Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztás a pákán túl
 
Témaindító: damien, idő: Júl 4, 2007
Lapozás: OK   4 / 6
(#) Baxi válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /
 
Ok, köszönöm. Akkor szerintem ez lesz a befutó:hőlég páka
Van ehhez fellelhető kapcsolás, már mint a hőmérő része mi lehet NTC,PTC ?
Segítséget válaszokat előre is köszönöm.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Aug 23, 2016 /
 
Sziasztok kedves társak!

Szeretném bővíteni én is a szerszámparkomat egy hőlég pákával. Sokat keresgéltem, készen megvehetem a boltból, de akkor hol marad az építés öröme. (lásd: JLT02) Szóval a lehető legpuritánabb, legegyszerűbb megoldást keresem még mindig.

Arra gondoltam, hogy lehetne házasítani a JLT forrasztóállomás szabályzóját alkalmazni ehhez a pákához:

hot air soldering gun

Vajon a bemeneti fokozatot egy az egyben lehetne használni? Azért gondoltam erre, mert a Solomon SL20-N (sárga, vagy kék nyelű) pákában is K-tipusú hőelem van, mint a fent linkelt hőlég pákában. A fűtés természetesen 230V-ról kell működtetni. Gyakorlatilag a 24VAC helyett 230VAC-t kötök a triakos végfok részre, figyelve a triak teherbírására.

JLT02 forrasztó állomás (Attila86 cikke alapján)


A ventilátor szabályzása pedig szimpla PWM.

Mit gondoltok erről?

Köszönöm.
(#) Zoli_bácsi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
A ventilátor vezérlésére pedig konkrétan erre a kapcsolásra gondoltam. Ez nálam nagyon bevált, nagyon jó PWM kontroller.
(#) Zoli_bácsi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
Jól elbeszélgetek magammal

Szóval az alábbi pdf-ben szereplő feszültség szabályzós kapcsolás szerintem sokkal jobb választás a ventilátor számára. Ami nagyon előnyös, a PWM-el szemben, hogy sokkal finomabban, szabályozható és azt tapasztalom, hogy lényegesen dinamikusabb a motor járása. Ez egy nagyon egyszerű feszültség dimmer.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2016
(#) Zoli_bácsi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
Szándékosan nem akarom mikrovezérlővel felépíteni. Most ebből ki szeretném hagyni teljes mértékben a mikrovezérlőket. Az utóbbi időben az összes projektem mind-mind mikrovezérlővel épült.

A JLT (amit fentebb linkeltem) forrasztóállomás kapcsolása véleményed szerint jó lenne a (szintén linken szereplő) forró levegős pákához?

Azért gondoltam erre, mert a Solomon és a levegős páka is K-tipusú hőelemmel "megy"
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2016
(#) Joe_001 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
Üdv!
Én is gondoltam erre, szerintem az elgondolás jó, működnie kell.
(#) Zoli_bácsi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
A JLT tudtommal nem tartalmaz hidegpont kompenzációt, túl is fűt néhány fokkal, (talán vagy 10-15) de nem vészes. Mivel ugyan ezt a szabályzót szeretném kipróbálni vele, talán itt is hasonló lenne a helyzet.

Egy valamire azonban nem jöttem rá:

Hot Air Gun

Megtaláltam a bekötését ennek a pákának itt: Bekötés

A pákába épített reed switch-et hogyan kell bekötni? A videóban látom, hogy a mérés idejére a hőelem és a reed SW közé kerül a mérőzsinór.

Én úgy gondolom, hogy a hőelem pontokra a hőelem vezetékeit kötöm, a fűtőszál pontokra pedig a fűtőszál vezetékeit kötöm. Az viszont jó lenne, ha visszateszem a tartóba, akkor a reed SW valahogy lekapcsolja a fűtést.
(#) Zoli_bácsi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
Ha jól értelmezem, akkor a reed sw-n (zöld) keresztül kapcsolódik a termoelemhez. (piros) E mellet a termoelem is ki van vezetve. (piros és fekete.) Valahogy ilyen lehet a bekötése. De valahogy nem fér a fejembe a logikája, hogy hogy is lehet ez. Lehet kihagyom a reed-et. Ha visszateszem a pákát a tartóba, akkor letekerem a hőfokot minimumra, vagy ki is kapcsolom a fűtést.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2016
(#) Zoli_bácsi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 26, 2016 /
 
Egyébként meg az is lehet, hogy egy ilyet fogok alkalmazni: Ilyet
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2016
(#) csavarkulcs hozzászólása Aug 26, 2016 /
 
Üdv kedves fórumtársak!

Szeretnék építeni egy gázfűtésű "légpákát", le tudnátok írni a kifúvott levegő tulajdonságait? (mekkora légáramlat, hány fokon, mekkora csövön)
Nagy szükségem lenne erre az információra, kérem hogy aki csak tudja írja le hogy milyen pákája van.

Közönöm.
Tamás
(#) mr.Cara hozzászólása Okt 9, 2016 /
 
Egy az előzőekben tárgyalt (5 hozzászólással előbb) hólégfúvó vezérléséhez MOC3020, vagy MOC3063-at javasoltok (AVR pwm után) ?
(#) Bakman válasza mr.Cara hozzászólására (») Okt 9, 2016 /
 
Triakot PWM-mel vezérelni? MOC 3063 nullátmenetes, tehát a be- és kikapcsolás is a nullátmenetnél megy végbe, erre végképp felesleges a PWM.
(#) proba válasza mr.Cara hozzászólására (») Okt 9, 2016 /
 
Inkább a másodikat.Viszont ahogyan az előttem szóló is írta, csak korlátozottan a PWM mel. Egy félhullám az alapeset, ha jót akarsz nullátmenethez szinkronizálva. Fűtéshez szerintem még így is jó lesz.
(#) mr.Cara válasza proba hozzászólására (») Okt 9, 2016 /
 
Ok ! Csak láttam a bekötési videjón, hogy a delikvens egyszerű fázishasogatós szabályzóval hajtotta meg a páka fűtőjét..., és mivel a 3063 ezt nem tudja, gondoltam a 3020-ra. A pwm meg csak úgy jött , mivel a kimenet amiről a jelet veszem lehet az is... Köszi !
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2016
(#) Zoli_bácsi válasza mr.Cara hozzászólására (») Okt 9, 2016 /
 
Ha már PWM, akkor szilárdtest relé. egy 20-40A-es SSR és minden megoldva. De szerintem hőlégfúvó fűtés vezérléséhez a legalkalmasabb egy hőkapcsoló. (pl. PID temperature controller) A ventilátorhoz viszont jó a PWM vezérlés.

Én ezt választottam a leendő hőlég pákámhoz: TA6-SNR

Ebből a szettből a K-típusú szenzort nem használom, a hőlégpáka belső, saját K-típusú szenzorát kötöm majd be.Egyenlőre egy Solomon SL-20N pákávan próbáltam, (Annak is K-típusú hőeleme van) azzal tökéletesen működik.

Ha minden összeáll, elképzelhető, hogy készítek belőle egy rövid cikket. Igazából nem nagy dolog, mert vásárolt, kész alkotóelemekből kell összelegózni a rendszert. Egyetlen egy dolgot kell építeni, az pedig a ventilátor vezérlés. kb 3x4cm-es nyák.
(#) StMiklos válasza csavarkulcs hozzászólására (») Okt 9, 2016 / 1
 
Tessék..


Bővebben: Link

Üdv: StMiklos
(#) szikorapéter hozzászólása Okt 11, 2016 /
 
Sziasztok. Kérdésem össz-visz annyiból állna hogy ha DIP foglalatos IC-ket ,tranzisztorokat ha kimelegítem a panelből (persze rövid ideig) akkor sérülnek az alkatrészek? A minap kipróbáltam egy epromon a módszert és nagyon megtetszett a gyorsasága és az egyszerűsége miatt. Válaszokat előre is köszönöm!
(#) Bakman válasza szikorapéter hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
Mit értesz kimelegítés alatt? Én több, kb. 50 mikrokontrollert forrasztottam ki ónfördőben, egy volt hibás. Igaz, nem győződtem meg róla, hogy már a kiforrasztás előtt is hibás volt-e (ahogy kezelték a paneleket, nem csodálkoztam volna).
(#) szikorapéter válasza Bakman hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
A forrasztási oldal felől addig melegítem meleg levegővel még az ón meg nem olvad,majd csipesszel kiemelem a panelből az alkatrészt. Arra irányult a kérdésem hogy az alkatrész nem-e melegszik túl a hevítés során (törekedve persze kimelegítéskor a legrövidebb időre).
(#) Ge Lee hozzászólása Okt 20, 2016 /
 
Ez egész jó árban van, meg egyszerű is, nem tudom mennyire bírhatja a strapát.
(#) Zoli_bácsi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Okt 20, 2016 /
 
nos, megérkezett a hőlégpáka.

HOT AIR GUN

Sajnos a tapasztalat negatív, a működéssel kapcsolatban. Ventilátor nélkül nagyon szépen szabályozottan működik a fűtés, ezáltal szépen tartja is a beállított hőmérsékletet. Azonban amint bekapcsolom a ventilátort, akkor megkergül, és 80-100C° fok különbségek keletkeznek. Visszahűl ugyan a beállított hőmérsékletre, de amint bekacsol a fűtés, nagyon hamar 50-80-100C° fokkal több lesz a mért hőmérséklet. Ventilátor nélkül viszont elég egyenletes a fűtés és a vezérlés is. Légáramlat hatására gyakorlatilag megbolondul a rendszer. (?)
(#) Zoli_bácsi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Okt 20, 2016 /
 
Kipróbáltam még egyszer. Ventilátor nélkül is ugyan olyan rossz. Túlfűt. Elképzelhető, hogy a fűtőszál és a hőelem termikus kapcsolata nagy-nagyon rossz.
(#) Zoli_bácsi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 20, 2016 /
 
Miért baj? Nam kérdezed komolyan. a 80-100fok túlfűtés elég baj. És nem igazán áll be a hőmérséklet, mert a termikus kapcsolat borzalmasan sz@r.
(#) Zoli_bácsi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 20, 2016 /
 
Az előző hozzászólásaimban pont ezt mondtam, hogy ventilátorral is nagyon rosz volt a szabályzás. Tehát eleve valami nem stimmel. Egy gyári PID szabályzót használok.
(#) ktamas66 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Okt 20, 2016 /
 
Nem tudjuk hogyan méred a kiáramló levegő hőmérsékletét, de az is lehet több idő kell a szabályzónak a tanuláshoz.
(#) Zoli_bácsi válasza ktamas66 hozzászólására (») Okt 20, 2016 /
 
Szétszedtem a pákát. Az elejében van a K hőelem, ezután van a fűtőspirál. Már kicseréltem a K hőelemet egy olyanra, amit konkrétan a szabályzóhoz kaptam. Azzal is dettó ugyan ez a helyzet. Nagyon nagy mértékben túlfűt. Tehát a fűtőszál nagyon intenzíven fűt, és nincs annyi hőtartaléka, hogy ezt a hőenergiát pufferolni tudja. Egy nagyon rövid időre ha bekapcsol a szabályzó, a fűtőspirál azonnal túlmelegszik 50-80 fokkal is. Én azt gyanítom, hogy a gyári szabályzó más elven működik.

Sajnos az elképzelésem nem váltottam be a hozzá fűzött reményeket. Sima forrasztópákához viszont tized pontosságú... Ott van annyi hőpuffer, amihez lehet szabályozni.
(#) Zoli_bácsi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 21, 2016 /
 
Igen, ez abszolút igaz. A fűtőspirál nagyon-nagyon dinamikusan melegszik, nincs hőpuffer. Még a PID szabályzóval kísérletezek kicsit.
(#) mr.Cara hozzászólása Nov 11, 2016 /
 
Üdv Zoli !
A tyubon a ruszki ember egy fázishasítós szabályzóval állította a hőfokot (nem SSR-rel). Nem lehet, hogy az kedvezőbb a beállítás szempontjából ? Mert nem kap eleve 230V-ból egész hullámot.
Valami ilyenről:szabályzó
Azután a ventit pwm szabályozva (esetleg ezzel : digi-PWM) nem lehet stabillá tenni a hőntartást?
Gábor
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2016
(#) Zoli_bácsi válasza mr.Cara hozzászólására (») Nov 11, 2016 /
 
Sikerült a PID szabályzót teljes mértékben beállítani ehhez a pákához. Most már tökéletesen tartja a beállított hőmérsékletet. Abszolút elégedett vagyok ezzel a rendszerrel.
(#) mr.Cara hozzászólása Nov 12, 2016 /
 
Ez ( a pid) mit is jelent ? Bővebben légyszives ! Egy ilyennel szabályzol PID,és a nagy bufli PT110-ast hogyan varázsoltad bele a kábelével?
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem