Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Minden, ami modell
 
Témaindító: H.Viktor, idő: Nov 28, 2007
Lapozás: OK   89 / 89
(#) webinas válasza kistee hozzászólására (») Szept 28, 2020 /
 
Igen.
(#) kistee válasza webinas hozzászólására (») Szept 28, 2020 /
 
Sebességszabályozás nem kell? Van itt egy ESC, ami azt is tudja. Igaz PIC-es. Én megépítettem a FET-es verziót, működött.

Ha a PIC felprogramozása probléma, biztos segít valaki a környékeden...
(#) Kovidivi válasza webinas hozzászólására (») Szept 28, 2020 /
 
Egy szabványos ESC nem felel meg?
Ha nagy áramokról van szó, a relé be fog égni. Irányváltásnál egyébként is meg kellene várni, amíg a motor leáll (le kellene fékezni esetleg), majd ezután, szépen, fokozatosan emelni a motor kapcsain a feszültséget, ellentétes polaritással. Ha csak így, egyik irány, majd másik irány váltasz, a reléid nem fognak sok kapcsolást kibírni. Miért nem írod inkább le, hogy konkrétan mit szeretnél, mihez, mekkora teljesítmény, mekkora feszültség kell, miről szeretnéd mindezt irányítani, stb.?
(#) webinas válasza kistee hozzászólására (») Szept 28, 2020 /
 
Polaritás váltás kellene, nem fordulatszám szabályozás.
(#) webinas válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 28, 2020 /
 
Nekem tulajdonképpen egy izmosabb RC szervó elektronika kellene.

A probléma, hogy jelenleg egy DC motor polaritás váltása nincs megoldva úgy, hogy közvetlenül a távirányítóról lehessen irányítani. Úgy mintha az egy szervó lenne.
Persze meg lehet csinálni különféle praktikákkal, pl szervóval kapcsolót/kapcsolókat kapcsolgatni, vagy reed relével, vagy egyszerűen betenni egy szervót a motor helyett, de a szervó nem ad le akkora fordulatszámot amennyi kellene esetenként.

Ha csak egy 5V-os néhány miliamperes motort szertnék működtetni, akkor semmi gond, mert a szervók most is azt csinálják, csak ki kell szedni az elektronikát és máris meg van oldva a probléma.
De ha én egy izmosabb motort szeretnék meghajtani, akkor már gondba vagyok.

Persze, meglehetne oldani egy irányváltós ESC-vel is, csak hát nem mindegy, hogy néhány ezer forintból oldod meg a problémát, vagy néhány százból.
Meg véleményem szerint egy célelektronika látványosabb, gazdaságosabb, és hely és súly (repülő, heli) takarékosabb lenne lenne mint bármi egyéb.

Persze, lehet hogy én vagyok rosszul bedrótozva.
(#) kistee válasza webinas hozzászólására (») Szept 28, 2020 /
 
Amit belinkeltem, az egy szabályos polaritásváltós, fordulatszámszabályzós ESC. Szerintem neked az kell.

De ha elárulnád, hogy konkrétan mit akarsz vele csinálni, lehet, hogy egy csomó időt megspórolnánk...
(#) kistee válasza webinas hozzászólására (») Szept 28, 2020 /
 
Ha meg lehet oldani irányváltós ESC-vel is, akkor miért nem azzal csinálod? Olyant vehetsz készen is, de magad is megépítheted a fentebb belinkelt leírás alapján.

Apropó: repülőre, vagy helire hová kellhet irányváltós ESC?
(#) Gafly válasza kistee hozzászólására (») Szept 28, 2020 / 1
 
Idézet:
„Apropó: repülőre, vagy helire hová kellhet irányváltós ESC?”

Felszáll/leszáll.
(#) Kovidivi válasza webinas hozzászólására (») Szept 28, 2020 /
 
"szerint egy célelektronika látványosabb, gazdaságosabb..." - teljesen igazad van, ha ezt te meg tudod csinálni, akkor oké. Ha másoknak kell ezt megtervezni, az már más dolog. Konkrétabban: neked egy pici AVR kellene meg egy H-híd FET-tel, akár smd-ben, de hogy ezt ki fogja neked leprogramozni? Akkor már inkább egy ebay-es kefés szabályzó 1200 Ft-ért (3.60$ a legolcsóbb 20/30A-es). Bővebben: Link
Nem hiszem, hogy pár száz Ft-ból akár csak a relét meg tudod venni...
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2020
(#) kistee válasza Gafly hozzászólására (») Szept 30, 2020 /
 
Basszus, tényleg!
(#) sszasza hozzászólása Nov 12, 2020 /
 
Sziasztok, Pololu3204 és 4844 kismotorban fogaskerék törés történt, 5 példánynál is. Pololu nem forgalmaz külön fogaskereket.
Adatok: fém kettős fogaskerék, 2mm tengelyen forog. 22fog/10fog, modul 0.4. A 22es koszorú 2mm vastag, a 10-es 4.4mm (az egész fogaskerék tehát 6.4mm magas)
Nem tudtok ilyet, külön fogaskereket, vagy valami olcsóbb szervót, bármit, amiből átszerelhető lenne? Modellboltokban sokat kerestem, leveleztem, de csak nagy marketing szöveg van, eredmény semmi.
(#) webhifi hozzászólása Nov 16, 2020 /
 
Sziasztok!
Adott egy etetőhajó.

CH4
ON OFF csatornán
4db LED diódák folyamatosan világítanak ON állapot szerint a képen látható közbeiktatott elektronikán keresztül.

CH5
ON OFF csatornán
annak ON állásban etetőhajó "rekesze" kiürül egy szervómotor vezérlése által a LED diódák villogni kezdenek mindaddig amedig a csatorna OFF állapotba nem kerül. CH4 csatorna ON állapot esetén CH5 ON állapota felülíródik azaz a folyamatos világítás helyett villogó fényjezés látható.

A CH5 csatorna szervómotorját mechanikai "állapotfigyelésse" nem látták el

CH4 csatorna OFF állapot esetén CH4 ON álláskor természetesen csak villognak a LED diódák mindaddig ameddig OFF állapot nem lép fel újra ezen csatornán.

Jelenleg e képen látható elektronika oldja meg a kapcsolást. de nem tudom hogyan és mi lehet ennek a kapcsolásnak a lényege.

Köszönöm a segítséget.
(#) Kovidivi válasza webhifi hozzászólására (») Nov 16, 2020 /
 
Mi a kérdés? 100%, hogy egy mikrokontroller dolgozza fel a PWM/vevő jelét.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2020
(#) attila1 hozzászólása Márc 6, 2021 /
 
Sziasztok! Tudom,hogy nem éppen ide vágó,de nem találtam ennél alkalmasabb topikot...Kérdezném,hogy a képen látható H0-ás méretű vasút elemek,mozdony,kocsik,sín,váltó mennyit érhet kb? Egyben szeretnék megválni tőlük.Köszönöm előre is!
(#) BigFace32 hozzászólása Jún 26, 2021 /
 
Sziasztok.

Egy flysky vevőhöz lenne szükségem egy jót egyszerű dimmerre. LED fényerőt szeretnék szabályozni. 2S akkupakk van az etető hajóban és van egy szabad csatornám, amire egy fényszórót szeretnék biggyeszteni, viszont ennek a fényerejét szeretném állítani.

Külön extra lenne, ha ez a vezérlő a végén a lednek megfelelő feszültséget adná ki magából és ugye attól lefelé, így valósítva meg a dimmerelést. 3,4V a max, ami a led-nek jó és olyan 1-2A jó lenne, ha átférne a rendszeren.

Nem tudom, mennyire volt érthető amit írtam?!

Egy natúr kefe nélküli esc-n is gondolkodtam, talán működne a dolog, annyival megspékelve, hogy megcsapolnám az akkut 1S ágról és arról táplálnám, de ez a megoldás annyira nem szimpatikus, ugyanis 20A a legkisebb, amit idehaza kapni.
(#) kistee válasza BigFace32 hozzászólására (») Jún 26, 2021 /
 
Ehhez inkább egy kefés motorhoz való ESC kell és a LED-et kell illeszteni a kimenethez. 1-2A szerintem túl sok bármilyen LED-nek.

De lehet, hogy gyáriban is van ilyen, csak még nem hallottam róla.
(#) Kovidivi válasza BigFace32 hozzászólására (») Jún 27, 2021 /
 
Másik megoldás: teljesítmény ellenállás meg hozzá szervó. Mint a régi mechanikus motor szabályzók, ott mondjuk csak pár fokozat van.
(#) Ódenka hozzászólása Jún 27, 2021 /
 
Ezt régóta készítem, izzításhoz, kefés motor PWM szabályozáshoz (füstölő pl) LED vezérlés - utánégető imitáció, stb.
(#) Robi hozzászólása Márc 8, 2022 / 1
 
Sziasztok!
Ha valakit érdekel, csináltam egy Arduino-s programot, amivel tableten vagy PC-n lehet vezérelni a váltókat. Egy ESP8266 alapú board kell és egy vagy több PCA9685 pwm vezérlő szervókhoz. Térképen vannak elhelyezve a váltók, és bökni kell egyet hogy váltson. A felület személyreszabható, minden váltóhoz egyedi értékek adhatóak meg a felületen.
Bővebben: Link
Következő: »»   89 / 89
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem