Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   338 / 373
(#) Pali79 válasza kokozo hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Megnéztem az Atmega328 adatlapját. Azt írja 20-50kohm között van a felhúzó ellenállás értéke, ami valóban nem egy kemény érték. Lehet kipróbálom egy 2,2k-val, hátha.
(#) kokozo válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Azt akármi fel tudja húzni akkor.. Érdemes megpróbálni.
(#) András123 hozzászólása Dec 26, 2019 /
 
Hasonló problémám van nekem is a 3D nyomtatómmal kapcsolatban . Szintezéskor az első pont tesztelése után " szenzorhiba " üzenettel megszakad a folyamat. Más esetben a szenzor rendesen működik ( Homing ) . Zavarjelre gondolok ,de nekem le vannak választva a szenzorok optocsatolóval. Vajon lehetséges-e ennek ellenére hogy interferencia zavar miatt áll le a szintezés ?
(#) kokozo válasza András123 hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Az optocsatoló csak galvanikusan választ le, a zavarjel simán átmegy rajta ha nem jól van alkalmazva.
(#) András123 válasza kokozo hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
A CNC gépemen nem használtam opto leválasztást a szenzorokon ,de tettem minden bemenetre egy darab 100nf kondit a bemeneti jel pinje és a gnd közé. Ez a megoldás segíthetne ebben az esetben is ? Viszont azt nem értem hogy homing-kor nem történik ilyen jellegű hiba. Mitől lehet ez?
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2019
(#) kokozo válasza András123 hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Az a zavarjeltől függ, de sok esetben elég lehet, a vizsgálathoz oszcilloszkóp kellene, mert ott lehet látni a jelalakot.
(#) András123 válasza kokozo hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Sajnos oszciloszkópom nincs de megpróbálom ezt a módszert hátha megoldja a problémát. Nem lehet hogy valami rossz szoftveres beállítás miatt van ?
(#) kokozo válasza András123 hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Az is lehet, de húzd le a szenzort, rakj be helyette egy tuti jó kapcsolót és kézzel kapcsold, és nézd meg, hogy így is kiáll e hibára.
(#) András123 válasza kokozo hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Ez jó ötlet, ki fogom próbálni ,bár nem vagyok biztos benne hogy a hagyományos kapcsoló ne okozhatna szintén zavar jelet. Csináltam egy lézer gravírozót is amire hagyományos végállás kapcsolók kerültek. Ezen szintén jelentkezett a korábban említett hiba. Kellett hozzá összeraknom egy kisebb szűrő kapcsolást hogy ez is helyesen működhessen
(#) András123 válasza András123 hozzászólására (») Dec 28, 2019 /
 
Végül megoldódott a probléma nem a zavarszűréssel volt a gond hanem valami szoftweresen tiltotta le a szenzort (sajnos nem írt ki hibakódot ) Több órai kísérletezés után egy más verzió configurációs fájl feltöltésével sikerült megoldani a feladatot
(#) András123 hozzászólása Jan 1, 2020 / 14
 
Korábbi ígéretem szerint elérkezett az idő , hogy megosszam, minden érdeklődő számára , a 3-4 év alatt megszerzett CNC-vel kapcsolatos összegyűjtött tudásomat. Elsősorban azok számára készült, akiket érdekel ez a témakör , és olyan segítségre van szükségük ,ami egyszerű , átlag emberek számára is érthető nyelvezettel íródott ,az alap szintű megértéshez.
Készítettem egy Weboldalt ,kezdők számára ahol mindenféle CNC alap információt meg lehet találni összegyűjtve,és rendszerezve. Az évek alatt elkészült gépeimről lehet itt olvasni ,melyekben elsősorban a szoftveres felépítésükről lesz szó. A gépekhez szükséges elektronika, és beszerelési tervek mellett. Részletes útmutatókat készítettem PL GRBL beállítások MARLIN konfiguráció G KÓD magyarázatok és még nagyon sok más hasznos információról ,ami szerintem még magyar nyelven íródva eddig sehol nem volt elérhető hasonló formában. Szeretném kihangsúlyozni hogy nem szakembereknek, Profik"-nak írtam le mindezt ,mert én magam is csak kezdő szinten vagyok. És fenntartom a lehetőséget hogy a leírtakban néhol tévedek.
Kérek mindenkit ,hogy a véleménynyilvánításban mindenki tartsa magát a weboldalon leírtakhoz.
Az elérhetőségét itt találjátok meg CNC ALAPOK KEZDŐK RÉSZÉRE
Boldog Újévet Kívánok mindenkinek!
(#) sargarigo válasza András123 hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Köszönjük szépen a felajánlást!
szerk: Ez igen, látom odatetted magad a témába! Szép igényesek a gépeid, gratulálok hozzájuk!
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2020
(#) JZoli válasza András123 hozzászólására (») Jan 1, 2020 / 1
 
Adtam egy mancsot! Ez nagyon jó, és hasznos oldal lett! Csak többen lennének aki veszik a fáradságot és összefoglalnák a általuk magas szinten művelt tudást, elektronikai ágazatot!
(#) kameleon2 válasza András123 hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Jó - bár nem teljesen értettem az Excelt mint alapot. Ennyi munkát beleölni - ennyiből egy komplex kiadvány is kijött volna, vagy egy informatívabb weboldal. Megérne egy-két átdolgozást. Az anyag nagyon alapos. tetszik.
(#) András123 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 2, 2020 /
 
Köszönöm mindenkinek a pozitív visszajelzéseket ,remélem hogy sokan hasznát veszitek.

A kérdésedre válaszolva azért EXEL ,mert ehhez viszonylag jól értek, és bármikor könnyen szerkeszthető. Én is tudom hogy ez az anyag akár egy könyvet is kitenne ,de nem akarok ezzel tovább foglalkozni. A benne lévő tartalom a fontos és nem a külalakja. Mire mennék egy csicsás weboldallal ,vagy ki tartaná fenn annak a költségeit ?
(#) kameleon2 válasza András123 hozzászólására (») Jan 2, 2020 1 /
 
OpenOffice, LibreOffice nagyon jól támogatja a kiadványszerkesztést és a végén még html-be is legenerálja, ha kell a végeredményt, mivel tömörített XML alapú maga a szerkesztő és a fájlok. A QuarkXpresshez hasonló a logikája, jól kitalálták (jobban, mint a MSOffice RTF-et). Ha úgy lenne időm, mint ahogyan sajnos már nincs - felajánlanám, hogy átszerkesztem, és még a wikipediában is szép helye lenne, mondjuk "Csináld magad CNC" alatt. Ezek költségmentes megoldások. De ha visszakapom a régi tárhelyem, akkor én is tudok helyet biztosítani akár. De lehet, hogy itt a cikkek között is elférne több részben, ha már hobbielektronika .
(#) András123 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 2, 2020 / 2
 
Minden program magasabb szintű használata tanulást igényel. Jelenleg is tanulgatok" 3-4 különféle programot, Nincs sem időm ,sem energiám hogy még plusz dolgokat felvállaljak . Az is lehet hogy kiderül tele van hibákkal Aki tanulni akar belőle szerintem így is használhatja
(#) András123 hozzászólása Jan 20, 2020 /
 
Tudna segíteni nekem valaki abban hogy megérthessem íves felületekre való gravírozás ,marás vagy pl nyáklemez letapogatásához szükséges művelet használatát. Az autoleveler programot nézem, de egyenlőre nem igazán értem hogy pontosan hogyan is működik. Még nem döntöttem el hogy Mach3-al vagy GRBL-vel szeretném e használni. A 3D nyomtatásnál használatos bedleveling funkciót értem és használom is, továbbá a marógépemen az Autotool zero " funkciót is használom. Egy részletesebb magyarázat, vagy esetleg valami könnyen értelmezhető weboldal ajánlása segíthetne előbbre vinni ennek megértésében.
(#) Pali79 válasza András123 hozzászólására (») Jan 20, 2020 /
 
Az X0 Y0 Z0 pontra állítod a gravírtűt. Ezután általában 5mm-es raszter felbontással egy-egy ponton megérinti a panelt. Mivel a vezérlés "tudja", hogy az érintés milyen magasságban történik, az eltérést hozzáadja vagy kivonja az eredeti Z0-ból.
(#) András123 válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 20, 2020 /
 
Ezt a részét értem a dolognak. A kezelő programban ( Mach3 vagy bármilyen más) a műveletnek a kivitelezésével van a gondom. Ha jól értem akkor az Autoleveler -ben meghatározom a területet amit szeretnék feltérképezni, raszter pontok száma stb ez készít egy fájlt amit a cnc kezelőprogramban végre kell hajtani (letapogatás ) majd ennek az eredményét vissza kell tölteni az Autoleveler-be, ahova a végrehajtani kívánt g kódot is betöltjük. Majd ez a program a Z eltolásokat felülírja a g kód fájlban. Ezután a módosított g kódot végrehajtatjuk a Cnc kezelőprogrammal. Jól gondolom hogy így működik? Nincs ennél egyszerűbb megoldás?
(#) Pali79 válasza András123 hozzászólására (») Jan 20, 2020 /
 
Én egy másik hasonló progival próbálkoztam, az felülírja a g kódba a Z koordinátákat. Mondjuk az végre is hajtja, nem kell hozzá egyéb, de el is lehet menteni és másik meghajtóval megcsinálni ha az szimpatikusabb.
(#) András123 válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 20, 2020 /
 
Melyik programot használod hozzá? Erről a témáról részletes leírást sehol nem találok. Angol youtube videókban biztos lenne rá segítség, de nem beszélek angolul.
(#) Pali79 válasza András123 hozzászólására (») Jan 20, 2020 /
 
(#) András123 válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 20, 2020 /
 
Közben én nézelődök és találtam hozzá EZT Probálni fogom mindkettőt. Kösz a segítséget
(#) Pali79 válasza András123 hozzászólására (») Jan 21, 2020 /
 
Ez is jó lehet Mach3-hoz. Az Opencncpilot kimondottan GRBL-hez készült.
(#) black1989 hozzászólása Jan 30, 2020 /
 
Üdv Fórumtársak!

Szeretnék megoldást találni a problémámra , minden segítséget előre is köszönök!

Szóval , adott egy "made in China" arduino panel + cnc shield ... A problémám pedig az lenne , hogy a servo motor nem működik , meg sem mozdul a mellékelt ábrán mutatom a cnc shield-en lévő bekötést!
kihangsúlyozom , hogy cnc shielden lévő bekötés, mert csak ott nem működik! Az arduino panelon a teszt servo programmal működik , aminek a bekötéséről megintcsak megosztottam egy képet! Tehát a servo motor működik , csak a cnc shield panelon nem akarja az igazságot! Az universal g code sender nevű progit elindítottam , és elővettem a multimétert feszültségeket mérni! Érdekes dolgot tapasztaltam , amíg nem nyomok a send gombra , addig a gnd-hez képest a cnc panelon lévő 5 v , az megvan , a z+ viszont pár milivolt (60-70mv) kb , ahogy elindítom a gkód feltöltését , elkezdenek mozogni a stepper motorok , a z+ tüskén pedig stabil 5 voltot mérek , ami szerintem nem jó ,ha megmarad 5 volton! Néha nem elkellene engednie azt a feszt pár milivolt környékére? Javítsatok ha tévednék! Köszönöm előre is a segítséget ! További szép estét!
(#) juhasz10 válasza black1989 hozzászólására (») Jan 31, 2020 /
 
Emlékeim szerint a 9-es pin az X limit nem a Z. Multival sípold ki, melyik láb hová megy.
(#) black1989 válasza juhasz10 hozzászólására (») Jan 31, 2020 /
 
Így van!! Viszont a cnc shieldet mérve, csak a z+ lábon van fesz, ami sajnos fix marad g kód feltöltést elindítva! Az x pin 60 mv környéke!
(#) Pali79 válasza black1989 hozzászólására (») Jan 31, 2020 /
 
Két dolog:
1. Az ardu 9. kimenete a cnc panel X végállás kapcsolója, tehát nem jó helyre kötötted a motort, ahogy az előző hozzászóló is mondta.
2. Multival soha nem fogsz tudni kimérni egy másodpercenként több százszor szintet váltó jelet.
(#) black1989 válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 31, 2020 /
 
Amiket leírtatok mindennel tisztában vagyok!!! Semmi köze a cnc panelhoz az arduinonak, az arduinora feltöltöm azt a servo tesztert az működik, a 9 pinen kapja a jelet, de a grbl-ről van szó!!! Ha azt töltöm fel akkor nem működik a servó!! Összeszerelős videókban mindenki a z+ pinre köti servót, nekik megy, nekem nem! Az x pinen sem megy, mivel tudom hogy a 9 láb oda csatlakozik a shielden ezért ott is próbáltam! !
Következő: »»   338 / 373
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem