Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HEED canopus, obelisk /HTA-30/
 
Témaindító: CIROKL, idő: Dec 26, 2009
Lapozás: OK   58 / 58
(#) baka60 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Aktuális állapot:

0077.JPG
    
(#) Karesz 50 válasza baka60 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Alakul... de C15-öt pl. át lehet forgatni vízszintesbe így egy felesleges vonal elmaradhat. Kerüld az "éles sarkokat" a huzalozásban és mindig a legrövidebb utat válaszd két alkatrész között. A kékkel bekarikázott részben lévő ellenállásokat és a bemeneti kondit megpróbálnám függőlegesbe állítani, hogy vajon így hogy férnek el... talán közelebb kerülhetne egymáshoz minden, de ez nem biztos, de mintha... Annak a C12-es szűrőkondinak nem tudom mi a szerepe - lehet, hogy több kárt csinál, mint hasznot - de mindjárt leszimulálom...

HEED.JPG
    
(#) Karesz 50 válasza baka60 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Valami ilyesmitől tartok. A tápvezetékek induktivitásával egy nagy jósági tényezőjű rezgőkört fogsz kialakítani több száz kHz-en, amit a kimeneti áram folyamatosan gerjeszt. Legrosszabb esetben az egész erősítőt begerjesztheti, "jobb" esetben csak a hangképet fogja rontani. Ha nem fér el ott legalább 470-1000 uF, akkor inkább elhagynám.

LC kör.JPG
    
(#) baka60 hozzászólása Márc 16, 2019 /
 
A HTA30 mono tervvel végeztem, el is küldtem gyártásra, viszont vele párhuzamosan készül valami más.
Találós kérdés minek a klónja ez? :

talalos.JPG
    
(#) Karesz 50 válasza baka60 hozzászólására (») Márc 16, 2019 / 2
 
Hidalt HTA 120 beépített földhurokkal?

hta.JPG
    
(#) baka60 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 19, 2019 /
 
Ez egy földfüggetlen mono végfok, a HTA-hoz marginális köze van
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2019
(#) baka60 válasza baka60 hozzászólására (») Márc 19, 2019 /
 
Segítségül az eredeti:

IMGP3124.JPG
    
(#) fidelcastro válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 19, 2019 /
 
Mi a probléma a földhurokkal?
(#) mek-elek válasza fidelcastro hozzászólására (») Márc 19, 2019 /
 
A csillagpont hiánya.
(#) fidelcastro válasza mek-elek hozzászólására (») Márc 19, 2019 /
 
Nem írtam oda sajnos, de kicsit kimerítőbb választ szerettem volna. Miért baj az hogy körben van egy hurok? Mi ez a csillagpont dolog? A belinkelt kép alapján az eredeti design is tartalmaz egy hurkot, felteszem csillagpontot viszont nem. Bár én nem értek hozzá.
(#) reloop válasza fidelcastro hozzászólására (») Márc 19, 2019 / 2
 
Szia! Ha valóban érdekel a dolog, tekints a csatolt ábrára!
A végtranzisztorok áramát (ide értve a nyugalmit is) I1 és I2-vel jelöltem. Ezek az áramok feszültséget ejtenek a vezetősávon. A sárga nyíl által mutatott testpontokra a további vezetősávok által leosztva kerül ebből feszültségből. Ez búgást, gerjedést. torzítást okozhat - teljesen feleslegesen. Ha a test bekötési pontból külön vezetősávon indul a nagyáramú- és a jelföld, akkor zavarmentesen működne az erősítő.
Tettem a rajzra két piros nyilat is. A szerény információ alapján is felmerül bennem a gyanú, hogy ott a bemenő és a kimenő jel keresztezi egymást, ami súlyos tervezési hibának számít.
Még egy gyanús elemre lettem figyelmes, olyan mintha a bemenet tájékán nagytestű axiál kondik lennének. Az is más dimenzióba helyezi az egészet, mellyel külön topic foglalkozik.
(#) baka60 válasza reloop hozzászólására (») Márc 19, 2019 /
 
Az a három nagytestű kondenzátor jó minőségű fólia.

Az erősítő egyébként csodálatosan szólt nem véletlen műve az utánépítés.
(#) reloop válasza baka60 hozzászólására (») Márc 19, 2019 / 1
 
Képzeld milyet szólna helyesen megépítve
Tréfál félre téve, ha örömödet leled benne akkor abszolút sikeres a munkád. Csupán a feltett kérdés okán tettem pár észrevételt.
(#) CIROKL válasza baka60 hozzászólására (») Márc 20, 2019 /
 
Az ok hogy ide bigyesztetted de ennek mi köze a HTA hoz?
(#) vadasz hozzászólása Jún 9, 2019 /
 
Sziasztok,

itt az ideje, hogy kicsit újra építsem a 2010-óta szolgáló A30-at. Sokat fórumoztam és olvasgattam, de nem igazán kaptam tudok eldönteni pár kérdést. ("Alkotós"-első generációs referencia dizájn, referencia alkatrészekkel) Az erősítő egy konkrét DAC-al van megtáplálva, más bemenete nincsen, a DAC közos házba van szerelve. az erősítő oldalanként külön trafóval 120VA/db üzemel, vastag aludobozban, dobozhoz rögzítet és köpasztázott hűtéssel.

1. Az első kondenzátor a jelútban egy 10µF elekrolit. Ez jelenleg egy akámilyen, amit akkor találtam, cserélném valamire. Tegyek/tehetek bele másfajtát is, vagy maradjak érték és típus szempontjából ennél? ( ha marad, akkor nichicon fg fér el).

2.Kicsatoló kondenzáror 4x2200 Yageo 18mm széles, ezeket cserélném valami jobb megoldásra. A nyákon ha marad az elektrolit (maradnia kell?), akkor 18mm a legszélesebb ami elfér. Kérdésem, hogy cserélhetem e 4x1000µF nichikon fg vagy kz-ra, vagy a kapacítást tartanom kell, illetve másfajta kondenzátor is szóba jöhet?

3.Nyugalmi áramot a 0.33-on 20mV-ra állitva is csak 35 fokig melegszik a hűtés. Kérdésem, hogy ezt minek alapján kell beállítani, meddig emelhetem. Eredetileg 10mV amit tudok , hogy kéne, de ahogy emelem egyre szebben szól, csak ne mtudom, hogy mi a "sweet-spot"... hogy tudom meg mi az?

Köszönöm előre is.
(#) Ge Lee válasza vadasz hozzászólására (») Jún 9, 2019 / 1
 
Erre a végfokra ugyanúgy igaz az, hogy nem létezik olyan hogy jó hangú meg rossz hangú alkatrész, bár ez egy kicsit sarkos megfogalmazás volt, de erősen közelíti az igazságot. Hogy a végeredmény (eredő hangkép) milyen lesz, azt az alkatrészek összessége fogja meghatározni, és nem egyetlen alkatrészé. Hogy érthetőbb legyen, mondok példát. Lehet hogy a jelútban egy 70Ft-os kondenzátorral szebbnek fogod hallani a hangját mint egy 2000Ft-os kondenzátorral. Sajnos ez egy ilyen játék, ki kell tökölni hogy mi hogy lesz jó neked.
A nyugalmi áramot illetően, én nem vettem észre a hangzásban javulást, ha 40mA-ről indulva elkezdtem feljebb tekerni a végtranyók áramát. A szimulátor észreveszi, mert kb. a felére csökken a THD emlékeim szerint, ha 40-ről 100mA-ra emelem. Az enyém olyan 40-45mA-rel üzemel évek óta.
A félvezetőkkel is lehet variálni, de azokból mindenképpen valamelyik nevesebb gyártó eredeti termékét kell megvenni, nem az ilyen ötöd-tized árakon árult ebay-es selejteket meg utánzatokat, mert akkor a végeredmény is olyan lesz.
Plusz a kérdésedre azért sem létezik konkrét válasz, mert ami nálam az én rendszeremben passzol, az nem biztos hogy a tiédben is fog és fordítva. Meg az sem mindegy milyen zenét hallgatsz rajta.
Következő: »»   58 / 58
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu