Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AUX bemenet utólagos építése
Lapozás: OK   1 / 15
(#) Zsolt.F hozzászólása Márc 16, 2009 /
 
Sziasztok! Arra lennék kíváncsi hogyan lehet, vagy lehet-e autós CD lejácóba utólag AUX bemenetet építeni mondjuk egy Jack -el amire az MP3 -at csatlakoztatom. Olyannal már találkoztam régebben is hogy autós magnóban ugyanez meg van oldva egy kazetta átalákítóval. Gondolom ide is kéne egy üres CD hogy valami elinduljon. Mert persze a sima CD lejáccón nincs AUX funkció? Meg lehet csinálni?
(#) Action2K válasza Zsolt.F hozzászólására (») Márc 16, 2009 / 1
 
Szia!
Üres CD nem kell, nem is lenne értelme. A CD dekódoló és a végfokozat közötti részt kell megszakítani egy kiváltós jack aljtattal, vagy csak egyszerűen rácsatlakozni. Valószínűleg illesztő ellenállásra/kondenzátorra szükség lehet. Ha ez a megoldás bonyolult (szétszedni a lejátszót, megtalálni rajz nélkül az adott pontokat), akkor az FM Trasmittert ajánlom alternatívának.
(A kérdés elfért volna a 'Kezdő kérdések' topikban is.)
(#) Thowra válasza Zsolt.F hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
Üdv!
esetleg az erősítőre rákötni (ekkor viszont a hangerőt/hangszínt a rádugott cuccon lehet csak állítani). A transmitter a leg egyszerűbb, mint azt az előttem szóló is mondta.
(#) watt válasza Zsolt.F hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
Lehet, csak kérdés, hogy meg tudod-e csinálni? Meg kell keresni az AM csatorna audió vonalát a bemenetválasztó előtt, és onnan ki lehet hozni egy aljzatra a vezetékeket. Szükség lehet két 1µF-os kerámia SMD kondira is(nem elkó!) a kivezető szálakkal sorba kötve. Olyat ne kérdezz, hogy hol van ez a pont, mert ahány fejegység, annyi kivitel. Van amiben AM-sincs már, bár kevés...
(#) Zsolt.F hozzászólása Márc 17, 2009 /
 
Köszönöm sokat segítettetek! Üdv. szép napot!
(#) watt válasza Zsolt.F hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Azt nem írtam, de remélem egyértelmű, hogy az eredeti AM hangforrást le kell választani(pl. a vonalban lévő alkatrész(ellenálás, kondi) kiforrasztásával, vagy a panel elvágásával). A két kondit ezután kell beforrasztani, és a külső bemenetet rávinni. A kondik után érdemes lehet egy-egy 10k-s ellenállással a bemenetet lehúzni a testfólia felé, hogy ne lebegjen, ha nincs bedugva külső forrás. Ha netán ettől nem szólna, akkor a kondik elé kell tenni a lehúzókat.
(#) jimmy8 válasza watt hozzászólására (») Jún 11, 2009 1 /
 
Bocsi, hogy beleszólok más kérdésébe, de totál amatőrként (legalább is a rádiós rész illetően) mit is keressek (az nem kérdem, hogy hol van)?
Egy fiat magnóba (grundig 182M) szeretném belevarázsolni a kimenetet. Hogyan találom meg Az AM rádiós részt (milyen "alkatrészeket" keressek)?
A végfokhoz be tudnám kötni, de az nem elég elegáns.
Esetleg ha tudna valaki egy 8-10 éves grundig autómagnó kapcsolási rajzával szolgálni ) Gondolom az akkori (hasonló műszaki színvonalú) magnóikban hasonló megoldásokat alkalmaztak, így talán le tudnám onnan követni...
(#) PiperR hozzászólása Márc 25, 2010 /
 
Hali
Van egy JVC KS-RT50R autórádióm, kazettás. Erre szeretné valahogy egy bemenetet (aux) tenni. Olvasom hogy az AM vevő sávra, bemenetre rálehetne kötni. Megtaláltam az AM vevő ic-jét. Csatoltam a pdf-et. Próbáltam belőle kiszedni valamit, hogy melyik láb micsoda, de nem sikerült. Melyik lábra kellene kötni a bemenetet?
(#) levy_k válasza PiperR hozzászólására (») Márc 25, 2010 / 1
 
15-ös lábról kövesd le a jelvezetéket, és azt kellene megkeresni, hogy hol történik a két csatorna (jobb és bal) közösítése. Egyébként miért nem a magnó részét használod aux-nak? Kis kapcsolóval lehetne az átkapcsolást (rádió v aux) végezni, ha kell ki lehet a motrot is iktatni, hogy ne zúgjon.
(#) PiperR válasza levy_k hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
Helló
A magnó részét nemszeretném bántani. Az használatba van. Az AM vevősávot meg úgysem fogom használni, azért gondoltam hogy arra kötném. Tehát a 15-ös lábról keressem vissza a közösítési pontot, és oda kössem be a bal és jobb-ot? A vezetősávot ami a 15-re megy azt meg szakítsam meg?
(#) levy_k válasza PiperR hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
Kellene lennie egy csatoló kondenzátornak a 15-el sorba kötve. Azt ki kellene forrasztani, és ezzel megszakítod a vonalat. Ha külső közösítés van, akkor azon a ponton tudod bekötni a sztereó jelet. Viszont ha digitális processzor végzi, akkor marad a mono megoldás.
(#) PiperR válasza levy_k hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
Lefényképeztem a panelt, ahol az ic van, és a körítést(persze minden smd...). Itt melyiket távolítsam el? Hova kössem?
(#) levy_k válasza PiperR hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
A képen a C kondi a csatoló, a piros X helyén lévő hidalást kellene kivenni, és a kék vonalat követni, és megnézni, hogy van-e közösítés. Ha nincs, és egyből egy másik IC-be szalad, akkor nem lehet sztereó bemenetet használni. Ekkor a képre rajzolt kapcsolást használd, tehát a két csatorna jelét közösíted. Ha nem szólalna meg, akkor próbáld ráhangolni egy AM adóra, mert ahogy látom az IC tudja érzékelni az adást.

am.jpg
    
(#) PiperR válasza levy_k hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Hú, megpróbálom amit mondtál. Nagyon vágod a témát. Köszönöm szépen hogy segítettél!
(#) PiperR válasza levy_k hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Visszakövettem a kék vonalat, egy másik panelba megy bele, a szál. Lefényképeztem hogy hova. Úgy látom van esély rá hogy sztereó hangzás legyen .

1.jpg
    
(#) levy_k válasza PiperR hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
A képen bejelöltem két kondenzátort, ezeknek a dióda felőli lábát forraszd ki, és kösd rá az egyikre a jobb, a másikra a bal csatorna jelét, a GND-t pedig a testre. Ki kellene még mérni, hogy a két kék nyil valóban kapcsolatban van-e.
(#) PiperR válasza levy_k hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Helló. Igen, amit bejelöltél 2 nyíllal azok összevannak kötve. Akkor összegezzük: Ha jól értem most az a helyzet hogy a AM ic-nél hagyjak mindent a régiben, és amit most legutóbb bejelöltél a panelon a kondikat, annak a lábára kössem be a bal, a másikra kondira a jobb csatornát. PL: Bal jel - kondi - ic-hez menő szélső láb sorrend? A kondi értéke 1uF. Ellenállást tegyek elé?
(#) levy_k válasza PiperR hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Az AM ic-nél nem kell semmit változtatni, hanem amit írtam, hogy a két kondi egyik lábát kiemeled, és ráforrasztod a jeleket. Egy feszültség-osztó sem ártana, nehogy hazavágd az IC bemenetét, mert ha jól néztem, akkor ott olyan 200mV rms lehet. Az MP3 és egyéb kütyük kimenete pedig 1 - 3V rms is lehet, ha fejhallgatóra készültek. Fogj két ellenállást, az egyiket (kb. 1k) a föld és a "lebegő" kondi lábára kösd, a másikat (kb. 10k) a lebegő kondi és az MP3 lejátszó kimenetére. Ezt ismételd meg a jobb csatornánál is.
(#) PiperR válasza levy_k hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Holnap megcsinálom. Köszönöm szépen a segítségedet. Örök hálám
(#) levy_k válasza PiperR hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Remélem működni fog, üdv.
(#) PiperR válasza levy_k hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Hali
Bocs hogy ilyen későn írok, de csak most jutott el odáig a projekt hogy megcsináljam. Remekül működik, rákötöttem az mp3-ast, kitünően szól mindkét csatorna. Csak 1 gond van: Az FM sávon szól a cucc, az FM sávba lévő adók be is jönnek ( a kijelző szerint), de azok nem hallhatók. Ezek szerint az FM sáv is idejön be, de így az is kilett kötve. Úgy gondolom kapcsolóval kéne megoldani a problémát.
(#) erno hozzászólása Jún 30, 2010 /
 
Sziasztok én is szeretnék a rádiómba (Thomson cs100) egy aux-jack bementetet késziteni a rádióhoz találtam kapcsolási rajzot esetleg ha valaki tudna segiteni?
Ahogy olvastam lehet az AM sávra tenni elősszőr az kisérelném meg.Segítségeteket előre is köszönöm!!
Üdvözlettel:Ernő
(#) erno válasza erno hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
Esetleg ha magnóra egyszerübb rákötni az aux bemenetet az a megoldás is érdekel!!
Köszönöm előre is.
(#) guliver83 hozzászólása Nov 7, 2010 /
 
Sziasztok
Egy Ford 6006E CD Rádióba szeretnék Aux bemenettett csinálni.
A CD rész az nem működik benne és ennek a helyére gondoltam. A két oldalt megtaláltam ahova kötni kellene
a bemeneti hangot, csak az a baj, hogy egy üres CD nek kellene, hogy benne legyen. Meg lehet ezt oldani úgy, hogy ne keljen CD bele.
A képeken a CD rész csatlakozása van.
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) Tomi94 válasza guliver83 hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Helló! Látatlanban nehéz bármit is biztosra mondani, de érdemes lenne megnézni, nincs-e a CD mechanikában egy fémnyelves kapcsoló, aminek a CD behelyezésekor zárja a mechanika az áramkörét. Hordozható CD-játszókban létezik hasonló megoldás, vagy esetleg lehetséges még optikai érzékelés (mint a videomagnókban).
(#) guliver83 válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Optikai szerintem az van nem is egy.
De még van benne azon kívül is egyszerű kapcsolós is.
Úgy próbáltam ki, hogy beletettem egy rendes CD amin zene is volt és közbe megfogtam a CD és hozzáérintettem a MP3 lejátszónak a kimenettét és így működik tökéletesen, csak 10 másodpercig utána kikapcsol.
Egy üres CD-vel tökéletesen menne, de neme akarok Cd bele tenni.
(#) FerrGhini hozzászólása Nov 16, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!

Egy sony cd lejátszóra szeretnék AUX bemenetet varázsolni. Úgy gondoltam a végfokra ami egy TDA 7384 típusú, rákötöm a jack dugó bemenetet. egy telefonból kimenő jel, amit majd rákötök elegendő lesz vajon a számára, hogy működjön?
(#) riplid hozzászólása Nov 17, 2010 /
 
Sziasztok. Az lenne az én problémám\kérdésem, hogy egy M¤N¤C INNOCD fejegységre (USB/MMC) szeretnék AUX-ot készíteni, hogy szóljon egy asztali DVD kimenetéről.
Remélem tudtok segíteni?!
E-maileket is szívesen fogadok a riplosz@gmail.com -on.
Köszönöm.
(#) FerrGhini válasza riplid hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Nekem senki sem írt már 2 napja, de közben már rájöttem magamról, úgyhogy gondoltam segítek:

Keresd meg a fejegység végfokát, olvasd le a számát, majd keresd meg google-ben az adatlapját.
Ott megtalálod a lábkiosztást, és a bemenetekre kell rákötni a dvd stereo kimeneteit, csak ne felejtsd ki, hogy ne közvetlenül a lábakra kösd, hanem a kondenzátorokon keresztül. Így csináltam meg az enyémet, kb. 2 óráig tartott az egész, az ötlettől a kész dologig és tökéletesen működik.....
Annyi szépséghibája azért van a dolognak, hogy a fejegység hangerő szbályzájavan nem lehet hangerőt szabályozni, (csak a telefonon amit rákötöttem) mivel gondolom az az előerősítő jelét szabályozhatja, úgyhogy ha van türelmed akkor azt keresd meg és arra kösd az AUX-ot. Az enyémben ezt nem mertem elkezdeni mert olyan kompakt, hogy megőszültem volna.

Sok sikert!
(#) riplid válasza FerrGhini hozzászólására (») Nov 21, 2010 /
 
Köszönöm szépen a segítséget. Én is erre jutottam. Sikerült is. Még a hangerőt is tudom állítani, csak valamiért a jobb sávot nem adja ki. (Talán a felhasznált 3,5-es jack aljzattal van gond) A bemeneti bal sávot mind a bal, mind a jobb kimeneten leadja, de a jobb bemenetit sehogy sem.
Következő: »»   1 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem