Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HEED canopus, obelisk /HTA-30/
Lapozás: OK   9 / 59
(#) vadasz válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 24, 2010 /
 
Hogy tudom megmérni, hogy a jelforrásom kihajtja e? CD-lejátszó kimenetén mérek feszültséget szkóppal? Mennyi legyen ahhoz, hogy az általad megjelölt pontokra kapcsolódhassak, és kihajtsa?
(#) CHZ válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 24, 2010 / 1
 
Annak a csöves fokozatnak nincs feszültség erősítése , csak impedancia illesztést végez .
(#) Alkotó válasza CHZ hozzászólására (») Márc 24, 2010 /
 
Ehhez én nem értek, Cirokl említette, hogy 1,6 szeres körüli erősítést számolt.
De azt sem értem minek kell impedanciát illeszteni, mikor a T3 egyáltalán nem terhelné túl a jelforrást. Mond el, akkor miért jó nekünk ez a "csövezés" (Én is most építem a csöves verziót, jó lenne tudni lesz-e értelme.)
Illetve még fontosabb lenne egy tanács, miként kéne alakítani a csöves részen, hogy igenis legyen neki 2-3szoros erősítése?
(#) CHZ válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 24, 2010 / 6
 
Pedig ez a fokozat semmit nem erősít , nem is volt célom , hogy erősítsen . Mivel a végfokot CD szintű jelforrás simán kihajtja . Felesleges erősíteni és a zajt növelni .
Az R10/R11/C4 egy alul átersztő szűrőt képez a végfok bemenetén , ha közvetlenül ide kötnénk a hangerő potit , akkor a potméter állásától függően változna a frekimenet , más és más töréspont alakulna ki . A bemeneten lévő buffer ezt szünteti meg , ha elhagyod ezt a szűrőt , akkor a poti csatoló kondi beiktatásával mehetne a végfok bemenetére , de ezt nem javasolnám , mert a szűrő és a végfokban a visszacsatolásban és más helyen is alkalmazott R-C elemek határozzák meg az erősítő fázisátvitelét .
(#) CHZ válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 24, 2010 / 6
 
"miként kéne alakítani a csöves részen, hogy igenis legyen neki 2-3szoros erősítése?"


Ha anódból csatolnánk ki , akkor jóval több erősítést kapnánk , mint amit szeretnél , ez visszacsatolással csökkenthető , de fázist is fordítana a fokozat .
Az eredeti tranyós sem fordít fázist ezért ez a megoldás nem igazán jó ide . Földelt rácsú kapcsolással fázis nem fordulna , de a bemenet impedanciája igen alacsony lenne , ezt nem minden jelforrás szeretné . Két fokozattal is fázishelyes maradna , de az erősítés többlettel még több problémánk adódna
(#) vadasz hozzászólása Márc 25, 2010 /
 
Megnéztem az általam használt BC559/549 ek hFe-jét. Az enyik fajta 14 körüli, a másik pedig 150 és 220 között mozog. Ez nagyon nem jó ugye? A pároknak egyeznie kéne hFe-ben ideális esetben ugye?
(#) CHZ válasza vadasz hozzászólására (») Márc 25, 2010 / 1
 
Ezek nagy eltérések , érdemes nagyobb bétájú párokat keresned .
(#) Alkotó válasza vadasz hozzászólására (») Márc 25, 2010 / 1
 
Nem volt itthon BC549-559 tranziszotorom, de BC546-556 igen. Találomra kivettem 1-1 db-ot és megmértem az erősítésüket. Nálam jóval nagyobb és jóval egyformább értékek lettek mint neked. Láhatod, hogy ezek különböző gyártók termékei, még a tokozásuk alakja is eltérő egy kissé. De épp ezért a típusjelölés, ezért a "B" betű a végén, hogy a vevő tudja mire számíthat. Ezért a te alkatrészeid erősen kilógnak a "megfelelő" mértékű szórásból.
(Én is meglepődtem mennyire egyformák voltak az erősítések, ezért még lemértem vagy 15-15db-ot. A szórás egészen kicsi, a teljes sorozat 265-289 között volt, egyetlen kivétellel, mert volt benne egyetlen 476-os erősítéső 556B)
(#) vadasz válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 25, 2010 /
 
Vettem még 15-15 darabot mindenből. Most 2-3-on belül vannak, a különbség hallható. Kérdezném, hogy a két oldal GND-jét szabad-e, kell-e összekötni, és ha igen, akkor hol? Csak mert azt vettem észre, hogy ha összekötöm, akkor léptékekben szűnik az alapzaj. Ez úgy derült ki, hgoy a CD-lejátszóban valószínűleg nincsen összekötve, és sistergett rendesen, aztán rádugtam egy recieverre, és csend lett. Hűtőbordákat is letettem GND-re, az is hozott egy picit. Poti házát is, az is. Kérdés, hogy hogyan szakszerű, jó e ez a közösített 0-pont, illetve hol közösítsek?
(#) Alkotó válasza vadasz hozzászólására (») Márc 25, 2010 /
 
Úgy sejtem, olyan kialakításod van, ahol a két csatornának külön tápja van (két trafó 1-1 tekercsel, vagy 1 trafó 2 külön tekercsel). Ha igen, akkor a közös pontot a bemenetnél célszerű kialakítani, valahol a poti közelében, esetleg közvetlen annak lábain. Utána ide kell kötni a hűtőbordát is, a fémházat is (ha van ilyen), illetve a poti fémköpenyét is.
(#) vadasz válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 25, 2010 /
 
Ez fog történni!

Egyúttal kész az erősítő így. Imádom a hangját. A dobozolásra még kényszer-várnom kell, mivel még nem kaptam meg a kiszemelt dobozt, de ha az is kész, akkor jön a következő projekt. Csöves HTA, alighanem. Millió köszönetem mindenkinek aki segített! Dobozolás közben majd fotózok, és akkor azzal záródik is ez a dolog, közben figyelemmel várom a Te csövesedet.
(#) vadasz hozzászólása Márc 29, 2010 /
 
Sziasztok! Gitár erősítő és mondjuk egy sima HTA vagy hasonló között alapból mi a különbség? (Torzító nyilván más tészta) Sógorjelöltem nagyon akarna gitárjához egy jó minőségű erősítőt gyakorláshoz, és nem tudtam neki javasolni semmit, mi lenne az, amit elsősorban építeni kéne és költséghatékony, de mégis príma gitárerősítő?
(#) vadasz hozzászólása Márc 29, 2010 /
 
HTA mennyire viseli/szereti a 4 Ohm- os hangszórókat?
(#) hapro válasza vadasz hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Mennyire szereti a 8ohmot?
Nálam 4ohmos hangszórókkal jár.
(#) Alkotó hozzászólása Ápr 8, 2010 /
 
Szegénység okán árulom a HTA30-amat. ITT.
(#) Mayan hozzászólása Ápr 14, 2010 /
 
Ez a változat annyira szép és profi ! Ha valaki építene nekem egy ilyet, azért sok-sok pénzt adnék ! Pl. 20 eFt ? Valaki ?

hta30.jpg
    
(#) vadasz válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /
 
A képen szereplő poti 5000 HUF, trafó legalább 5000 HUF, dobozt ha csinálni akarsz ilyet, és csak anyagárban nézed legyen az is 5000 HUF. Alkatrészek /tranyók stb./ is kijönnek 5000 -ből. Nyák+ munka stb...

Ha mindent megveszel hozzá /párosított BC549-559 és 556-546/ és a kész dobozt, akkor van esélyed, hogy valaki egy huszasért csinál neked nyákot és összeforrasztja, de egyéb esetben ott van pont Alkotó HTA-ja, melyet én is megépítettem, és biztosíthatlak, hogy ár-érték arányban igen jó vétel, SŐT!
(#) Mayan válasza vadasz hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /
 
Sajnos az alkotóé nem tetszik, több okból sem. Ilyen light-os, egyszerű kivitelt szeretnék. Nem kell alps blue velvet, jó mezei potival is...
(#) vadasz válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /
 
Nem akarok kekeckedni, de Alkotóé jóval egyszerűbb megoldás, mint amit a képen megadtál. Azon van bemenetválasztás, vastag alu-alaplapja van a doboznak stb.

Persze nehéz értelmezni, hogy mi valakinek a tetszik/nem tetszik, illetve, hogy mi az egyszerű. Én azt tapasztaltam, hogy az Alkotóst megépítve szinte zavar az otthoni Sony rendszer hangja (azonos hangfalakon). /pedig az enyim még nincsen dobozolva/
(#) CHZ válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /
 
Szerintem a képen egyik eredeti példány látható . Használtan sem kapod meg ennyiért . Minta alaján Te is megcsinálhatnád ...
(#) Mayan válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /
 
Sajnos én a doboz és nyák készítéshez béna vagyok, a beültetés és összeépítés nem gond. Végülis tehát ha lenne kész nyák és ilyen doboz, meg tudnám csinálni. De szép is lenne... álmaim erősítője...
(#) Mayan válasza vadasz hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /
 
Egyszerűségen jelen esetben azt értem hogy 1 db tápkondi és 1 graetz, 1-1 db kimenő kondi, hűtés maga a doboz, kicsi végtranyók, kis csinos toroid, stb.

Amúgy pl. engem is egyre jobban zavar a kommersz hifik hangja, érzem hogy nem jó, karcos, idegesítő. A mostani a-osztályúm (lásd:cikkem) sokkal jobb, sima, természetes, nagyon kellemes hangú. De jobb lenne egy hasonló vagy még jobb hangú, de nem forró erősítő...
(#) Mayan hozzászólása Ápr 14, 2010 /
 
Amúgy megvan esetleg valakinek ez a nyákterv ? Jó lenne...
(#) CIROKL válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /
 
Idézet:
„Pl. 20 E Ft ? Valaki ?”
Ennyiből szinte lehetetlen kihozni ! Ha csak nem ingyen van hozzá minden , ha venni kell az alkatrészeket akkor egészen biztos nem lehet megoldani egy 20-as ból
(#) Mayan válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /
 
Hm. Te mennyiért tudnád megcsinálni ? Láttam a te hta-30-aidat, azok is szépek, egyszerűek is viszonylag.
(#) saraha hozzászólása Ápr 14, 2010 /
 
Üdv.
Amit a HEED Audio-nál lehet kapni Canopus-t az ugyanazt a kapcsolást tartalmazza ami itt is van vagy azért az más?
(#) Alkotó válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /
 
Idézet:
„...1 db tápkondi és 1 graetz, 1-1 db kimenő kondi, hűtés maga a doboz, kicsi végtranyók, kis csinos toroid...”

Nagyon érdekes és szokatlan amit mondasz. Szinte mindent felsoroltál erényként, ami vitatható ebben a kivitelben. Az más kérdés, hogy még ezekkel a feltételekkel is biztosan nagyon jól szól.
(#) vadasz válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /
 
Szkópoltam kicsit a HTA-n. Provizórikusan dobozolva a tápsimítás Alkotó véle elrendezésben nálam szinte tökéletes / 50Hz -nak nyoma sincsen a műszer méréshatárait teljesen kiaknázva sem/. Puffer mennyisége és milyensége miatt kipróbáltam kevesebb pufferrel is. A különbség hallható volt egyértelműen. Előjött az az érzésem, mint amikor Sony-t vagy yamahát hallgatok, hogy mint ha amikor mély hangot kéne kipréselni a hangfal felé, akkor olyan kelletlen lesz a többi része a zenének, illetve a mély hang közel sem annyira spontán, illetve hiányoznak olyan részei, amiket addig nem is hallottam bizonyos zenékben amíg ezt meg nem építettem.
Hozzá kell tennem, hogy nagyon kevés technikát hallgattam eddig, így egyelőre azt kell mondjam, hogy összehasonlíthatatlanul veri mindet.
(#) CIROKL válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /
 
Idézet:
„a doboz és nyák készítéshez béna vagyok”

Ebben kérssz segitséget aztán te magad is össze tudod rakni a HTA , semmi ördöngőség nincs benne . De ajánlanám figyelmedbe a csöves előfokkal / nem csak szerintem de szebben szól mint a tranzisztoros előfokkal/
HTA-30 tesók
HTA-30 Csöves előfokkal
Így a munka nagy része az neked maradna , meg aztán még az építkezés öröme is ott marad , a dizájn is olyan lessz amit szeretnél ! Ha elakadsz akkor mi szivesen segitünk bármiben . Itt a fórumon minden féle szakember fellelhető , csak meg kell keresni mindig a megfelelő feladatra a megfelelő embert !
(#) Mayan válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /
 
Na. Kezdésnek azért mindenképp kellene nekem egy nyák... - ajánlat ?
Következő: »»   9 / 59
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem