Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elmozdulás mérése
 
Témaindító: feri2, idő: Szept 20, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 6
(#) feri2 válasza kobold hozzászólására (») Szept 27, 2009 /
 
Lehet hogy egy kicsit túl lihegtem az udvariasságot bocs.Eztán jobban vigyázok.Igazad van mindig az elején kell kezdeni. Szét nézek és átgondolom mi legyen a jeladó.
(#) feri2 válasza Medve hozzászólására (») Szept 27, 2009 /
 
Igen elég kevés ismeretem van ebben a témában.Tehát ahogy mondod el kell mélyülnöm.
(#) feri2 válasza kobold hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Mit szolnál a tintasugaras nyomtató mágnes szalagos részéhez.
(#) kissi válasza feri2 hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Hasonlón gondolkodtam én is a témával kapcsolatban, de én csak optikai leolvasós nyomtatókkal találkoztam eddig, az meg szerintem nem jó egy poros műhelybe... !
Milyen nyomtatónál találkoztál mágnesszalagos jeladóval?

Steve
(#) karpi hozzászólása Szept 28, 2009 /
 
A tolomeronel is"digitalis skala" szamol , impulzusokat .Vagy forog egy kis impulzusado ami mondjuk 360 impulzust ad egy fordulaton , vagy hosszaba van az impulzusado ami lehet magneses vagy optilkus.Regi HDD-ben lattam optikus megoldast .Egy foliara voltak vekony csikok nyomtatva .A magneses ugyanigy adna az impulzusokat egy leolvaso fejnek .Mind a kettot lehet "linearis " megoldasal is .
(#) karpi hozzászólása Szept 28, 2009 /
 
Most jut eszembe miutan magittam a kavet , egy potenciometert kell "mukodtetni" es egy Ohm merovel "kijelezni".
(#) feri2 válasza kissi hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
A hétvégén egy HP nyomtatóba néztünk bele.
Ott láttam ezt a szalagot.Most nem tudom hogy mágnes-e vagy csak csíkok vannak rá víve de van egy optikai része is. Ennek négy kivezetése van.Hogyan tovább azt nem tudom.
(#) feri2 válasza karpi hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Nem rossz ötlet ez sem.De a potinak egy komoly áttétel kell.Nekem 160mm kell hogy mozogjon.
(#) mpisti válasza feri2 hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Szia feri2!
Elnézést kell kérnem tőled, kissé megfeledkeztem az ígéretemről . Most dolgozom, de holnap délelőtt meg fogom nézni a mechanikus ketyerét. Hogy működik ez a szerkezet? Úgy,hogy van egy spirál, ami az emelést végző tengely végén lévő furatba van rögzítve. A kijelző pedig ennek a tengelynek az elfordulását mutatja. ' körülfordulás mutatóval, a több körülfordulás pedig kerekes számlálóval, mint a km órában.
(#) kobold válasza kissi hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
A száraz por problémája megkerülhető, legalábbis jó eredménnyel. A mérőléc előtt mozgó "olvasófej", ha az optikai módszernél maradunk, ellátható két filc-csíkkal, amik a fej előtt és mögött törlik a léc felületét. Hasonló elvű tisztítást szerszámgépeknél már láttam, évente ha egyszer ki kell takarítani belülről.
(#) mpisti válasza mpisti hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Szia Feri!
Ez az a szerkezet a mellékletben,amit korábban említettem.

méro.pdf
    
(#) Medve válasza feri2 hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Optikai lesz, legalábbis a C2124-es számú. 1mm-re kb 8 sáv eshet. Ám a legnagyobb baj, hogy ez inkrementális. A négy kivezetésen a megvilágítást és a két fél osztással eltolt fotodiódát vezették ki.
A potméteres megoldásnál egy többfordulatú potiban gondolkodj, amit a rádiókban alkalmazott skálahúrhoz hasonlóan használsz. (ld melléklet)
mpisti: Ott a pont: mérőóra! Csakhogy be lehet-e szerezni legalább 160mm-es löketűt??? Általában a 30mm megállítja ezeket és ha digitális, -merthogy az kell,- akkor ugyanolyan hátrányokkal rendelkezik, mint a legelején említett tolómérő.
(#) mpisti válasza Medve hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Ez a típus,aminek a fényképét feltettem, 9999cm-ig képes elmozdulás mérésére. Annyi az egész gond,hogy a felbontása 0,1mm.(egy osztás)nem tudom, ez kielégíti-e Feri igényeit.
(#) Medve válasza mpisti hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Nagyon király, de minek az elmozdulását méri ez a műszer? Száz méteres a tapintója?
(#) mpisti válasza Medve hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Mint már korábban írtam, ez úgy működik,hogy egy spirál megy ki belőle a hátsó oldalán(a fényképen a kék színű cső)és ez a spirál az emelést végző hajtómű tengelyének a végébe volt egy furatba rögzítve az eredeti alkalmazásánál. A tengely egyszeri körülfordulása 10mm-t emelt ,azaz a mutató egyszer fordult körül. Egy osztás 0,1mm mint ahogy a fényképen is látszik.Ha olyan áttétellel dolgozik, ahol egy körülfordulás csak 1mm magasságváltozással jár(pl. 1mm menetemelkedésű orsó)akkor a felbontása 0,01mm lesz. Azaz a forgó mozgással járó méretváltozást teszi számszerűen értelmezhetővé.
(#) Medve válasza mpisti hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Ó bocsánat :hide: vissza kellett volna olvasnom kissé.
(#) mpisti válasza Medve hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Semmi gond, csak úgy látom,hogy akinek felajánlottam, már talált valami megoldást. Mert másképp néha ellátogatna a fórumra.
(#) Medve válasza mpisti hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Ahogy visszaolvasok, elhangzott minden szóbajöhető a részünkről. Reakció már kevésbé volt.
(#) Medve hozzászólása Szept 30, 2009 /
 
Megfigyeltem egy dolgot a tolómérő bekapcsoláskori nullázásával kapcsolatban: Ha beállitom pl 20mm-re, és hagyom , hogy magától kikapcsoljon, amikor ujra bekapcsolom, akkor egy pillanatra felvillan az előző 20mm, aztán nulláz!! Tehát emlékszik ő rá, és csak egy beállítás kérdése lehet ez a nullázódás.
(#) karpi válasza feri2 hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Letezik keszen atteteles potmeter , nekem pld. van egy radiobol a hangolo feszultseget allitotta.Na meg vannak "helipot"-ok 1:10 "attetellel" .Azonkivul talan lehetne egy Weathson hidat hasznalni es egy ellenallashuzal kifeszitve legyen a "potmeter" es ezt figyelni ,De kell mukodjon egy szimpla aramgeneratorrol taplalva az ellenalas szalat es a "cursor"-rol egy "voltmero"-vel figyelni a potencialt.
Minel egyszrubb annal robusztussabb es megbizhatobb.
(#) feri2 válasza mpisti hozzászólására (») Okt 1, 2009 /
 
Még mindig keresem a megoldást.Csak az van hogy minden áron digitális kijelzővel szeretném.
(#) feri2 válasza karpi hozzászólására (») Okt 1, 2009 /
 
Így igaz minél egyszerűbb annál megbízhatóbb.
(#) trooger84 hozzászólása Okt 1, 2009 /
 
Üdv.
Akkor mi lenne, ha már az elején említett dig.tolómérőt szerelnéd fel úgy, hogy az egyik fele oldható legyen.
Mikor bekapcsolod letolod nullára, ha szerencséd van méri is a távolságot, amit megjegyzel, hogy mikor nullázás után visszateszed a helyére a csúszkát ugyan annyit mutat-e a kijelző.

Szerintem ha digitális útmérésben gondolkodsz, mindenképpen szükséged lesz egy ilyen referencia pontra állásra.
Mondjuk ha analóg módon méred akkor is sokat kell ellenőrizni.
(#) trooger84 hozzászólása Okt 1, 2009 /
 
Vagy mit szólnál egy olyanhoz, hogy egy rudat szerelsz egy szögadóra, és a rudat egy rugó nyomná a megfelelő felülethez.
Akár a produktumot is mérhetnéd vele. Főleg ha egy görgőt is szerelsz rá.
És mondjuk a szögadót helyettesítheted, egy kódtárcsával, csak akkor, majd megint nullázni kell, de így egy mozdulat az egész. Csak hát a felbontás... mert gondolom az egérből kiszedett tárcsa nem lenne túl jó alapesetben.
(#) kissi válasza feri2 hozzászólására (») Okt 1, 2009 /
 
A 4 kivezetés egy optikai vevőegység kivezetései, melynek a dokumentációját meg lehet találni. Szerintem egy ilyet, vagy más inkrementális jeladót ( akár léptetőmotort használni jeladóként) és egy PIC-et alkalmazva megoldható a mérés és az utolsó pozíció tárolása is!

Steve
(#) feri2 válasza trooger84 hozzászólására (») Okt 1, 2009 /
 
Persze ezek mind jó és elfogadható dolgok.Viszont az én el gondolásom az hogy a kijelző kb. szemmagasságban lenne a gépen elhelyezve.
(#) feri2 válasza kissi hozzászólására (») Okt 1, 2009 /
 
Szia kissi
Hol lehet megtalálni a dokumentumot és mit kell néznem rajta.A PIC-be meg megint segítségre szorulok.
(#) feri2 válasza feri2 hozzászólására (») Okt 11, 2009 /
 
üdv mindenkinek!
Elég régen jártam itt.De addig legalább eljutottam odáig hogy össze hoztam a jeladót.Ami egy optokapu és egy perforált tárcsa.Az asztallap függőlegesen mozog mig a tárcsa köbe forog az optokapuban. Most jönne az elektronika.
(#) Medve válasza feri2 hozzászólására (») Okt 11, 2009 /
 
Van egy nagyon hülye ötletem, ha nem akarsz picelni, az impulzusok számolására használhatsz egy számológépet. Olyat, amit az üzletekben, vagy irodákban használtak. Fluoreszcens a kijelzője, és a konstans beírása után, a + gomb növeli, a - gomb pedig csökkenti az összeget. Ezt a két gombot kell rákötni az "enkóder dekóder" áramkörre. Apropó, iker optokaput használtál? Mert az irányérzékeléshez az kell!
(#) feri2 válasza Medve hozzászólására (») Okt 11, 2009 /
 
Nem hinném hogy hülye ötlet lenne ez.Már csak azért sem mert nem vagyok jártas a pic-ben.Ha működik nekem megfelel.Vajon hogy néz ki egy ilyen számológép.Még akkor csinálni kell egy dekódert is.Mi az hogy iker optokapu? Amit attak a boltba az egy alkatrész,középen van hely ahol forog a tárcsa.Van két-két kivezetése. Vagy kettő kell belőle?
Következő: »»   2 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem