Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HITEKA sortekercselő gép
Lapozás: OK   3 / 4
(#) Orbán József válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 5, 2016 /
 
Nem is voltak olyan vérmes reményeim, hogy az első pár db elfogadható eredményt ad. Abban viszont igen, reménykedem, hogy nem kell 20-30-at tekernem előbb a jó eredményhez. Kimenőről van szó.
Most néhány hálótrafót tekerek kikapcsolódás képpen, aztán újra nekifogok kimenőt csinálni.
Egyébként lehet utólag szigetelten kihozni a kivezetéseket, gyári transzformátorokon láttam, hogyan csinálják, de itt most hosszú lenne leírnom a módit. Majd képekkel illusztrálom idővel.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2016
(#) proli007 válasza Orbán József hozzászólására (») Márc 5, 2016 / 2
 
Lehet Neked nem kell mondani, de valaha így csináltuk az utolsó menet rögzítését varnish szalaggal. Az utolsó sort bebújtattuk a hurokba, majd meghúztuk a vásznat.
De a kivezetés szigetelése is így készült, csak egy mipolán cső volt alá fektetve merőlegesen az utolsó 10..20 menetnek. Ahol vége volt a sornak, kis nyílást vágtunk, és bebújtattuk a tekercs végét. Így szigetelve és rögzítve is volt a kivezetés, és ki sem lehetett a szigetelést a sorok alól húzni..
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2016
(#) Gafly válasza Orbán József hozzászólására (») Márc 6, 2016 /
 
Akár cikket is írhatnál. De komolyan, csinálj képeket a lépésekről (tudom a polip is így alakult ki az evolúció során). Sokan nagyon félnek a tekercseléstől, meg egy misztikum...
(#) Orbán József válasza proli007 hozzászólására (») Márc 6, 2016 /
 
Igen, tudom, hogy így az igazi, így is fogom csinálni. A cső ráhúzást, szűkös helynél megpróbálom másként megcsinálni, a csupaszon kihozott vezetékeket a kész tekercs legfelső szigetelésére visszahajtani és ott megtoldani műanyag szigetelésű vezetékkel és azt kihozni kivezetésként.
Ha nagyon szűkös a hely és eleve szigetelőcsöveznék, akkor a szigetelt részt a tekercs teljes hosszában végig kell fektetni, vagyis a túlsó felén kellene kezdeni a tekercselést. Különben nem kívánt púpok keletkeznek a tekercs szélén. Az utolsó menet mutatott rögzítését horgász, horog kötésként, illetve pl. forgórészek kommutátor felőli bandázsolásnál is használjuk.
Egy darabig szoknom kell a gépet, beállításokat, de, mint említettem, biztos voltam benne, hogy lesz pár kísérlet, mire számomra elfogadható kivitel lesz.
@ Gafly - ha odáig jutok, hogy érdemben meglépem a szintet, amiről már nem szégyen bemutatózni, megteszem. Persze," könnyű" nekem, tekercselő gépem van. Azonban egy jószemű diy-er szabadkézzel, kézi hajtással is képes előírásszerű tekercselést létrehozni. Időigényes, de lehetséges, az én szemeim már nem alkalmasak ilyen hosszas és pontos koncentrációt produkálni, ami egy jó kimenőhöz kellhet. Mindenesetre nem kísérleteztem vele.
(#) proli007 válasza Orbán József hozzászólására (») Márc 6, 2016 /
 
Ó, hány trafó elkészült anno a szovjetikáner satuba befogásával.. De hogy kézi, vagy gépi a tekerés a technológia nem változik. Maximum, hogy géppel akár cséve oldal nélkül is lehet tekerni, amire kézzel alig-alig van esély.
(#) Orbán József hozzászólása Márc 6, 2016 / 2
 
Egyelőre úgy állok, hogy hálózati trafó primerjénél is sorszigetelést teszek, mert nem tudom a sorokat egymásra úgy feltekerni, hogy menet-menet mellé kerüljön.
Persze 5-10VA-es trafóknál a gyári sem teljesen szabályos, hiszen 1500 -> vagy több menetet rábízunk a gépi előtolásra és telitekeri a csévét a gép. A huzal - maiak - igen nagy szigetelési szilárdsággal rendelkeznek, így a nem túl széles csévén az egymás felett elhelyezkedő menetek közt nincs is túl nagy feszültség különbség. Azonban most 50 és 180VA-es trafókat fogok tekerni, ahol ki fogom próbálni, mennyire leszek képes sorszigetelés nélkül is szép sorokat alkotni elejétől végig.
A gyári transzformátoroknál szintén nincs sorszigetelés...
Az egy csévés trafóimnál - hálózatiak - elválasztó-árnyékoló sor feltekerése is szükséges, zavarvédelem és életvédelmi célból. Egy sor valami vékonyabb huzalból, a kezdő véget kihozni és összekötni összerakás után a trafó fémrészével, szorító szerelvényével.
Egy módszert ismertetett velem egy kedves Barátom, nem egész sorok keletkezésénél.
Itt arról van szó, hogy viszonylag vékony szekundert tekerünk és, ha alatta darab primer sor van, keletkezik egy púp, ami végig kíséri a tekercselést.
Ezt a darab sort egyébként középre kell elhelyezni, de előtte, utána ki lehet egészíteni a sort ugyanazon huzalból, bekötetlen, kihozatlan végekkel.
Kimenő trafónál pedig úgy kell beállítani az előtolást, hogy a kevés sormenet teljes hosszában érjen végig a csévén. Így egy ritka emelkedéső csavarvonalban helyezkedik el a tekercs.
Mindezek gyakorlatba átültetése még rám is vár.
@ proli007 - igen, volt ilyen tekercselő szerkezetem, ha jobban vigyáztam volna rá, máig használnám... sajnos nálam ténykedő meggondolatlanul használó vendégem végzett vele.
Sokmenetes, érzekelő, jeladó tekerésekhez bőven jó volt, de kis trafókhoz is természetesen.
Kezdőknek érdemes ilyen régiséget keresni, előfordulhat az még néhány öreg szakinál...
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2016
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 3, 2016 / 1
 
Üdv!
Az első (fél)sikerélmény... Mert nem raktam még végleg össze, csak az M lemezeket dugdostam bele, induktivitást így nem is próbáltam megmérni. A 3. nekifutással készült k.trafót már megtartom...
A két anódtekercs DCR-je 71.78 és 71.18 Ohmra sikeredett! 0.25mm-es huzallal készült a primer.
A anódtekercsek és a szekunder közt 5.5nF a kapacitás.
Fog ez menni, akárki meglássa...
Most gyorsan megtekerek még két kimenőt, amíg a jelenlegi huzalokhoz bevált a feszítőerő, előtolás.
A rajzhoz képest eltérés - a középső szekunder 2x van megtekerve...
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2016
(#) proli007 válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /
 
Hello! Szerintem Te az E vasakról beszélsz. Mert emlékeim szerint M vasnak csúfolták azt a lemezt, amely közepének megnyomásával lehetett a csévébe tolnni. Vagy is ha ott beteszed a vasat, akkor kész is a trafó. A másik az EI lemezelt volt. Szerintem a leírásod alapján a tied ez.
(#) Orbán József válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /
 
Üdv!
Valóban, elírtam, E I lemezekről van szó és csak az E lemezeket raktam be egy gyors teszt kedvéért. Rájöttem később, csak nem helyesbítettem, köszönöm az észrevételt!
(#) mtibor hozzászólása Máj 5, 2016 /
 
Sziasztok !

Alakul a gép ,köszönet a segitségekért ,először össze rakom, majd szétszedem a hibák kijavítására,nem gondoltam volna hogy majdnem minden meglesz a kosárba ahogy kaptam,sokáig faeszterga volt.

hiteka1.jpg
    
(#) Orbán József válasza mtibor hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Üdv!
Faeszterga... Tipikusan gyöngyöt a disznók elé.
Sok sikert és jó munkát a rendberakáshoz, használathoz!
Még egy fontos:
A gyári kuplungos működtetés mellett és jócskán helyette a frekvenciaváltósos működtetést használom, lábpedálos indítással. A két kéz meg igencsak szükséges munka közben. Az eredeti módon ugyan lehet lassítva indítani, azonban a végsebességek nagyon nagyok - nekem mindenképpen. A max. 300n/p szerintem bőségesen elég, azonban a gyakorlatban egy kimenő tekerésnél (szekunder pl.) 100 alatt maradok a fordulattal.
A váltó felprogramozásával helyettesíthető a kuplungos felpörgetés a megállást nullára történő progizásával pedig stabilan megállítható a forgás. A nagy tokmány lendítő ereje nem tudom, mennyire fog majd beleszólni a pozícióba történő megállásban. Használatkor a lassú fordulat mellett van időm ellenőrizni a menetszámot, így pár menettel a vége előtt a váltóval állítom meg a gépet. Eztán az utolsó menetnél nullázom a számlálót, megtekerem az utolsó menetet, aztán újra nullázok és kezdem a következő menetsort. Egyébként akkorát szól a kuplung működéskor, hogy kiszalad a szomszédság az utcára ijedtében...
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2016
(#) granpa válasza mtibor hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Lecserélném egy könnyű menesztőre, vagy patronra (amibe a felfogó menetes szárat teszem) azt a böhöm tokmányt, mindjárt egyszerűbb lenne az élet.
(#) mtibor válasza granpa hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
A tokmány egy pillanat alatt leszedhető és ott van alatta a kúpos rögzitési lehetőség ,ehez örököltem néhány tengelyt is.
(#) mtibor válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Igen én is szeretnék egy frekiváltót,de elérhető árú használtat még nem találtam, ebbe a gépbe volt már egy faesztergaként, de nem adták hozzá, valamikor mikor tekerő gépeket javítottam voltak az aumann gépek az a cséve szélénél lassitot mielött irányt váltot volna a huzal ,na az volt a tekerőgépek közt a Mercedes ,minden sor rendbe volt.
(#) Orbán József válasza mtibor hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Szervusz!
Küldöm az elérhetőséget, ahonnét olcsón, elérhető áron tudsz frekiváltót keríteni a gépbe.
(#) Orbán József hozzászólása Dec 17, 2016 /
 
További bátortalan kísérletek.
Valamilyen kimenő. (már nem tudom mihez csináltam, majdnem 1 éve volt)
20VA több szekunderű előfok táptrafók, negyedkészen.
Még a feszítőerő, végállások kitapasztalása folyamatban.
Eddig a legvékonyabbal tekert tekercs 0.125mm.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2016
(#) Orbán József hozzászólása Dec 18, 2016 /
 
Lassan kialakul, impregnálás előtt:

alakula.jpg
    
(#) Orbán József hozzászólása Márc 22, 2017 / 3
 
Kedves Barátok, Fórumtársak!
Igen szerencsés ember vagyok, mert ezen a fórumon nagyon sok önzetlen segítséget kaptam, ezzel a géppel kapcsolatban is! Volt akitől alkatrészt, mástól ötletet és beindítását a korszerű és precíz megoldás felé, aztán megint mástól egy olyan berendezés terve kerekedett, amiről nem is álmodtam!
Nekem csak meg kellett fizikailag csinálnom...
Végtelen sok köszönet Mindenkinek!
A végleges megoldása, amit a tervei szerint a Szerző a Fórumon részletesen ismertet és az oda-vissza finomításokkal a végleges formában így néz ki:
*32768.00 a számlálás határa
*Beállítható az elérendő fordullat száma
*Az érték beállítás végtelenül egyszerű és gyors
*A beállított érték gyorsan törölhető is
*Megfordítható a számlálás iránya, amennyiben (kimenő trafó pl. gépi és kézi huzalvezetés, primer-szekunder tekerésnél)
*Kijelzés - Zöld LED, amíg az elérendő szám alatt van a számlálás, piros LED a beállított érték elérésekor, ami még jónéhány fordulat után is folyamatosan jelzést ad.
Ide egy nyákrelét applikáltam, ami leállítja a frekvenvciaváltót.

A berendezés azt a kínos helyzetet szünteti meg, hogy a kimenőknél hajszál pontos szekunder meneteket gond nélkül kontrollálja. A közönséges, egy ponton jelet adó megoldása sajnos tévedéseket szül, amennyiben tekercselés közben megállást, huzal igazgatást igényel a munka.
Az elektronika részletes ismertetése a Szerzőre vár.

A felhasznált enkóder a netes vásárlással igen kedvező árban megoldható, kb. 3.000.-Ft a 600 impulzus/n, nyitott kollektoros kimenetű, optós.
A felszerelés sajátosan, egy darab benzincsöves tengelykapcsolással lett megoldva.
Nem mértem fel a tekercselés sebességi-számlálási határát, de nagyjából 1000n/p-ig mentem a próbán, ennyivel soha nem fogok tekercselni, még fojtó tekercset sem...
Azt még megjegyzem, a feladat megoldható lett volna egy mechanikus számlálóval és megfelelő tengelykapcsolással, áttétellel esetleg, de úgy döntöttem ezt a feladatot elektronikusan kell és nem másként - megoldani.
Sikerült!
(#) granpa válasza Orbán József hozzászólására (») Márc 22, 2017 /
 
Aki Mazochista, azzal nincs mit tenni.
Gratulálok, hogy kiszenvedted; a tengelykapcsoló nagyon "speciális"!
(#) Orbán József válasza granpa hozzászólására (») Márc 22, 2017 /
 
Idézet:
„Gratulálok, hogy kiszenvedted; a tengelykapcsoló nagyon "speciális"!”

Minden jog fenntartva, a fehér csövekre is vonatkozik!


Köszönöm!
(#) Orbán József hozzászólása Ápr 11, 2017 /
 
A professzionális, programozható számláló leírása ITT található.
Sok sikert minden utánépítőnek!
(#) telnagyapo hozzászólása Jún 7, 2017 /
 
Üdv mindenkinek!
Sortekercselőhöz keresek huzalfeszítőket.
Segítségeteket előre is köszönöm:
Telnagyapo
(#) Orbán József hozzászólása Máj 5, 2019 /
 
Üdv!
Ugyan több témában is hasznos lehet, de itt teszem közzé az alábbiakat:
A kimenő, vagy egyes hálózati trafóknál soronkénti szigetelést szükséges használnunk. Ennek a leszabása elég sok időt vesz igénybe, vonalzó, filc, olló...
Régóta szerettem volna megkönnyíteni a leszabást, megfelelő szabó szerszámot találni. Többféle lehet a kínálatban, görgős, vagy karos ollós.
Utóbbiban az A3 méretű papírral is boldoguló, viszonylag elfogadható árú berendezés lett a választottam. A vágó él ügyesen van kialakítva, így a próbából használt kondenzátor papír - 0.04mm - is szépen levágható.
Pl. az osztott csévével készülő kimenőknél a levágott papírcsíkok leszabása dupla időbe telik.
További megjegyzésem, a vékony, soronkénti szigetelésre használt papírt 3, vagy több rétegben szabom le. Régebben volt problémám, elfelejtettem tekercselés közben, hány réteget tekertem már fel, szégyenszemre vissza kellett tekernem 1 sort pl.
A kiszabás után, 4 réteg primer szigetelésnél 3 db papírt fogok össze és egyszerre cakkozom be a szélüket, össze is tapadnak, megkímélve a számon tartástól, ha elfogy a papír, egy primer készen van.

OYP-3037.JPG
    
(#) szoverfy válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 17, 2021 /
 
Jó napot.
Kedves József, lenne egy nagyon nagy kérésem, lenne lehetöségem egy Hiteka TS-11 gépet venni, de flek meg venni:
- 10 éve nem volt használva
- nincs hozzá semilyen utasitási könyv
- se szerviz könyv
- nem tudom hogy telyes a a gép, pedig le fényképztem , de nem tudom mi kell hogy legyen hozzá
- szivesen meg venném ha valahogy át tudnám alakitani , mint ahogy ön is tette.
Van e sanszom segitséget kérni, és sikeresen használni (valahogy meg tanulni a használatát a gépnek), persze értek ez elektrotechnikához, elektromosághoz, informatikához, mit tudna javasolni,
mert hilyába vanak fotoim, ha senkit nem ismerek aki ért ehez a géphez, amiat inkább CNC felé
fordulnék bár tudom hogy a Hiteka idö aló szerkezet.
Elöre is köszönöm a segitségét, üdv Sándor Szövérfy
(#) Ódenka válasza szoverfy hozzászólására (») Máj 17, 2021 /
 
Nekem van gépkönyvem elektronikus formában.
A mailcímre elküldöm.
A képeket kérném a címemre, hátha a látvány alapján is tudok segíteni...
(#) Ódenka válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 17, 2021 /
 
Van egy tökéletesített megoldásom is enkóderes felhasználásra.
2 db számláló van egybeépítve, a jeladó egy darab.
Az enkóder nyitott kollektoros. A kettős számlálónál érdekes probléma adódott, amit nem láttam előre. A bekapcsoló 3 állású, közép nulla, felfelé 1-es számláló, lefelé mindkettő. Egyébként így van mód a sorok és az összes menet számlálására is.
Előfordult egyszer, hogy megzavartak munka közben és egyel több vagy kevesebb sort tekertem egy kimenő primerbe.
Nos, az aktív, bekapcsolt számláló felhúzó ellenállásai és az éppen be nem kapcsolt oldal az aktív számláló bemenetét a működtető feszültség felére állította, ami véletlenszerű számlálást indított el.
A megoldás a 2. számláló diódás leválasztása.
(#) öregszaki hozzászólása Aug 13, 2021 /
 
Sziasztok!
Én most fogtam hozzá egy TS-31 felújításához. Szeretném eredeti állapotba hozni amennyire lehet. Ehhez szükségem lenne egy eredeti mechanikus számlálóra, mert az ami benne van, az teljesen elhasználódott, és hiányos is.
Keresek hozzá gépkönyvet is, de nagyon nincs.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2021
(#) granpa válasza öregszaki hozzászólására (») Aug 13, 2021 /
 
Milyen van rajta? Lehet, hogy Csernusnál (vagy nálam?) van. Küldj képet. Forgó, visszaszámláló, nullázható. 28-ára kiderül.
(#) Ódenka válasza öregszaki hozzászólására (») Aug 14, 2021 /
 
Üdv!
Elküldtem, amim van. Ha tudok bármiben még segíteni, jelezd.
(#) öregszaki válasza granpa hozzászólására (») Aug 16, 2021 /
 
Szia!

Itt a fórum első oldalán van kép róla, de elég homály. Elsőre ez van, majd fotózok. Köszi!
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem