Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DMX vezérlés az alapoktól
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Simitrio hozzászólása Feb 14, 2020 /
 
Sziasztok!
Egy technikai beállítottságú ember vagyok, aki már rengeteg KIT-et összerakott, de már volnának saját ötleteim, amiket szeretnék megvalósítani DMX vezérléssel. Jelenleg a következő dolgok érdekelnének: DMX patchelés digitálisan, úgy, hogy az eszköz ki és bekapcsolása után ne felejtse el a címet, egy motor vezérlése, ami az értékek alapján más más állásokba áll meg (mondjuk rátekerek 3 méter kábelt, és a potméter 0 állásába legyen felhúzva, a poti 255-ös állásában fixen kiengedve a 3 méter, a kettő között meg arányosan megtartva).
Illetve ezen felül minden érdekel, ami a DMX vezérléssel kapcsolatos, egy baj van velem, nem tudok angolul, azokat az olvasmányokat nem tudom elolvasni.
Valamint érdekelne, hogy hogyan működne egy olyan DMX eszköz, ami mondjuk több csatornás.
Előre is köszönöm a válaszokat. *********

További szép napot

Mod: E-mailben nem kérünk választ, ez fórum.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2020
Moderátor által szerkesztve
(#) kokozo válasza Simitrio hozzászólására (») Feb 17, 2020 /
 
Ilyen kittet nem fogsz kapni.. Legegyszerűbben egy arduinoval tudod a semmiből megcsinálni.
Először is, kell egy jó nagy áttétel ami a 3m elmozdulásával arányosan teker egy potmétert. Legegyszerűbb szerintem egy több fordulatos potméter aminek tudod hogy mennyit fordul, és ehhez csinálni egy áttételt ami leosztja a 3m-t. Ebből az értékből fogja tudni az arduino, hogy hol áll a kábel. Kell egy H-hid ami kapcsolgatja a motor irányát, fel le tekerés. Ez után jöhet a dmx512. A címzés lehet dip kapcsolós, vagy előre beégetett cím. Az meg hogy hány csatornát szeretnél lefoglalni szinte mindegy, mert az első címet kell csak megadni, és az utána következők is az ardué lesznek,ez mind csak beállítás kérdése. Lehet akár 10 csatornás is. Pl 12-22 ig. lehet rá tenni lcd-t hogy lásd az értékeket, lehet rá tenni kézi vezérlést stb. A program meg csak annyi hogy a kapott címen a kapott értéket összehasonlítod a poti értékével, és ha kisebb akkor pl lefelé tekered a kábelt ha nagyobb akkor meg felfelé, ha meg ugyanannyi nem csinálsz semmit. Kész. Persze mivel semmit nem tudunk hogy mi is akar lenni ez (kb olyan lehet mint egy színházi függöny széthúzó) ezért konkrétumokat nem is lehet írni.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2020
(#) Simitrio hozzászólása Feb 17, 2020 /
 
Alapvetően konkrét tervem nincs, ez csak egy érdeklődés, mellyel elindulnék a DMX világában, de ez már segítség volt, beszerezek egy arduinot, és megismerkedem azzal is.
(#) kokozo válasza Simitrio hozzászólására (») Feb 17, 2020 /
 
Elindulni egyszerűbb lenne egy led villogtatással és fényerő szabályzással, és ha az már megy akkor lehetne tovább lépni, de ki hogy szereti
(#) wbt válasza Simitrio hozzászólására (») Feb 17, 2020 /
 
Ha van egy 16MIPS-es uC-nk, akkor azért lehet számolni is, nem áttétel... bár ki hogy szereti.
Ki=Pozicio_min+(DMX_adat* (Pozício_max-Pozicio_min) /255)
Feltéve hogy a 255 DMX adathoz magasabb kimeneti pozíció tartozik.
(#) kokozo válasza wbt hozzászólására (») Feb 17, 2020 /
 
Hogy oldod meg azt csupán számolással, hogy ha el megy az áram és elmozdul a vezeték pozíciója azt tudja majd akkor ha visszajön? Értem én hogy lehetne számolni is bármit is, csak van amit észszerűbb máshogy megoldani, nem véletlen a szervo motoroknál se enkóder van hanem poti.
(#) wbt válasza kokozo hozzászólására (») Feb 17, 2020 /
 
Félreértettél, a visszajelzés persze poti, csak nem kell (kötelező) áttétel. A 0-255 adattartomány "arányosan megtartva" hosszra írtam. Ha mondjuk változtat, akkor "kalibrálni" kell a két végpontot, azon belül arányos lesz (amennyire a visszajelző poti ADC pontossága engedi).
(#) kokozo válasza wbt hozzászólására (») Feb 17, 2020 /
 
Én az áttételt azért írtam, mivel elég nehéz lenne 270°-os potinál azt megoldani, hogy a 3 méter vezeték hosszhoz viszonyítva csak ekkora legyen az elmozdulás. Vagyis nem nehéz hanem nagy helyet foglalna 127 centis tárcsa (270°-os potival). Ha meg fel van tekerve a vezeték mondjuk 10 menetre akkor már csak 9,5 cm-es tárcsa elég ha a poti 10 menetes.
(#) Simitrio hozzászólása Feb 19, 2020 /
 
Értem, amiket írtok, vagyok kb
Akkor mondjuk azt, hogy indítok egy egyszerűbbel, mondjuk egy dimmerrel?
Az csak egy fényerő szabályzó, de mondjuk azt hogy tudom DMX vezérelhetővé tenni, csak arduinoban gondolkozzak még így a kezdetek kezdetén?
Azt hogy lehet megoldani, hogy címezhető legyen az eszköz, de nem dip kapcsolóval? Vagy maradjak még a dip kapcsolónál?
(#) kokozo válasza Simitrio hozzászólására (») Feb 19, 2020 /
 
Szia!
A címzést meg lehet oldani több módon is, de a legelterjedtebb a dip kapcsolós. Lehet fix, előre beégetett, vagy gombok nyomkodásával változtatható (fel, le enter gomb) kódkapcsolós, jumperes stb. Arduinót meg azért javasoltam, mert kezdőknek is könnyű elindulni vele, mivel rengeteg példa progam van hozzá, és ha a pénz se számít lehet hozzá venni kész dmx modult, amit csak rá kell dugni és már kész is.
(#) Simitrio hozzászólása Feb 23, 2020 /
 
Halihó!

Mindenfelé keresgettem dimmer kapcsolási rajzokat, de nem találok, amiket itt az oldalon találtam azok meg 404 not found hibával már nem találhatók... Sajnos!
Esetleg van valakinek DMX-el vezérelhető dimmer kapcsolási rajza? Köszi előre is
(#) kokozo válasza Simitrio hozzászólására (») Feb 23, 2020 /
 
(#) PHARO hozzászólása Jún 27, 2021 /
 
Sziasztok!

Tud valaki egyszerű DMX ki-be kapcsoló vevő kacsolást?
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem