Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   116 / 192
(#) freddyke válasza Gabó hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
Köszönöm, megnéztem, de meghagyom másnak. Elég lenne egy kisebb tudású, de inkább új.
(#) freddyke válasza kleinie hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
Köszönöm, átnézem a fórumot építés ügyben. A Hakko egyértelműen USA-ban lenne jó választás. Az Ersa i-CON NANO-t találom eddig a legjobb befektetésnek (minőség, rövid hegy, 80W, gyors felfűtés, európai utánpótlás). A hegyek ára javarészt 6-25 EUR között van, illetve a speciálisak jóval felette (típustól, mérettől függően). Az ERSA-hoz nem éri meg állomást építeni. Külön a páka 144, állomással 172 EUR. Ezeket aligha lehet kifogni akciós áron. Az olcsó alternatívának még mindig a könnyen és jó áron beszerezhető Aoyue 3210-et gondolom T18 Hakko hegyekkel (~6-9 EUR/db a holland webshopban, azt írják magukról eredetit árulnak).
(#) ngabor0204 válasza freddyke hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Szerintem 6-9 EUR-ért a magyar disztribútornál is tudsz venni T18-as hegyeket: Hakkoshop
(#) freddyke válasza ngabor0204 hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Tudtam, hogy van magyar disztribútor, de elsiklottam felette. Teljesen igaz, sőt a páka is van 125 EUR-ért (előrendelésre). Sajnos az Aoyue már nem akciós, eredeti árán sokallom. Ez a verzió egyelőre elúszott. Az Ersa lenne a legjobb. Nem tudom náluk szokott-e leárazás lenni. Nem sürgős a páka, egyelőre várok. Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat.
(#) freddyke hozzászólása Nov 27, 2017 /
 
Most vettem észre, hogy az Aoyue 2930 való kimondott SMD-re (itt és itt). Ránézésre kisebb a távolság a fogantyú és a hegy vége között, mint az Ersa I-CON Nano-nál. A 2900-al fürödtem be 6 éve (amiben ugyanez a hegy van), emiatt egy kicsit tartok tőle, de szerintem (felhasználói véleményeket olvasva) azóta javítottak rajta. A pákatartó jobb oldalán a furatos U-Profil szerintem hegytartó (a hegyet szilikon lappal működés közben lehet cserélni). Annyira nem drága ez az állomás (103 EUR volt a hétvégén). Most nem fogok rá lecsapni, de ha lesz újra akció, talán igen. Azért is írom, hátha mást is érdekel, mert itt felmerült problémákra megoldást nyújthat.
(#) kleinie hozzászólása Nov 27, 2017 /
 
Egész ügyesek ezek az Aoyue cuccok is, minőségre milyen lehet a páka és a hegyek?
(#) nyuszis2 hozzászólása Nov 27, 2017 /
 
Sziasztok!
Én azt gondolom aki hobbi célra használ forrasztóállomást, annak nem kell költenie $100 -okat erre a célra. Egy T12 -es hegy és hozzá egy Hakko FM-2028 -asnak csúfolt klón páka bőven elég. Ennél a típusnál még ügyeskedni sem kell hegycserénél, mert ki van találva, hogy egy sárga szivacsot fogsz és azon keresztül kell kihúzni a hegyet, ami így lehet akár forró is.
Mellékelek egy linket, egy litván srác leírta hogyan kell meghajtani, de lehet venni kész állomást is, a táp a legdrágább az egészből, de arra jó bármi 24V 70W körüli (én laptop tápot használok már régóta, 19V 4A, kb 10 mp mire szobahőmérsékletről felfűt)
Ha majd lesz időm, készítek én is egy leírást, hogy hogyan kell ezt meghajtani. A belinkelt oldalon lévő leírás jó, csak kell egy két plusz dióda kell még bele és én p-ch mosfetet használnék a helyében.
Egy kis módosítással meg lehet hajtani a 907-est is ugyanezzel az állomással, vagy bármilyen egyéb hőelemest amin külön szálon jön az infó.
Üdv
Péter
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2017
(#) kleinie válasza nyuszis2 hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Ez elég tetszetős kis cucc.
(#) Ge Lee válasza nyuszis2 hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Az enyém is meg van már rendelve. Ha a hegye jó akkor valóban jó lesz, de ez majd akkor derül ki ha kipróbáltam. Az mondjuk elég érdekes ha a 4A-es kapcsitáp nem dobja hanyatt magát tőle, mert ha jól tudom ennek is olyan 2-3 ohm körül van a fűtőszála, az meg úgy 10A körül kiszippant a tápból... Amíg nem fűt fel a beállított hőfokra addig folyamatosan terheli.
Szabályozónak meg ugyanúgy jó hozzá a dual műveleti erősítős szabályozó egy LM358-cal.
(#) freddyke válasza kleinie hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Idézet:
„Egész ügyesek ezek az Aoyue cuccok is, minőségre milyen lehet a páka és a hegyek?”

Típustól is függ szerintem. Két oldallal korábban részleteztem hogyan fürödtem be zsinórban két pákával, de szerintem ettől azért sokkal jobb. A kínai klón és a Hakko közé saccolom. Van egy forrólevegős Aoyue állomásom, keveset használtam, eddig nem volt vele baj.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2017
(#) Firefighter1 hozzászólása Nov 30, 2017 /
 
Sziasztok bujtam még egy kicsit a netet... Ilyesmi vagy ehhez hasonlo laptoptöltő ami 24 voltos jo lenne Hakko pákát meghajtani?
Igen tudom trafos jobb lenne.. meg énis jobban örülnék, de azt elég nehéz beszerezzek.
(#) zolika60 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Jó az, ha a teljesítménye elég. Meg ha a Hakko szereti az egyenáramot.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2017
(#) Firefighter1 válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Hát amit én rendeltem klont az azt irja hogy DC24V
Ugyhogy elvileg szereti!
(#) BarnaPili válasza Firefighter1 hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Én egy sima laptoptöltővel hajtom a műszerésztáskában lévő kattogós Wellert.Nem tiltakozik ellene,lehet vele dolgozni.Így 19V-ról megy,kicsit lassabban fűt fel,de nem jelentős a késés.
(#) Firefighter1 hozzászólása Nov 30, 2017 /
 
Találtam Hakko hoz egy ilyen projektet.
Igaz itt az illető Arduinot használ, én meg PIC-et fogok, de két részt ragadnék ki!

Az egyik a szenzor olvasása, ahhoz csatolom a képet a másik pedig a hangolás... hogy potival lehet belőni a jelerősítőt!
Ha ilyen formán rakom össze a szenzor olvasást .
Majd egy hőmérővel és a potival behangolom, akkor az ugy akár működhet is! Ugye?

Mondjuk még javasolja az erősítő cseréjét, de nekem az pont van itthon...
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2017
(#) ngabor0204 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Dec 1, 2017 /
 
Neked nem T12-es klónod van? Mert ahhoz ez a kapcsolás nem jó.
(#) Ge Lee válasza Firefighter1 hozzászólására (») Dec 1, 2017 /
 
Nem az a kérdés, hanem hogy az áramot fogja-e bírni a táp! Nem tudom milyen pákád van, de pl. a 907-es klónnak 3-3,5 ohm körüli a fűtőszála, az meg 24V-on 7-8A amihez az 5A-es táp elég karcsú lesz. Egy közönséges trafónál más a helyzet, mert az nem fog megsértődni ha mondjuk 20 másodpercre túlterheled, nem fog lekapcsolni, vagy nem fog eldurranni benne a FET mint egy kapcsitápban. Ha esetleg van rendes áramkorlát a tápban (általában nem szokott lenni) akkor működhet, mert akkor 5A-nél lekorlátoz, és annyi baj lesz csak hogy lassabban fog felfűteni a páka. Bár a felfűtés után is ugyanúgy 7-8A-rel fogja rángatni...
(#) Ge Lee válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 1, 2017 /
 
Azt igen, mert annak 13 ohm körül van a fűtőszála, de vannak olyan pákák amiknek 2-3 ohm, azt nem fogod meghajtani azzal a laptoptöltővel. Mindazonáltal a weller sem fog hosszú távon örülni a DC-nek, mert abban ugye mechanikus kapcsolgatás van, az meg az AC helyett a DC-vel minden kapcsolásnál még ívet is fog húzni, aminek beégés lesz a vége. Az egyéb szabályozókban félvezető kapcsolgat, az nem fog beégni a DC-től sem.
(#) Ge Lee válasza Firefighter1 hozzászólására (») Dec 1, 2017 /
 
Először az a kérdés hogy hőelemes vagy termisztoros-e a páka hőmérséklet érzékelője, mert az erősítést annak megfelelően kell beállítani. Ez ugye közel sem lesz ugyanannyi, mert a hőelem önmaga is feszültséget ad, míg a termisztor olyan "feszültséget ad" ami előáll a tápfeszből a termisztorral és az ellenállásosztóval. Egy ellenálláscserével átkapcsolható erősítéssel meg lehet oldani, hogy a használt tartományban mindkét pákatípussal beállítható legyen, bár nem futnak együtt, lesz a két skála közt némi eltérés.
(#) freddyke válasza Firefighter1 hozzászólására (») Dec 1, 2017 /
 
Idézet:
„Ilyesmi vagy ehhez hasonlo laptoptöltő ami 24 voltos jo lenne Hakko pákát meghajtani?”

Nem tudom mennyire kínai a töltő és nem akarok beleszólni, de a kínai ampereket máshogy mérik plusz életveszélyes is lehet. Én csak eredetit vennék.
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Dec 1, 2017 /
 
Nem tudom miért kell igy és ilyen formában terjeszteni a marhaságot. Manapság minden laptop táp kinai, az egyiken van márkanév a másikon nincs. Teljesen mellékes.
Hulladék mindenütt elöfordul, de az egyáltalán nem biztos, hogy kinai.
A hozzászolásod semmi más, mint a meglapozatlen tévhitek terjesztése.
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Dec 1, 2017 /
 
Ha megnyitod a képet, a cimke legalján virít a "MADE IN CHINA". Nem egyszer alaposan körülnéztem milyen minőségű kínai adapterek vannak forgalomban, javaslom tedd meg. (Például 230V túl közel van az alacsony feszültséghez, alapvető alkatrészek (biztosíték) hiánya.) Nem lehet arra alapozni, hogy tudni fogja a ráírt Ampert. Ha nem működik megfelelően a kisebbik baj, de kerülhet a kimenetre olyan feszültség is, ami tönkrevágja a pákát vagy áramütést okoz, rosszabb esetben őrizetlenül hagyva bármi történhet... Láttam PC tápból fél méteres lángot kicsapni. Ezt komolyan kell venni. A kínai gyártással (a normák be nem tartását, környezetszennyezést leszámítva) nem lenne baj, a kínai pont olyat gyárt, amilyet a megrendelő kér és ez akár csúcsminőség is lehet (jó példa erre a kimondott kínai telefon). $10-20-ból akár ki is jöhetne egy adapter, de milyen minőségű anyagfelhasználással. Nem elhanyagoldandó, hogy gyártói/kereskedelmi haszon, beleértve a behozatali "vámot" valószínűleg jócskán felülmúlja az anyag árát. Biztosan van jó minőségű utángyártott, de ennek nem árt utánanézni vétel előtt. A kérdező szempontjából ennek a jelentősége, hogy mielőtt túlságosan beleéli magát, nem árt ezeket a dolgokat megfontolni.
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Dec 1, 2017 /
 
Majdnem 8 évig amerikai berendezések "Európaiasitásával" voltam elfoglalva. Még a kábelek színébe is belekötöttek az itteni hatóságok, ott zöld a védőkábel, Európában zöld/sárga.
Nekem csak az nem tetszik, hogy azt híreszteled, hogy azért ****rossz mert kínai. Azért ****selejtes, mert olcsón akarsz sok mindenhez hozzá jutni!
Azt meg meséld el majd a topiklakoknak, hogyan lehet megállapítani egy összeragasztott tápról ( csavaros már alig van) hogy belül milyen alkatrészek vannak, milyen távolságra van a hálózat stb. Ez mind így marhaság, és az is, hogy nem teljesítik a ráírt paramétereket. Az interneten vett 20 drb 12 V/5A kínai táp mind hibátlanul érkezett és mind többet tud mint 5 A és szépen le is kapcsol, ha túlterhelik. Nem tudom mi van benne, mert nem lehet kinyitni.
Ráadásul valószínű, hogy a pákád is kínai......
Amúgy meg ha sz@rt találsz, perelheted a gyártót ( ott van rajta a CE). Hány pert indítottál?
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2017
Moderátor által szerkesztve
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Dec 1, 2017 /
 
Szerintem félreértesz és túlreagálod. Ismételten írom, a szándékom figyelemfelhívás volt a noname táppal kapcsolatban. Mielőtt túlságásan beleéli magát a kérdező, nem biztos, hogy tudja amit ráírnak és még lehet balesetveszélyes is. Esetleg érdemes utánanézni, hogy az YZPOWER-ről mások mit írnak.
Vannak források az interneten, ahol szétszerelik és belenéznek. Ha nagy tételben jön be az országba forgalmazásra, nyilván bevizsgálják - nagyon helyes. Ki garantálja a bevizsgálást arra az egy termékre, amit direktben küld a kínai? Ennél pont megállapítható a gyártó, de ezt nem mondanám el mindegyikről, akkor kit perelnél? Nem beszélve arról, hogy milyen költségekkel, procedúrával járna egy nemzetközi per. Egy kis ember kizárt, hogy belemenne ilyesmibe (én sem tenném), a fogyasztóvédelem magasról tesz az egyedi esetekre. Mennyiből tart rárakni a CE vagy bármilyen más jelzést, problémát csinálnak ebből? Más dolog ha legyinthetsz egy meghibásodásra vagy balesetet okoz, aminek még felelőse sem lesz, ugyanúgy fogja tovább árulni. A Fahrenheit pákám szerintem nem kínai. Az Aoyue kimondott (jó minőségű) kínai márka, európai képviselettel.
(#) ngabor0204 hozzászólása Dec 1, 2017 /
 
Kaptam egy eredeti FM-2027-et, viszont most meg vagyok lőve, mert a klónokkal ellentétben itt 8 pólusú a csatlakozó. Azt kiderítettem, hogy 3 nincs bekötve, 4-et sikerült azonosítani (+, -, föld, LED), viszont van egy fehér kábel is, amelyiknél nem tudom kideríteni, hová megy a műanyagban.
Lehet, hogy az eredetiben van hegyérzékelés is?
(#) Firefighter1 válasza ngabor0204 hozzászólására (») Dec 1, 2017 /
 
Szia ... Nem... elvileg nekem 907 klónom van
(#) ngabor0204 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Dec 1, 2017 /
 
Ja, az más. Egyébként én is azt tervezem, hogy egyelőre egy laptoptöltővel hajtom meg, amíg be nem szerzek egy normálisabb tápot. De ezt csak félve írom le, nehogy én is kapjak a kínai - nem kínai harcban.
(#) Firefighter1 hozzászólása Dec 1, 2017 /
 
Az 5 ampert az ajánlásbol vettem de ha azt mondjátok kevés akkor semmi baj, mert tudok venni belőle 13 Amperest is!

Az én pákám szerintem termisztoros!
Szobahőmérségleten a fűtőszál körén nem tudtam ellenallást mérni a szenzor körén (a multiméter 200 as állásán) 51.0 tehat (ha jol tudom) ötvenegy Ohm ot mértem!
Infrás tűzhelyre felraktam a pákát /sajnos a hőmérő még nem jött meg, igy nem tudom hány fokon. de melegedés hatására az Ohm értéke elkezdett felfelé mászni (feszültség nem jelentkezett ebből gondolom hogy nem hőelemes)
kb 5-7 perc melegítés után 126 Ohm nál jártam, utánna főnököm leállítatta a kisérletet!
(#) ngabor0204 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Dec 1, 2017 / 1
 
Hehe, én egy főzőlappal és a pákaheggyel csináltam ugyanezt, engem meg a feleségem állított le.

Egyébként ez az 51 ohm nekem soknak tűnik. Számításaim szerint az még fél amper sem lenne, és gyanítom, hogy a 907-es sokkal többet tud 12 W-nál.
(#) Ge Lee válasza Firefighter1 hozzászólására (») Dec 1, 2017 /
 
A 907 klón termisztoros, aminek az ellenállása szoba hőmérsékleten kb. 70-75 ohm, üzem melegen pedig olyan 135-140 ohm körül van. A fűtőszálé ha jól emlékszem 3,5 ohm, szóval ahhoz az 5A-es táp nem elég. Az árván maradt szál pedig az ESD, az fémes kapcsolatban van a páka fém részeivel.
Következő: »»   116 / 192
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem