Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kivezérlésjelző, de nem LED-ekkel
 
Témaindító: seedz, idő: Nov 15, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   23 / 23
(#) proli007 válasza Janszi hozzászólására (») Ápr 1, 2020 /
 
Az más.. A működése ott van leírva, amit Gafly belinkelt. Sajnos két egyforma tranyó kellene hozzá, azonos szubsztráton, hogy azonos hőfokon legyen.
- Ha van két azonos felépítésű (karakterisztikájú) tranzisztorunk, akkor azonos bázis emitter feszültségre azonos bázisáram fog folyni.
- Ha az áramerősítésük és hőfokuk) is egyforma akkor a kollektoráramuk is egyforma lesz. IC=IB*béta
- Tekintve hogy a jobboldali tranyó kollektoráramát egy ellenállás állítja be a tápfeszből (így az állandó), a bázis kollektorba való visszacsatolásával, épp a kollektoráramhoz szükséges bázisfeszültség fog beállni.
- Így a baloldali bázisárama is azonos lesz. Ami azt jelenti, hogy a két kollektor árama egyenlő lesz. A kollektoráram viszont kevésbé függ a kollektor feszültségtől. Így a baloldali tranyó állandó árammal fogja kisütni a kondit, bármekkora is annak feszültsége. (Persze adott határon belül és némileg azért változik. De ez a változás megnézhető egy tranyó kimeneti karakterisztikájában.)
- Ha egy kondit egy ellenállással sütünk ki, akkor annak feszültsége kb. az 1/x függvény szerint csökken. Tehát időről-időre egyre lassabban. Viszont ha állandó árammal, akkor lineáris a csökkenés. Ezért a kijelzés mutatása sokkal dinamikusabb. Innen a kapcsolás beceneve is.
(#) Janszi válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 1, 2020 /
 
Értem,tehát a kijelzés pontossága miatt kell valójában az áramvezérelt tranzisztor - a kondenzátor időben lineárishoz közeli kisütéséhez.
Köszönöm .
(#) proli007 válasza Janszi hozzászólására (») Ápr 1, 2020 /
 
Nem a pontosság miatt kell, hanem azért, hogy ne kelljen sokat várni, míg a kijelző visszatér a nullára.
(#) Peter65 válasza Janszi hozzászólására (») Ápr 2, 2020 /
 
Smd tokozásban van olcsón elérhető dual tranzisztor, csak elég aprócska. Itt is tudsz venni. Én is építettem már ilyenekből áramtükröt, elég jól együtt futnak a tranyók.
(#) nandika76 válasza Peter65 hozzászólására (») Ápr 2, 2020 /
 
Ez tetszik, erre nem is gondoltam!
(#) jov2000 hozzászólása Szept 28, 2020 /
 
Sziasztok
Elkészítettem proli007 cikkében szereplő, Analóg kivezérlés mérő kapcsolást.
Link: https://www.hobbielektronika.hu/cikkek/analog_kivezerlesmero.html
A kapcsolás, és a hozzá írt cikk is nagyon jó. Az eredeti kapcsolástól csak annyiban tértem el, hogy LM324-es IC hiánya miatt, a kapcsolást két külön álló részre bontottam, IC-nek LM358-at használtam, és a nyákot ehhez igazítottam, Lásd melléklet. A kész elektronikát, erősítő hangszóró kimenetére kötve, probléma nélkül azonnal működött, csak a műszerek együtt futását kellett beállítani.
Az áramkör tökéletesen működik, a műszerek mutatói lendületesen követik a zene ütemét.

A kapcsolásért, és a lényegre kitérő cikkért, Köszönet proli007-nek.

Üdvözlettel
jov2000

Kép.docx
    
Következő: »»   23 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem