Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HFKV szűrő építése
Lapozás: OK   1 / 2
(#) balu0325 hozzászólása Márc 8, 2011 /
 
Sziasztok! Biztosan ismeritek az áramszolgáltatók HFKV rendszerét. Ezzel a módszerrel tud vezérelni a szolgáltató forróvíz tárolókat, hőtárolós kályhákat, közvilágítást, "éjszakai áramot", stb. A módszer lényege, hogy a hálózat 50Hz-es frekvenciájára 183,3Hz-es impulzusokat modulálnak a transzformátor állomásokon, melyeket a fogyasztási helyeken elhelyezett vevő vesz és dekódol.

Ez a modulált jel azonban zavarja egy frekvenciaváltómat ami egy hőszívattyú kompresszorát hajtja és időről-időre, (napjában 4-5 alkalommal, de nem minden táviratnál) PHL azaz "phase lost" hibával letiltja azt. ilyenkor csak az újraindítás segít és ha nem vagyok otthon kihűl a ház.

Arra gondoltam kéne egy szűrőt tenni a frekiváltó elé, ami kiszűrné ezt a modulált jelet. Ha tudnátok a kivitelezésben és a méretezésben segíteni, nagyon megköszönném.
(#) kobold válasza balu0325 hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
Ha a frekvenciaváltón van hibajel-kimenet (elég gyakori, hogy egy kimenetet ilyen funkciójúra lehet programozni), én nem vesződnék a szűréssel, már csak a teljesítmény (és a veszteségek) miatt sem. A hibajellel indítanék egy monostabilt 10-20 másodperces késleltetéssel, ennyi idő alatt garantáltan leáll a kompresszor, és "elmúlik" a vezérlőjel is. Az időzítés végén pedig meghúzatnék egy relét, aminek a nyugvó érintkezőin kap tápot a frekvenciaváltó, így automatikusan újraindul az egész. Amennyiben hibatörlést és indítást is lehet egy-egy bemenetre programozni, akkor akár ezeket is lehet vezérelgetni, a táp megszakítása helyett.
(#) Fantasy válasza balu0325 hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
Ha jól emlékszem akkor az áramszolgáltató körvezérlését a fogyasztóknál felszerelt fázisjavító kondenzátorok is szokták zavarni.
(#) balu0325 válasza kobold hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
Igazad van, egy néhány hete így oldottam meg, hogy ne fagyjak meg, de 100 üzemóra alatti ca. 60 újraindulás meg a kompresszornak nem tesz jót. Valamit ki kéne találni, mert az Émász tojik rám a hőszipka kedves gyártójával együtt.
(#) balu0325 válasza Fantasy hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
Gondoltam lehetne méretezni vmi szűrőt, hogy be se menjen a frekiváltóba...
(#) balu0325 hozzászólása Márc 8, 2011 /
 
Egyébként nagy vesztesége van egy ilyen szűrőnek?
(#) El_Pinyo válasza balu0325 hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
Esetleg megpróbálhatnál alkalmazni hálózati zavarszűrőt. Minden nagyobb teljesítményű háztartási gépben (pl. mosógép) megtalálható a 230 V~ betáp után. Nem mondom biztosra, hogy beválik, de egy próbát megér, főleg ha van otthon elfekvőben. Sajnos viszonylag közel esik egymáshoz a hálózati feszültség frekvenciája a moduláló jeléhez, így elég nehézkes lehet a szűrése. Csak több fokozatú, meredek LC szűrővel lehetne rendesen elnyomni.
(#) balu0325 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Márc 8, 2011 1 /
 
Az a helyzet, hogy 1,5kW-ról van szó ráadásul 3 fázison. Ilyenem nemigen van elfekvőben. A gyártó ezt ajánlotta, de az adatlapján látszik, hogy 183Hz-en nem nagyon szűr. Bár nem is értették nagyon, hogy mi a bajom.
(#) kadarist válasza balu0325 hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
Szia!
Én még olyanról nem hallottam, hogy a hangfrekvenciás vezérlés megbolondított volna egy frekiváltót. Biztos, hogy ez a baj?
(#) balu0325 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
igen biztos
(#) balu0325 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
Amikor a hőszivattyú megy, akkor néha brummogások hallatszanak a csőhálózatban. Mivel áramszolgáltatós vagyok, jól ismerem ezt a hangot. Alállomásokon sokszor hallottam. Sokáig vizsgáltuk a hogy mi okozza a leállásokat és először nem is erre gyanakodtunk, mivel a frekiváltó fázis asszimmetria hibát hoz. Aztán szereztem egy HFKV vevőt ami a közvilágításra van beprogramozva. A brummogások pont akkor vannak amikor a vevő jelez hogy épp adást vesz. Ezután kiderült, hogy a leállások pont az adásoknál vannak. nem minden adásnál, de mindig az adásnál... ennyi.
(#) kadarist válasza balu0325 hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
Ismerem én is ezeket a modulált hangokat. Egy brummogós hegesztőtrafóval is jól detektálhatók. Csinálj egy jó nagy fojtású EMI-szűrőt tekercsekből-kondenzátorokból vagy próbáld meg az ajánlott újraindítási megoldást.
(#) balu0325 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
Már írtam, hogy most úgy működik kb 3 hónapja. Egy időzítő újraindítja. De 160 üzemóra alatt 70x indult újra. Egy számláló számolja. Ez viszont nem jó a kompresszornak.

A szűrőkhöz nem értek. Azért az a topik címe ami...
(#) kadarist válasza balu0325 hozzászólására (») Márc 8, 2011 / 1
 
Végy egy jó nagy ferritgyűrűt (de egy nagy higanygőz fojtó magja is jó) és tekerd a magra pár menetben mind a négy vezetéket. Ezen kívül még kiegészítésképpen használhatsz lemezelt magos fojtótekercset is a fázisvezetőkbe iktatva, persze csak pár menetet rátekerve. Vagy méretezni kellene egy pi-szűrőt 180 Hz-re. Egyéb ötletem nincs, de hátha valaki még megszólal ezügyben, aki jobbat tud.
(#) dobo válasza balu0325 hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
A frekiváltó előtt nincs gyári szűrő ugye?
Mert létezik olyan szűrő ami a frekiváltó által keltett zavarokat nem engedi a hálózat felé vissza.
Felharmónikus szűrés a neve .
Esetleg egy ilyen felharmónikusszűrő megoldhatja a problémád.
(#) balu0325 válasza dobo hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
A frekiváltó forgalmazója ajánlott egyet amit a #941590 -ben írtam. De azon látszik, hogy nem lenne jó. Ide egy cél szűrő kell, nem egy általános EMC/RFI szűrő. Ráadásul 13eHUF+ ÁFA
(#) dobo válasza balu0325 hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
A 3. felharmónikus frekvenciája 150Hz olyan szűrő kell ami ezt a frekit már tudja szűrni illetve csillapítani.
(#) kobold válasza balu0325 hozzászólására (») Márc 8, 2011 / 1
 
Amire neked szükséged lenne, az gyáriban sosem lesz a megadott összegnél olcsóbb (legfeljebb ha egy az egyben váltják az eurót és a forintot...). Léteznek nem kifejezetten HFKV szűrésére, hanem úgy általában vett vonali csillapításra szolgáló eszközök, lásd pl. AC line reactor. Ez sem lesz olcsóbb, sőt.
Amúgy tényleg érdekes, hogy ilyesmitől megőrül a frekiváltó, én többféle típussal dolgozom naponta, de egyik sem veszi észre a kapcsolt vezérlést. Úgy látom, nem sok lehetőséged maradt:
- készítesz a fentiek szerint fojtótekercset, ferritmagra, pár menettel
- szétnézel a frekvenciaváltó menüjében, le lehet-e tiltani ezt a hibajelzést
- szerzel egy megfelelő teljesítményű háromfázisú leválasztótrafót, hátha annak az induktivitása el tudja nyomni a vezérlőjeleket
- meghagyod az automata újraindítást, és megteszel mindent azért, hogy a kompresszor könnyen újraindulhasson

Illetve, villamos gépekben jártasabb kollégák véleményére lennék kíváncsi: ezt a fajta szűrőt frekvenciaváltó és motor között nem szabad alkalmazni, de be lehet-e kötni a hajtás elé, annak hálózati tápjára? Ha igen, a képen szereplőből tudok adni egyet, és kipróbálhatod.
(#) dobo válasza kobold hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
Ha jól tudom motor és frekiváltó közé tilos kondenzátort kötni.
Lehet ezért nem lehet ezt oda alkalmazni.
De a frekiváltó elé szerintem alkalmazható.
Esetleg agy zavarvédettebb típusra is ki lehet cserélni a frekiváltót de ez csak a végső eset.
(#) kobold válasza dobo hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Én is így gondolom, vagyis hogy a betápra rá lehetne tenni, majdnem olyan, mint egy másik, párhuzamosan kötött fogyasztó.
A cserét azért nem is említettem, mert ahhoz is eléggé zsebbe kell nyúlni... Mindenesetre a mostani frekvenciaváltó típusára már kíváncsi vagyok, hogy tudjam, mit kell nagy ívben elkerülni.
(#) balu0325 válasza kobold hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Delta gyártmány VFD-S sorozat
(#) dobo válasza balu0325 hozzászólására (») Márc 9, 2011 / 1
 
A vasmagos szűzőt azért próbáld ki hátha segít mert ez a legolcsóbb megoldás hátha jó lessz.
Ha már csökkenti a zavarok gyakoriságát már az is fél siker.
(#) proba válasza balu0325 hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Minden fázist figyelhet vajon? Lehet csak a fázisokat kellene arrébb shiftelni. (Ez a vezérlőjel minden fázison azonos mértékben jön ? )
(#) merlingerin válasza balu0325 hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Hali!

Valami ilyesmi kellene Neked.. Bővebben: Link
(#) petike válasza merlingerin hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Szia!

Szerintem kár beruházni bármilyen szűrőre, mert ez a frekvenciaváltó hibás.
Sosem hallottam arról, hogy a HFKV jel ezt a hibát okozta volna.
Ez egy garanciális hiba, amit nem a te költségedre kell megoldani.
Ha a gyártó nem hajlandó segíteni akkor a fogyasztóvédelemmel kell próbálkozni.
Beraksz egy szűrőt, holnap a frekiváltó megadja teljesen magát a segítőkész gyártó
rögtön a te szűrődet fogja okolni, holott ő rádsózott egy tipus- vagy egyedi hibás készüléket.

Üdv Petike
(#) balu0325 válasza petike hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Azt kell mondjam igazad van, csak mire rájöttem mi a baja addigra lejárt a garanciája.
(#) balu0325 válasza merlingerin hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Ez hasonló mint amit a gyártó ajánlott. Egy átlagos EMC RFI szűrő. Nekem nem jó mert kb 1MHz körül van a legnagyobb csillapítása...
(#) idlob válasza balu0325 hozzászólására (») Márc 10, 2011 1 /
 
Nem ismerem pontosan a frekvenciaváltók lelki világát, de eddig úgy képzeltem el őket - és javítsatok ki ha nem így van -, hogy a bemenő váltóáramot egyenirányítja, majd ebből PWM vagy hasonló módszerrel (mint a D osztályú erősítők) állítják elő a kimeneti szinuszt.
Ha így van, és a csőhálózaton mégis hallod a HFKV modulációt, akkor a frekvenciaváltón átjut a bemeneti feszültség modulációja, azaz a PHL üzenet nem is a bemenetre hanem a kimenetre vonatkozik.
Ilyet szerintem az egyenirányítás utáni elégtelen szűrés okozhat, tehát vagy eleve alul van méretezve, vagy előkerül az örökzöld sláger: a kiszáradt ELKO.
Én szétborítanám az eszközt és a szűrő/puffer körökben válogatás nélkül cserélnék minden ELKO-t, sőt ahol lehet nagyobb kapacitásúra cserélném őket.
(#) dobo válasza idlob hozzászólására (») Márc 10, 2011 /
 
Jogos a felvetésed ugyanis tényleg egyenirányítással kezdődik a frekiváltó bemenete.
És egyenirányítás és pufferelés után nem lenne szabad hogy zavarok legyenek.
A száradt elkó tényleg lehetséges.
(#) balu0325 hozzászólása Márc 10, 2011 /
 
Közben kicsit továbbképeztem magam. A frekiváltók bemenetén egy 3 fázisú diódahíd van majd ezt az egyenirányított jelet simítják és így jön létre az ún. DC BUS. A jobb készülékeknél ez ki is van vezetve, így akár egyen feszültséggel is lehetne őket táplálni. Minden belső elektronika erről a buszról van megtáplálva, tehát ha a zavar kikerül a kimenetre, akkor az valóban a frekiváltó hibájára utal.

Ahhoz, hogy a 183.3 Hz-et a bemeneten kiszűrjük egy LC szűrőre van szükségünk. Próbáltam egy barátom segítségével méretezgetni és kiderült, hogy ezen a frekvencián vagy nagyon nagy kapacitású kondi kell, vagy nagyon nagy induktivitású folytó. Mind a kettő nagyon drága, összemérhető a frekiváltó árával...
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem