Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   301 / 373
(#) Szasza9668 válasza Stewe hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Hm..

Akkor lemondok erről.

Sem a vizes, sem a levegős hűtés nem megoldható jelenleg.

Köszönöm az értékes hozzászólásokat.

Esetleg van valaki aki vállal minta darab alapján marást plexiből, lehetőleg nem arany áron?

Üdv!
(#) Pali79 válasza Szasza9668 hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Írtam üzit, mert ez már nem fórum téma.
(#) Temela válasza Szasza9668 hozzászólására (») Máj 9, 2018 / 1
 
Üdv!

Szerintem a méretek nem befolyásolják az elektronika (vezérlés, meghajtás) milyenségét. A pontosságot is elsősorban a tengelyek, útpályák milyensége, de leginkább a lötyögés és rezgés mentessége, valamint a váz rezgés és deformáció mentessége határozza meg inkább. A legolcsóbb mozgatás a bordás-szíj vagy bowden és kiküszöbölve a hossz probléma. A neten körbenézel és láthatod, hogy sok gép sima csapágy és valamilyen profil keveréken mozog, de ettől még lehet "pontos". (,de milyen pontosságra van szükséged?) Amennyiben nem kell a sebesség - úgy már többször hivatkozott olcsó vezérlők is megteszik, a motorokat pedig fénymásóloból vagy nagyobb nyomtatókból is bonthatsz - így már a 100K-s keret akár elég lehet, ha építed.
(#) Szasza9668 válasza Temela hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Bakker...

Nemrég ajándékoztam el ipari nyomtatóból 2-3 darabot...
(#) Pali79 válasza Temela hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Idézet:
„Szerintem a méretek nem befolyásolják az elektronika (vezérlés, meghajtás) milyenségét.”

Ezt ugye te sem gondoltad komolyan... Ha nézzük az 1500 mm-es gépet ami jó pontos kell legyen. Ilyen méretben már csak a mozgó híd jöhet számításba, ami ha - ahogy írod is - nem akarjuk, hogy rezegjen, lesz főorsóval együtt olyan 80-100 kg. Ehhez milyen vezérlés, meghajtás kell, hogy ne két nap alatt jusson el az egyik végállásból a másikba???
(#) Temela válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Ebbe nem bonyolódnék bele...

-, de mitől lesz az nehezebb, hogy "messzire" kell mennie? Sok masinát készítenek bordásszíj hajtással, nem muszáj orsó. Ötlet, amiről írtam, a hobby gép és építése számos megalkuvással és kompromisszummal jár- főleg a pénztárcát illetően.
(#) Temela válasza Szasza9668 hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Én is boldog bontó tulajdonosa lettem volna...
(#) Pali79 válasza Temela hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Ha "messzire" kell mennie akkor általában elég széles is lesz és ha már széles is, hosszú is, akkor általában magas is. És ehhez anyag kell. Ha nincs benne anyag akkor általában használhatatlan lesz a végeredmény. A drágasága nem a szíjas vs. orsós meghajtásában van. Van egy emberke aki készít komplett orsókat méretre, 400 mm hosszban 5.000.-/db áron. Persze nagy hosszúságokban a szíj olcsóbb tud lenni, de nem ez viszi a pálmát a dologban. De maradjuk annyiban, hogy egy jó nehéz, rezgésre kevésbé hajlamos hidat nyomtatóból bontott motorokkal meg sem mozdítasz, nemhogy dolgozni tudjon, még orsókkal sem, nehogy szíjjal.
(#) msteve hozzászólása Máj 9, 2018 /
 
1500mm anyag marható több szakaszban is ha a gép úgy van kialakitva.
Én is igy marom a hosszabb hangfal előlapokat amig nincs kész a nagy gép...
(#) pjg hozzászólása Máj 9, 2018 /
 
(#) Stewe válasza Temela hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Egy poros faipari gépnél jobb is a kenésmentes bordásszíj, mit bármilyen orsó....
(#) Massawa válasza Stewe hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Hát ebben nem vagyok annyira biztos. Épp a minap szakadt darabokra a szalagfürészt hajto bordásszijam ( s mit ad isten még a gépkönyben sincs leirva a tipusa, és szinte természetes, hogy nem szabványos, igy már a 3.-k tipust rendeltem, mert az elsö kettö nem lett jo. ).
A golyosorsok meg már évtizedek ota gond nélkül müködnek.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2018
(#) Stewe válasza Massawa hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Idézet:
„szakadt darabokra...”

Ez mindenképpen alulméretezést/túlterhelést és/vagy karbantartatlanságot jelent.
Egy golyósorsó terhelhetősége lényegesen nagyobb mint a bordásszíjé, az ára pedig sokszorosa, nem beszélve arról, hogy esetleg több méteres darabra lehet szükség.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2018
(#) Stewe válasza Massawa hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
A fogasszíj szélessége mérhető, az osztása pedig a kerék méreteiből pontosan számítható.
(#) Robin2 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Reális hasonlat, egy viszonylag nagy fordulatszámon használt bordásszíj meghajtást a cnc bordászíj meghajtásához hasonlítani.
(#) benko_balazs válasza Temela hozzászólására (») Máj 10, 2018 / 2
 
Mint minden tervezési folyamatban, a CNC gépek esetében is a cél meghatározása a legelső feladat (a megmunkálandó anyag és annak mérete, keményebb anyag pontos megmunkálásához sokkal merevebb, tehát nagy valószínűséggel nehezebb gép kell mint például egy lézer mozgatásához. Készítettem A3 méretű lézervágót 6mm-es bordás szíj meghajtással feleségemnek, foltvarráshoz vág szövetet vele. Ellenben az én maróm amellyel bizony saválló acélokat is megmunkálok az bizony nem szeretné a szíjmeghajtást, itt csak orsós meghajtás jöhet szóba ). A most készülő kb 600*300*200mm megmunkélési területű gépemhez pedig a dinamikus megterhelések miatt 10Nm nyomatékú motorok kellenek. A számok makacs dolgok, ha gyorsan és pontosan akarsz dolgozni, akkor nyomaték és merevség kell. Sajnos univerzális gép nem létezik. Ugyanakkor sok felesleges munkától és kidobott pénztől megment, ha az egészet gépészeti alapismeretek elsajátításával kezded, úgy megmunkálási mint tervezési oldalon. Ha van marós, esztergályos ismerős, érdemes pár napot dolgozni vele, csak azért hogy egyáltalán fogalmad legyen arról, hogy mi az amit tudnod kellene. Nem akarok senkit megbántani mert szakmai multatokat nem ismerem, de 32 év szakmával a hátam mögött még most is napi 2-3 órát tanulással töltök ( többek között gépészeti dolgokat, anyagismeretet, szilárdságtant is, ahogy telik az idő mindig rájövök arra, hogy mennyi mindent kellene még megtanuljak)
(#) Temela válasza benko_balazs hozzászólására (») Máj 10, 2018 / 1
 
Egy kicsit elkanyarodtunk az eredeti felvetés/kérdéstől. (Mechanikai műszerész vagyok eredetileg, foglalkozom elektronikával is, jelenleg sokat dolgozok egyetemes marógépen. A zárójeles írásra nem tudnék nem bántó dologgal reagálni, de az alapok most is azok amik régen voltak.)
"...A számok makacs dolgok..." - már annak, aki számol, szóval nem láttam itt még olyan embert, aki valóban tervezett, számolta a fellépő erőviszonyokat az ahhoz szükséges mechanikai szilárdság követelményt az anyag ismeretének és mechanikai kialakításának függvényében. (már ki kellett mondanom az ilyen irányú gondolataimat- bocs mindenkinek).
Már én is kérdeztem, de már más is, pl. hogy mekkora motor kell? Persze konkrét válasz nem is lehet, csak mint afféle hobby oldalon lehet: "én ilyet, én olyat használtam" - nem is kívántam a témát tudományos fokozatra emelni. /A cnc gépünk főorsóját bordásszíj hajtja - tud menetet vágni, 10000-es fordulat és azt hiszem 2kw-os, de 50-es szélessűnél nem nagyobb a szíj- szóval van itt dinamikus terhelés rendesen. Az hogy a gép nem lesz ezred milliméter pontosságú az kit zavar hobby szinten? - ,mert az rossz helyen kopogtat./
(#) Zeusz1212 válasza benko_balazs hozzászólására (») Máj 10, 2018 / 2
 
Napi szinten olyan gépet kell javítanom, ami a föbb irányvonalaknak ellentmond. Nem túl nagyméretű DC 24 V-os áttételes motor, optikai forgás és pozició érzékelő, bordásszíj hajtás, méteres úthossz, gyors mozgás, Z irányban is nagy mozgó tömeg, tizedmiliméteres pontosság, könnyű szerkezet. A mozgás sebessége olyan, hogy ha 50 centire is van a kezed, nem tudod elkapni, mert álló helyzetből is egy szempillantás alatt odaér. Viszont a vezérlését egy hobbista sosem fogja a konyhaasztal sarkán összerakni.
Ahogy én itt olvasgattam általában elfelejtődik, hogy a gyors, pontos, olcsó hármasból hobbiszinten csak kettő hozható ki.
(#) benko_balazs válasza Temela hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Az alapok ugyanazok, de vannak olyan anyagok (acélok is), meg szerkezeti ragasztók pl. amit nem tanultunk mert azután találták ki. Amikor én végeztem az egyetemet a kompozit anyagok technológiája pl. még nagyon gyerek cipőben járt. Hobbicnc építők is már sokan használnak kompozitokat (Pl. szerkezeti merevítésre)
Ha pedig nem számolsz, akkor bizony nagy a valószínűsége, hogy a gép nem lesz jó, esetleg túl sokba kerül.
Acél esetében pedig a századmilliméteres nagyságrendű pontosság nekem követelmény. Ez pedig bordásszíjjal nem megy csak orsóval.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2018
(#) benko_balazs válasza Zeusz1212 hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Szerintem éppen az van, hogy amit javítasz az tisztességesen meg van tervezve. A CNC gép építése pedig egyáltalán nem nevezhető olcsó hobbinak.
(#) Zeusz1212 válasza benko_balazs hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Nem tudom mennyire van például megtervezve mechanikailag, nekem egy könnyű, filigrán szerkezetnek tűnik, messze nem azt a robosztusságot sugallja, mint itt egynéhány betonnal kiöntött acélváz. Kommersz felhasználású, kereskedelemben bárki által megkapható alkatrészekből. A lényege szerintem a mozgásvezérlésben van, az utánépíthetetlen.

Beszélgetésnek szánom, nem vitának.
Félreértés ne essék, a tervezés szükséges, de erre az "egyszerű" (jó értelemben) hobbista nem nagyon fog energiát áldozni, és valljuk be öszintén, tudása sincs hozzá. Ami persze nem jelent semmiféle akadályt, mert meg tudja nézni másnál, hogy is kell, mit rakjon bele. Kezdi a fióksinnel, nyomtató léptető motorral, Arduino vezérléssel. Mert az olcsó. Aztán kottyan, löttyen, fityeg. Vagy elég neki, vagy abbahagyja, vagy fejleszteni kezd. Elkezdi robusztizálni a gépét, mert attól várja a csodát. Miután megalkotta a monstrumot, beleteszi a nagynyomatékú motorokat, erős vezérlést. Néha feleslegesen, legalábbis az elöttem levő gép alapján. Komplexen kellene, vezérléssel együtt, de ez meg végképp kivitelezhetetlen. Ezért inkább erővel próbálják megoldani, mert az egyszerűbben kivitelezhető. Szerintem például egy fióksines is lehetne századmiliméter pontos, de olyan mozgáskntrollerrel, amit senki nem fog mellétenni, sem hw, sw szinten. Az arany középúthoz meg valóban tervezés kell(ene), mind mechanikailag, mind elektronikailag.
(#) l48 válasza Zeusz1212 hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Erre azért aludj még néhányat!
(#) Zeusz1212 válasza l48 hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Miért is? Mire is?
(#) mex válasza Zeusz1212 hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Fióksín-kontra századmiliméter...
A pozicionálás minden további nélkül lehet sikeres, csak a megmunkálás minősége lesz olyan fióksínes.
(#) Zeusz1212 válasza mex hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Vannak mantrák, amivel sosem fog senki szakítani. Pont erről beszéltem, és innen indul a golyós orsó dolgok istenítése. Ugyanis mindenki ezt az utat választja erőböl. Mert elektronikailag, szoftveresen nem tud a problémával mit kezdeni. De ezt is irtam, ez házilag kivitelezhetetlen is lenne. Adott programok, adott hw. Fejleszteni senki nem áll neki, minek is, van kész megoldás. Csak a vasat kell alátenni. Szó szerint.

" a pozicionálás lehet sikeres" Csak megmunkálás közben nem?
Ha a pozicionálás sikeres, akkor ezt megmunkálás közben is követhető kéne legyen, akár korrekcióval. Kiváncsi lennék mennyi hobbigépben van bármiféle pozició követés.

De szerintem itt abba is hagyom, paradigma váltásra kevesen képesek.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2018
(#) Massawa válasza Stewe hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
S mi köze ezeknek a tartossághoz?
(#) Szasza9668 hozzászólása Máj 10, 2018 /
 
Úgy látom komoly vitát indítottam. Döntöttem. Nem lesz építés. Macerás. Marad a jól bevált gyalugépem. Nyákot meg majd nyomtatom/vasalom ahogy eddig. Így legalább nem költöm a pénzt.

Köszönet!
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2018
(#) csatti2 válasza Zeusz1212 hozzászólására (») Máj 10, 2018 / 1
 
Azért nem fognak vele szakítani, mert csodák nincsenek. Azért mert pozicionálod a motorokat és van visszajelzésed még nem biztos, hogy ott vagy ahol gondolod. Egy gyenge szerkezet össze vissza fog csavarodni, hajlani nagyobb erők hatására. A szíj nyúlik, a fogaskeréknek játéka van. A szoftver meg nem isten, hogy mindent korrigáljon, információ nélkül lehet becsülni ha már vannak tapasztalatok, de az mindig csak egy becslés marad. A tized-milliméteres pontosság pedig fához, műanyaghoz elég lehet, de már SMD nyákhoz is kevés.

Abban sincs igazad, hogy hobbi szinten nem lehet komoly fejlesztéseket eszközölni. Számos projekt (open source is) található külföldi portálokon, ahol szervomotor vezérléseket készítenek gyakorlatilag professzionális szinten.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2018
(#) benko_balazs válasza Szasza9668 hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Igen, az építés macerás, de megéri, én személyesen annyi élménnyel lettem gazdagabb az építés során, hogy azt semmiért nem adnám. Nem szabad feladni,ez egy hosszú folyamat, és légy felkészülve, hogy nem az első konstrukció lesz az amely változatlan formában jó lesz. Szerintem a hobbi cnc gép egyik tulajdonsága az, hogy soha nem lesz kész (az enyém biztosan nem lesz kész soha), mert mindig találok rajta valamit amit utólag másképp csinálnék.
Mos a harmadik gépemet építem, ez már golyós orsós lesz (azért mert már van egy trapézmenetes bronz anyával és egy fogaszíjas is, ezekből levontam pár következtetést). Ennél bizony számolok.
(#) kameleon2 hozzászólása Máj 10, 2018 /
 
Kis nyálcsorgatás - mármint részemről. Egy-egy munkadarabnál csak a "húúúú" jött ki belőlem. Van gépem és nem félek használni, de le a kalappal az ilyen munkák előtt. Igaz - ez már nem hobbi. Mármint a kivitelezés.
Következő: »»   301 / 373
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem