyakorlatiasabb emberkék ötletelnek.... Most itt tartunk
(#) Gafly válasza chillytommi hozzászólására (») Nov 26, 2017 / 1
 
Idézet:
„vagy legalábbis, amikor az állatok közlekednek, akkor mögöttük csukódjon be rendesen az ajtó.”

Erre a célra, amit én használtam (pontosabban nem én, hanem Szuszikácska macsek, RIP), annál erre a célra körben kefesor volt (légzárás) és alul két erős mágnes (rögzítette csukott helyzetben az ajtót).
Mivel ott még maga az ajtó is hasonló hőszigetelési paraméterekkel rendelkezett, ezért ez nem jelentkezett problémaként.
Amivel gond volt: Kutya rendszeresen megpróbált rajta bejutni, különösen szilveszteri petárdások esetében, amikor nem voltunk otthon. Egy darabig lehetett a szétrágott ajtót összeragasztani/nagyobbat a helyére tenni.
A végleges megoldás egy vasból hegesztett "macskaajtó védő" komplexum lett, ami viszont rettenetesen nézett ki
Szerintem nem véletlenül találták ki az egyszerű megoldásokat. Mágnes csukva tartja, kefétől nem fúj be a szél. Boltban megveheted. Ha nem közvetlenül a hálószobába jön be a szent eb az udvarról, akkor elfogadható kompromisszum...
(#) lazsi válasza chillytommi hozzászólására (») Nov 26, 2017 / 2
 
Én is ugyanazt írtam, amit Gafly kolléga belinkelt... Egyébként nálunk is volt olyan probléma, hogy a kutya be akart jönni a (bezárt) macskaajtón... De ezt a gondot megoldotta egy kutya méretű ajtó...
Ha nem vagy megelégedve a szimpla műanyag lengőajtó hőszigetelésével (ami egyébként érthető is...) akkor duplázd meg: Legyen két ajtó, közötte egy megfelelő légtérrel. Ha jól látom, a fal vastagsága nem elég két ajtóhoz, mert ha az egyiken be, a másikon ki akar jönni a két állat, akkor középen összeakadhat. Erre is van egy ötletem: Készíts/vegyél egy kisebb zárt szekrényt (nem kell magasnak lenni, és akkor asztalként is működhet), és a nyílás előtt helyezd el. Így a külső ajtó a fal külső síkjában lehet, a belső ajtó pedig ebben a kis szekrényben. Ha itt elhelyezel egy szőnyeget, akkor az némileg arra is jó lehet, hogy az állatok kevésbé vizes/sáros tappanccsal érkezzenek a lakásba.
(#) chillytommi válasza lazsi hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Na, ezek a megoldások, amik igazán tetszenek!
Igazság szerint én még korábban arra is gondoltam, hogy mivel a kutyabejáró előtt egy 2 m széles erkély van, így oda terveztem egy (szigetelt) kutyaházat, amelynek a bejárata merőlegesen van a fal síkjára, így a beáramló levegő (huzat) nem közvetlenül fúj be a lakásba...
Megvettem minden alkatrészt hozzá, de aztán visszarettentem a feladattól, mert gyakran úgy megy ki a kutya, hogy hiába teszek merevítést a kutyaházba, az eb össze fogja dönteni.
Ezért gondoltam ki, hogy legyen inkább jól szigetelő ablak, aminek a mozgó ablakszárnyát kell elektronikusan mozgatni...
A Te megoldásod szimpatikus, de sajnos más utat választottam erre.
(#) Doky586 hozzászólása Nov 28, 2017 /
 
Kép

A kutya nem egér, labirintuson nem fog átmenni.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2017
(#) chillytommi válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 29, 2017 /
 
Na ez az az ajtó, amiről már korábban írtam. Kb. 200eFt körül van beszerelve. Sőt még hazai weboldala, forgalmazója is van.
Labirintust ugyan nem terveztem, de az eredeti problémára még mindig várnék megoldást...
(#) Doky586 válasza chillytommi hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Csak arra próbáltam rámutatni, hogy amelyik nyitott résen befér egy ember azon be fog férni egy ember. Persze lehet hogy a kutyát előbb megmérgezik..

Nem olvastam mekkora kutyának szánod, de amíg a macskák hajlandóak egy pohárnyi lukon (amekkora a fejük) átpréselni magukat, addig a kutyák nem ilyen rugalmasak. Ha pl egy 1m marmagasságú 50kg-os kutyáról van szó akkor egyszerűbb ha megtanítod a kilincs használatára.

A macskák pedig egy beinduló motor hangjára biztos elfutnak, de lehet a kutya is ezt teszi amint beindul a fűnyíróból átszerelt motor...
(#) Doky586 válasza chillytommi hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
PVC függöny. Link
Pár ezer forintból kijön. De ez itt off
(#) chillytommi válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 1, 2017 /
 
Jó gondolat, de már tavaly megcsináltam (két kutyabejáróm van). Amúgy innen van. De ezen is ez volt (sőt kívülről is ez van fent), de télen ez nagyon nagy hőveszteséget okoz...
(#) chillytommi válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 1, 2017 /
 
A kutya nagy méretű, 50 kg-os óriás schnauzer. A kilincset tudja használni, ha ki-, vagy be kell menni, de maga mögött nem zárja az ajtót.
Persze így utólag már mondhatom, hogy ha egy pl. DORMA ajtóbehúzót tennék fel, akkor az megoldja az ajtó becsukását is...
Csak azért mégsem szeretném tárva-nyitva itthagyni a házat, csakhogy a kutya urasága gondtalanul tudjon közlekedni....
Erre lenne jó a kutyabejáró, ami
1., nem feltűnő kívülről
2., jóval kisebb légmozgást enged be, mintha az ajtót nyitogatná
3., talán kisebb ember is fér be a nyíláson, mint egy ajtó esetében (amúgy 50 méterre van a ház az úttól - tehát nem nagyon látnak be)
4., a belső felületére ablakot építettem be, ami viszont jó hőszigetelő
(#) chillytommi hozzászólása Dec 3, 2017 /
 
Egy gyors kérdésem lenne a témához. Találtam a jófogáson egy ilyen vezérlőpanelt.
Szerintetek ezzel - már, ha tényleg működik - kivitelezhető lenne a vezérlése az egész hóbelebancnak?
(#) chillytommi hozzászólása Dec 13, 2017 /
 
Kedves Fórumtársak!
Szíves választ vártam volna, a kb. 2 héttel ezelőtti kérdésre, de nem sikerült felelnie senkinek sem.
A korábban megrendelt egységek majdnem mindegyike megjött (aktuátor, táp), még az infrákat várom, de ahogy megjön, szeretnék kérni annyi segítséget, hogy összeállítható legyen a rendszer. Skicc formájában megköszönném, vagy leírással, hogy milyen kapcsolással legyen összekötve az elemek.
Nem lennék hálátlan azzal sem, aki valamilyen vezérlést megálmodik és kivitelezi ehhez...
(#) ITI47 hozzászólása Jan 2, 2018 /
 
Sziasztok!
Én ezt pár éve megoldottam, elektronika nélkül. Két kutya, két cica használja minden nap.
(#) chillytommi válasza ITI47 hozzászólására (») Jan 2, 2018 /
 
Szia!
Akkor légyszi oszd meg velem, hogy miként oldottad meg. Illetve hogyan tudom hasznosítani az én bejárómnál...
Köszi.
(#) ITI47 válasza chillytommi hozzászólására (») Jan 2, 2018 / 1
 
Szia!
Én már mindent kipróbáltam, ajtócsukónak legjobban a súly, görgők, zsinór vált be. Kinyitni kitudták az ajtót, becsukni a súly húzta be. De az ajtó sarkát szétkaparták a kutyák, a cicák meg nem tudták használni. Aztán úgy döntöttem hogy csinálok egy új ajtót, aminek az aljára csinálok egy kutya bebúvót. 32x54 cm-esre csináltam, az alja a járólaptól 10 cm-re van. Mindenképpen lengőajtót akartam, ami felül van rögzítve, így bármelyik kedvenc tudja használni. Több mindent kipróbáltam, végül ami bevált, a padlószőnyeg lett, duplán összehajtva. Pontosan van méretre vágva, így nincs rés. Kívülről télen tettem elé egy kicsivel nagyobbra vágott, vastagabb plédet, így az erősebb szél se tud befújni, az állatoknak meg nem jelent akadályt. Több éve így használják kedvenceink, gond nélkül. A 70 kilós bernáthegyink, ha kinn ugatást hall, lendületből kiront rajta. Ha gondolod küldök képet róla.
(#) bbb válasza ITI47 hozzászólására (») Jan 2, 2018 /
 
Szia!

Szerintem kérés nélkül is töltheted fel a képeket róla. Ugyan én még nem tervezem a dolgot, de ötletadónak nem baj, ha van fent jól bevált megoldás
(#) ITI47 válasza bbb hozzászólására (») Jan 2, 2018 / 1
 
Szia!
Megpróbálom a képfeltöltést, remélem sikerül. Nincs gyakorlatom ebben.
Az első képen az ajtó készítése, segítséggel és a kész ajtó.
(#) ITI47 válasza bbb hozzászólására (») Jan 13, 2018 /
 
Szia!
Többször eszembe jutott hogy mi a fenét keresek én itt ezen a fórumon, hiszen itt mindenki egy elektronikusan vezérelt automatikus kutya (macska) bejáróra vár használható megoldást.
Aztán rájöttem hogy minden elektronikus kütyünek van valami hibája. Amit én csináltam, már 4 éve működik, egyik kedvencemnek sem jelent problémát. Baleset még nem volt, miért is lett volna. Ha valaki a lengő függönyre tudna egy jobb megoldást, azt szívesen meghallgatnám.
Új ajtót azért kellett csinálnom, mert ha a régire vágtam volna egy ekkora nyílást, szét esett volna.
(#) uniman válasza ITI47 hozzászólására (») Jan 13, 2018 / 1
 
Hello! Reméljük ez nem a bejárati "biztonsági" ajtód...hanem csak két beltéri helyiség közötti.
Bár ahhoz nem kéne hőszigetelés... Ezen a "gyengécske" ajtón bárki bejuthat a lakásodba...persze, ha ott benn két "erős" eb várakozik, akkor értem...
(#) chillytommi válasza ITI47 hozzászólására (») Jan 14, 2018 2 /
 
Igen, igazad van. Arra kerestem a megoldást. Azóta rájöttem, hogy a fórum arra volt jó, hogy mindenki elmondja a véleményét és ötleteljen. Sokféle megoldás létezik a kérdésemre, a tiéd is jó, persze valószínűleg a te saját szempontjaid szerint.
Az én felvetésemre - számomra - használható megoldás viszont nem született. A topikba író, sok elektronikában napi szinten jártas emberkék arra nem voltak képesek, hogy ez alatt az idő alatt használható kapcsolási rajzot, vagy konkrét elektronikai megoldást vázoljanak fel. A felvetett kérdéseimre vagy a belinkelt eszközökkel kapcsolatos kérdésekre valahogy nem jutott idő, így nem is válaszoltak rá. A saját eszközeimmel, a még megmaradt elektronikai tudásommal, meg egy kaputechnikában jártas ismerősömmel meg fogom csinálni az elképzeléseimet.
Az itt eltöltött idő, mondhatni felesleges volt!
A hasznos véleményeket köszönöm, s neked is, a hozzászólásaidat, de a többségről meg van a magam véleménye...
(#) ITI47 válasza uniman hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Szia!
De, igen, ez a bejárati ajtónk, a hátsó udvarra nyílik. Olyan helyen lakunk, ahol nincs szükség zárra, ezen az ajtón sincs. 20 éve lakunk itt, de még soha nem zártunk be egyetlen ajtót sem.
Kinn az utcán lehúzott ablaknál a kulcsot is bent lehet hagyni a kocsiban, még egyet sem kötöttek el. Minden udvarban van kutya, sok helyen kettő is, nálunk három.
(#) ITI47 válasza chillytommi hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Így van, ahogy írod. Az én szempontomból ez tűnik a legjobb megoldásnak. Mint írtam, sok mindent kipróbáltam, de motoros ajtóval nem kísérleteztem, biztonsági megfontolásból. A kocsi bejárón nálam is két szárnyú kapu van, amit gyári kapunyitó mozgat, tisztában vagyok a biztonsági lehetőségekkel. Sajnos ez is az egyik hibája. Annyira érzékenyre állították be az ütközés érzékelőt hogy egy erősebb szél is megállítja a kaput és elindul visszafelé. Én Neked azt ajánlanám hogy olyan ajtón gondolkozz, mint az üzletek automata ajtói, én azokat tartom a legbiztonságosabbnak. A nyitást én súlyokkal oldanám meg, ilyent már csináltam a kocsi bejáró ajtószárnyaira. Mágneszárral oldottam meg, és távirányítóval lehetett nyitni. A zárást kézzel csináltam, mivel nekem a nyitás volt a fontos. A motoros zárást kell megoldanod hogy biztonságosan működjön. Ezt én gondolatébresztőnek szánom, remélem picit tudtam segíteni.
(#) ITI47 válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 19, 2018 / 1
 
"Automatikus működtetésű háziállat beengedő"
Arc (vagy mancs) felismerő rendszerrel!
Mert anélkül sz.rt sem ér.
(#) chillytommi válasza ITI47 hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Nem szeretnék nevetgélni ezen, mert megsértődnél... azt pedig nem akarnám.
Szerintem sokkal egyszerűbb megoldás, egy rfid bilétát tenni az állat nyakörvére és egy közepes teljesítményű olvasót tenni az ajtó mellé. Így kb. 50-70 cm-ről érzékelni fogja, hogy kinek van jogosultsága bemenni. És kész.
Viszont az ajtó működtetése volt a fő szempont, nem a jogosultság eldöntése.
Ráadásul, az általad ajánlott nyitási módszert én pl. a zárásnál próbálgattam (súllyal), ami először nem működött - itt egy csiga-elven működő súlyt emelt fel az ajtó, amikor kinyílt - de ahhoz, hogy az állatnak is könnyű legyen, ahhoz pár csigát be kellett iktatnom, de itt meg a súrlódás rontotta le a teljesítményt.
Maradt a legegyszerűbb, bár költségesebb megoldás: vettem egy 12V-os kapuvezérlő elektronikát a meglévő motorhoz. Igaz még nem működik, de csak összerakom egyszer.
(#) ITI47 válasza chillytommi hozzászólására (») Márc 20, 2018 /
 
Ez a biléta egész jó ötlet. Kutyára, macskára egyaránt alkalmazható. Az előző Hsz-emet viccnek szántam, ne vedd komolyan.
Az ajtó súllyal való nyitását én komolyan gondoltam. Az egyszerűen megoldható és gyorsan működik. Egy mágneszár elegendő hozzá. Meg persze elektronika, de az is megoldható, az általad említett bilétával. A zárás lehet lassúbb is, arra már van idő bőven. Ahhoz kell a motor, stb. Gondold végig amit javaslok. Én így csinálnám.
(#) kaqkk válasza ITI47 hozzászólására (») Márc 20, 2018 /
 
A videón az állat nyitja és a gravitáció zárja , miért nem jó ez így ? Elég ha az elektronika csak gátolja az ajtó mozdítását ha nem érzékeli a "bilétát" Szerintem billenő ajtó és két retesz (kivül belül) amit az elektronika mondjuk elektromágnessel mozgat ..
(#) ITI47 válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 21, 2018 /
 
Szia!
Én ezt már megoldottam, elektronika nélkül, billenő ajtóval. Jan.2.2018. Amit Te javasolsz, az annyival jobb hogy kizárja a "biléta" nélküli behatolást. Bár nálam a 4 év alatt egyetlen idegen állat sem hatolt be.
(#) chillytommi hozzászólása Szept 17, 2018 /
 
Sziasztok!
Ismét jelentkezem a tavalyi kérdéseimmel. Akkor hagytam az egészet, lévén jött a tavasz, a nyár és elegendő volt nyitott ablak (ajtó) az állatkák mozgásához.
Most viszont egyre hidegebbek az esték és jó lenne, ha működne a cucc.
Szóval, van egy 12 V-os Roll 12/24 típusú egymotoros vezérlőm, van egy 12 V-os lineáris aktuátorom (tipus: LZ-A01-200mm), van 2 pár infrasorompóm (bár azokat nem fogom beépíteni) és a vezérléshez érkezni fog 2 db 12 V-os mezei mozgásérzékelő.

A cél még mindig az, hogy emberi beavatkozás nélkül, amikor a kutya és a macskák az ablakhoz közelednek, a mozgásérzékelő jelet ad a kapuvezérlőnek, ami - a fordított működés miatt - záróirányú impulzust ad a motornak, ami összecsukódik, ezáltal az ablakszárny kinyílik. Majd x idő letelte után automatikusan bezáródik. Viszont a jelen bekötéssel meg se mozdul a motor (amit előtte teszteltem, tehát amúgy működik)...
Most kérnék tőletek ötleteket ezzel kapcsolatban, vagy rajzot, vagy biztatást, vagy bármit, amivel meg tudom oldani...
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem