Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3445 / 3947
(#) proli007 válasza amitech hozzászólására (») Ápr 13, 2020 /
 
Én nem vagyok híve a túl nagy varázslatoknak és nem vagyok kimondottan erősítő építő. Ha ezzel kapcsolatos építőket és megfontolásokat keresel, akkor ott kellene tárgyalni az értőkkel.
Minden esetre nem vinném túlzásba a dolgot. Én egy 2x12V-os 16VA-es trafót választanék. Azt két diódával lehet egyenirányítani, így kisebb a feszültségesés. De ami lényegesebb, hogy a trafó középkivezetését közvetlen a GND-re lehet kötni. Ez annyiból lényeges, hogy a diódák nek kapcsolgatják másodpercenként 100-szor a trafót az erősítőre. Így nem termelnek zajt. És a trafón a hálózat felől érkező hálózati zavarok, a GND-be tudnak jutni.
Szűrésnek én 4700µF/25V-os kondit választanák, így 440mA mellett, mintegy 1V a búgófeszültség értéke. Nem tudom mennyire lényeges a stabil 12V, de egy 7812 stabival meg néhány kiegészítő kondival, nem igazán lehet mellé lőni.
A többi részemről hit kérdése. Abban én meg nem vagyok kompetens.
(#) bencebratyo hozzászólása Ápr 14, 2020 /
 
A lényeg, hogy van egy áramkör, amibe van egy relé is. Normál esetben, amikor az áramkörön 12v van nyit a relé is. Viszont van egy másik állapot is, amikor kb. 9v volt van az áramkörben, így a relé behúzó tekercsén is. De ilyen alacsony feszültségnél, nem tud behúzni (de nem is kellene neki, mert nincs rá szükség), hanem csak zúg. Olyan megoldást (a legegyszerűbbet) keresem, ami csak akkor juttatna feszültséget a relé behúzótekercsére, ha az eléri a ~12v feszül
(#) kokozo válasza bencebratyo hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Szia! lásd kép.

relé.JPG
    
(#) proli007 válasza bencebratyo hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Hello! Ha "van egy áramkör", akkor talán azt kellene megnézni és abban módosítani. Mert a 12V-os relé már 9V-on húz. De ilyenekért nem nyitunk új topikot!
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2020
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Igen, ilyeneért nem illik új topicot nyitni.
A zúgásra nem tudtam görcsöt kötni.
(#) bencebratyo válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Ez az áramkör egy autó fényszóróján belül van. A relé nem más, mint a projektorban levő tompított lámpa terelőlemezének mágnese, ami felcsapja azt, ha fel van kapcsolva a reflektor is. Az a bizonyos 8-9V körüli feszültség pedig egy PWM jel, ami a reflektor ízzón van (csökkentett fényerejű ízzó = nappali menetfény) és emiatt adna ezt a járó motor melett is hangos zúgó hangot a mágnestekercs, amiből ráadásul fényszórónként van 1db. Így nem tudom a PWM-es menetfényt használni, amíg ennek megoldása nincs meg. Remélem így érthetőbb a probléma. Nem is szeretném a mágnestekercset működtetni ebben az állapotban, mert semmi funkciója sincs, csak amikor 12 feszültség megy át rajta.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2020
(#) Peter65 válasza amitech hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
"de a szűrés a szűk keresztmetszet, itt vagyok leginkább elakadva"
Milyen szűrésre gondolsz?
(#) Gafly válasza bencebratyo hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Igen, igy már sokkal érthetőbb, és normálisabb választ is tudunk rá adni.
(#) malak hozzászólása Ápr 14, 2020 /
 
Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni egy motowell motorral kapcsolatban,a motornak van egy ledes helyzetjelzöje aminek egy 3 voltos adaptere is létezik ami 12 volt váltóáramból csinál 3 volt egyenáramot.Megis vettem ezt az alkatrészt de mivel semmilyen leirás nem volt hozzá sikerült teljesen eldurrantanom.Sajnos a motoron az elözö tulajdonos totálisan átbuherálta a vezetékezést igy nekem kéne kitalálnom hogy mi a helyes bekötése egy ilyen step down konverternek.Sajnos fotot nem tudok csinálni a kis dobozrol mert ki van öntve valami fekete szutyival.Arra rájöttem hogy már 3 vezeték megy be az elektronikába amiböl a zöld szinü a test a piros fehér vagy a bemeneti 12 volt válto vagy a kimeneti 3 volt dc mig van egy harmadik piros is ami szintén ugyanazt jelentheti.A kérdés pedig a következö vajon meglehet e épiteni olcson ezt a dobozt vagy vegyek egy ujjat és hogyan tudnám azon kimérni hogy melyik pontja a kimenet és melyik a bemenet?

és még gondoltam egy ilyesmire is de ez nem tudom müködne e 12 volt válto feszröl.

Stepdown converter

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2020
(#) vargaf válasza malak hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Idézet:
„müködne e 12 volt válto feszröl.”

Mindkét linkelt alkatrész bemenetére csak egyenfeszültség kapcsolható, váltakozó feszültségről nem működik.
(#) Epu2 válasza amitech hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Ha már ... Esetleg ha akad a ház körül 12V 1A-es trafós dugasztáp egy Skory féle stabilizátorral olcsón megoldhatod.
A 6 V-os bemenet ne tévesszen meg. Ha a MOSFET tudja Ugs terén a 30 V-ot, márpedig legalább a fele tudja, nyugodtan alkalmazhatod, persze 12 V-ra beállítva. Ha a bemeneten pár tized volttal több van, mint a kimenő feszültség, már működik. Az R4, R5 ellenállást duplázhatod, az R2-vel beállítod a 12V-ot.
(#) proli007 válasza bencebratyo hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Így egy cseppet más a gyerek fekvése. Nem azt kell figyelni mekkora a feszültség, (mert a PWM- csúcsa mindig 12V, csak Te a műszerrel az átlagot látod) hanem hogy van, vagy nincs PWM. Ha jól értem.. De illett volna tudni, hogy mekkora a tekercs áramfelvétele 2V esetén. De ez a javaslatom..
Szükséges hozzá, test és gyújtás 12V-ja is, mert egyikhez képest figyeljük a lámpa feszültségét, a másikkal tápláljuk a tekercset. Ha PWM van, vagy nincs bekapcsolva a lámpa, nem húzza meg a mágnest. (Feltételeztem, hogy a mágnes egyik pontja a testen van,)

DLRNOPWM.PNG
    
(#) proli007 válasza malak hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Hello! Nem ismerem ezt a valamit, de ha Led-et hajt, akkor inkább egy áramgenerátor lehetne feltételezni, mint egy 3V-os táp. A 3V gondolom a Led nyitófeszültsége miatt van jelölve.. De ha már kuka, miért ne lehetne szétvágni és megnézni, mi van benne?
(#) bencebratyo válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Sajnos gyujtás 12v nincs a lámpában, max a tompítottra érkező (ha fel van kapcsolva) 12v lenne.
(#) levaitamas hozzászólása Ápr 14, 2020 /
 
Sziasztok!

HDMI kábellel kapcsolatban kérdezném, hogy 10m távolságon lehet-e érezhető minőségbeli romlás?
(#) kadarist válasza levaitamas hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Szia!
Nem minőségromlás lesz, hanem csak szimplán nem lesz kép.
(#) Andralin válasza levaitamas hozzászólására (») Ápr 14, 2020 / 2
 
Nálam az asztali PC videó kimenete egy 10 m-es HDMI kábellel van körbevezetve a szobában padlószegélycsatornában a szemben lévő tévéig. Tökéletes a képe, semmi gond nincs vele.
(#) bitmixer hozzászólása Ápr 14, 2020 /
 
Srácok! Hogy lehet visszakeresni saját hozzászólásokat a különböző témákban, majd esetleg szűrni is közöttük? Nekem úgy tűnik, hogy egyesek ezt itt magas fokon művelik, de én sehogy sem tudok rájönni...
(#) Ge Lee válasza levaitamas hozzászólására (») Ápr 14, 2020 / 1
 
Meg nem mondom mert már nincs, de nálam is vagy 5 de inkább 10 méteres HDMI kábel ment a TV-hez a PC-ből és tökéletes volt.
(#) lelkes amatőr válasza bitmixer hozzászólására (») Ápr 14, 2020 / 1
 
user:"felhasználónév" kiválasztod a (hozzászólás keresése)
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2020
(#) proli007 válasza bencebratyo hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Ezt sejtettem, de nem tudom mekkora a tekercs áramigénye, valamint a PWM freki/kitöltés, Mert a szükséges tárolást ez alapján lehetne kiszámolni. De esetleg megoldható, ha a lámpa feszültségből egy diódával táplálod az áramkört, és egy 100µF-al szűröd a tápot. Akkor nem kell külön 12V.
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Nekem is az jutott az eszembe, hogy meg kellene mérni a tekercs egyenáramú ellenállását, illetve reménykedni, hogy elenyésző többlet terhelést okoz a lámpa mellett...
(#) webinas hozzászólása Ápr 14, 2020 /
 
Sziasztok!

'87-es Magyar gyártású 2700µF és 4700µF 63V kondenzátorok használhatók még?
Most rakok össze egy tápot és abban használnám fel valamelyiket, vagy inkább vegyek újat?
Eléggé termetes darabok.
(#) reloop válasza webinas hozzászólására (») Ápr 14, 2020 / 1
 
Szia! A labortápom most kapott új, karcsúbb dobozt, átvizsgáltam ebből az alkalomból. Az elkók gyártási éve 1975, a néveleges 2200 µF helyett 2700 µF kapacitásúak. Sajnos hely hiányában félre kellett őket tennem, de a frissen vásárolt 4700 µF-en csak 4300 µF-et mérek.
(#) Epu2 válasza webinas hozzászólására (») Ápr 14, 2020 / 1
 
Tökéletesen jó lehet, de az első bekapcsolás előtt formázni kell, hogy ne legyen zárlatos. A határfeszültségig 5...20 mA.
(#) proli007 válasza webinas hozzászólására (») Ápr 14, 2020 / 2
 
Hello! A régi "zöld kabátos magyar kondik" nem voltak jók. A kékekkel nem volt gond anno. De abban az időben -10%..+100% volt a tűrés. Ez manapság inkább -10%,,+0% között van. Főleg a látszólagos helytakarékosság miatt. A régi kondit egy ellenálláson keresztül kell feszültségre kötni és formázni. Ha jó és az áram közel nullára csökken, akkor fog még szolgálni. Persze meg kell vizsgálni, hogy nem látszik-e a sóként kiült elektrolit valahol, mert akkor kuka. Meg "értékes" kondival érdemes foglalkozni. Kis kapacitásúval aligha. A minap is cseréltem szobabicóban kondit, egy fia kapacitása nem volt az 1000µF/35V-os kondinak. Még a 12V-os stabit is magával vitte, mert minden félperiódusban visszafolyt a stabin az áram. Tehát még kártis tud okozni a vacak kondi..
(#) kadarist válasza webinas hozzászólására (») Ápr 14, 2020 / 3
 
Szia! Én gyakran használok nyolcvanas években gyártott kék MM elkókat, teljes megelégedéssel. Az teljesen normális ezeknél, ha nagyobb kapacitást mérsz rajtuk. Verhetetlen termékek.
(#) menyus válasza Epu2 hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Ez a formázás is új nekem... Nemrég a cégtől hazahoztam egy elég jó kis labortápot mert leselejtezték. Hibás volt. Kicseréltem benne a nagyobb puffereket, és jó lett. Viszont néha bekapcsoláskor leveri a 10A es kismegszakítót is. 50V / 5A es táp, én a trafójára gondolok mint "hibára", mivel nem hagyományos hanem toroid trafó van benne. Szerintem bekapcsoláskor túlságosan "megrántja" a hálózatot. A biztit simán elsőre visszakapcsolva gond nélkül működik a táp. De lehet az elmaradt formázás miatt döglődnek a pufferek? 63V 4700µF van benne 2 db ezek lettek cserélve, és + pár kisebb 2200µF os és még jó pár még kisebb, de azok nem lettek cserélve. Mivel a nagy kondik cseréje megoldották az alap problémát nem cserélgettem meg méregettem tovább.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2020
(#) Bakman válasza menyus hozzászólására (») Ápr 14, 2020 / 2
 
Maga a toroid trafó miatt kapcsol le a kismegszakító. Lágyindítót kell raknod elé, lásd itt: Bővebben: Link.
(#) proli007 válasza menyus hozzászólására (») Ápr 14, 2020 / 3
 
Így van, lágyindító kell. De egy tápban még ennyi sem kell, mint ami a cikkben van. Elég egy 24V-os relé, egy előtét ellenállással, amiről a puffer feszültségén behúz és egy nagyteljesítményű ellenállás, amit rövidrezár.. De az is lehet, hogy csak az automatát kell lecserélned, mert ha csak 10A-es, elég régi lehet és elfáradt..
Következő: »»   3445 / 3947
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem