Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CD lejátszó javítás
 
Témaindító: 021, idő: Júl 27, 2008
Lapozás: OK   25 / 25
(#) küzmös Gergely válasza kistee hozzászólására (») Máj 10, 2023 /
 
Újra itt van ez a nyavajás kis hifi. Más problémával, de a CD része ugyanúgy rossz. Most ránéztem megint, ha bezárom, az olvasófej megpróbál fókuszálni megmozdul le, s fel. Majd kimozdul egy kicsit "befelé" a rossz irányba, és ennyi.. NO DISCK. Van a fej alatt egy nagyobb fehér poti, gondolom fókuszt állít. Ott néha találok egy pontot ahol legalább megpróbálja, és felpörög a CD, de valamikor azt se.
(#) RockFonok hozzászólása Júl 15, 2023 /
 
Sziasztok!

Van kettő kérdésem kezdjük az elsővel.

Van egy Philips MCM 166/12 Micro hifim akadozik a zenei CD-k, gyárival is sima írt audió CD-vel is MP3-as CD-vel meg még jobban, meg is tisztítottam 96%-os gyógyszertári alkohollal + fültisztítóval és még szárazon is át töröltem fültisztítóval de sajnos nem lett sikeres, olyan sokat meg nem is volt használva, be raktam azokat a CD-et több mini hifibe is és semmi gond nem volt a CD-kel.

A másik problémám meg ez.
Van egy Philips DVDR3480 - DVD felvevő üresnek írja 10 próbából kétszer a lemezt.
Van hogy nyomom adja ki a tálcát ki nyitóm a tálcát megint várni kell és jön ki de már írja ki mint ha én nyomtam volna mennyen vissza és magától vissza megy a tálca és ha sikerül akkor ki írja amit kell adatlemez és működik a lejátszás ha nem működik akkor olyan mintha üres lemezt tettem volna be (másik DVD lejátszóba semmi gondja nincsen a lemezel és sokkal gyorsabban be tölti a lemezt, a filmeket PC íróval írtam még ki) de van olyan lemez amit hamar be olvas de régen nem voltak ilyen hibák vele csak táp nem kapcsolt be meg tálca nem jött ki, ezzel is szoktam digitalizálni.
Előlapi SV írt ki de mikkor váltottam CAM-ról (ahova be van kötve a VHS) akkor eltűnt és nem írta ki folyamatba kijelzőén hogy HELLO.

Nem mindig jelentkeznek még ezek a hibák a DVD-nél.
De már kétszer kellet javíttatni szervizben 6500 Ft-ért tálca + táp hiba miatt.
(#) mikrodigit válasza RockFonok hozzászólására (») Júl 16, 2023 /
 
Nekem volt olyan problémám Technics CD játszóval, hogy a CD egy részét lejátszotta, aztán elakadt, és többféle CD-vel is ugyanígy. Arra gondoltam, hátha a fej nem tud rendesen mozogni valami koszolódás miatt, így a fej pályáját megtisztogattam és egy nagyon pici műszerolajat is kapott. Ennek kb. 15 éve és azóta is hibátlanul működik.
(#) RockFonok válasza mikrodigit hozzászólására (») Júl 16, 2023 /
 
Köszi!

De a DVD felvevővel mi lehet?
(#) Nibu hozzászólása Aug 16, 2023 /
 
Sziasztok. Az a problémám hogy egy régi de eddig hibátlanul működő hifi elkezdett megzavarodni. A cd részével van probléma azt csinálja hogy megy a zene és random megakad másodpercekre majd egy részt elharapva folytatja nem tudok rájönni mi baja. Nekiálltam szétszedni enyhén poros volt mindenhol kitakarítottam ékszíjakat cseréltem mert nem tudta már magától kinyitni az ajtaját meg nem tudott váltani a tálca a 3 cd közt. Mindent megolajoztam motorok sem szorulnak. A hifi típusa Philips MZ-9/22 . Próbáltam a lencsét takarítani sem jött be amúgy beolvas gyorsan minden cd-t csak mintha nem találná el a fókuszt ezért folyton megakad a hang és próbál korrigálni. 4 hónapja használtuk utóljára a cd részét akkor még hibátlan volt. Van egy tisztító cd 30 másodperces az nem akad meg eggyáltalán. A gyári és az írott cd-k is akadnak. felteszek egy videót a jelenségről (a zene miatt ne kövezzetek meg csak akkor ezt a cd-t találtam Bővebben: Link
(#) Fantasy hozzászólása Szept 25, 2023 /
 
Üdv Mindenkinek!
Egy JVC HX-5 mini hifi szerűséghez kérénk egy kis segítséget.
A cd része hibás: a lemezt beveszi, majd néhány másodperc múlva vissza is adja.
Belenézve meg sem forgatja a lemezt, a fej talán egy picit megmozdulna(legalábbis mocorgó hangot ad), de más nem történik. Ilyenkor általában mi okozza a hibát?
Más típusú készülékeknél is találkoztam ugyanilyen hibával, de eddig nem foglkoztam vele.
(#) user1914 válasza Fantasy hozzászólására (») Szept 27, 2023 /
 
Csúszik az ékszíj.
Üdv. M.
(#) Udvari Zsombor válasza Fantasy hozzászólására (») Szept 27, 2023 /
 
Reménykedj benne, hogy tényleg csak valami ékszíj csúszik, ahogy user1914 írja, és nem a lemezpörgető motorral vagy annak meghajtásával van probléma.
(#) kistee válasza Fantasy hozzászólására (») Szept 29, 2023 /
 
A fejegységet felemeli a lemezhez?
(#) Fantasy válasza kistee hozzászólására (») Szept 30, 2023 /
 
Igen, felemeli.
(#) Fantasy válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 30, 2023 /
 
Eddig nem forgott a lemez, de most valamiért ár forog is, pedig nem történt vele semmi.
Hogyan lehetne kideríteni , hogy a lézerfej jó-e?
(#) Tomi94 hozzászólása Okt 31, 2023 /
 
Sziasztok!

Egy Technics SL-P212A lejátszóval küzdök már többedik nekifutásra. Az alap probléma az volt - és ez még fenn is áll -, hogy véletlenszerűen elakad a lejátszás: nem úgy ugrik, hogy néha kihagy pár mp-et és előresiet (ez volt a helyzet egy másik, Samsung CD-játszónál, amit viszont a szán tisztításával-kenésével sikerrel megoldottam), hanem ténylegesen beakad és egy kb. fél mp-nyi szakaszt ismételget a műsorból, aztán egyszer csak (10-20 mp ismételgetés után) helyreáll és folytatja a műsort (átugrás nélkül). Az is egyértelműnek tűnik, hogy nem felületi hibára érzékeny, mert ha ekkor visszatekerem pár mp-cel, másodszorra simán végigjátssza az adott szakaszt. Továbbá "bemelegedve" mintha gyakrabban csinálná, de ebben nem vagyok biztos.

Amit eddig elvégeztem:
- egy külföldi fórumon írta le valaki (nem konkrétan nekem, de elvileg pont az instabilitásra megoldás ez), hogy ehhez a szériához volt egy "gyártói patch": utólag a márkaszervizeknek kiadták, hogy a főpanel alján kell egy vezetékes átkötés, konstrukciós hibából fakadó földelési zaj javítására. Ezt megtettem (azért a rend kedvéért előre lemértem, hogy tényleg mindkettő GND pont..), utána már azt hittem, kész is - de több óra jónak tűnő működés után újrakezdte az elakadást.
- a mechanika alján levő vezérlőpanel pár Philips elkóját (ezek retro-audios tapasztalatból időzített bombának tekintendők..) kicseréltem újakra, plusz átnéztem repedt forrasztások terén a panelt.
- lencséket megtisztítottam (a belsőt is, a fókuszáló tag óvatos levételével).
- a szervizkönyvben (SL-P22A-hoz van csak elérhető, de a mechanika-optika része elméletben ugyanaz) leírt két oszcilloszkópos mérést is megpróbáltam kivitelezni: a lézeráram mérésekor picivel kisebb, de stabil értéket (50 helyett 38 mV) találtam a jelölt mérési helyen. Ez utánállítható, de elsőre elfogadtam így, mert nem tűnt úgy, hogy bármi összefüggésben lenne, ingadozna az elakadáskor (amit eddigre már pár percenként "megbízhatóan" produkált). A másik mérést - a fókusz áramkör beállításához - viszont nem sikerült kivitelezni: ha a jelölt helyre csatlakozom az oszcilloszkóppal, a fókusz szervó begerjedhet, mert hálózati bekapcsolásra azonnal elkezd periodikusan kopogni valami (gondolom, a felső lencse a két végállása között) a fejegység környékén. Hogy itt ez már áramköri hiba, vagy az én méréstechnikám hagy kívánnivalókat maga után és visz be zavart, azt nem tudtam eldönteni.
- és amit NEM csináltam: az említett fejszán-újrakenést, ugyanis ez - japán márka ide vagy oda - egy Philips CDM4-re épült készülék. Vagyis a lézerfej itt nem szánon mozog fogasléc által, hanem forgáspont körül, mágneses mozgatással.

Ezután az jött, hogy elindítottam, kierősítés nélkül, és próbáltam hallgatózni, az elakadáskor van-e bármi mechanikus zaja. Ennek az lett a vége, hogy tovább hagytam üzemben, mint eddig (amikor az első felakadásra leállítottam a próbaüzemet) - és egyszer csak megállt az egész gép, a szervo panel felől felszálló füst kíséretében. Ennek utánanézve, ezen a szervo panelen megégett egy 4.7 ohm / 0.5W ellenállás, ami a +5V-os ágon, közvetlenül a csatlakozó után jön. Továbbá a főpanelen is kiment a biztosíték, de azt cserélve, szervo panelt lehúzva a kijelző él, gombnyomásokra reagál.

Na most: a megégett ellenállás után, így hidegen multiméterrel mérve, nincs zárlat. A szervizkönyv 20. oldala alapján a +5V-ra csak két IC (a fókuszért+jelfeldolgozásért, ill. a sávkövetésért felelős) csatlakozik közvetlenül, és néhány kondi (melyek közül az elkók újak!), minden más legalább kohm-os ellenállásokon át.

Tulajdonképp abban kérném leginkább véleményeteket, hogy ez alapján inkább az IC-k valamelyikére kéne gyanakodnom (esetleg nem is közvetlen hardveres hibájukra, hanem pl. kaphatnak-e olyan vezérlőparancsot, ami tartósan nem megengedhető terheléshez vezet..), vagy a még nem cserélt kondik (ezek egyike sem elkó!) esetleg tudhatnak-e időszakos (akár melegedéssel összefüggő) zárlatot produkálni..? Netán a fókusz gerjedékenynek tűnő működése vezethet-e ide? (Szerintem nem, mert egy olyan IC-ről táplálják a mozgató tekercsét, ami másik tápágról jár, nem az 5V-ról.)
Még a túláram kimutatására az jutott eszembe, hogy bekötök egy 6V/300mA-es izzót a kiégett ellenállás helyére (ez kb. ott fog áramot korlátozni egyben, ahol az ellenállás teljesítményhatára lenne), akkor azonnal láthatóvá válna, hogy megugrik-e az áramfelvétel rögtön az első elakadáskor. Ezt a napokban kipróbálom.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2023
(#) Fats Domino hozzászólása Márc 4, 2024 /
 
Üdv! Sony lejátszóm sokáig nem volt használva, mert erősítőm elromlott,semmi hibája nem volt, de most bekapcsoltam, a lemezeket tudja olvasni, viszont ugrabugrál előre-hátra, hosszabb -rövidebb taktusokat játszik így le, összevissza a lemezről.. Mi lehet a hiba, Koszos az olvasófej, vagy simán tönkrement?
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2024
(#) doktor válasza Fats Domino hozzászólására (») Márc 5, 2024 /
 
Elsőkőrben, az optika tisztítását. a mozgó részek újra kenését érdemes elvégezni, nem javul utána mérni kell.
(#) Fats Domino válasza doktor hozzászólására (») Márc 5, 2024 /
 
Köszi!
(#) elektrorudi válasza Fats Domino hozzászólására (») Márc 5, 2024 /
 
Mechanikai hibára gyanakodnék. Gyakori hiba, hogy a fej csúszkáján a zsír megkeményedik, és akadályozza a szán mozgását.
(#) Udvari Zsombor válasza Fats Domino hozzászólására (») Márc 5, 2024 /
 
Óvatosan optika megpucol, fej csúszkáján zsír lepucol és újrazsíroz.
(#) Tomi94 válasza elektrorudi hozzászólására (») Márc 5, 2024 /
 
Hozzátenném még a fejmozgató motor legyengülését is, ugyanezt tudja okozni. Azon úgy lehet segíteni, hogy mechanikusan leválasztja a fejszánról (pl. fogaskerék kiemelésével, vagy a motor asztalra kivételével), és emelt (8-10-12 V) feszültségről, polaritást váltogatva kiégeti a kommutátort. (Lényeges, hogy a polaritásváltás menet közben történjen, ne leállítva, mert akkor, amikor ellenkező polaritással fékezi a forgórészt, akkor dolgozza ki a legtöbb oxidot a motorból. Szóval váltható polaritású tápegység, vagy egy kétáramkörös relé kell hozzá.) Nem szabad túl sokáig, de mondjuk 5-8 mp-enként irányváltással, és ebből 3-4 ciklust végigcsinálni. Általában beválik, utána jobb a kefe-kommutátor kontaktus, és tudja azokat a finom elfordulásokat produkálni a szervo, ami a sávkövetéshez kell.
(#) Fats Domino válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Pé, 8:05 /
 
Megtisztítottam az optikát és a csúszkát, semmi változás, de azt olvastam, hogy van egy trimmer a fej elektronikáján, ezzel lehet erősebbé tenni a lézert,és így még sokáig használható, csak azt nem tudom merre kell tekerni? Valakinek van erről pontos információja? Azt is olvastam,hogy ennek a tipusnak leggyakrabban a lézerfejen kívül más hibája nem szokott lenni. Tudom,hogy a cserét ESD környezetben kell elvégezni, mert nagyon érzékeny Az újat már megrendeltem, de addig is szeretnék CD-ket hallgatni ,mert a kereskedelmi rádiók csak háttérzajnak jók, vagy annak sem mindig..

kss 213.jpg
    
Következő: »»   25 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem