Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » D flip-flop 230V-os relékkel
Lapozás: OK   1 / 2
(#) mechanikus hozzászólása Dec 10, 2006 /
 
Sziasztok. Meg kellene oldanom egy problémát, amiben a Ti segítségetekre lenne szükségem.
Ki kellene alakítani 220V-os rellékből és egy nyomógombból egy olyan kapcsolást, aminek az lenne a lényege, hogy ha megnyomom a gombot, behúz a "végrelé", és ha újra megnyomom, akkor elenged. Úgy kellene működnie, mint egy visszacsatolt "D" tárolónak, ahol a kapcsoló a clock bemenetet vezérli. Egy nyomás bekapcs, mégegy, kikapcs. Nem akarok elektronikát használni, pedig lehet, hogy olcsóbb lenne. Csak rellékkel szeretném megoldani a dolgot.
Tudnátok segíteni?
mechanikus
(#) huhuu válasza mechanikus hozzászólására (») Dec 10, 2006 /
 
van egy ötletem: régi lámpákban volt olyan fajta nyomógomb,, hogy megnyomod és bekapcsol a lámpa, ha mégegyszer megnyomod akkor pedíg kikapcsol. ezek 220-voltosak és pár amperesek, ha pedíg nagyobb amperek kellenek akkor utánna egy relé és enyi, ez a lehető legegyszerűb, szerezz egy ilyen nyomógombos kapcsolót és már meg is oldódott a dolog
(#) pbalazs válasza mechanikus hozzászólására (») Dec 10, 2006 /
 
Az nem jó, hogy egyik gombbal bekapcs, a másikkal meg kikapcs? Csak mert ehhez nem kell elektronika.
(#) mechanikus hozzászólása Dec 10, 2006 /
 
Nos! A feladat egy kissé bonyolultabb, minthogy egy kapcsolóval meg tudjam oldani. Adott egy 220V-os motor. Ennek a motornak a forgásírányát kell gombnyomásra megváltoztatnom. Ez a motor egy állványos fúrógép motorja, és most több ezer menetet kell vele bevágnom. Most úgy megy, hogy van egy pedál, amivel a szuflát adom a motornak, és van egy segédkapcsoló a foggantyúra aplikálva, amivel a forgásirányt tudom egy relé és egy kondi segítségével váltani. Ezt a segédkapcsolót akarom kiváltani egy d tárolóval. Ha megnyomom a pedált, a motor forog az egyik irányba, ha elengedem a pedált, a floppy átvált, és a következő indítás már a másik forgásirányt kapcsolná. Próbáltam lerajzolni a relékkel, három relé majdnem elég lett volna, de nem tökéletes a kapcsolás. prellezne.

mechanikus
(#) árpix válasza mechanikus hozzászólására (») Dec 10, 2006 /
 
neked egy morse érintkezős nyomógomb kell ,így tudsz két relét működtetni !
(#) Müszi válasza árpix hozzászólására (») Dec 10, 2006 /
 
Mi az a
Idézet:
„D flip-flop”
(#) árpix válasza Müszi hozzászólására (») Dec 10, 2006 /
 
ahogy "nyomkodod" a bemenetét úgy vált a kimenete 0 és 1 között
(#) árpix válasza mechanikus hozzászólására (») Dec 10, 2006 /
 
pld. így ,mondjuk az 1-es relé lehet az egyik irány (kitekerés) az mehet folyamatosan ha lelépsz róla ,a másik meg a (betekerés) mikor rálépsz .
sztem ideiglenes megoldásnak ez a legeccerűbb. :yes:

pedál.JPG
    
(#) MPi-c válasza árpix hozzászólására (») Dec 10, 2006 /
 
Hát, ha jól értem a feladat pedál le->jobbra forog; pedál fel->megáll; pedál le->balra forog; pedál fel->megáll.
(#) árpix válasza MPi-c hozzászólására (») Dec 10, 2006 /
 
ez csak egyik irányba áll le de olyan gyorsan cserél munkadarabot, hogy kitekerés után egyből mehet le.
(#) mechanikus válasza MPi-c hozzászólására (») Dec 10, 2006 /
 
Pontosan így kell működnie! Morse kapcsoló nem megoldás. Az egyfázisú motornak van egy nagyon rossz tulajdonsága! Addig nem lehet megfordítani a forgásirányát, míg meg nem áll. Tehát a motorról le kell kapcsolnom a feszültséget, a segédtekercset meg kell fordítani, és csak utána indulhat újra a tekercsen az áram. Ez most is így működik, csak klt kapcsolót kell használnom.
Ötlet?
(#) mechanikus válasza Müszi hozzászólására (») Dec 10, 2006 /
 
D Flipp Flopp
(#) Müszi válasza mechanikus hozzászólására (») Dec 10, 2006 /
 
Már értem mi fán terem a flipp-flopp
(#) Muri válasza mechanikus hozzászólására (») Dec 10, 2006 /
 
Szerintem csinálj olyan pedált, amit nyomhatsz a lábfejeddel és a sarkaddal is. Legalább nem téveszted el a forgásirányt.
(#) mechanikus válasza Muri hozzászólására (») Dec 10, 2006 /
 
komolyabb megoldás érdekel. Ahogy most működik az is jó, de a kezem az ötszázadik menet utén már görcsöl.
(#) huhuu hozzászólása Dec 10, 2006 /
 
Esetleg két pedál? az egyik az egyik irány, a másik meg a másik irány, csak amikor megállt akkor lépj rá.
(#) Mate78 válasza mechanikus hozzászólására (») Dec 10, 2006 /
 
D flip flop helyett tudom ajánlani a léptetőrelét,végülis ugyanaz,csak nem kell elektronikával bajlódnod.
Egy nyomógomb(pedál) kell hozzá,egyszer megnyomod behúz,mégegyszer megnyomod elenged.Ilyet használnak pl.nagy méretű helyiségek viágításánál,sok nyomógombot párhuzamosan kötve.Ezt lehetne kombinálni egy időrelével,amit beállítanál arra az időre,amennyi idő alatt a fúrógéped leáll,és utána váltaná a forgásirányt.
Szerintem össze lehet hozni.
(#) Tomee hozzászólása Dec 10, 2006 /
 
Azt nem érterm, hogy ha valaki relékkel visszacsatolt D (Ilyan az alap T tároló) akar csinálni akkor miért irtok hülyeségeket.
Adva van egy 230V AC vagy 400V AC-s villanymotor és azt kell meghajtani, ide nem jó az egyenáramú forgás irány váltás meg a társai.
Mindjárt kitalálok egy ilyen relés kapcsolást.
(#) mechanikus válasza Tomee hozzászólására (») Dec 10, 2006 /
 
Végre valaki megértette a problémámat!
üdv: mechanikus
(#) erobi82 válasza mechanikus hozzászólására (») Dec 10, 2006 /
 
Ha tudnál szeretni olyan lábkapcsolót ami kétállású, vagyis tudod nyomni a sarkaddal meg a "lábujjaddal" akkor meglehetne oldani impulzusrelével a dolgot.Ezt ezt egyébként váltókapcsolók kiváltására használják(juk).Aminek az a lényege hogyha váltókapcsolást akarsz pl.:egy folyosón es kapcsolni akarsz pl:5 helyről akkor egyszerűbb ilyen impulzusreléket betenni.Ehhez már nem kapcsolót hanem nyomógombot szoktak felszerelni.Igy olcsóbb is a dolog.Tehát :nyomógomb be=lámpa világít, nyomógomb ismét be=lámpa lekapcs.(a lámpa helyére természetesen a forgásirány váltó reléket kötnéd)
(#) Feri hozzászólása Dec 10, 2006 /
 
Ha jól értelmezem a témát te egy félautomata menetvágógépet szeretnél kialakítani.
Én erre a következőt javaslom.
tegyél a két végpontra végálláskapcsolót.
Ezekkel megtudod a forgáírnyt fordítani.
Egy start gombal indítod a ciklust a gép müködésbe lép,
amikor eléri a végállást megáll, ide be kell tenni egy időrelét,hogy a forgás leálljon az idő letelte után elindul a fordított irányt biztosító relé. Addig működik mig a másik vérállást el nem éri. A folyamatot a start gomb ujbolí megnyomása indítja.
(#) Mate78 válasza mechanikus hozzászólására (») Dec 11, 2006 /
 
Hali!

Egy léptető(impulzus)relével,és pár sima relével megoldható a dolog:rálépsz a pedálra,az impulzusrelé átvált,és váltóérintkezőjén keresztül elindítja a motort az egyik irányba.Lelépsz róla,az impulzusrelé marad az előző állapotában,de a motor megáll,mert a pedál megszakítja az áramkört.
Ismét rálépsz a pedálra,ekkor az impulzusrelé vált,motor elindul a másik irányba,lelépsz a pedá
lról,megáll,és így tovább. Ehhez az kell,hogy amíg a motor forog,addig nyomod a pedált.
(#) mechanikus válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 11, 2006 /
 
Mi az az impulzus relé?
220V-al kell vezérelni?
Ha igen, akkor jó lesz. A lébpedálban morzekapcsoló van. Tehát ha rálépek akkor a motorra rákapcsolódik a fázis, és elindul az egyik irányba. Amikor a pedálról lelépek, záródik az impulzusrelé vezérlőbemenetre, a relé megfordítja a segédtekercset, és amikor újra rálépek a pedálra, akkor a motor a másik irányba indul el. Ez jó! De hol lehet ilyet beszerezni, és a legfontosabb kérdés, 220-as-e a vezérlése?

mechanikus
(#) Feri válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 11, 2006 /
 
Nem tudom mennyire vagy szakember, de fehívom a figyelmedet egy kis apróságra a mtorokat nem illik csak úgy egyik forgásírányból átkapcsolni a másik irányba. Főképp nem a 230V-osakat.
(#) Mate78 válasza Feri hozzászólására (») Dec 11, 2006 /
 
Ezért kérdeztem,hogy mi a témaindító elképzelése.
Azt szeretné,ha a motor addig forogna egy irányba,amíg a pedált működteti,vagy csak egy indító/leállítójelet akar adni a pedállal.
Egyszerűbb a helyzet,ha folyamatosan nyomva tartja,ekkor úgy működne,ahogyan az előző hozzászólásomban van,azt hiszem érthetően leírtam.
Az impulzusrelé,vagy ahogy én ismerem léptetőrelé,230V-tal működik,és általában világításvezérléseknél használják.
(#) mechanikus válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 12, 2006 /
 
Mégegyszer leírom mit szeretnék. Adott egy 230V-os villanymotor, ami egy állványos fúrógép motorja. Ezzel az állv. fúr.géppel menetet kell vágnom, nem keveset. Most úgy működik, hogy ha lenyomom a pedált, a motor elindul az egyik irányba. Utána lelépek a pedál, megvár míg a mitor leáll, megnyomok egy segédgombot, ami megfordítja a segédtekercset, majd rálépek a pedál, a motor elindul a másik irány.
Azt hittem, gondoltam, hogy itt a fórumon, használható kapcsolást kapok a problémámra! Nem gondoltam, hogy ez ilyen nehéz feladat nektek! Én magam is foglalkoztam elektronikával úgy 10 évvel ezelőtt, de ha összeszedném magam, lehet meg is oldom a problémát. Lehet, hogy egy elektrotechnika tanárnak kellene odaadni a feladatot, hogy adja fel a diákjainak lecke gyanánt ézt a kérdést. (#53388) hozzászólás érti a lényeget, ezt akarom megvalósítani. RELÉKKEL!
mechanikus
(#) MPi-c válasza mechanikus hozzászólására (») Dec 12, 2006 /
 
Én, mint előttem már néhányan megint csak kapcsolóval gondolnám megoldani a kérdést. ( a kapcsolókkal aztán úgy vezérelsz relét, ahogy akarsz. Valami tárcsás kapcsoló kellene, olyasmi, ami azokban az ormótlan lámpás ventilátorokban volt, amit piacokon is lehetett kapni. Ezt egy madzagon csak huzogatni kellett és minden húzás kapcsolt - volt egy kikapcs állás és talán három fokozat. Ezt lehetne a pedállal összeaplikálni, de gondolom te inkább maradnál a pedál mikrokapcsolójánál.
(#) Mate78 válasza mechanikus hozzászólására (») Dec 12, 2006 /
 
Az 53434-es hozzászólásom szerint pontosan így működne,csak nekem az eddigi összes hozzászólásból nem derült ki az hogy folyamatosan nyomod a pedált,amíg megy a motor,vagy nem,mert nem mindegy a kapcsolás szempontjából!Csak ez nem volt világos!
Este lerajzolom és felteszem,ha még nem adtad ki a tanárnak a feladatot.
(#) Feri hozzászólása Dec 12, 2006 /
 
Ezt a megoldás talán érdemes kipróbálni.

Vegyél egy Telemechanic veérlésekben hasznáható átváltó kapcsolót ez két állású 1-2 , vagy három állású 1-0-2. Mindkét oldalra tegyél záró érinkezőt, egyik oldalt kösd össze erre megy a vezérlés fázisa.
az elmenőre kössél egy -egy 4 polusú mágneskapcsolót. Ezek elvégzik a motor forgásirány váltását.
A mágneskapcsoló a1-es pontjait kösd össze és a pedálon keresztül adj nullát neki.
Remélem érthető voltam.
Ezt a kapcsolást ha megépíted biztosan a te általad leírtaknak megfelelően fog működni.

Ebben az esetben a motor addig működik mig a pedált nyomod. Nem is szabad másképpen mert gondolni kell a balesetvédelere is.
(#) mechanikus válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 12, 2006 /
 
Szia! Várom a rajzodat!
A tanár, csak egy jó ötletnek tűnt, mert nem értem, miért nem értik meg a hozzászólók, hogy relés megoldás kell! Nem ilyen-olyan kapcsoló, lábpedál, stb. Most adott egy morzekapcsoló lábkapcsolónak, ami működik. Egy 230V-al működő "D" tároló kell! Semmi más! Ez néhány relével egész biztos meg lehet valósítani. Ezért kértem a segítséget.
mechanikus
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem