Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   660 / 726
(#) deklinacio hozzászólása Máj 8, 2020 / 1
 
Én ilyen hangfalat építettem, mint ami a fotón van. A hagszórók alulról felfelé: 25-ös Scan Speak, Accuton kerámia, és ESS AMT. 2X0,5+1 utas rendszer, abban az értelemben, hogy az Accuton nincs vágva elektromosan. A doboza úgy van kitalálva, hogy alul100Hz alatt már nagyon esik az átvitel. Felül kell hozzá egy 4,8kHz-re hangolt, a hangszóróval sorosan kötött LC szívó kör, amellyel szépen beállt a2 kHz-s Xover pont. Az AMT pedig onnan kezdve sugároz. Van benne egy bffle step korrekció is. Az alsó tartomány 200Hz-n van levágva. A váltók 12dB es meredekségűek. Nagyon szép egyenes így az átvitele, 25Hz-tól 22kHz-ig +-2,5dB-n belül egyenes. A hangváltó alkatrészei Jantzen szalag tekercsek, Jantzen Superior Z cap-ok, illetve az AMT előtt ugyanilyen, de ezüst kondi van. Az ellenállások KIWAME carbonfilmek, illetve Duelund grafit kivitelűek, mint amilyen a fotón látható. A falon lévő borítás az utózengést csökkenti, illetve a visszaverődéseket szétszórja. Ezáltal a szoba akusztikája jelentősen javult. Próbáljátok ki ezt a megoldást. Nagyon nagyszerű!
(#) P_Laszlo válasza teddysnow hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Hááát, 17 liter, zártnak kicsit nagy, b-reflexnek kicsit kevés. De ha hangszórót cserélsz, akkor inkább az utóbbi, 50-55Hz körüli hangolással. Így nagyobb a terhelhetőség és a hangnyomás is mélytartományban.
(#) P_Laszlo válasza vGabor82 hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Olvasd el. Bővebben: Link

Már annyiszor írtam, hogy ott megtalálsz minden alapinfót.

Legalább két mérés, egy szabadon, és egy hozzáadott tömeggel, vagy zárt dobozban.
(#) P_Laszlo válasza deklinacio hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
A falon lévő minta, méreteiből következően, csak körülbelül 5-7kHz fölött hatásos, alacsonyabb frekvenciákon, mintha ott sem lenne.

Így, hogy nincs rendes szűrés a középhangszórónál, a hangsugárzó terhelhetősége nem túl nagy. És THD szempontból sem annyira jó ez a megoldás.

Az ESS AMT nem szokott túl egyenletes lenni középtartományban, berezeg több frekvencián is, és ott akár +-5dB-es hibákat is lehet mérni (1% körüli THD mellett, ami magasnak számít).

Egyszerűbb, olcsóbb alkatrészekkel, de pontosabban tervezett, a hangszórók tulajdonságaihoz jobban illeszkedő váltókapcsolással, műszaki szempontból jobb eredményt lehet elérni.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2020
(#) deklinacio válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 9, 2020 1 /
 
Hogyne! Mintha Salafi írta volna.
Szóval az álmaid nem realizálódnak, de csak álmodozz arról, hogy valaha is ilyen hangod lesz otthon.
A fotón a szoba hatása látszik mérőmikrofonnal mérve. Megjegyzem, mikor a mérés készült, akkor még nem az Accuton volt beépítve. Mindenesetre nagyon jól látszik a borítás hatásossága. Én nem látok 7, 5, meg akárhány kHertzen semmiféle hatást. Legfeljebb azt, hogy a dipól AMT is egyenletes átvitelű. Volt már a kezedben AMT? Olvass figyelmesebben. Az AMT magassugárzóként van a rendszerben, nem középként funkcionál. Erről ennyit. Az Accuton 120Wattig bírja. Mivel a nagy energiájú mélyhangok nincsenek rajta, hidd el nekem, hogy az átlagos zenehallgatáshoz nálam szükséges 12-14Wattot rendkívül kis torzítással lesugározza. Szóval ez az oldalvágásod is mehet a levesbe a többi mellé.
A jó alkatrészek használata a jó hangzás fontos szükségessége. Nem fogok exvidi tekercseket, meg exvidi hangszórókat használni, hogy fülészetre kelljen járnom. Azért kíváncsi lennék, hogy akkor mikor az Accuton, és az ESS AMT a világ legkisebb torzítású hangszórói között sorakoznak, akkor szerinted mitől nől meg a torzításuk. Ez csak költői kérdés volt. Ne haragudj, de a kijelentéseidnek semmi féle műszaki alapja nincs, de azt sem hiszem, hogy 120 km-ről meg tudnád mondani, hogy hogy szól egy hangfal. Erre csak salafi volt képes. Meg is volt, van róla mindenkinek a véleménye. Kritizáld a saját építésű hangfalad. Ha van. Mert nem láttam még.
Piros vonal: borítás előtt, a másik értelemszerűen borítás után való mérés. Jó fülelést mindenkinek.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2020
(#) veroka válasza deklinacio hozzászólására (») Máj 9, 2020 / 1
 
Kifizeted nekem ezeket a megoldásokat? Mert akkor szivesen kipróbálom. Addig meg maradok a földön, nem fogok 30 ezer forintot kiadni egy kondenzátorért. Lehet, hogy a te füled jobb, az enyém meg olcsóbb.
(#) deklinacio válasza veroka hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
A saját hobbiját fizesse mindenki maga. De tényleg nem a kicsit drágább alkatrészek a lényeg, hanem az, hogy egy audio rendszer hangminőségének 80%-át a hangdoboz adja. Ugyanis az a leggyengébb láncszem, mert elektromechanikus átalakító. Jó erősítőt lehet szerezni olcsón, meg építeni is. Azt is elmondom neked, hogy ez a hangfal kb 4 év alatt lett kész. Ráadásul először nem is így nézett ki. Fontos tudni, hogy mindig a lehető legjobb hangszórót válasszuk Azt építsük be a szükséges dobozba, majd készítsünk hozzá hangváltót. Ha szól, és tetszik, akkor a hangváltó alkatrészeit a pénzügyi források lehetőségei szerint lehet cserélgetni. Nem titok: a Silver kondit használtan vettem kb annyiért, mint ha a Kácsánákl vettem volna egy olcsó Bennic kondit. Sokan variálják a hangfalukat, mert azt hiszik, ha a doboza kész, a többi már gyerekjáték. Nyilvánvalóan nem így van. Ezért pl az AVX-en sok hibátlan, alig használt, de jó minőségű hangváltó alkatrész van. Mikor a Peerless mélyközepeket kicseréltem az Accutonra, akkor én is féláron eladtam a Jantzen tekercseket, kondikat. Egy ilyen tekercset megtudtad volna vennio 4000 Forintért. Az nem drága, főleg egy Jantzen alkatrészért. Az AMT hangszórót is olcsón vettem. Ha újjonnan veszel kettőt, az legalább 450 ezer Forint. Én ennek negyedéért vettem. De 20-ért már nagyon jó dfómot is lehet kapni. Szóval nem a pénz mennyisége a lényeg, hanem az ügyesség. Én nyugdíjas vagyok, mégis van ilyen szobám, s hangfalam. Az a borítás a falon (az egész fal be van borítva) felrakással együtt festéssel mindennel 64 ezer forintba került 3 éve. Ha veszel egy híg end cégtől valamilyen hangoló panelt, ami általában 0,5 m2, annak az ára 25-60 ezerig terjed. Mit gondolsz az előző hozzászóló miért degralálta le egyből, hogy nem is jó? Nos ezért.
Te is elérheted ezt a minőséget, de egy olyat biztosan, ami neked is nagyon tetszik, de nem kell vele szégyenkezni mások előtt. Egyszer kell egy bevált receptet jól elkészíteni. Például ajánlom ezt a ScanSpeak mélysugárzót a filléres általam az Accuton előtt használt Peerlessel, valamilyen Scan Speac dómmal. De olcsóbban meg ezt ajánlom. Már kettőt építettem belőle, s nagyon jó a hangja. Hidd el, hogy 500 000 Forintig bármit lever. Építsd meg olcsó hangváltóval, s majd tuningolod. Nagyon jól terhelhető, szép természeteshez közeli megszólalású. 2 és fél utas. Ne kísérletezz, ezt már kitalálták. A szerzője KIT-ben árulja, de régebben a kettes verziójának fent volt a váltórajza alkatrész értékekkel együtt. Ha megépíted, akkor át tudom adni. A dobozának a mérete a fontos, kivitelre egyszerűbbet is készíthetsz. Én építettem régi verziót is, meg a linken lévőt is. Láss csodát
Jó hangfal építést kívánok neked. Írj ha kell a kapcsrajz.
(#) Cinema válasza deklinacio hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
P_Lászó = shalafi


Üdv!
(#) deklinacio válasza Cinema hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Köszi! Egyből bejött a stílus alapján.
(#) mek-elek válasza deklinacio hozzászólására (») Máj 9, 2020 / 1
 
Véleményem szerint, sokallom a 80%-ot a hangfalra. Hasra ütéssel, annak kb fele a teremakusztika (hangszigeteléssel), és a hangfal pozíciója.
Ahogy írtad, a többi valóban pénztárca kérdése.
Szívesen kipróbálnám az ajánlott hangfalat, de nem telik most rá.
És azért egy jó erősítő sem olcsóbb egy jó hangfalnál, persze ez már igen relatív.....
(#) bta válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Engem az érdekelne, hogyan sikerült az arányt ekkora magabiztossággal kiszámítani Mintha bármiféle audio-láncra egyformán helytálló, megkérdőjelezhetetlen tényről beszélne ...
(#) deebo válasza deklinacio hozzászólására (») Máj 9, 2020 / 1
 
Idézet:
„Már kettőt építettem belőle, s nagyon jó a hangja. Hidd el, hogy 500 000 Forintig bármit lever. Építsd meg olcsó hangváltóval, s majd tuningolod.”



Ne haragudj, de remélem nem fogadja meg a tanácsodat, mert szakmailag nulla az értéke. Értem én, hogy belegázolt a lelkedbe a lacibácsi, de azért, szakmailag lényegesen kompetensebb, mint te, mert ócsó hangvátlóból nem sokminden jó fog kisülni, akármit is jelentsen ez, ugyanis a hangváltó használhatóságát, biztos, hogy nem az ára határozza meg.
(#) mek-elek válasza bta hozzászólására (») Máj 9, 2020 / 1
 
Véleményem szerint a teremakusztika alapvető a hifiben, és rendszerfüggetlen.
A kb, szerintem nem magabiztos kifejezés. És mint írtam, ez mindössze csak az én véleményem.
(#) bta válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 9, 2020 / 1
 
Dehát ő nem körülbelült írt...

A szobaakusztika akkor válik fontossá, ha komoly probléma van vele. Sok hasznos tanács mellett mostanában fundamentális butaságokat hordanak össze a neten, botcsinálta akusztikusok rádióbemondó-stúdiókra jellemző, 2-3 tized másodperces utózengést szeretnének rátukmálni a hifistákra...

Mivel jellemzően nem összehasonlítható módon degradálja a hangot a rossz akusztika illetve a rossz hifi, félrevezető dolog arányról beszélni. Nem egydimenziós történet... nehezebb belátni, de a hangsugárzó vs. erősítő vs. forráskészülék sem az.
(#) deklinacio válasza deebo hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Bocsi! Olvasd el mégegyszer, amit írtam. Akkor látni fogod, hogy azt írtam, majd később jobbra cserélgeti a hangváltó alkatrészeit. Viszont egy biztos, hogy a linken lévő hangfal megépítésében nibcs kockázat, nem kell pénzt kidobni a kisérletezgetésre. Biztos a jó eredmény.
Az, hogy salafi mit tud, egy dolog. Egy biztos, nem ír a szakmédia az ő hangfalairól, valószínűleg azért, mert defektesek.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2020
(#) deklinacio válasza deklinacio hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Igazad van. 79,5%-ban fontos csak a hangfal.
(#) deklinacio válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Törvényszerű, hogy a leggyengébb láncszem az audio rendszer meghatározó eleme. Márpedig ez a hangszóró. Mind a torzítása, mind a fázisátvitele, mind a frekvencia átvitele, mind a helyzete, rezonáló képessége, levegő nedvességtartalma, stb. miatt. De sorolhatnám még a membrán szélek nonlineáris viselkedését, a membrán kóválygását, a parciális rezgések keletkezését, a dobozba zárt levegő ugyancsak nonlinenáris viselkedését, annak hőmérsékletét. Egy erősítő sokkal korrektebb műszakilag, de még a DAC is. Sokkal jobban kézbentartható. S nefeldjük el, a hangfal az, amely az elektromos információból hallható hangot állít elő. Még egy 1000 Forintos kínai digitális erősítőnek is van pl. 24Hz-s hangja, ami ha jól emlékszem az orgona legmélyebb hangja. A hangfalak 90%-a ezt a hangot nem tudja elfogatható torzítással közvetíteni. Amelyik tudja, az elé odaköthető az 1000 Forintos kínai.
(#) fery45 hozzászólása Máj 9, 2020 / 1
 
Kedves Barátaim!
Jó ideje olvasom az oldalakon megjelenő írásaitokat.Évek óta inkorrekt hangnemben történek a hozzászólások bármilyen oldalon, akármilyen témáról van szó. Lehet erősítő, (csöves, félvezetős, analóg, digitális) hangszóró, hangfal (doboz), házi stúdió vagy Hi-Fi szoba, ki hogy nevezi.
Talán nem ártana tárgyilagosan végig beszélni (írni), hogy a hangforrásaink, erősítőink, hangfalaink és a megszólalás helyszíne mennyire meghatározó a szép hangzásra, ami adott esetben lehet hogy nem is Hi-Fi.
Tisztelettel: H.F.
(#) P_Laszlo válasza deklinacio hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Nem gondolom, hogy igazad lenne. De nem biztos, hogy tudok segíteni, mert hiányoznak a műszaki, elektroakusztikai alapok, és ezért nem sikerült megértened, hogy mik azok a hibaforrások, amikre céloztam. Ha gondolod, és szeretnél fejlődni, vagy jobban érteni, hogy mi történik a hangsugárzódban, vagy a lehallgató helyiségben, megpróbálhatjuk, szívesen elmagyarázom.
De ilyen elképzelésekkel, ha ennyire szilárdan ragaszkodsz hozzá, sajnos nem lehet mit kezdeni.

Ha 2kHz fölött az AMT működik, akkor valami hasonlót lehet tapasztalni: Bővebben: Link
És sajnos mindegyik verziója hasonló mértékű hibákat produkál. Persze biztosan kellemes lehet a sokvisszaverődéses hangot hallgatni, esetleg a rezonanciák, vagy a torzítási termékek viszonylag magas aránya is izgalmassá teheti a hangzást, de összességében elég messze van a korrekt hangvisszaadástól.

Illetve problémás lehet az is, hogy az AMT-d, magashangszórónak csak szemből hallgatva alkalmas, ha valaki 10 centivel magasabb vagy alacsonyabb tőled, és leül melléd zenét hallgatni, kb. 10kHz fölött, a lesugárzott hangokból, már semmi nem jut el hozzá sajnos.

Akár egy alsó-középkategóriás dóm magashangszóró is sokkal jobban tud működni műszaki szempontból. Bővebben: Link

Az már jó irány, hogy megpróbálsz mérni is, de a csatolt hangnyomás-frekvencia diagramok, még értékelhetetlenek, lényeges információk nem látszanak belőle. Valószínűleg inkább mérési hibákat látunk rajta. Meg kellene próbálni célzottabban, kisebb átfogással, az ismételhetőségre, reprodukálhatóságra, stabilitásra is odafigyelve.
(#) P_Laszlo válasza bta hozzászólására (») Máj 9, 2020 / 1
 
Szép.

És igaz.

De azért az átlag, ma jellemző lakószobákban, átlag, ma jellemző berendezéssel (kevés bútor, nagy visszaverő felületek, falak, sarkok közelsége) kellemetlen hibákat tud okozni a lehallgató helyiség.
(#) P_Laszlo válasza deebo hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Troels terveit utánépíteni is csak akkor tudod jól, ha tudod ellenőrizni. Ezeknek a hangszóróknak is jelentős gyártási eltérései vannak, és ezekben a tervekben is vannak hibák, problémás részek, amiket elhanyagolt a szerző. Nyilván nem a váltóalkatrészek drágábbra cserélésétől fog nagyobb eséllyel megjavulni a hangsugárzó, hanem inkább attól, ha ezeket a hibákat megszünteted, a mélytartományt és esetleg a váltást, arányokat a helyiséghez elhelyezéshez, saját ízlésedhez igazítod, stb. Szerintem nagyon sok a lehetőség az egzaktabb, bizonyíthatóan működő megoldásokban.
(#) mucden hozzászólása Máj 19, 2020 /
 
Sziasztok!

Guberáltam (szó szerint, azaz lomtalanításból maradt) egy házi építésűnek tűnő autós trapéz ládát.
Stereo, mélyközéppel és piezzo magassal. Felirat sehol nincs rajta semmi. A hangsugárzókon sem.
A magas Monacor MPT-016-ra nagyon hasonlít, a másikról viszont semmit sem tudtam kideríteni, csupán Rdc-t mérni: egyik 8, másik 4 ohmos.
A mélyek párhuzamban vannak a magassal, hangváltó nincs.
Mi lehetett a szerző elgondolása?
Miért nincs semmi szűrő a mélyeken?
Miért nem 4 vagy 8 Ohmos mindkettő?

A dobozt csak kíváncsiságból mentettem meg, lehet, hogy elajándékozom vagy ismét lom lesz.
(#) deebo válasza mucden hozzászólására (») Máj 19, 2020 /
 
A piezo nem 4, vagy 8 ohmos, hanem inkább 50 környéke, ha jól emlékszem, a megadott 8ohm csak valamiféle iránymutatás talán. Akár hangváltó nélkül is lehet használni, de azért érdemes, egy soros kondenzátorral védeni a magasabb feszültségektől, nem beszélve az iszonyatosan harsány elviselhetetlen hangról, ha rákerül a középtartomány jelentős része.

A többi kérdésedre ugyanaz a válasz. Nyílván laikus építette, nem volt semmiféle elgondolás, csak össze lett tákolva valami.
(#) P_Laszlo válasza mucden hozzászólására (») Máj 19, 2020 / 1
 

1. Szóljon.
2. Mert a piezo 4kHz alatt nem használható, és így talán találkozik a mélyközép átvitelének felső határfrekvenciájával.
3. Vagy ezek voltak kéznél éppen, vagy sérült az egyik, vagy javított.
(#) P_Laszlo válasza deebo hozzászólására (») Máj 19, 2020 / 1
 
Van az az 50R 1k is. Mondjuk, frekvenciafüggő.

A mélyközép a 4 és 8R. Egyik, illetve másik.
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2020
(#) deebo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 19, 2020 /
 
Nem emlékszem már rá, régen tököltem piezokkal, a SAL KHS-342M egészen elviselhető volt.
(#) P_Laszlo válasza deebo hozzászólására (») Máj 19, 2020 /
 
Én emlékszem. Nincs számomra elviselhető.
(#) mucden válasza deebo hozzászólására (») Máj 19, 2020 /
 
A piezoról nem írtam, hogy hány "ohmos". Hogy jött ez fel?
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2020
(#) P_Laszlo válasza mucden hozzászólására (») Máj 19, 2020 / 1
 
Szerintem félreértés csak.
(#) deebo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 19, 2020 / 1
 
Ja nem, arra próbáltam célózni, hogy műszakilag valóban használható hangváltó nélkül, párhuzamosan kötni is lehet simán a mélyközepekkel, nemigazán terhel, csak így hallgassák a süketek.
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2020
Következő: »»   660 / 726
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem