Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitárerősítő
 
Témaindító: Stefan, idő: Máj 1, 2006
Lapozás: OK   50 / 55
(#) tothbela válasza Alied hozzászólására (») Szept 1, 2018 /
 
Egy gitárerősítő végerősítője majdhogynem a legutolsó ami számít. Az előfok átvitele, szaturációja, erősítése befolyásolja a hangot. Persze előbb-utóbb a végfok hangja is számítani fog, de addig az előfokot kell személyre szabni. Lehet tranzisztorral, lehet csővel. Ha nem akarsz magas tápfesszel kínlódni, ajánlom az ecc82 csövet. Ezek elmennek a végfok tápjáról is, mivel 10-200V között használható.
(#) jani1987 válasza Alied hozzászólására (») Szept 1, 2018 /
 
A legelső amit erre a célra építettem az egy LM1875-ös volt előfok nélkül az elején egy két sávos hangszínnel. Így is kihajtotta amit kell. A panel valahol hátul van. Nemsoká előkerítem. Nem szép de működött.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2018
(#) akos70 válasza akos70 hozzászólására (») Szept 1, 2018 /
 
Hoppá, lemaradt a lényeg Bővebben: Link
(#) marone hozzászólása Szept 2, 2018 /
 
Én próbáltam kis digitális viszonylag olcsó végfokkal szobai gyakorló 8"-os kombót. Olyan "roland cube" hangja volt. A tisztája vézna, steril, nyeszlett, a torzított viszonylag elmegy.
Állítólag 12"-os többhangszórós gitárládákon a digitális végfok is jobban szól.
Én semmiképpen nem javasolnám a vacakolást vele.
(#) messius hozzászólása Szept 17, 2018 /
 
Valakinek megvan az Orange Micro Terror kapcsolási rajza? Böngésztem de nem lelem...
(#) konyak6 hozzászólása Okt 22, 2018 /
 
Sziasztok.
Segítséget kérnék. Hozzám került egy Peavey Windsor erősítő.
A gondom a videón látható. Gondolom a vegfoknál van a gond.
Köszönöm a segítséget, tanácsot.
https://youtu.be/OScdw8CRO8g
(#) tothbela válasza marone hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Szia! Bár nem most írtad, de azért szólnék hozzá egy kicsit. Analóg erősítőknél ha "A" osztályban van a beállítás, akkor a tápfesz mindig ugyanakkora terhelést kap kivezérléstől függetlenül. Ennek köszönhetően a kitartott hangoknál is ugyanakkor klippel, mint a gyors, vagy tompított pengetéseknél.

Normál "AB" osztályban dolgozó végfoknál az áramfelvétel egyenesen arányos a kivezérléssel. Ebből adódik, hogy kitartott hangoknál valamivel kisebb lesz a kivezérelhetőség. Ez tápegységtől függően 1-2 dB nagyságú, de még nem zavaró mértékű.

"D" osztálynál az áramfelvétel a kivezérléssel négyzetes arányban van, tehát dupla kimenő feszültség négyszeres, tripla kimenő pedig kilencszeres áramfelvételt jelent. Ha az erősítők tápegység egy közepes kivezérléshez van méretezve, akkor a nyilván a "D" osztályú fok gyengélkedni kitartott klippelésnél. Viszont erős táppal, jó nagy puffermezővel ez elkerülhető.
(#) Cinema válasza konyak6 hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Vedd ki a végcsöveket és mérjél feszültségeket a csőfoglalatok lábainál!
Tápegységet meg kell mérni, hogy minden szükséges feszültséget leadja, azok nagysága megfelelő-e a normál üzemi működéshez. Végcsövek segédrács feszültsége ha nem stabil, kicsi a szűrése, akkor gerjedést okozhat. Szűrő és hidegítőkondenzátorokat is meg kell mérni.
Előfordulhat, hogy hiányzik a negatív-rácselőfeszültség, ezért gerjed, használhatatlan az erősítő, tönkremehetnek a csövek is. Túl kevés az előfeszültség, például -38V helyett csak -20V-ot mérünk, az hiba, amit ki kell javítani.
Csatolókondenzátor átvezetése a meghajtás és a végcsövek között, lecsökkenti az anód és a végcső előfeszültségét, gerjedést okozhat és gyors csőhalált.
A meghajtófokozat csöve beteg lehet, ha a végfokrész jó, akkor itt a meghajtócsövet ki kell cserélni újra és mérni kell a foglalatának a lábain a feszültségeket, hogy megfelelőek-e? - majd betett új cső mellett is mérni kell az egyes lábakon lévő feszültségeket.
Minden csöves fokozatot magában is lehet mérni, visszafelé haladva, a tápegységtől, végfoktól, meghajtófokozat, előerősítő-hangszín kibukik, hol a hiba.
A kimenőtranszformátort is műszerrel meg lehet mérni, hogy nem zárlatos-e, vagy eltérő a két féloldal(menetzárlatos), esetleg szakadás van valamelyik oldali tekercsekben.
Lehet, hogy csak egy egyszerű érintkezési hiba valahol, de meg kell keresni és kijavítani.
Sok sikert!

Üdv!
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2018
(#) tothbela válasza konyak6 hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Szia! Vedd ki a V3 csövet. Ez az úgynevezett "phase splitter" vagy mi. Így is kapcsold be. Így mit csinál? Úgy tűnik, a tápfesz ugrálás visszahat erre a fokozatra. Sajnos szalagkábeles összekötés is okozhat kontakthibát, de ha ettől eltekintünk, akkor vagy valamelyik szűrőkondi ami a fő táp után van elgyengülhetett, vagy ha ez nem, akkor a V3 két triódája közötti csatolókondi átüthetett. Nem értem miért nem 400, vagy 630V-os. Ez a C17 100nF/275V.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2018
(#) konyak6 válasza tothbela hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Sziasztok!
Átnéztem mindent. Nem találtam hibás alkatrészt. Viszont van 3 kontakthibás potméter. Texture, presence, resonance. Valószínüleg ezek okozzák a problémát. Ezek a visszacsatolásban vannak, ill, a végcsöveket A és AB között lehet állítani. A negatív előfesz most -43V. Ez a max ( a hálozatban nincs meg a 220V). El34-nek elvileg -44V kell. A potmétereket nem kontakthibás állásba állítva, az erősítő szépen szól. Most megpróbálok új potmétereket szerezni bele. Holnap megyek egy másik Windsor-ért. Azzal elvileg nincs gond. A legrosszabb esetben a kettőből csinálok egy jót.
(#) tothbela válasza konyak6 hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Ez a Windsor hasonlít a Valveking-hez a végfok kapcsolásában. Ami volt nálam tunningra, az kapott egy kiegészítést a visszacsatoló körébe. De a lényeg, hogy megvan a hiba.

A texture az nem az "A" és "AB" osztály közötti, hanem "PP" vagy "SE" topológia közötti átmenetet szabályoz úgy, hogy az alapból push-pull végfok egyik felének vezérlését leszabályozza. Így együtemű üzemmódba kerül. Néhány gitárossal teszteltettük, és senki nem akarta az "SE" hangot. Végül is amikor megbeszéltük mi a műszaki háttere ennek a potinak, arra jutottunk, hogy parasztvakítás. Vagy csak kevés tesztelő alany volt jelen.

A negatív rácselőfesz értéke az nem abszolút. Nem mondható el hogy az EL34-nél -44V. Ez függ az anódfesztől. Inkább úgy közelíteném meg, hogy a a nyugalmi anódáram és az anódfesz szorzata ne haladja meg a maximális disszipációt. Ezen belül lehet "cold plate" beállítás, ahol a 25W-os EL34 nyugalmi disszipációja 12,5W. Lehet "hot plate" ahol (ide most nem írok semmit, mert ezzel nem értek egyet, de állítólag Angus Young még ezt is felülmúlta).

Vagy a normál beállítás, ahol a max disszipáció 60-70%-a a nyugalmi. Tehát 15-17,5W csövenként. Hogy ehhez mekkora rácsfesz kell, azt inkább méréssel lehet ellenőrizni. Sajnos a katódokban nincs semmilyen ellenállás, pedig egy darab 1 Ohm jól jönne a mérések alkalmával. Én csináltam adaptert a méréshez. Leharcolt EL34 talpába be lehet forrasztani egy aljzatot. Minden láb vezetékelve, csak a katód van egy 1 Ohm/1W ellenálláson keresztül. Ennek az ellenállásnak mind a két vége ki van vezetékelve. Erre megy a multi. Ahány mV, annyi mA. Azt hiszem talán 550V az anódfesz a Windsorban, így 28-30mA a csövenkénti nyugalmi áram. Sajnos az ehhez szükséges negatív előfesz gyártó- sőt évjárat, valamint darab függő is.
(#) konyak6 válasza tothbela hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Szia!
Van ilyen adapterem. A hétvégén rá mérek. Megjött a másik Windsor is. Ez teljesen rendben van. A végcsövek is teljesen egyformák. Csőmérővel néztem.
(#) konyak6 hozzászólása Dec 15, 2018 /
 
Az egyik Peavey-t eladtam, a másikbol meg gondoltam építek valami mást. Úgyhogy szétbontottam. Marshall plexi lesz. A fém munkával már magvagyok, most jön a vezetékelés. A trafókat fel kellett cserélni. Kapott egy folytót is. Valószínű, kap egy master potmétert hátra, meg egy One Wire mod kapcsolót is.
(#) konyak6 hozzászólása Dec 22, 2018 /
 
.Szép lassan alakul. Megkapta a master potmétert. Szerettem volna az eredeti kapcsolást megépíteni, de van néhány változás. A Marshall trafó középmegcsapolásos, az enyém nem az. Eredetileg az első előfok cső katódján egy 330 µF kondi van, nekem 400 µF volt csak. Más nagyon nincs. A folytó még kérdéses. Nem tudok róla semmit. 0,25-ös drótból van. Elvileg jó lesz.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2018
(#) Longa György hozzászólása Dec 23, 2018 /
 
Sziasztok! Több éve próbálkozok csöves előfokot illeszteni végerősítőkhöz. Először kvázi komplementer végű AET 453 keverő volt a kiválasztott. Tettszett nagyon a hangja, de havernak megtetszett az erősítő és elvitte. Másodszor TDA 7293-as végfok jött górcső alá.Na annak volt igazi hangja. Hamar rájöttem, hogy hosszú ideig nem lehet hallgatni, mert van benne valami leírhatatlan zavaró. Lehet csak megúnja az ember.Akkor jött a tranzisztoros sorozat. Mosfet, MJE tranzisztor páros, több jóhangú végfok, köztük a quad 405.Sajnos ezek nem egyszerre történtek, így összehasonlítás alap csak az emlékezet.Most ott tartok, hogy egy nagyon jó hangú tranzisztoros végfokot alakítanék kvázi komplementer végűre.segítséget kérnék, hogy mire figyeljek a két npn tranzisztor használatánál.Gondolom nem elég csak a pnp-t kivenni, és npn-t betenni.
(#) Cinema válasza konyak6 hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Fojtó, mert jelen esetben le-fojtásról, vagy megfojtásról, fojtogatásról van szó, nem pedig folyatásról, folyamatról.
Bocsánat, nem nyelvészkedni akarok, de már nagyon sokadik ez az elírás, most ha ezt valaki fordítaná más nyelvezetre, hát nagy röhögés lenne belőle. Ne rajtunk röhögjenek.
Jó lesz, folytasd!

Kellemes ünnepeket és BUÉK!
(#) konyak6 válasza Cinema hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Elnézést a nyelvtani bakiért!
Elkészült az erősítő. Egy gond van csak vele. Ha bekötöm a negatív visszacsatolást, sípol, búg attó függően hogy hova állítom a master, ill. presence potmétert. Kikötve szinte tökéletes. Próbáltam a visszacsatoló ellenállást cserélgetni le-föl, próbáltam a 4, 8, 16 Ohmos kimenetetről visszacsatolni, kicseréltem a presence potmétert. Javulás volt, de nem szünt meg a probléma. Kikötve jól szól. Nem brummog, csak max. hangerőn van egy kis súgás. A lámpa az előlapon hiányzik, még nem érkezett meg.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2018
(#) CIROKL válasza konyak6 hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Örülj neki ha.csak kicsi súgás van azokkal a hosszú drótokkal!
A visszacsatolást próbáld átrakni a tekercs másik oldalára ,elviekben akkor nem volna szabad sipolni neki .
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2018
(#) Longa György válasza konyak6 hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
A visszacsatoló ellenállással párhuzamba kötött kondenzátor értéke sokban befolyásolja a frekvencia átvitelt és a gerjedékenységet.
(#) Longa György válasza konyak6 hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Vagy cseréld meg a kimenőn a visszacsatolást a testeléssel.
(#) konyak6 hozzászólása Dec 23, 2018 /
 
Az eredeti panelt használtam. Így a bekötésével nem lehet gond. Eredetileg a 8 Ohmrol volt visszacsatolva. Próbáltam már 100-1000 pF közötti kondikat. Még megpróbálok feljebb menni.
(#) konyak6 hozzászólása Dec 27, 2018 /
 
Sziasztok,
Nagyon sokmindent kipróbáltam. Különböző erősítők megoldásait. A Bugera 6260 pl egy 22 µF elkón keresztűl csatol vissza. Própáltam különböző kondikat párhuzamosan a 100k visszacsatoló ellenállással. Cseréltem le-fel az ellenállásokat. Elmentem 1M-ig. Ott már jó volt, de nem működött presence. A visszacsatolást sehogy nem tudom megoldani. Vagy sípol, vagy búg. Jelenleg a Mesa presenc-ét használom. Ebben nincs vissza csatolás, viszont nagyon kicsi hatása van a hangra. Állítólag a hangerővel arányos, de én a lakásban ezt nem tudom kipróbálni. Mozog a Zsolnai a szekrényben. Szerencsére a turret miatt nem gond az alkatrész csere. Szeretném használhatóbbá tenni.
Az érzékeny részekre árnyékolt vezeték került, és rögzítve lettek kábelkötegelővel. Így teljesen zajtalan az erősítő. Nagyon jó hangja van.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2018
(#) konyak6 hozzászólása Dec 27, 2018 /
 
Ha valakit érdekel itt a rajz, ami alapján készűlt.
Eredetileg fesz kétszerező van, de ez nálam nem kellett. A trafó tudja a kívánt feszűltséget (majdnem). A többi ugyan az.
(#) konyak6 hozzászólása Jan 13, 2019 / 1
 
Rájöttem a problémára. A fázisfordító 2, 7 lábait kellett felcserélni. Megszünt a sipolás. A presence tökéletesen működik. Már csak az előlapot kell elkészíteni.
(#) messius válasza konyak6 hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Látom haladsz! Neki kéne állnom nekem is ami félbemaradt...
(#) konyak6 hozzászólása Feb 2, 2019 /
 
Néha nehéz megmagyarázni az asszonynak mit miért veszek meg. Ez a heti termés. A kis Harley Benton nem csöves, de az lesz. A Bugerákat eladom. Bár tervezgetem egy Fender Bassman építését zengetővel. A 6262 jó alap lenne hozzá. Már megvan a zengető is hozzá. Szép nagy darab.
(#) Rober_4 válasza konyak6 hozzászólására (») Feb 21, 2019 /
 
Én azért egy Peaveyt nem dizájnoltam volna át Marshallra...
A régi előlap nem kel?
(#) konyak6 válasza Rober_4 hozzászólására (») Feb 21, 2019 /
 
Nem lett Marshall.
Az eredeti előlap még megvan. Nem kell semmire.
(#) konyak6 hozzászólása Márc 16, 2019 /
 
Készülget egy JCM800 erősítő. Harley Benton Hb-40R volt előző életében. Turretre készült, elsőre indult brumm nélkül. El84 PP 18 W. Még hára van a feliratozás.
(#) Longa György hozzászólása Máj 24, 2019 /
 
Sziasztok! Most fejeztem be Regent MV3-as erősítő átalakítását. Nagyszerűen sikerült. Az ef 86-os cső helyére ecc83-as cső került. A panel réz vezetékeit tőből megszakítottam és a csőlábakra forrasztva felépítettem egy Plexi előfokot. A két hangszín poti pont jó lett gainnek. Csodás hangja lett! Az előfok kimenetét a másik csatorna bemenetére kötöttem, így annak a hangerő potija lett a mesterhangerő.
Következő: »»   50 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem