Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvencia és periódusidő mérő HW-SW projekt TCXO-val
Lapozás: OK   2 / 4
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Sziasztok!

Hát nem egyszerűbb egy jelgenerátort vagy mérőkészüléket így beállítani vagy leolvasni?

Sziasztok

DDS.JPG
    
(#) p_istvan válasza MAGA VAN hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Szervusz!

Az FR1 panel: Ha a PIC-kel készült frekvenciamérő kb. 16 MHz-ig mér az lehet szoftver gond is: nem megfelelő Timer modul használat, esetleg hardver.
Ehhez kapcsolódik a kérdésem: hogy van-e megoldásod 1ppm-nél pontosabb oszcillátorra, mert ha igen akkor tényleg egy 16 bites PIC-et kell választani!
1 ppm-ig jó a PIC2550 is 40MHz-el amivel az időalap bizonytalansága 200-300 ns lesz ez 1 másodperces kapuidővel elegendő az 1ppm-es oszcillátorhoz.
Közben rájöttem mi a gondod a bemeneti szint mérésével...
van valami halvány ötletem, majd megnézem szimulátoron, csak a jövő hét végéig nem lesz rá időm, de megnézem, hátha jutok valamire.
(a 10V szerintem is elegendő mint cél)

Üdv. P István
(#) MAGA VAN válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Üdv
Istvan
A frekvencia etalonra van megoldás, de az egy másik téma. Én ahhoz hitelesítek. Értéke 10MHz és nincs hangolási gond.
Üdv
M-V
(#) MAGA VAN válasza ekkold hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Üdv. eccold
Bár nem az én témám a SW ,de én minden bizonnyal betervezem a kikapcsolási lehetőséget. A FR1-es panel az alaphelyzet, fogyasztása 5mA. Az automatikus kikapcsolás (mennyi idő után ?) a p_istván része. Az sajnos nem megy ,hogy a bemenő jel kapcsolja be . Alapból azt gondolom , hogy egy sima mezei 10MHz-es osc . ami benne van a mérőben, - nem a PIC gerjeszti - és egy fizikailag külső TCXO,vagy más forrásból származó időalap mindenki saját lehetőségei szerint. (azt is természetesnak tartom, ha külső osc . rácsatlakozik még csak menűben sem kell matatni. Egyszerúen csak pontos lesz. Az viszont meggondolandó, honnan kapjon tápot. )
Üdv
M-V
(#) MAGA VAN válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Üdv
HP41C
Va néhány kérdés amit igazán nem értek.
pld. A frekvencia-feszültség egyik tengelye rendben van , a feszültség honan száramzik. (az egy másik mérő eszköz ami egy másik porton beszél a PC-vel?
(netán cimezve vannak az utasítások? Valamivel több kellene az ötlet mellé. A comm. valóban sarkallatos kérdés. Ha p_istván elkésziti az adatformátumokat és a protokolt , ki késziti el a PC-s felületet? A téma nincs lezárva lehet tovább ötletelni.
A kis osc. sem igazán tartozik az eszközbe, természetesen mint külső opció nagyon hasznos. Remélem másnak is merülnek fel ötletei az opciókra . (én is ha kell L-t mérni a 311-es mérőkapcsolásba rakom és a mért freki alapján visszaszámolom. A varicapnál meg levonom a constans értéket. Még jó hogy vannak erre egyszerű PC-s programok.
Üdv
M-V
(#) p_istvan válasza MAGA VAN hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Szia András!
Az oszcillátor 8, 12, vagy 16 MHz legyen ha lehet!
A 10 MHz nem annyira szerencsés, a választott PIC szempontjából.
István
(#) MAGA VAN válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Üdv
Pista!
A probléma a következő: A közkézen forgó régebbi Philips TCXO-k nagyon sok magyar gyártású műszerben, profi eszközben fordultak elő ezek mind 10MHz-esek! ( EMG, HTSZ. stb). Igaz egy kicsit nagyobb mint az SMD-sek. (Ezt lehet kapni egy két boltban 1000Ft/MHz ), A honvédség műszerparjából is sok kikerült (ezt nagyon jól tudom!) , nem javítják , lassan bontásra kerülnek stb. Ezért is gondolom a külső etalont használni amit mindenki saját lehetőségeihez igazit. Ugyan igy gyakoribb előfordulású a termosztált -egy nagyságrenddel nagyobb stabilitású változatok(ezek még elérhető árban vannak. Ez felett cézium, aranyért. A másik pedig ,hogy a sugázzott frekvencia normáliák természetesen (atomora pontosság!) frekvenciája is ez. (természetesen vannak már értéken sugárzó adók is.) Ez az egyszerűbb megoldás , de ha ennek kétszerese Neked jobb , akkor legfeljebb a külsőt duplázni kell.Egy kicsit macerásabb, de megoldható.
Üdv
M-V
(#) p_istvan válasza MAGA VAN hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Szervusz, András!

Ez a PIC PLL-el állítja elő a tényleges órajelét, ezen a gondon külső szorzó nem segít. Amit kinéztem az 48 MHz-ről megy igazából ezért 48-nak egész számú hányadosa kellene, (de közben még 96 MHz-et is előállít a PLL-el) ekkor 12 millió utasítás/másodpercet tud.
Ez azért lényeges mert így 83ns egy utasítás ideje és a frekvenciamérés kapuidő bizonytalansága pedig 2-3 utasítás lehet (ennek még pontosan utánajárok) --> 1 másodpercnél 0,2-0,3 ppm pontatlanságot eredményez.
Alacsonyabb órajellel ez növekszik, bár 10MHz-cel más PIC is szóba jöhet.
Szóval ilyen dolgok miatt érdekelne, hogy az a TXCO milyen pontos, ha 1 ppm körül akkor nem probléma kapuidő pontatlansága, de ha pontosabb akkor igen!
Az árát úgy érteted, hogy MHz-enként ezer Forint azaz tízezer?
Üdv. István
(#) MAGA VAN válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Üdv
P_istván
A Philips TCXO amit említettem 10 minusz 7en van , termosztálással kicsit tovább növelhető. A hőmérséklet mellett vannak további tényezők is amik a hosszúidejű stabilitást rontják! Ára 10,000 Ft a elektro kontha bolban, (Üllői út ? sz) ahol láttam.
Az atom órák pontossága 10 a minusz 12nél kezdődik.
pld a DCF vivőfreki 2x10 a minusz 13-on 100 napra vonatkozóan. De a távközlésben alkalmazott (GPS ) is ebbe a katagóriába tartozik. ilyen pontossági osztályba tartozót mérőeszközt valószinű nem akarunk építeni !
A PIC kérdésban azért lesz még néhány szempont, függően a a megvalósitható ötletektől. pld . a két bemenet egymástól függeltlen lábra megy, vagy bekapuzásra kerül. A különféle vezérlő funkciók , analóg bemenetek, az aksi fesz mérés, pc-s beszélgetés , vagy HW-es jelzés valamilyik lábra a telep fesz alacsony, automatikus kikapcsolás stb. Szóval van még néhány kérdés amelyet iterációval kell majd rendezni. Ez még mindig csak a HW összefüggés. Gondolom rengeteg egyéb SW is fogja követni. (nem tudom mennyi idő volt az LCESR , de ez attól azért combosabb, a járatlan út és a sok kötöttség miatt. Ha csak frekimérő kell azt tömeg cikként dizájnosat lehet venni,fölösleges energiát fordítani rá.
Üdv:
M-V
(#) Hp41C válasza MAGA VAN hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Szia!

- Egy mérőkészülék családban gondolkozom. (DDS generátor már megvan (egy kicsit alacsony a felső határfrekvenciája), frekvenciamérő-periódusidőmérő (készítettem már egy tervet, de a bemenetnél elakadtam - a másik problémám a nyák készítése...), U-I-R mérő, táp, stb. A karakterisztika rajzoló, a digitális állapotanalizátor, szkóp, és a hálózatanalizátor egyenlőre még csak álom, bár ilyeneket is láttam már dsPic-kel...
Mind pc-ről lenne vezérelhető (optoleválasztott soros - USB )... A <=100kbit/s soros - USB HID is készen van, független a készülék fajtájától...
- A feszültséget kiadhatja a frekvencia mérő is (PWM+ szűrő, I2C - SPI D/A, stb, és vissza is mérheti az A/D-vel), de kiadhatja / mérheti másik műszer is.

A kommunikációs lehetőség eldőntése tényleg alapjában befolyásolja a programot - a sw / hw kapuidő kérdésében. Ha a tervezésnél nem vesszük figyelembe, később nem lehet bővíteni vele. Valóban emeli a költségeket és a bonyolultságot, de a szolgáltatások szintjét is.

A pic -es megszakításos soros vonal kezelése sok helyen fent van már (Pl.: Propeller óra topikban az ébresztős bázis programban). A frekvencia mérő hardverben két 6N137 és két ellenállás (~250Ft), valamint az uart lábak fenntartása erre a célra. A programban két fifo-nak hely a memóriában (18F2550- ben van bőven), és a kapuidő hw kezelése. Ha a soros - USB is beleépül a műszerbe, akkor még egy pic: 18F2550/18F14K50 + quartz + 3 kondenzátor + USB csatlakozó. Az elemes működést nem érintené, a tápját az USB-ről veszi.

A soros - USB HID átalakító programját a PicKit2 firmware és a CDC demo alapján állítottam össze.

PC-s oldalon a HID kezelését Delphi-ben a Delphi-Jedi komponens csomaggal készítettem el, de más programnyelveken is megoldható. A csomagban benne van egy demo, amivel HID üzenet küldhető egy készüléknek és a válasza megjeleníthető. Ebből készült a DDS programja...

Sziasztok
(#) Ktulu válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Az http://www.dl1alt.de/nwt500.htm -bol is lehet hasznos otleteket meriteni.
(#) p_istvan válasza MAGA VAN hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Szia!
- Kösz, majd megnézem a konthában ha Pesten járok, a netes katalógusukban nem találom.
- A két bemenet közül kívül kell kell választani, egy PIC láb lesz a méréshez. Valamint a PIC bemenetet is kapuzni kell a pontos méréshez. Ezt majd a PIC vezérli.
- Atomórát valóban nem akarunk készíteni, de célozzuk meg az 0,1-0,2 ppm-et, ezt azért szögezem le most mert ekkor más a követelmény a PIC oldalon is. Persze kell hozzá pontos oszcillátor is.
- Az eddig felmerült dolgokat általában nem túl bonyolultak, az újabb PIC-ek egy sok mindent HW szinten támogatnak. A PC kommunikáció az ami egy kissé felforgathatja a dolgot, mert a mérés alatt is tudni kell kommunikálni!
- Az LC mérő szoftver csak kívülről tűnik egyszerűnek, mert egyszerű kezelést és használhatóságot szerettem volna. A relatív jobb pontosságért - a hasonló konstrukciókkal összehasonlítva - meg küzdeni, miközben a programmemória korlátozott volt, a lebegőpontos és 32 bites egész műveletek meg eszik a memóriát.
De van benn pár dolog amit egy frekvenciamérőben is hasznosítani tudok, pl néhány Hz-es frekvencia pontos mérése egy Hz-es kapuidővel (1-10 ppm). Az sem túl egyszerű hogy egy 80-90 kHz körüli frekvenciájú szinusz feszültségét megmérjem 0,1 mV-os felbontással egy 10 bites ADC vel rendelkező, PIC-kel (16f690) ami ráadásul nem is túl gyors.
Üdv. István

(#) Hp41C válasza Ktulu hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Szia!
Köszönöm a linket, de az AD9858 16000+Áfa és felületszerelt... Egy kicsit elgondolkoztatott... A megépített verzióm ugyan nem megy 550MHz-ig csak max 10 MHz -is de cak egy pic18F252 végzi a jel előállítását kb. 1200 Ft-ért...

Szia
(#) p_istvan válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Szervusz!

Az időalap pontossága nem hagyott nyugodni és rémlett is valami: PWM időalap. Itt úgy tűnik, hogy a PWM ciklikus piszkálásával precíz időalapot lehet előállítani a PIC18F-fel
Azért ragaszkodnék a 18f2550 vagy 18f2620 -hez:
- mert van belőlük 1-1
- 5V -ról még mennek, így nem nagyon kell a szintillesztéssel foglalkozni (tudom lehetne 3V-os feszt végigvinni, de a hagyományos 5V-os szint még talán most még egyszerűbb)
- jobban dokumentáltak és kiforrottabbak (pl. az EEPROM és a ROM újraihatósága jobbak tűnik)

Üdv. István
(#) MAGA VAN válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Üdv HP41C.
A mérő rendszerben való gondolkodás nagyon jó, egy távoli koncepcióhoz. Valamilyen szinten történő megvalósításhoz azért mégis el kell jutni, rövid távon.
Egy lehetséges változat részletezés nélkül)
A különböző frekvenciával összefüggő paraméter mérésekor a felhasználó külső áramköre generálja a trigger jelet , amely hatására egy mérési ciklust indít el. Ezt a ciklust követően - esetleg - sorszámozva tárolja vagy azonnal küldi a PC felé. A másik hozzá tartozó értéket a saját külső eszköze generálja, vagy manuálisan történik az indítás. A hozzá tartozó értéket pedig szépen (ceruza-papír! ) feljegyzésre kerül. ( A PC-s felületet egy másik kérdés.) pld fr. stabilitás vizsgálat , hőmérséklet függés több órás napos időtartamú , szükségtelen a 1 sec-os mérési adat feljegyzés, illetve küldés. VCO -esetében pedig éppen erre van szükség. A funkció nem annyira HW , mint SW téma. Részemről a HW elemek jól haladnak, és a mérések szerint tarthatók a megcélzott paraméterek. (érzékenység- Fr határok, kivétel az általad említett 0,1 Hz. Nem tudom hol lehet rá szükség. A DIESEL autók kopogás érzékelős fordulatszám érzékelőinél sem ilyen alacsony a freki)
Üdv
M-V
(#) Hp41C válasza MAGA VAN hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Szia!

Azt hiszem egy kicsit félreértettél... Arról írtam, hogy ha frekvenciát 10-50 Hz tartományban (pl. hálózati) mérünk az ezen az oldalon is fellelhető frekvenciamérővel, akkor a hiba 10% illetve 2% lesz, a jel és a kaput vezérlő jel fázisából adódó bizonytalanság miatt (+1 számlálás a kapujel miatt). Ha periódusidőt mérünk, 20 - 100ms tartományban (1MHz számlálót vezérlő órajellel), akkor a 20ms -nél a számláló tartalma 200000, 100 ms-nél 1000000 lenne, a +1 a kapujelből csak 1/200000=5ppm illetve 1/1000000=1ppm hibát okozna. A periódus időből a pic ki tudná számítani a frekvenciát.

A hivatkozott frekvencia mérő nem tud kijelezni pl. 10 és 11 Hz illetve 50 és 51 Hz közötti mért eredményt, a periódusidőmérő módszerrel 200004 számláló tartalomhoz a 49.99 frekvencia tarozik és ezt meg is lehet jeleníteni. Az osztás ugyan megnöveli a hibát kb 0.1%-ra, de lényegesen jobb a mérés, mint a direkt frekvencia mérés 2% pontossága. A mérés ráadásul 20 illetve 100ms -ig tart a frekvencia mérés 1 s helyett.

Ugyanez a helyzet az 1 Hz mérésnél is, de itt csak 100kHz órajelet lehetne használni. Többen építenek a fúrumon órát, az oszcillátor pontosságát valahogy meg kellene mérni. Egyes RTC-knél az 1Hz-re leosztott órajel hozzáférhető - az oszcillátort az alacsony energiaszint és a kapacitív terhelés miatt nem célszerő mérni. A jelenlegi mérők legfeljebb 1 Hz-t 2Hz-t tudnak kiírni, max 1.1 Hz -t jelentene, ha a mérési időt 10s-re vinnék fel. Ha periódusidőt mérnénk ki lehetne jelezni 0.999 Hz is.

Nem a teljes mérőrendszer felépítése a kérdés, hanem az, hogy egyáltalán lesz-e mód a kommunikációra. Írtam, hogy alapjában változtatja meg a kapcsolást és a program szerkezetét.... Ha képessé tesszük a kommunikációra, bonyolultabb mérések egyik eszköze lehet, ha nem, akkor marad a papír ceruza módszer (>2010 -ben ).

Szia
(#) p_istvan válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Szervusz!

Ezen a periódusidő mérésen már túl vagyunk, nem is értem miért akkora probléma:
- Milyen "hivatkozott" frekvenciamérőre gondolsz? Úgy tudtam egy új frekvenciamérő tervezéséről van szó!
- Nem egy periódust, hanem "n" db "egész számú" periódust kell megmérni, úgy hogy a periódusidő és a a frekvencia szorzata 1s (100ms) közelébe essen, így a pontosság közel állandó marad.
- Egy osztás miért rontaná a pontosságot?(számottevően)
- Ha 1Hz körűl akarunk mérni nem kell 10s kapuidő, de kapudő sem kell mert itt már periódusidőt kell mérni!

A kommunikáció igényt jobban kellene definiálni, ezek már körvonalazódtak:
- PC -ről vezérlés --> nem
- USB --> valószínű/igen
- PC-ről történő szoftver (firmvare) frissités --> igen
- aszinkron (az éppen mért) adat küldése a PC irányába --> igen
- maximum mérési ciklus triggerelését tudom elképzelni a PC-ről, USB-n keresztűl, igaz ez már majdnem szinkron üzemmód --> talán

Nagyon speciális, személyre szabott igényt nem tervezek megvalósítani (az egy más, és költséges síkja a szoftverfejlesztésnek)
Üdv. István
(#) Hp41C válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Szia!

-Az előző hozzászólásomban "az ezen az oldalon is fellelhető frekvenciamérő" -re gondoltam.

Szia
(#) MAGA VAN válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Üdv
HP41C
Miután a periodus idő és frekvencia között igen szoros összefüggés van nem gondolom ,hogy ezt a kérdést szükséges tovább feszegetni. A P_istván vette ezt a problémát , minden bizonnyal megnyugtatóan fogja rendezni. (a periodus időt miként méri ,vagy kezeli és hogyan számitja át az lezárható. A kijelzön mi jelenjen meg, illetve mind két adatot kiírja a kijelzőre az lehet további kérdés. De ha kell még ötletelni akkor van még bőven , csak legyen aki megcsinálja, vagy estleg áldozna rá pénzt. )
A hozzászólásokból látszik nem mindenkinek van igénye minden funkcióra. De természetesnek tartom ,amit egyszerű módon akár HW akár SW oldalról meg lehet oldani az kerüljön bele. ( impulzus számlálás, frekvencia kf értékkel való shiftelése, stb) Hátha egyszer hasznosan lehet igénybe venni. Továbbra is a fő cél egy frekvencia mérő létrehozása amely ezen alapfunkcoján túl további opciokkal kerülhet ellátásra ,ezzel újdonságot is hoz a hobbi katagóriában.
Üdv
M-V
(#) p_istvan válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 12, 2009 /
 
Szervusz!

USB vagy RS232, az itt a kérdés!

Szóval, szerinted melyik legyen? Bootloadert találok mindkettőhöz, azzal nem lesz gond.

Üdv.
P István
(#) Hp41C válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 12, 2009 /
 
Szia!

Több szempont figyelembe vételével kell dönteni:
1 - Galvanikus leválasztás: Az USB-n költséges leválasztott HUB kellene. Az RS232-n egy vagy két optocsatoló, az RS232 oldali rész a tápját vehetné a PC / FTDI modemvezérlő jeleiről, az elemet így nem terhelné.
2 - CPU erőforrás igény: Az USB kéréseket kötött időzítéssel meg kell válaszoni. A USB demo programozottan kezeli a kommunikációt, a futási időigénye nagy és az egyes lefutások ideje nem tudható előre, ráadásul sűrűn meg kell hívni. - Ha jól emlékszem, itt a fórumon valaki említette, hogy átírta megszakításosra, mások egy timer megszakítási rutinban próbálták meghívni. Az RS232-n megszakításos, bufferelt megoldás csak akkor kell, ha parancsokat, üzemmód választást is lehet a PC-ről küldeni. Ha nincs PC-> frekvenciamérő irányú adatáramlás, akkor egyszerűen a mérés végén az eredmény elküldhető programozottan is.
3 - A kommunikációs program részletes ismerete: Az USB kezelő program összetett, az időzítések szempontjából meg kellene vizsgálni. Az uart kezelését teljesen kézben lehet tartani.
4 - Költség: Az RS232-höz több elemet kell beépíteni, mint az USB-höz (leválasztás nélkül). Bár sok laptophoz kell egy uart kiegészítés.
5 - Laptopokon, új konfigurációkon nincs RS232: Megoldási lehetőségek: - (E)PCI - RS232 kártya, USB - RS232, PCMCIA - RS232 átalakító. Esetleg egy második pic18F2550 (vagy olcsóbb kontoller) konvertálja a USB-t TTL uart kommunikációra.

Ha nagyon elbonyolítja a programot, megemeli a költségeket - el is hagyható a kommunikáció...

Szia
(#) icserny válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 12, 2009 /
 
Gyakorlatilag mindegy, hogy USB vagy RS232, mert a PIC18F14K50-nel olcsón és egyszerűen megoldható az USB-UART konverzió. Programot sem kell fejleszteni rá, mert a gyári (Microchip) HID bootloader és a CDC emulator úgy, ahogy van is mehet rá. Kapcsolási rajzot ebben a cikkben is mutattam be, de a PICCOLO projektemben található kísérleti áramkör is használható.

Az USB interruptos kezelése már gyárilag megoldott, sőt, ez az alapértelmezett. Az viszont nem tetszik, hogy a magas szintű interruptra tették, mert így nem tudok pontos időzítést csinálni. Ugyanis eseményszámlálót szeretnék működtetni 10 ms - 100 s között beállítható gyűjtési idővel. Azt gondoltam, hogy ha csinálok egy 0,5 ms-os periodikus (magas prioritású) interruptot, akkor csak leszámlálom, hogy hol tartunk, de hiába pontos az időalap, ha nem tudja megszakítani az USB kiszolgálását. Ezért (és másért) most egy másik PIC lett a számláló/időzítő.

Most egy 28 lábú PIC24 mikrovezérlővel működő, 4 csatornás eseményszámlálót próbálgatok. A kapcsolás hasonló az ebben a cikkemben , illetve a PIC-kwik projektben bemutatott kapcsoláshoz, azzal a különbséggel, hogy kvarcoszcillátorral megy.

A PIC24HJ128GP502 mikrovezérlő 3,3 V-os, ezért az egyszerűség kedvért az USB-UART átalakító is 3,3 V-os tápfeszültséget kap. A két PIC 57600 bit/s sebességgel kommunikál. A PIC24 a PIC-kwik projektben is használt bootloaderrel működik.

Az 5 V-os kompatibilitás érdekében számlálóbemenetként a PIC24 5 V-ot elviselő lábaira kell konfigurálni (a T1 kivételével mindegyik "remappable").

Most az időalap a T1 (1 ms-onként okoz interruptot). A négy számláló (T2, T3, T4, T5) 16 bites, de a túlcsordulásokat alacsony szintű interrupton számlálva 32 bitesre egészítettem ki. Előszámláló nélkül 12 MHz-et még leszámlálnak, 16 MHz-et már nem. A beépített előszámláló használatával és előszámláló utáni szinkronizálással (csak T1, T2, T4 alkalmas erre!) 50 MHz az elvi felső határ.

Azt elfelejtettem mondani, hogy nálam tradicionális okokból a számláló bemeneten lesz galvanikus leválasztás (nagysebességű optocsatoló vagy impulzustranszformátor). De könnyen megoldható az UART kapcsolatnál is...
(#) Hp41C válasza icserny hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
Szia!

- A megszakítás kezelését, ha a magas szintre már megírták, át lehet tenni az alacsony szintre egy kis munkával. Ha a magas szintű megszakítás kiszolgálása rövid és nem túl gyakran kerül rá sor, az USB kezelését nem zavarja meg - hiszen programozott megoldás is fut a megszakítás kezeléssel...

- 50MHz-es számláló bemenethez optocsatolót nehéz találni, ami van az igen költséges.

- A megcélzott 18F2550 egyes verzióiban a megszakítás kezelésénél hiba van - ld. Silikon errata
(#) p_istvan válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
Szervusztok!

Köszönöm a részletes hozzászólásokat, így már jobban látom a lehetőségeket és problémákat!

RS232: talán egyszerűbb programozni és könnyebb galvanikus leválasztást megvalósítani, de a hardvert mindenképpen bonyolítja.
USB: egy kissé komplikáltabb a vezérlése, galvanikus leválasztás még problémásabb, viszont leválasztás nélkül a legegyszerűbb a hardver tekintetében és nagyobb átviteli sebességek érhetők el, bár ennek most nincs jelentősége.

A választás elég könnyen sikerült, mivel megnéztem a laptopomat (amivel nemrég lecseréltem az asztali gépemet, mivel éjszaka a zaj kicsit zavart) és egy szál RS232-es bemenet sincs rajta...

Tehát marad az USB ami leegyszerűsíti a hardvert, a galvanikus leválasztás is megoldódik ha laptopra csatlakozunk és az nincs más földpotenciálon lévő eszközre csatlakoztatva: monitor védőföldeléssel, vezetékes internetkapcsolat, stb.

Üdv.: P István
(#) Hp41C válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
Szia!

Kritikus esetben a laptop töltőjéről sem szabad megfeledkezni....

Szia
(#) Hp41C hozzászólása Feb 21, 2010 /
 
Sziasztok!

Egy kicsit leült a téma...
Breadboard-on már működik egy, a CCP modulon alapuló, teljesen megszakítás vezérelt frekvenciamérő (periódus idő mérése még nincs megírva..). A Timer1 bemenetén 50MHz -ig, MB501L előosztóval pedig 1.1GHz -ig mehet a mérendő fekvencia, az előosztó osztását a program figyelembe veszi. A mérést 4 és fél digitre végzi el, a pontossága megegyezik az alkalmazott, kb. 2-300 ft-os, fémtokos oszcillátor pontosságának. A mérési eredmény egy 2*20 karakteres LCD kijelzőn jelenik meg: frekvencia és periódusidő. A frekvencia mérésen kívül 2 analóg bemeneten feszültség is mérhető. A mérés közben is megy az analóg mérés, az uart kommunikáció, nem befolyásolja a pontosságot. A program assembly-ben készült - nincs benne lebegőpontos művelet.

A kapcsolásban gyakorlatilag bármelyik 28 lábú 18Fxx kontroller felhasználható: 18F242, 18F252, 18F2420, 18F2520, ..., a 18F2423, 18F2523-mal a két analóg bemenet 12 bites felbontású lehet.

A alap kapcsolásban az LCD, a pic és egy 74F153, egy 10MHz oszcillátor van. Előosztónak MB501L -t tervezek, de használható más típus is. A bemenő fokozatok még nem készültek el. Amennyiben analóg kimenetre is szükség van, a kapcsolás kiegészíthető egy MCP4822 12 bites SPI D/A konverterrel. Az aszinkron soros kommunikáció optocsatolókon keresztül kapcsolódik majd a 18F2550-nel felépített USB illesztőre.

Potyo:
Köszönöm az ötletet, a régi tervből 5 db 10-es osztót (3 db 74HC390) helyettesít a PWM időalap.

Sziasztok
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Sziasztok!

Beindult a periódusidő mérése is: 5 Hz -es jelet 1mHz -nél jobb felbontással mér 0.2 másodperc alatt, 0.5 Hz-s jelet 100uHz -nél jobb felbontással mér 2 másodperc alatt.... És még van ideje kommunikálni is...

Sziasztok
(#) szilva válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
MB501L-et próbáltad a gyakorlatban is? Ha igen, milyen kialakítású NYÁK-on, hogy van megépítve az előosztó, már ha publikus?
(#) Hp41C válasza szilva hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Szia!

Ahogy írtam, még csak a kontrolleres részt építettem meg breadboardon. A régebbi hozzászólások nem voltak bíztatóak, hogy a mérést és a kommunikációt valóban meg lehet csinálni. Most már ott tartok, hogy megy a mérés is és a kommunikáció is. A frekvencia és periódusidő mérés megy - a fordulatszám következik (lényegében ez is periódusidő mérés lesz). Az MB501L-re a beszerzése miatt esett a választás (L@mex 10 Ft). A bemenő fokozatok még nincsenek készen ... sajnos.

Szia
(#) MAGA VAN válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Üdv
HP41C
Jó hir ,az eddigi eredményed a továbblépés szempontjából. A téma csak látszólag ált le, csak nem a nyilvánosság előtt folyt. Az ötletek alapján kialakult a lehetséges koncepció . Ennek megfelelően a FR1-es bemenő fokozat -tervezetten 5-10Hz-töl 50MHz-ig - kerül kialakításra. A bemeneti kompenzált előosztó után két irányba ágazik el. Az egyik a frekimérő , a másik pedig a DA felé TRUE RMS mérési lehetőséggel. Az átkapcsolás 10:1-es automatikus, mig további előtéttel(pld szkóp kábellel ) ismét 10:1-es osztással.
Az FR1-es egység könnyű utánépítési lehetősége miatt csak a lehető legkevesebb alkatrészt tartatmazza ebből adódóan gerjedés mentes. Egyetlen erősitő elem, viszont csak 200mV-os érzékenységet biztosít a fokozat számára ilyen sávszélesség melett.
Kérdés az eddigi kérdéseket felvető forumozókhoz, mi legyen tovább. Elkésziteni a 20-50mV-os érzékenységet biztosító - a LCM3-hoz képest problémásabb utánépítésűt , vagy mindenki külön előerősitőt igényének ,lehetőségének megfelelőt épít.
Az FR2-es rész használható MB501-el 1GHz-ig de ha rendelkezésre áll MB506-os akkor 2,5-2,7GHz-ig.
p_ istvánnak vannak további elképzelései ,de azokat feltehetően a téma előre haladásának fügvényében fogja közzé tenni.
Üdv
M-V
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem