Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3219 / 4029
(#) Izeg. hozzászólása Szept 14, 2018 /

Tisztelt Fórumtársak.
Egyszerű de nagyszerű kérdésem a következő: hogyan lehet 1/X függvényt megvalósítani elektronikával, programozás nélkül. (műverősítő,tranzisztor...). Tehát a Vout=1/Vin. Köszönöm!
(#) bitmixer válasza Izeg. hozzászólására (») Szept 14, 2018 /

Emlékeim szerint a Tietze-Schenk könyvben van erre elméleti útmutatás, de gyakorlati alkalmazást még nem láttam (vagy nem tudtam, hogy az ). Mindenesetre PIC-kel már én is csináltam 0-5V tartományban analóg konvertert, amellyel (programozhatóan) tetszőleges karakterisztikát, így 1/x függvényt is meg lehet valósítani 10 bites felbontásban.
(#) Petibácsi hozzászólása Szept 14, 2018 /

Üdv Urak!
Na, most elküldhettek a fenébe, mert az történt - ígértem, írok a kapásjelző adapter "szerelgetéséről" - tehát mentem és megvettem a javasolt kondenzátorokat, aztán vissza a kempingbe, elővettem a korábban kompletten összeszerelt "befőttes üvegemet", előkészítettem a szerszámokat és azért csak úgy kíváncsiságból bekapcsoltam az eddig nem működő berendezést, rádugtam a kapásjelzőt - MOST MŰKÖDIK! a fene egye meg, ezután aztán végképp nem értem a dolgot, de már nem is érdekel, köszönöm hálásan az eddigi segítségeteket, az elektronika sötét bugyrai nekem már mindörökre érthetetlenek maradnak. De mégegyszer nagyon köszönöm mindannyiótok segítő szándékát!
U.i.: azért most majd újra megpróbálom a működtetést és ha most majd nem megy, akkor ugrálok egy kicsit, hajamat már nem tépem(kevés van):....és nézek majd magam elé okosan
(#) Imi091 hozzászólása Szept 14, 2018 /

Sziasztok!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy hogyan tudnám csökkenteni a fényerejét egy pár Led karikának. 2db led karikán ~60db piros led van és 500mAh az áramfelvétele. A táp feszültsége 12V kb 3v-al szeretném csökkenteni a feszültségét, hogy látványosan csökkenjen a fényereje. Hogyan tudnám kiszámolni a szükséges ellenállást? Köszi előrre is
(#) Gafly válasza Imi091 hozzászólására (») Szept 14, 2018 /

Ha mindenképpen ellenállással szeretnéd megcsinálni, akkor valami masszivabb darabban gondolkoznék.
(#) RoliNyh válasza Imi091 hozzászólására (») Szept 14, 2018 /

Ott van a segédprogramok közt egy jó soros ellenállás számoló LED -ekhez.
De mivel 500mA -ről van szó, biztos vannak párhuzamos ágak is. Mindegyiken cserélni kell akkor az előtét ellenállást, és nem a feszültséget kellene csökkenteni ahogy te gondolnád...

Az ellenállásra jutó teljesítményt se ártana kiszámolni, mert mi nem tudjuk hogy van neked bekötve...
(#) ferci válasza Imi091 hozzászólására (») Szept 14, 2018 /

A látványos fényerő csökkentéshez ne a feszültséget csökkentsd, hanem az átfolyó áramot sacc negyedére.. Nem lineáris a fényerő az átfolyó árammal, a feszültség pedig méginkább nem. Kísérletileg állítsd be 2-3 wattos ellenállással, aztán meglátod, mennyire izzad.
(#) tbarath válasza Imi091 hozzászólására (») Szept 14, 2018 /

Én inkább PWM-et javasolnék. Egy arduino nano kb. 1000 Ft, és működik 12 V-ról. Kell még hozzá egy poti, egyik analóg bemenetre, az egyik pwm kimenetre pedig egy logic level N csatornás FET.

A programkód max. pár sor, fejlesztőkörnyezet ingyen elérhető (legálisan), és nincs szükség programozóra sem. Illetve ha nem akarod állítani, akkor a poti csak addig kell, amíg be nem állítod a megfelelő fényerőt, után a programban simán használod azt a fix értéket.

Köszönöm mindenkinek a segítséget A lehető legegyszerűbben szeretném megoldani. Akkor azt mondjátok hiába csökkenteném a Voltot?
Pontosítok Erről a Led karikáról lenne szó. A két karikának a kivezetését összekötöttem(++/--) és ide szerettem volna rakni egy X méretű ellenállást.
(#) tbarath válasza Imi091 hozzászólására (») Szept 14, 2018 /

Ugye nem közúti forgalomban közlekedő járművön akarod ezt a ****t használni?

Külön tegyél a két karikával sorba 1-1 ellenállást, aztán úgy kapcsold párhuzamosan a 2 egységet.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2018
(#) Imi091 válasza ferci hozzászólására (») Szept 14, 2018 /

Értem, mégis kb milyen értékű ellenállásokkal kísérletezzek? Vagy, hogyan tudnám kiszámolni, hogy kb milyen értékek közül válogassak?
(#) ferci válasza Imi091 hozzászólására (») Szept 14, 2018 / 1

Ha eddig 500 mA volt egy kör, akkor mérd meg a pillanatnyi soros ellenállást, ha tudod és annak 2-3-szorosával indíts. 5R6...6R8 és mérd az átfolyó áramot - ha még sok, növeld -1-2 ohmmal folyamatosan, ameddig el nem éred a sokkal kevesebb fényerőt.
(#) RoliNyh válasza Imi091 hozzászólására (») Szept 14, 2018 /

Már nem azért, de az a kis fekete henger a vezetékén, nem inverter véletlenül?

Most próbáltam ki egy 8v os tápról. Innen 70mAh volt az áramfelvétel(mind a két karikának) és jó is lenne a fényerő.
Az 500mAh is a kettő karikának a felvétele volt

Akkor 12 voltnál indíts 15-22 ohmmal...aztán növeld, ameddig nem lesz ugyanilyen a fényerő.

Köszi a segítséget Az ellenállásnál a Watt mit határoz meg?

Mennyire fog melegedni... méred majd az átfolyó áramot, rajta a feszültséget és a szorzat 3szorosa legyen, amit beraksz, mert különben forró lesz.
(#) vargham válasza Imi091 hozzászólására (») Szept 14, 2018 /

A mAh az milli Amper óra, vagyis az egy óra alatt átfolyó áramot jelenti, általában akkumulátorok kapacitásának megadáskor találkozhatsz vele.
Egy eszköz pillanatnyi áramfelvételének (átfolyó áramnak) a mértékegysége az Amper, óra nélkül.
(#) Kovidivi válasza ferci hozzászólására (») Szept 14, 2018 /

Nem tudom honnan veszed ezt a 15-22 Ohm-ot. Csak mert ki is lehet számolni: 12-8 az 4V, 70mA folyik, vagyis 4V/0.07A=57Ohm. Az ellenálláson keletkező hő pedig: 4V*0.07A=0.28W.
(#) ferci válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 14, 2018 /

Nem veszem sehonnan, hanem szemre kell neki beállítani - a neki tetsző fényerőt se te, se én nem tudjuk. Ezt ki kell próbálni, tesztelgetni.
Ja, az áram is, a watt is akkor derül ki, ha "rábólint", hogy na, ez okés.
(#) Kovidivi válasza ferci hozzászólására (») Szept 14, 2018 /

Írta, pont előtted: "Most próbáltam ki egy 8v os tápról. Innen 70mAh volt az áramfelvétel(mind a két karikának) és jó is lenne a fényerő."
(#) ferci válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 14, 2018 /

Jó, akkor legyen az jó - pont eltalálta..
Holnap meg 123 mA kell esetleg..

Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Találtam itthon egy potmétert azzal beállítottam a tetsző fényerőt és így már tudok kalkulálni egy ellenállást 17,6 Ohm-on áll a poti az átfolyó áramerősség pedig ~120mA(mind a két karikának). Egy szabvány ellenállás kell csak
(#) ferci válasza Imi091 hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

Ha ez így tényleg megfelel neked és nem találsz 18 ohmot, akkor vegyél egy 22 ohmot és 100 ohmot, kösd párhuzamba és kb. 18 ohm lesz belőlük.
De még kérdés, hogy értetted ezt: "..az átfolyó áramerősség pedig ~120mA(mind a két karikának)".
Nehogy közös legyen az a 18 ohm, mert ha az egyik karika kiesik valamiért, a másik sokkal fényesebb lesz.
(#) Peter65 válasza Izeg. hozzászólására (») Szept 15, 2018 / 1

Szia!
Régebben jellemzően analóg szorzókkal oldották meg, amikkel osztó áramkört is lehetett építeni.
Egy szokásos megoldás.
A szorzó bemeneteket (E1 és E3) fix feszültségre kötöd (pl.: +10V), és akkor az E2 bemenetre a kimeneten az 1/x függvényt kapod. Ez csak pozitív feszültségekkel működik jól.
Persze nagyon sok más lehetőség van még.
(#) mhl hozzászólása Szept 15, 2018 /

Sziasztok!
Az lenne kérdésem, hogy a LM3876 adatlapján mért térnek el a torzítási adatok, az első ábrához képest 1kHz és 20kHz-en.
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2018
(#) Bakman válasza mhl hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

Az első a frekvenciához képest mutatja a torzítást, a másik kettő a terhelés függvényében, két különböző frekvencián.
(#) nagym6 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

Az elsőnél 40W terhelésen mutatja, többinél a 40W terheléshez adódó 1KHz-en és 20KHz-en mért torzítás nem egyezik az első kép 40W 1KHz és 20KHz torzítással. Én sem értem.
(#) balint730 hozzászólása Szept 15, 2018 /

Sziasztok. 50 voltról szeretnék üzemeltetni 3-4db 1W-os power LED-et. Milyen megoldással lehetne megvalósítani?
Ellenállással fűtenék és minél kisebb fogyasztást szeretnék elérni. Step-down konverternél van egyszerübb megoldás is?
Következő: »»   3219 / 4029
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem