Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fáziseltolódás transzformátorban
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Szurkee001 hozzászólása Aug 10, 2022 /
 
Kedves Fórumtársak!
Szeretnék segítséget kérni a következő témában: Van-e fáziseltolódás egy 50Hz-en működő, hálózati, egyfázisú transzformátor egymástól galvanikusan elválasztott primer és szekunder tekercseiben? Tehát mennyire van szinkronban a primer és a szekunder tekercs árama egymáshoz képest? Ha nincs, mennyire nincs? Mitől függ, hogyan mérhető, számolható?
(#) Gafly válasza Szurkee001 hozzászólására (») Aug 10, 2022 / 1
 
(#) antiktelefon válasza Gafly hozzászólására (») Aug 10, 2022 / 3
 
Ez itt a DY DD YY YD 3 fázisú trafókra vonatkozik és s szekunder 180 fokos forgatásával szórakozik.
Amire ő gondol az a meddő hatásos látszólagos háromszög (teljesítmélnyre, de áram alapján is)
De kérdés a trafó induktivitása, dc ellenállása.
Üresjárat, rövidre zárt, névleges terheléssel van lezárva?
A terhelés komplex impedanciája stb.
Ha a trafó modelljét felrajzolod és a terhelést akkor az rlc tagokkal ki lehet számolni az impedanciát és abból felvenni az áram fázorokat.
50. oldaltól ott vannak a trafó helyettesítővázlatok
Jó nagy pdf, nekem könyv alakban megvan, ha elején kezded, minden alap számítástól benne lesz a fázoros ábrázoláson át, de azért nem árt, ha szereted a komplex számsíkot és tudsz számolniimpedanciát.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2022
(#) Gafly válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 10, 2022 / 1
 
Már azt hittem, hogy a klasszikus 0 <-> 90 fok hitvita.
(#) compozit válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 10, 2022 / 1
 
Megy ez komplex számsík nélkül is, csak fel kell rajzolni a vektorábrát, onnan már csak a szögfüggvényeket kell tudni jól használni.
(#) antiktelefon válasza compozit hozzászólására (») Aug 10, 2022 / 1
 
A vektorábra az a fázorábra, ami egy komplex számsík, a Re és Im tengelyeken a vektor koordinátáit a komplex számok adják. Ha van egy random négypólusod, ránézésre hogy veszed fel a vektorokat? (Maximum szétválasztod a Re és Im tagokat és külön x y koordinátaként kezeled, de ugyanazt csinálod, csak több számítással)
Ha van valami trükk, érdekel, ha a vektorok fel vannak rajzolva, onnan már valóban komplex számokként és koordinátageometriával meg szögfüggvényekkel is ki lehet számolni, vagy saccométerrel ránézel a vektorokra és azt mondod hát ez elfogadhatóan kis szög De addig el kell jutni.
(#) Skori hozzászólása Aug 10, 2022 / 1
 
- Van fáziseltolódás, de nem túl nagy mértékű
- A fázistolás mértéke függ a trafó paramétereitől és a terhelésétől.
- Elsősorban a trafó szórási és mágnesezési induktivitása miatt létrejövő impedanciák, a trafó veszteségei, és a terhelés tulajdonságai (ohmos, induktív, kapacitív), és a terhelő áram nagysága, vagy inkább a terhelő impedancia és a trafó impedanciáinak a viszonya ami meghatározza.
- A teljes körű válasz tankönyvnyi lenne, pontosabbat pedig csak akkor lehetne írni, ha a kérdés is lényegre törőbb, és pontosabb lenne, esetleg a tényleges ok. ami miatt ezzel foglalkozni szeretnél...
(#) compozit válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 11, 2022 / 1
 
Úgy, ahogy írtad. Egy négypólus legyen mondjuk egy LCR kör. Hátulról indulva fel lehet rajzolni a kimeneti feszt, kimeneti áramot, az egyes elemek feszültségét, áramát, ezután fel lehet rajzolni ezek összegét, stb. Utána már ott van szemléletesen, a vektorábra.
Csak szemlélődni szoktam használni, a működés megértéséhez, nem nagyon kellett semmit kiszámolni, a szimulátor kiszámolja, ha nagyon szükséges.
(#) Szurkee001 hozzászólása Aug 11, 2022 /
 
Mindenkinek köszönöm a válaszát és a szakirodalmat!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem