Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transmission Line hangsugárzó építés
Lapozás: OK   8 / 8
(#) katicabogar hozzászólása Nov 15, 2021 /
 
Sziasztok,
Végigolvastam a topikot.... itt azért vannak félreértések. Egy kicsit segítenék annak, már ha valakit érdekel, hogy mi is lenne a lényege ennek a transmission line dolognak.
Azt nyilván mindenki sejti, hogy ugye a mély hangoknak a kiemelésére jó, egyrészt frekvenciába + hatásfokban = dupla haszon. ( pl. a világ legjobb hangszórójából, ami 15HZ-től 96dB-t nyom, minek variálni ilyen marhaságokkal, csak a gond van vele a csipogó is halkabban fog szólni, az is vacakabb ennél )
Nézegettek régi képeket, ilyen TV-s ovális xarokból csináltak leginkább ilyesmit...
Na és akkor, hogy néz ki egy ilyen: mint egy pumpa... húzogatod belül nehéz, kifelé semmit nem csinál...... ( mély hangoknál vagyunk, hosszan kell tolni, ha csak kicsit toljuk ide-oda gyorsan ott a pumpa belül sem csinál semmit, vagy legalábbis nem többet, mint kívül )
És akkor pumpa elven növeljük a hatásfokot... van egy hangszórónk amikek a membránja mondjuk 100grammos... azt ráncigálja az erősítőnk ide-oda.. az meg tologatja a levegőt maga előtt, az meg jó ha van 1 gramm ... jó 1%os hatásfok, de ez van.... Na berakjuk egy csőbe, hogy ne majdnem szabadon járjon.... máris 100 gramm levegőt fog mozgatni.... 2szer annyival jobb a hatásfoka, a cső végén 2szer nagyobbat szól....
Na és akkor itt a quarter length félreértés, egy kis kitérő... az nagyon nem oldja meg, hogy ugyanolyan fázisba jöjjön ki a hang a lyukon, mint a hangszóró elején, csak pont negyed fázisban lesz eltérés, még mindig egymás ellen dolgoznak. De a fentiekből már kiderült, hogy mi nem is akarjuk elölről hallgatni a hangszórót, ott inkább jobb lenne ha nem is lenne, de nem zavaró, mert mondjuk 25%-al gyengíti is ráadásul a hangot, mert ellenkező fázisban van... de éppen az előbb nyertünk annyit, hogy 2szer hangosabban szól a hangszórónk(a lyukon ).
És mit nyertünk még? hát ugye a hangszórónk berezonálási frekvenciája pont a fele lett, mint volt, mert 100gramm helyett 200gramm amit rángat ide-oda , ezt látja.
Na egyenlőre ha lesz érdeklődő, akkor folytatom, mert az élet nem ilyen egyszerű, de már valahol tartunk.
Azt mindenesetre már látjuk, hogy itt a hangszórónk hátrafelé dolgozik azt hallgatjuk, és ha elgondolkodunk a hangszórónk kúpos alakján, az formailag úgy van kiképezve, hogy előrefelé toljon, hátra húzzon, így van a membránnak mechanikai stabilitása, akkor miért nem fordítva építik be? Ennek egyszerű magyarázata, hogy bazi hülyén nézne ki, hiába jobb nekem sem kéne.
(#) katicabogar válasza katicabogar hozzászólására (») Nov 15, 2021 /
 
Na azért még, annyit ha nem lenne érdeklődő a "Quarter Wavelength"-el kapcsolatban, hogy ugye előbb próbáltunk meg berakni 100 gramm levegőt a hangszóró elé, na de hogyan? Hát ráhúztunk egy ugyanakkora csövet, mint a hangszórónk, hogy azt tologassa maga előtt, és itt jön be az, hogy egy idő után ha a frekvenciához képest hiába hosszú a cső, már nem látszik a hangszórónak az előtte lévő levegő tömege.... kb. erre vonatkozik a negyedhullámú cső megnevezés...., hiába toljuk a cső hosszat, az már nem segít rajtunk, nem csak a legjobb, de a legvacakabb hangszóróknak is meg van a maga határa.
De az ember ravasz, szereti a mélyeket, mit lehet még variálni?
- Szűkítsük a csövet! Nő a nyomás a csőben, a hangszóró nagyobb terhet lát maga előtt. Amúgy is jó ötlet eddig volt egy sima csövünk, nyitott véggel.... az meg ha nem is furulya, mert pont az ellenkezője, de egy furcsa hangszer. Vagy inkább tágítsuk? Ez itt a kérdés. Melyik mire jó?
Következő: »»   8 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem